Zajímavé foto a video Motorismus

niekde sa spomina zlyhanie brzd. Niekde sa spomina marsal a fotograf, niekde dvaja divaci atd…
Udajne hned po zavode Hunt (vitaz) a Reutemann (druhy) odisli z okruhu a na podiovej ceremonii bol iba treti Depailler s inzinierom. :thinking:

1 Like

Gilles nemel zkraje moc pochopeni u pilotu, vzhledem k jeho stylu.

Já si nevzpomínám, že by v té době měl nováček u mazáků zastání.
Mladíci totiž vždy bývají příliš horkokrevní a často nepřiměřeně urputní. Jenže tehdy se na tratích umíralo, tak se nedivme.

Taky to bylo rok po havarii Laudy, nedivim se ze Hunt neslavil, traduje se ze ten crash Gillese byl zbytecny, bohuzel video zaznam se udajne nedochoval, ja jsem tedy nic nenasel.

Piloti nebývali tak vyježdění jako dnes. Proplétali se různými sériemi a žádné simulátory neexistovaly.
Já Ti k téhle havárii taky moc neřeknu. Tehdy jsem byl zbavený svobody a o Gillesovi jsem se dozvěděl pouze výstřižkem z Rudého Práva.

Tady je foto rekonstrukce, vypada ze Gilles stejne jako pozdeji v Belgii 1982 najel Petersenovi na zadni pneumatiku a ta ho poslala do vzduchu, v case 0:04 je velmi kratce barevne foto.

2 Likes

Děsivé záběry. A do toho ten bílý Tyrrell P 34.

1 Like

Vim, tvuj oblibeny. Pironi takovy zdaleka nebyl. I kdyz jak jsem psal JAR 1979 trenink, tam zrusil svuj Tyrrell dokonale

1018012038-COL-19790303-EC+1979+South+African+GP+049

1 Like

Tyrrelly bývaly hodně rychlé, ale pouze na rovinkách. Zatáčky byla jejích slabost. V zatáčkách nestíhal to byl nejspíše i tento případ.
Odhaduji, že ho Gilles dojel a v aeropytli ztratil přítlak na přední nápravě. Pak už byl kontakt nevyhnutelný.

Ještě by se hodilo připomenout, že Gillesova vozu z velké části zapříčinil ground effect. Na @bob videu je vidět po bocích jeho vozu sukně.
Právě jeho smrt přinutila FISA aby tenhle aerosystém zakázala.

Ferrari 312T3 v roce 1977 nebyl vuz ground efektu, na obrazku vidis ze podlaha je plocha, prvni ground efekt auto melo Ferrari az v roce 1979, Scheckter si vyjel titul.

1 Like

Lotus 1987

2 Likes

Problém bude v tom, že jsi video havárky Gillese s Petersonem z roku 1977 v Japonsku. Ta sukně je na videu v rámci kvality videa docela jasně viditelná.

udajne 1976 Nurburgring

3 Likes

Ferrari v roce 1977 nemelo ground efekt auto. Az od roku 1979.

Ano, pouzivaly se sem tam bocni pridavne listy pod pontony, ale jak sam vidis jsou vysoko nad zemi.

2 Likes

A tu sukni tam mají proč?
Nenech se zmýlit plochou podlahou.

image

No ale to mas ground efekt Lotusy, ten nahore je z roku 1980. a dole rok 1978, tohle je marnej boj kamo.

2 Likes

Pouze ukazuji, že tehdy byly podlahy rovné a ground effect vytvářela ta lišta-sukně na okraji vozu.

No ukazujes to a komentujes to spatne, ty male listy v roce 1977 urcite nevytvarely ground efekt, byly to spise stabilizacni listy, na ground efekt potrebujes profily kridel v pontonech tak, jak to maji ty Lotusy vis.

1 Like