Zadné krídlo McLarenu pod drobnohľadom: Našiel britský tím trik s mini DRS? | Magazín F1 - F1online.sk

To, ze to nejde dokazat, neznamena, ze to je legalne. Pravidla urcuju max medzeru 15mm a hotovo. Pravidla urcuju, ze uhol klapky sa nemoze menit a hotovo. To, ze to doteraz nezmerali nepreukazuje legalnost. A seda zona je nieco, na co pravidla nemyslia (napriklad flexibilita celeho kridla, kedze pravidla neurcuju maximalnu mieru ohybu). Na toto myslia, len McLaren to obisiel tak, aby to staticke testy splnilo.

Tak ako aj Mercedes v 2021 pouzival nelegalne flexibilnu klapku, a preto vysuchala na kridle vzdy kraje pocas jazdy, co bolo vidiet po pretekoch. FIA to zacala merat cez kamery a zrazu im klapka nevysuchala na kridle nic. To tiez nebolo legalne kridlo, a preto ho Mercedes prestal pouzivat hned ako to FIA zacala monitorovat.

FIA sa k tomu zatial nevyjadrila. Na jej reakciu musime pockat. Ak to McLarenu zakaze (pripadne nalepi tie zltocierne kruzky ako na Mercedes v 2021 a bude merat podla kamier) a zrazu sa kridlo McLarenu takto ohybat nebude, tak je jasne, ze to bolo nelegalne. :slight_smile:

Ak sa to ani skumat nebude, tak je to vysmech fairplay.

Ak sa to preskuma a povedia, ze to splna tych 15mm, tak to je a bolo legalne.

FIA sa vyjadrila k prednym kridlam a k tomu boli tiez komentare, zadne zatial nie.
A ako casto robia tie testy neviem, ak ich splnili, kridlo je legalne.
Lebo aby nieco bolo proti pravidlam = nelegalne, tak sa to musi preukazat sposobom podla sucasnych pravidiel/sposobov. Pokial kamerove zaznamy nie su dokaz (a ani to stale nevieme naisto a presne kolko je to mm, ale to je teraz druhorade) a testy su splnene, je to legalne.

1 Like

Súhlasíš tým pádom, že motory Ferrari 2019 boli legálne?

Jsou to hrátky s čertem a jakmile to praskne má se to okamžitě dozorčím orgánem eliminovat. Okamžitě.

… a při případném protestu by se měli klepat. Však Mercedes své zadní křídlo po Brazílii 2021 také pod rizikem protestu už raději nepoužil, tohle vnímám uplně stejně. Ba co hůře, je to ještě viditelnější.

K tomu si myslim, ze zjavne obchadzali nie dokonale napisane pravidla ohladne prietokov a prave preto, ze “pravne” by sa im to v doslovnom vyklade pravdepodobne tazko preukazalo, tak sa tu sezonu do velkeho boja nepustali, ale dospeli pod tlakom k dohode, nech to Ferrari upravi ako to ma byt a zda sa mi, ze pravidla v tejto casti sa aj mierne upravovali.
Trest nikdy neprisiel, ani DSQ, cize nemozem tvrdit, ze jazdili s nelegalnym autom ci sposobmi, lebo nemam dokaz, proste ho nemam. Ale v sedej zone boli az natolko mimo ducha pravidiel, ze medzi sezonami to museli upravit a prisiel prepad…

Napadol mi prave taky asi odveci, ale snad pochopis, co myslim, priklad. Policajt ti nenameria prekrocenie 130km/h, ale ty si z miesta A do miesta B, ktore su od seba 150km prisiel za menej nez hodinu. Moze ti dat podla zakona pokutu? Tak podobne to vnimam.

Proste plati, ze nemozes trestat nieco (diskvalifikacia), co nie je “zakonnym sposobom” v zmysle aktualne platnych pravidiel preukazane.

1 Like

Jste hodní kluci, občas mám pocit, jako bych tady byl jediný člověk…

Ráno jsi jim tleskal jak jsou šikovní, teď píšeš že je to jasný podvod…

Napiš prosím že si z nás tady děláš srandu, máš blackout z asfaltových výparů, nebo že ti někdo hacknul profil, jinak ti budu muset přestat brát vážně.

Môžeš tvrdiť. Môžeš mať názor na základe informácií, ktoré máš. :slight_smile:

Pokutu ti dať nemôže, rovnako ako nebudú diskvalifikovať spätne McLaren. Ale povieš, že nemôžeš tvrdiť, že nebol porušený predpis o max. rýchlosti, lebo na to nie je priamy dôkaz? Nepovieš. Povieš, že predpis bol porušený, ale nedá sa spätne potrestať.

Tak ako je zo záberov zjavné, že tá medzera je viac ako 15mm a zároveň je zjavné, že klapka drs sa ohýba/mení uhol voči krídlu. Obe tieto veci sú v rozpore s pravidlami, ktoré to jasne zakazujú, a preto tvrdím, že toto nie je šedá zóna, ale podvod. Tak ako rovnako konzistentne tvrdím, že Mercedes mal nelegálnu klapku v 2021 alebo Ferrari nelegálny motor v 2019, hoci na to nie sú priame dôkazy. :slight_smile:

Ked zakázali AM minulú sezónu zadné krídlo tak tu by to malo byť podobne a o treste nech rozhodnú komisári ked zakázali aj RB asymetrické brzdy.

1 Like

O nepriamych dokazoch je zrejme zbytocne sa bavit, lebo tych uz bolo voci vsetkym top timom posledne roky z roznych taborov tolko, ze to nema cenu.

Priamy dokaz, ze medzera je proti pravidlam ja tiez nemam a hlavne urcite nie taky, ktory by bol urceny podla predpisov, lebo iba tak sa da niekto diskvalifikovat a o tom si ty pisal…

Poviem, ze AK data sedia, musel rychlost prekrocit, ale kedze takyto dokaz nestaci (treba radar, zameranie…) a nie je pravoplatny, nemozem mu dat pokutu (diskvalifikovat).

2 Likes

A to je to kam mierim. Máme videá a fotky zadného krídla McLarenu, ktoré jasne ukazujú nepovolenú flexibilitu. A nie je to o tom, že fandím RB, píše to aj Situs, ktorý RB nemá rád.

O tom je ale diskusia, baviť sa a prezentovať svoje názory a čítať názory iných. No video, na ktorom klapka mení uhol, čo je vyslovene zakázané, podľa mňa nie je nepriamy dôkaz, ale priamy.

Súhlasím pokiaľ ide len o rumors, ako napríklad nejaký zázračný brzdný systém RB, k čomu nebol ani len nepriamy dôkaz, len nejaká fanúšikovská teória. Ale keď niekto chce, nech sa o tom baví a konšpiruje.

Je to dost vyrovnané. :smiley:

To, ze niekto ma byt DSQ je podla mna tak silny nazor, ze potrebuje jasny a priamy dokaz, ktory je v sulade s pravidlami sucasnej metodiky.
A tie su ake? Video a kazdeho odhad oka?
Kolko timov bolo DSQ z tech. dovodov na zaklade videa, ked presli predpisanou kontrolou?

2 Likes

Zase to máte špatně.
Ten algoritmus by napsal lépe i @Ferda

Chcem, aby im to bolo zakázané, keďže je to jasne nelegálne. Nechcem spätnú DSQ, keďže to sa nestane.

Akože ty na videu nevidíš, že tá klapka mení uhol?

A po druhé - keď vieš ako ďaleko je kamera od tej klapky, tak vieš zmerať aj medzeru podľa videa. Ak sa niekto chce odvolávať na odchýlku záberov z nie úplne ostrého obrazu, tak sa dá povedať, či jednoznačne presahuje 15mm (podľa mňa áno) alebo nie. :slight_smile:

Já už to totiž flákám. Pro mě je totiž důležitější správná arytmie, než algoritmy. :heartbeat: :grin:

1 Like

Jak je to s tou ojnicí Ferdo?

Ja som to pochopil takto:

A nespochybnitelne merania v sulade s pravidlami som nevidel, preto to nateraz nemozem oznacit za nelegalne a uz vobec na DSQ o ktorej si tiez pisal…

1 Like

Inak, teda veľmi sa mi páčila diskusia k tejto téme v rovine “keď teamy skúšajú flexi prvky na viditelných miestach ako sú krídla, predstavte si ako musia vyzerať podlahy, ktoré niesú vidieť” :smiley:

3 Likes

Už jsem reagoval. :smiling_face: