Zajímavé foto a video Motorismus

@tiMur , Ty jsi myslím z oblasti (jestli si Tě s někým nepletu), jak to vypadá s mosteckým okruhem? Koncem roku proběhla zpráva, že je na prodej, a teď nedávno, že musí podle rozhodnutí soudu omezit provoz. Víš o tom něco víc?

1 Like

Na prodej nevim, ale zitra se zeptam. V Moste pracuju. Mosteckej autodrom dlouhodobe celil problemum, za ktery si castecne mohl sam, svoji arogantni politikou vuci lidem co bydli kolem. Mafianske praktiky mocnych jsou v Moste a vubec v nasi oblasti dost bezne. Ted prohrali soud a mam dojem ze jim hrozi omezeni provozu o vikendu, jak pises, coz by mohla byt katastrofa.

Ale obratila jsi se na spravneho, protoze shodnou okolnosti mam zdroj z okoli vrchniho managementu. Sice ja z druhe ruky, ale ve velmi pratelskych vztazich k primarnimu zdroji.

Zitra podam raport, ale musim si to ulozit, abych nezapomel. :grin:

2 Likes

Dík :slight_smile: . Byla jsem tam jednou v životě a už je to dávno, ani nevím, co to bylo za akci. Ale zaznamenala jsem, že tam byly delší dobu problémy s žalobami kvůli hluku. To je asi starý problém podobných provozů, když na jednu stranu rozšíří činnost a na druhou stranu obytný prostor se rozšiřuje směrem k nim, těžko říct, co se s tím dá vůbec dělat :woman_shrugging:. O morálce majitelů si iluze nedělám, to bude asi podobné leckde…
O prodeji psali třeba tady, primární je možná nabídka na vstup dalšího investora:
https://www.idnes.cz/sport/motorsport/autodrom-most-prodej-zajicek.A241217_165112_motorsport_pbi
Jsem zvědavá, co se dozvíš!

1 Like

Ja tam jezdil jako malej kluk. Ale zase tak casto ne. V posledni dobe jsem tam byl parkrat. Byl jsem tam na NASCAR, jak jinak.
Nejlepsi na tom je, neni to 100%, ale udajne ta rodina co se soudi, si tam bud postavila, nebo koupila barak cca snad pred 15 lety, kdy uz moc dobre vedeli do ceho jdou. Ale je fakt ze ten autodrom to prehani. Je totiz pry fakticky zivi amaterske zavody motorkaru z Nemecka. A to je proste fakticky vikend co vikend. Tam bydlet je zkratka za trest.

Zajicek to stavi na superbikach a NASCAR a hraje na emoce, ale tohle udajne nikdy nebyl ten problem. Dalsi vec je, ze Most prodal, spis predal, ten autodrom za 1 korunu do soukromych rukou s tim, ze uz tam neda ani korunu. Coz stejne nikdy neplatilo, podle toho kdo byl zrovna u moci se vyse podpory menila.

Ale tyhle cachry jsou u nas bezny. Prodavaj se tady lukrativni rekreacni mista za par supu s tim, ze mesto to dotuje a pak zjistis ze zisky jdou soukromnickovi a ten uctuje mestu prachy, ktere jsou vyssi, nez puvodni naklady mesta. Klasika. Ale je fakt, ze ti soukromnici to vzdy zvelebi. Ale jsou horsi veci. :grin:

1 Like

No jo… Na druhou stranu, pokud to aspoň majitel opraví a dá celkově do pořádku, tak si vždycky říkám, že si to na zádech nikam neodnese :woman_shrugging:. Horší je to s objekty, které i tak celkově chátrají a není pro ně využití, to je průšvih. Tak hlavně, aby se to nestalo i s tímhle areálem, těžko říct, jakou bude mít při omezení provozu rentabilitu. Ale možná takový provoz do města už prostě nepatří a kompromis možný není, vůbec si to netroufám tipovat.

1 Like

Tak podavam raport.

Pan Zajicek, majitel autodromu, se nikdy netajil tim, ze autodrom ma jen docasne a dlouhodobe sonduje za kolik se da prodat. Pokud dostane dobrou cenu. Podle me jen sonduje trh.

Zavreni autodromu. Zatim nehrozi, podle meho zdroje je 90% casu zasmluvneno. Brigadnici nastupuji a odmeny snad zustavaji ve velmi nadstandartni vysi na nas kraj, minimalne u administrativy.

Soud. Problem je, jak jsem zminil nikoliv zavodeni jako takove, ale skutecnost, ze Nemci, Rakusana a Svycari si do Mostu jezdi zablbnout a autodrom fakticky jede v rezimu 24/7. Ne doslovne, maji omezeny cas, kdy musi skoncit v 18:00.

Nazory na omezeni provozu se ruzni, protoze ekonomicky prinos pro mesto tyto navstevnici rozhodne jsou a cast mesta Sous, ktere se to tyka, je obydlena ridce a mesto tam pochybylo, protoze prodalo parcely k vystavbe i kdyz se o veci vedelo. Lide koupili za hubicku pozemky, postavili domky, zvedli oci a vsimli si ze je tam autodrom. Inu to se snadno prehledne. Ale na druhou stranu je fakt ze vedeni autodromu jedna s gracii skotu a neberou ohled na nikoho, vcetne starousedliku.

Soudu pravdepodobne primarne vadi prave ty komercne pojate zavody, nebo pronajmy soukromniku. Ty zavody pod zastitou autoklubu a obdobnych organizaci, jim asi tolik nevadi.

Konec hlaseni. 🫡

2 Likes

Dík, seš úžasnej :+1: ! Takže zatím to asi nebude tak horké a dál uvidíme :slight_smile: . Autodromu by byla škoda, s lidmi je to takhle složité asi vždycky a všude. Ať už jde o letiště, dálnici, nedej bože výrobu nebo likvidaci čehokoli :woman_shrugging:. Neřešitelný problém.

1 Like

:laughing: :+1:

1 Like

No jo, ale co s tím… I když tam autodrom byl dřív, tak i ve vztahu k novým stavbám platí hygienické limity. Řešením by bylo nevydávat na nové stavby v pásmu ohroženém hlukem stavební povolení, ale při nedostatku pozemků se dřív nebo později narazí na “obecný zájem” a to by určitě nebyl autodrom. Další možnost je jenom ta, co vidíme - stavby povolit, pozemky levně prodat a potom se tahat s problémy, než se situace nějak usadí. Aspoň mě nic jiného nenapadá :woman_shrugging:.

1 Like

Být městem, tak bych novodobým obyvatelům Mostského okruhu poskytoval jako odškodné volňásky na Technopárty.
Po tak krutém utrpení motoristickým sportem trochu kultury přijde vhod.

Jenom aby řeč nestála, možná jsem sem ještě nedávala jeden klasický pohled z fanzóny. Vlastně bylo odtamtud krásně vidět, kdyby se jelo :smile: !

2 Likes

Musely být velké muka jet takovou dálku, čvachtat v blátě a utírat mokrý nos.

No co, asi jsem něco provedla v minulém životě :smile: . Ale jak tak probírám fotky a těším se na zítřek, tak mi tahle padla do oka a zaujalo mě, jak pěkně bylo z tohohle místa vidět. Nicméně bylo to na vrcholu schůdků ve fanzóně, asi by tam člověk v hlavním závodě nedokázal uhájit místo (pokud by nebyl vhodně ozbrojen :smile: ).

Já něco podobného zažil v Maďarsku. Nemyslím počasí, ale lov o místo. Všude, kde byl hezký výhled vysadili reklamy, takže nic. Kde něco vidět bylo se nacházelo mraveniště lidí a já si všiml jednoho vyššího drnu. Asi ho tam navýšil nějaký známý od @Triper když vykopával krtky. Místa tak pro tři lidi, nás tam ale bylo asi pět. Kolem mě sami Ferraristé, ale ani síla Vé osmiček nepřehlušila jejích pláč, když Massovi kousek před cílem zaflamboval motor. Jeden z těch smolných dnů, které ho připravily o legální titul.

1 Like

Jestli mě něco mrzí, tak že jsem si okruh právě kvůli hnusnému počasí vlastně vůbec neprohlédla. Takže ani nevím, kde byly zelené zóny a jak z nich bylo vidět. Tahle fotka je z dopoledne, je vidět prázdná tribuna a i ve fanzóně bylo poloprázdno. V normálním provozu by myslím takové místo bylo úplně beznadějné.

SPA je mnohem větší okruh než Hungároš a kvůli počasí tam asi nechodí tak moc diváků, tak tam asi nebývá moc velký nával. Určitě je tam vzdušněji, ale místa s tak nádherným výhledem určitě budou slušně našlápnuté.
Ale třeba v Brně na Déčku je taky přetlak lidí, ale výhled mají dobrý všichni.

1 Like

Zítra bude dost nováčků v prvním tréninku, ani Max nepojede:

Kolik jich má reálnou šanci na F1 je otázka, tak ať se aspoň povozí…

Všimal jsem se Vestiho a Iwasu. Ti talent mají. Drugovich taky jezdil dobře, ale na můj vkus mu něco chybělo, ale možná se o něm mluvilo více, než by si zasloužil. Spíše jsem u něj cítil finanční přetlak.

Teď to budou mít nováčci těžké, rošt je celkově hodně mladý. Může skončit Hamilton a Alonso, pak by byl na řadě Hulk, ale ten asi chvíli u Audi vydrží. Další je už Sainz, nebo mi někdo utekl? Taková výměna, která proběhla letos, zablokuje postup na pár let dopředu. Ale zítra se těším na dvojky, na Lindblada i na Staňka, když už tam někoho máme :slight_smile: .

Já si myslím, že v příštím roce budou staré pasty ceněné více než nováčci. Nové vozy budou potřebovat zkušené jezdce, aby popsali co se má vylepšovat.
Válka o kluky typu Colapinto ale pokračovat bude. Peníze se hodí každému.