Zadné krídlo McLarenu pod drobnohľadom: Našiel britský tím trik s mini DRS? | Magazín F1 - F1online.sk

A proč byl snížen výkon i Ferrari zákazníkům ?

To já vidím, jenže způsobuje to pohyb te konstrukce křídla, to znamená, že bys musel zakázat pohyb celého zadního křídla

Uz len ta tvoja obhajoba nepouzitia timovej rezie v Monze alebo to, ze nespravili chybu v Q1 ako tim, ked im Lando vypadol, fakticky dokazuje, ze si im nakloneni.

Klamstvo bez faktickeho obsahu.

O tom je forum, aby sa diskutovalo a prezentovali vlastne nazory nie? Ak mam vo vsetkom respektovat FIA, timy, jazdcov, vsetko a mam drzat hubu a krok, tak na co existuje forum a moznost vyjadrit nazor?

Vsak len povedz, ci si podla toho obrazka myslis, ze je to menej alebo viac ako 15mm, resp. ci je to podla teba legalne (tych 15mm nie je jedinym problemom, ta flexibilita klapky voci zadnemu kridlu je rovnako problem) ?

A preto po naliehani Wolffa zakazali tie RB kridla uprostred sezony?

RB nebol nelegalny ani podozrivy z nelegalnych komponentov v poslednych sezonach, takze nie je ako.

Suhlasis s tym, ze Ferrari bolo nelegalne v 2019? Nikdy oficialny trest nedostali a pred chvilou si pisal toto:

Ja, naopak, bez ohladu na tim/jazdca, sa snazim pozerat na to, co sa mi zda spravodlive a co nie.

Dobre si napisal - teorie. Fanusikovske teorie zufalych fanusikov inych timov. Ziadny dokaz, kamerovy zaznam, vyjadrenie FIA, nic. Ak by sa cokolvek relevantne objavilo, tak by som sa na to pozrel, a potom vyjadril svoj nazor.

1 Like

Chyba tu vsak cast pravidiel o tom ako ma vyzerat zadne kridlo a aka je predpisana maximalna strbina medzi DRS elementom a pevnym elementom. Ta sa urcite nesmie menit v ziadnom momente pretekov, ked nieje aktivovane DRS.
V tomto zmysle je vec jednoznacne proti pravidlam a na diskvalifikaciu, rovnako ako diskvalifikovali Hamiltona v Brazilii… Ak to nedokazu odmerat (aj ked tu to je jednoznacne masivne prekrocene, nejedna sa o nejake milimetre o ktorych by sa isli sporit ci to uz bolo mimo alebo nie) tak ma prist technicka direktiva ktora rozsiri merania tak aby sa to nemohlo diat…
Na taketo pripady by tie technicke direktivy uprostred sezony mali byt, a nie na to aby sa menili existujuce pravidla, ako to bolo v minulosti so zadnymi kridlamy, s podlahami, s lankami atd…

Preco len do 15mm to ma McLaren, ked vcera si pisal, ze podla pravidiel je to do 50mm? :clown_face:

2 Likes

Neviem co myslis.
“Problem” bol v motore Ferrari s prietokom paliva…

1 Like

Jasně že všem, v žádném bodě se zavřená klapka po krajích nesmí vzdálit od zbytku křídla na více než 15mm, hotovo. Měřit to kamerou během závodu, jednoznačně to definovat.

A když McL splňuje 15mm? :smiley:

Podle oka alespoň tak 30mm (na spodním konci té klapky)
image

image

@Matti @Dominios aj Situs je fanusik RB/Maxa? Ci ma fantasticke oci? Alebo vy mate tak zle oci narorzdiel od neho, ze je to podla vas menej ako 15mm?

@HellHogr Honzie Honzie, takto ta vlastny utopi. To uz je velmi zle s tebou. :joy:

2 Likes

neviem si teraz spomenut na ktorom aute som to uz v minulosti videl, ale mclaren nieje prvym timom ktoremu sa takto ohybala drs klapka a o klapkach na prednom kridle ani nehovoriac

cely problem je ten, ze fia to testuje nedostatocnymi silami pritom oni presne vedia ake sily na tu ktoru cast kridla posobia pri maximalnych rychlostiach a aj tak su testovacie sily vyrazne nizsie pritom ak by chceli zamedzit flexibilite tak by vskutocnosti testovacie sily mali byt vyssie ako su maximalne sily posobiace na tie kridla/klapky

proste ak im z vypoctovych modelov pri navrhoch pravidiel vyjde, ze na zadne kridlo bude posobit celkova sila XYZ Kg no tak to zadne kridlo maju testovat na silu 1,1-1,2 krat vyssiu a ziadnemu timu sa uz nebude oplacat riesit specialne materialove zlozenie kridla aby sa ohybalo spravnym smerom pri maximalnom zatazeni lebo by take kridlo nepreslo cez testovanie flexibility
a toto by vyrazne aj zmensilo rozdiely medzi top timami a zvyskom pola, lebo toto materialove inzinierstvo ktore sa pouziva pri konstruovani flexibilnosti karoserie je extremne narocne na peniaze ale aj kvalitu ludi a vobec nieje nahodne, ze najvacsiu flexibilitu dosahuju timy ktore maju rozne “bocaky” napr. pri navrhoch jacht a pod.
tam sa vyvijaju tieto materialy a timy si uz len potom “prenajmu” tych ludi a oni cele know how prenesu do f1 timu ale pritom to knowhow je zaplatene mimo rozpoctoveho stropu

meranie kamerou sa navrhovalo uz v case kedy rb prisiel s flexi kridlami v ere vettela a nepreslo to

1 Like

Jos, prepac, po tomto to dalej uz ani necitam, lebo hned 1 klamstvo a 1 zavadzanie…

Za A (tvoje klamstvo), Ohladne Monzy si mal k Piastrimu rovnaky nazor ako ja, cize fakt vtipne co teraz vytahujes a dohladaj si komentare k VC, kde pisem, ze podla mna je chyba, ze ich na zaver nevymenili, co je podla teba obhajoba - fakt grc…

Za B (zavadzanie), Q v Baku: opat som nepisal, ze urobili super, ale ze je to relativne bezna situacia a jediny Lando mal smolu. To ty si vyzdvihoval RB ako bezpecne Maxa vypustili, pritom sam mal pocas svojho kola zlte vlajky, no pre jeho stastie v inom sektore a isiel “neuveritellne bezpecne” iba 30s pred Piastrim.
A nasledne si nehodnotil konanie/zlyhanie timov ohladne risku, ale len nasledky.
Max siel vraj tak ako sa ma, McLaren uz 30s s Oscarom a Landom 45s za Maxom klauniada (a na toto som ja poukazoval, ako urazas a zvelicujes, co ja nerobim) a ani si si nevsimol, ze za nimi isli este viaceri, napr Hamilton a hlavne Sainz dalsich 15s neskor a smolu nemali - ziadna kritika - no Lando a McLaren babraci a kluniada, len preto ze rozhodlo stastie/nestastie, iba preto som sa ozval…

Ale uz koncim, nemam chut na dalsie vypisovanie romanov na vyvracanie zjavnych nepravd…

3 Likes

Dnes už ale technika hodně postoupila, nevidím důvod se tomu vyhýbat. Zejména u jasných takto prokazatelných věcí. To samé u klapek předního křídla :man_shrugging:

Stacilo by definovat o kolko sa ktory element moze maximalne pohnut vzhladom k pevným častiam šasi, a potom by mohla Fia pridavat nekonecno testov ak by to bolo potrebne… Takto len donekonecna davaju priestor manipulacii s pravidlami a lubovolnemu posudzovaniu, ze uz sa nam zda ze sa prehybaju moc, zmenime pravidla alebo to sa este neprehyba moc kludne to mozete vsetci tak spravit, a nasledne ked to vsetci idu namontovat tak povedia, ze predsalen sa to moc prehyba… A obrovske naklady, zzdroje a energie idu oknom…
Nasledne riesime nahrievacie decky a znizenie teploty o 10% pre zivotne prostredie…

1 Like

@mp1 staci ked urcia ze meranie kamerou bude mat toleranciu xy aby sme sa vyhli posudzovaniu 1mm kamerou a moznym nespravnym vysledkom…

Však ti říkám. FIA je lina. Ona trestá jen technické věci. Až budou mít o 0,0001mm tenčí plátek, tak bude DSQ.

Jim je jedno, že se to prohýbá.

Proč?
Protože by museli udělat analýzu, museli by udělat nové testy. Hlavně by nad tím museli přemýšlet a pracovat.

Nevím, za mě ok, viděl jsem horší flexi věci, který se nechavali. Dokud se budou dělat statické testy, tak si týmy vždycky najdou cestu

U Astonu pracovali, beze srandy věřím (a očekávám) že tady budou taky. Zaslat všechny konstrukční výkresy a postup výroby horních klapek by i mohlo stačit.

Aston měl nějaký flexi uchycení, šrouby.
Nevím.