Wolff je spokojný: Som rád, že riaditeľ pretekov tentoraz nepodľahol tlaku | Magazín F1 - F1online.sk

Záver Veľkej ceny Talianska zanechal v ústach fanúšikov pachuť. Mnohí majú pocit, že ich FIA obrala o najzaujímavejšiu časť nedeľných pretekov. Avšak, či sa to niekomu páči, alebo nie, FIA tentoraz postupovala podľa vlastných pravidiel, zdôrazňuje Toto Wolff. Medzi riadkami máme čítať nasledovné: Presne takto sa mala skončiť aj minuloročná VC Abú Zabí a Lewis Hamilton mal byť osemnásobným majstrom sveta.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/76472/wolff-je-spokojny-som-rad-ze-riaditel-pretekov-tentoraz-nepodlahol-tlaku

no spokojny bol hlavne preto ze lujzo nebol v boxoch a pri restarte by mal opat problem ako v abu dhabi.

4 Likes

Mne skôr vadila tá cenzúra a vypnutie ruchových mikrofónov, to bolo trápne a voči divákom urážlivé

Podla mojho nazoru vcerajsok ukazal, ze Masi v Abu Zabi vobec nebol v takej lahkej pozicii, ako sa mnohi snazia tvrdit.

Rozhodnutie dokoncit preteky za SC vyvolalo uz vcera kontroverziu, hoci to nijako neovplyvnilo vysledok pretekov. Napriek tomu prisla sprska kritiky.

Tym padom si viem predstavit tu burku, ktora by sa strhla, keby sa takymto sposobom rozhodlo o titule. Masiho argumentu, ze za ziadnu cenu nechcel nechat preteky skoncit za SC, to dava istu legitimitu.

8 Likes

A to čo spravil Masi búrku nevyvolalo?
Riaditeľ je tam nato, aby sa staral o bezpečnosť a nie o kabaret.
Keby bol dodržal pravidlá mohol byť stále riaditeľom a nemusel by sa schovávať. Obhájil by si to ľahko napr. ako si to obhájili teraz:

“Keďže bezpečnosť pri odpratávaní je našou jedinou prioritou a nehoda nebola taká rozsiahla, aby si vyžiadala červenú vlajku, preteky sa skončili za bezpečnostným vozidlom presne podľa procedúr, na ktorých sa zhodla FIA so všetkými tímami. Načasovanie fázy bezpečnostného vozidla v rámci pretekov nemá žiaden vplyv na danú procedúru.”

1 Like

Daj ešte viac výkričníkov

5 Likes

Tym divakom by mali zakazat vstup na okruh aspon na dalsich 20 rokov

No pozri sa. Ked porovnavas tie dve udalosti tak je to asi takto:

Kontroverzia a ovplyvneny vysledok vs kontroverzia a neovplyvneny vysledok.

A este treba dodat, ze SC je neutralizacia a nie zvyhodnovanie jazdca ktory straca 20-30 sekund. Som toho nazoru, ze ak 90% dlzky preteku rozdalo karty, tak prave “vykon” z tych 90% by mal urcit vitaza a nie umely rozstrel na 1 kolo.

1 Like

Je uplne jasne, ze tohto sa Wolf chytí.
Velka prilezitost si do niekoho kopnut a odbavit sa.
Tak Toto, uzi si svojich par minut frustrácie a slávy.

Ale má pravdu ne?
Max vedl celý závod. Zaslouženě vyhrál.
A zaslouženě by vyhrál i bez něj.
SC bylo ok. Nikdo nemůže říct na nic 1/2 slova.

2 Likes

s tymto nemozem suhlasit

kontroverzia je, ked sa urobi nieco, co je ide prinajlepsom na hranu (vacsinou za) pravidiel/zakona a niekto z toho profituje

to, co sa stalo vcera nebola ziadna kontroverzia, proste sa dodrzali pravidla presne ako sa mali… to, ze sa nerestartoval pretek, lebo sa to proste nestihlo, to nie je ziadna kontroverzia
dokonca aj vysledok zavodu zostal uplne spravodlivy a nemenny, absolutne nikto nemoze tvrdit, ze mu to pokazilo/zvratilo vysledok, nikto nebol okradnuty o vysledok, nie to este o titul…

uplne rovnako malo dopadnut Abu Dhabi, sice by par malinovkarov citilo ze nedostali este 1 sancu, ale vysledok by bol absolutne sportovy a spravodlivy… dufam, ze po Monze 2022 tomu uz konecne pochopili vsetci…

2 Likes

Puffe nerob si srandu.
Safety Car 3 kola nedokazal najst prveho jazdca.
3 kola tam mal byt a nebol.
To nebolo v sulade s pravidlami.
A dlhe odpratavanie McLarenu, to bolo asi tiez v sulade …
RedBull s inziniermi a jazdcom vyhral zasluzene.

Mě tady nepřijde nic kontroverzního, prostě se to už nestihlo a je dobré si uvědomit že NIKDY nemůžete zaručit že daný závod skončí pod zelenou vlajkou. Můžete jen zvětšovat takovou pravděpodobnost zda k tomu bude vůle a zanést to do pravidel. Když má přijít ke konci SC tak bylo na stole zda nedat červenou ale to se zamítlo a asi je to dobře. Už se o tom hodně mudrcovalo a moc toho na úkor bezpečnosti vymyslet nejde. Je to škoda ale někde to musí mít strop. Možná ještě zvážit zda třeba automaticky neprodlužovat konec závodu přidáváním kol pokud se jede pod SC - třeba za každé 2 kola pod SC prodloužit závod o 1 kolo - prostě to propočítat protože na to pochopitelně musí mít palivo, ale počítám že jízdou za SC se tím ušetří takže by to šlo. Tím by se zvětšila šance že se to ještě rozjede.

V tomto sa nehadam. Ku kontroverzii v Abu Zabi som sa uz rozsiahlo vyjadril, pricom som sa snazil zohladnit vazne porusenie pravidiel pri dodrzani respektu k obom jazdcom, ktori v tom celom boli nevinne a volil som tomu primerany slovnik. Link na moj komentar pripajam tu, opakovat sa nebudem.

Islo mi len o to poukazat na to, ze Masi bol v narocnej situacii a to, ze nechcel preteky ukoncit za SC, mi pride po vcerajsku pochopitelnejsie. Ze sa rozhodol nespravne, na tom sa samozrejme nic nemeni.

1 Like

Pozri tak ako si Max vcerajsie vitazstvo s dojazdom pod SC zasluzil, tak si zasluzil aj minulorocny titul. Bez debaty. Objektívne urobil podstatne menej chyb ako Lewis.

s tymto samozrejme plne suhlasim :+1:

zaroven si myslim, ze niektori zaslepeni fanusikovia mercedesu by si toto tiez mali uvedomovat; blamovat Masiho za to co sa stalo je fer (myslim tym utocit na situaciu/rozhodnutie), ale proste treba byt ferovy a uznat, ze aj ked to pohnojil (a ano, rozhodne bol tlak na to, aby sa majster sveta zmenil),tak proste je absurdne si mysliet ze to bolo skorumpovane a presne nalinkovane (hoc pristupil na presny vyklad Hornera)… ked na to pozeram spatne, ovela vacsi problem je podla mna zamietnutie protestu mercedesu po pretekoch, kedy uz ten tlak nebol a jednoducho tam bol este priestor to zvratit; opat to ide za FIA a jej neschopnostou… ale nechajme to uz tak, uz sa nic nezmeni a tento rok max ziska svoj prvy titul, hoc ich bude mat teda uz dva…

Ono ta zaslepenost fanuskov Hamiltona sa mi vcera ukazala aj v inom svetle.
Ako skvele sa predieral zozadu Sainz a ako Lewis, to bol velky rozdiel.
A fanuskovia Hamiltona budu donekonecna poukazovat na Braziliu 21, aky bol skvely, bla, bla, pritom to bolo len o nacipovanom motore na 3 preteky.
Pozrite si ako sa vcera Lewis posuval dopredu …

1 Like

Max si včera zasloužil vítězství pod dojezdem SC.
Hamilton v Abú si zasloužil vítězství pod dojezdem SC.

Nebo ne?

3 Likes

Sainz byl skvělý 14 míst z 18 na 4.
Hamitlon byl hrozný 14 míst z 19 na 5.

3 Likes

Puffe, minuly rok Max urobil podstatne menej chyb ako Lewis.
Z tohto dôvodu si titul zasluzil viac.

1 Like