Ako FIA vysvetlila Norrisov trest a prečo zabúda na jednu dôležitú vec? | Magazín F1 - F1online.sk

Výsledky Veľkej ceny USA sú v tejto chvíli vytesané do kameňa, aspoň čo sa týka bitky ašpirantov na titul. To však neznamená, že by sme sa k nedeľným pretekom a niektorým situáciám nemali vrátiť. Zaujímavé je najmä rozhodnutie komisárov v prípade súboja medzi Maxom Verstappenom a Landom Norrisom, ktoré poukazuje na jeden podstatný problém v súčasných pravidlách.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/175599/ako-fia-vysvetlila-norrisov-trest-a-preco-zabuda-na-jednu-dolezitu-vec
1 Like

ano, prve kolo je posudzovane jemnejsie ako tie zvysne…

ja som to dival cez f1.tv a tam komentatori hned krutili hlavami, ze mclaren ide riskovat penalizaciu, lebo to predbehnutie mimo trat nebolo v poriadku a mal ho pustit naspat pred seba.

Norris mohol teoreticky dostat 10s a Max 5s. Moj nazor.

2 Likes

Ano, riesenim by bolo, od braniaceho jazdca tiez vyzadovat dodrzanie limitov trate, je vyslovene nezmyselne, ze ma „pravo na zakrutu“ aj v situacii, kde sa neudrzi na trati. Som prekvapeny, ze takto napisane pravidlo mohlo vobec vzniknut.

6 Likes

strasne nastavene pravidla. ak nezvladnes udrzat zakrutu, tak ti nema preco patrit a miesto aspon na kolesa by si mal nechavat skratka vzdy. des toto, strasne tazke fandit landovi tuto sezonu

A proč tohle neplatilo v Rakousku, kdy Max vyjel mimo trať, ale zůstal ve předu?

Pravidlá sú flexibilné a nepozerajú na minulosť :see_no_evil:

1 Like

FIA ničí závodění, v tom je skutečná elita. Možná by by se mohla přejmenovat na FIA 1.

Včerejší závod FIA zcela zničila. Je až nepochopitelné, že komisaři jsou jmenování lidé, kteří se celý život pohybují kolem motoristického sportu.

Včerejší závod ti FIA mamlasové zcela zničili a jestli se rychle nezjedná náprava, tak sledování F1 zcela ztratí smysl.

Prostě hnus, jinak se včerejší závod pojmenovat nedá.

3 Likes

Celemu tomuto cirkusu sa dalo zabranit, ak by norris vratil poziciu maxovi a v dalsom kole ho predbehol… ved mal ohromnu vykonnostnu prevahu… preto norris nikdy nebude majstrom… nepremysla o buducnosti, chce vsetko teraz a hned… max to mal kedysi rovnako, ale boje s hamiltonom ho naucili, ze pocet ziskanych bodov je dolezity az na konci sezony… a cudujem sa, ze mclaren norrisovi neporadil aby poziciu vratil… red bull to pri maxovi v bahrajne 2021 urobil… toto je aj chyba timu… nuz co, dlho nevyhravali, tak su teraz zaslepeni…

2 Likes

Zatim jsem nevidel zaber z prvniho kola, kdy by byl Max v prvni zatacce mimo bile cary. Nema nekdo takovou fotku? Z prenosu to videt nebylo a z onboardu predni gumy sli v jeden moment mimo, ale nevim co zadni.

Co se tyce penalizace.

Pokud je to takhle v pravidlech, tak je to tam asi spatne. Branici pilot by nemel mit moznost pri obrane opustit trat. I pro neho by melo platit, ze se zavodi mezi carami a opusteni trati obrance by melo anulovat trest pro utocnika.

Ale jinak byl zavod fantastickej.

2 Likes

Piastri tam je naco? Verstapenovi treba dorucit spravu ako sa ferovo preteka.

Právě že zase bůhvíjakou výkonností převahu už tenhle víkend McLaren neměl a RB měl výborný výjezd ze zatáček. Připadalo mi to trochu jako souboj Piastriho a Leclerca v Baku, kdy se Charles taky nemohl nikdy úplně dostat do šance. K tomu Max výborně bránil, to zase jo, ten kontroverzní moment teď nechávám stranou.

2 Likes

Tak McLaren dovezl velký balík vylepšení, trvá to, než se to vyladí. Obzvlášť, když byl jen jeden trénink, tak neměli šanci to vyladit. Stačí kouknout i k Mercedesu, kde je stejná situace. Mexiko je unikátní skrze nadmořskou výšku, takže tam to taky bude zkreslené, ale myslím si, že od Brazílie bude McL nejrychlejší a za ním Ferrari.

To je možné, na titul už ale bude pravděpodobně pozdě. Lando měl i v kvalifikaci na PP hodně velký kus štěstí. V závodě pak našel slušnou rychlost a po předjetí Maxovi dost odjel, i když to nestačilo :slight_smile: , ale aby ho pustil zpátky a stihl předjet podruhé, tomu moc nevěřím.

2 Likes

trest pre Landa je uplne v poriadku… Lenze Juki dostal trest za vytlacenie supera mimo trat = max mal dostat trest za vytlacenie supera mimo trat. Take jednoduche to je.

1 Like

Uvidíme, ke včerejšímu incidentu už je lepší se nevyjadřovat, alespoň ze mé strany :smile:

2 Likes

Lando mal dostať 10 s a Max 5 za vytláčanie, komisári si to zjednodušili, ináč by darovali Oskarovi 3. miesto.

1 Like

Suhlas s tym co si napisal, mohlo by to byt nasledovne :

  1. Ak braniaci jazdec ostane autom v trati, utociaci mimo trate dostane 5s
  2. Ak braniaci jazdec neostane autom v trati, utociaci mimo trate trest nedostane
    Takto by si Max dvakrat rozmyslel ci nebude brzdit.
    A to nehovorim o tom, ze ho zamerne vytlacil z trate - bez trestu.
1 Like

Prižmúrenie očí na incidenti v prvom kole je blbosť. A tieto smernice očividne tiež. Keby tam bol štrk tak by jazdili inak, dakedy to vyzeralo tak, že sa ani nesnažia zostať na trati.
A incident Lando vs. Max? Max mohol urobiť viac aby Lando neskončil mimo trate.

1 Like

A teraz diskutujme, či vlastne Verstappen stále bránil Norrisa a teda tieto stupídne pravidlá vôbec platia…. alebo vlastne skúšal znova predbehnúť Norrisa a tým pádom bol vlastne útočiaci pilot, ktorý urobil ešte horšiu vec ako Russell, keďže Landa nielenže vytlačil, ale ani nezostal na trati…


3 Likes

Mne pride McLaren taký mdlý ako keby ani nevedeli ako sa ocitli v boji o titul a ani o neho nechcú riadne zabojovať. Lando je skvelý jazdec, ale mám pocit, že na boj o titul ešte nevyzrel. Oscar mi príde priamociarejší a chladnokrvejší, ešte aby on v budúcej sezóne nebol kandidát na titul a nebojoval o neho