Zadné krídlo McLarenu pod drobnohľadom: Našiel britský tím trik s mini DRS? | Magazín F1 - F1online.sk

Tak aspon pesničku, štestí je krásná věc - tu poznas ne ?

Mas fantasticke oci, z takychto zaberov vediet presne urcit velkost nejakej plochy, zasnem a zavidim. Hoc ziadne nenosim, asi zajdem k ocnemu a poprosim ho teda o nejake tie okuliare.

A aky zmysel by to malo? Obrovsky. Menej znamena vacsia plocha a lepsi pritlak v zatackach = ziskavas cas. Medzeru potrebujes na rovine, kde chces maximalku. Ak maju dostatocne efektivne aero ako take, mozu si to dovolit. To by bolo velmi podobne ako s Mercedesom za ich dominantnej ery. Oni mali okrem samozrejme silneho motora aj dlhodobo najlepsiu aero (lepsi bol az po zmene pravidiel RB pre rok 21) ktora generovala vacsie mnozstvo pritlaku pri porovnatelnych maximalkach s konkurenciou. McLaren moze byt na tom podobne (a tento trik im samozrejme velmi k tomu pomaha).

De-facto je toto opat raz taky prototyp aktivnej aerodynamiky, akurat ze sa to deje pasivne. Ale ako pisem vyssie: ak sli za hranu pravidiel, som za to aby sa to okamzite zakazalo, to len aby sme sa rozumeli.

2 Likes

McFIA uz zabezpeci McLarenu titul…

1 Like

preco mi neodpovies? :smiley:

Jasně, všechno bylo v pořádku a FIA trestala oficiálním trestem :clown_face: :clown_face: :clown_face: :clown_face:

Tam zpívají o stavu mysli…
A jak známo, nejšťastnější jsou blázni :slightly_smiling_face:.

„Pokud máme pod karbonovým povrchem vrstvy, které umožňují vychýlení jedním směrem, ale ne druhým, můžeme to považovat za mechanismus,“ objasnil Tombazis .

„Kromě toho jsme v minulosti řekli, že není akceptovatelné, když se jedna komponenta ohýbá relativně vůči přilehlému komponentu a pohybuje se oproti němu odlišně.“

:man_shrugging:

Nemam cas, pracujem.
Ano, toto bolo Hamiltonove stastie a Hulkova smola.
Takto sa ja pozeram na svet.

1 Like

Ale tady se nepohybuje odlišně :no_good_man:

Klamstvo bez faktickeho obsahu.
Urcite nemam take sympatie k nim ako ty k RB/Maxovi, len je problem, ze sa hras na rozhodcu a rozhodnutie FIA “respektujes” selektivne…
Ja, naopak, rovnako, bezohladu na tim/jazdca.

Ja fakt neviem kolko to je.
A nie je automaticka pravda, ze kebyze to maju 10mm a zvacsi sa to na 15mm, tak sa oberaju o rychlost. Tu rychlost potrebuju a max moznu medzeru potrebuju na rovinke, nie v zakrutach…

A preto bol legalny a nedostali DSQ.

Dokaz mi to na zaklade mojich inych komentarov k (ne)legalnosti RB v minulosti.

S tymto suhlasim (oficialny trest nikdy nebol), len sranda je, ze taketo teorie su aj u mnohych ohladne straty dominancie RB a to uz asi nepripustis… Cisto fakticky, vsetky pripady skoncili oficialne bez trestov ci DSQ. Mozno FIA upravi pravidla ci merania do buducna, McLaren tym utrpi, a ja vyplakavat nebudem…

3 Likes

Já bych řekl že se to kroutí velmi viditelně.

Jednoznačne zakázať. Alebo jednoznačne povoliť ako predne krídla mclarenu a mercedesu. Boli sikovny a skonstruovali krídlo aby splnalo testy ale obislo pravidlá. Takze za podobne triky sme tu mali zakaz. FIA by mala byt konzistentna. Ale ocividne im vyhovuje aby z F1 bol trhák a boj o titul. Nezaujima ich rovnost pravidiel pre vsetkych. Ja by som flexibilitu nechal bez hranic. Kludne nech sa auta na rovinke komplet zplostia. Aspon by sme videli uzasne konstrukcne vytvori.

Ale ne odlišným směrem, pohybuje de celý zadní křídlo a tím, že jsou tam “odseky” na konci klapky, tak se to pohybem uvolňuje

Neviem presne velkost. Len pouzivam rozum. Vas ten antiRB/proMcLaren postoj totalne zaslepuje. :sweat_smile:

Pravidla hovoria jasne, pri zavretom DRS je ta medzera 10-15mm. Povedz mi uprimne, myslis si, ze default maju medzeru 10mm alebo skor co najblizsie k 15mm? Tipujem, ze B je spravne, lebo cim vacsia medzera, tym vacsia rychlost so zavretym DRS. A pozri sa na obrazok. Myslis si, ze pri ohnuti toho kridla je posun taky malicky, ze to nepresiahne tych 15mm?

Ja len chcem tvoj uprimny nazor, ci je to podla teba do tych 15mm?
Bez ohladu na predchadzajucu otazku, je to podla teba v ramci pravidiel takato flexibilita samotnej klapky?

… a to je nepřijatelný, flexibilní funkce, okamžitě zakázat, musí to zpevnit.

Ano je do do 15mm.

Vrchna lopatka voci spodnej sa jednoznacne prehyba a zrovnava. Tam nieje o com. RB ani Ferrari sa neprehyba.
Na tom gife to je krasne vidieť.

Jenže zadní křídla se prohybají všem, to bys musel zakázat úplně u všech

Pozri si ten gif. Nejde ani tak o medzeru ako to ze vrchna lopatka sa voci spodnemu nosnemu prehne a znizuje odpor. A samozrejme vsetkym cela konstrukcia sada dole alebo teda monopost je tlaceny k zemi . Ale Mclarenu sa prehyba vrchna lopatka a to riadne.

Mně se víc líbí to vysvětlení s ohýbajícími se vertikálními pláty, které způsobí “vyboulení” tý klapky.
No, buď jak buď, tohle naučit v praxi fungovat si zasluhuje nic než hlubokou poklonu!