Vowles ospevuje Mercedes, ktorý k vývoju pohonnej jednotky pristúpil “veľmi šikovne” | Magazín F1 - F1online.sk

Nemám teď čas počítat, ale kdysi jsem to už dělal. A měl jsem podobné pocity jako Ty, takže to máš asi správně.
Myslím, že se ty poměry budou postupně měnit a doufám že ve prospěch ICE.

Přes řemenici od dynama. :slightly_smiling_face:

Magnetický polštář?

Nene, nic takového.

Myslím, že budou mít elektrické turbo tak, jako doteď.
A nebo jak píše @helmutko , ho budou mít roztočené pořád, ale jak vyřeší odpojení od převodovky při brzdění si neumím představit, páč by hmotností spojky ztratili víc, než by na generátoru získali…

Roli bude hrát více faktorů. Třeba valivý odpor mají vlaky mnohem menší, že kola ze žmolků. Vlaky nejezdí žádné ostré zatáčky a velkou roli hraje aerodynamika. Tím že je vlak dlouhá housenka s aerem moc problémů nemá a i laik by s příhlednutím oča dokázal navrhnout aero v Adrianovském stylu.

Někde jsem se dočetl, že příští formule by měly mít motorový systém podobný jako mělo Audi na Dakaru.
Motor jede stále na plné kule a dobíjí baterie. Teprve z nich se bude energie přenášet na kola.
Jestli to tak skutečně bude, tak F1 chcípne rychleji, než nové pravidla.

nie. vsetko je v pravidlach. vsetko je napojene na jeden hnaci hriadel. MGU-K ma svoju prevodovku, ICE ma svoju. podla toho aka bude potreba, tak sa to skombinuje.

1 Like

Ano Ferdo, valivý odpor pneumatik “sežere” všechen ten výkon navíc.

Vlaková souprava s 18 vozy a 40 nápravami má styčnou plochu všech kol dohromady s kolejnicí menší, než osobní auto u jediné pneumatiky…
A samozřejmě valivý odpor ocel/ocel je v porovnání guma/asfalt, žádný.

Chtěl jsem tím jenom demonstrovat, jak důležité je aby Pirelli bylo nestranné a jaký nesmysl by byl mít třeba dva výrobce pneumatik.

Možné je všetko :smiley:.

Všechny pohony mají nějakou převodovku, nebo elektromotor. Tedy kromě turba, tam je to čistá mechanika.
Mi se ale hlavně jedná o motor. Nedokážu si představit, že by se divákovi líbilo, jak se všem vozům točí motory třeba na deset tisíc i při jízdě na startovní čáru, aby měly baterie dost energie při startu a pak hučely stejně až do cíle. Brr…

Všechno možné určitě není, jedině pokud počítáš teorii paralelních vesmírů v jednom celkovém uskupení.

Dnes už se nedivím ničemu.
Snad jen Pirelli by mě dokázalo překvapit, kdyby začalo vyrábět závodní pneumatiky. :grin:

No ved toto. Mne to vychadza, ze to presne takto bude. Pojde len o to, ze kolko otacok bude optimum vzhladom na spotrebu. V podstate ICE si bude moct oddychnut len vtedy ked bude MGU-K maximum rekuperovat z brzd, co je asi menej ako 10s na kolo. Mimo toho bude bud pohanat zadnu napravu, alebo generovat elektrinu,

1 Like

Když tak hučelo Audi někde v poušti mezi dunami, tak to asi bylo bylo divákům celkem jedno. Ale až tak bude na krátkém okruhu hučet 20 vozů najednou, tak to musí být pořádný hnus.
Už aby se začaly psát nové pravidla dokud je čas.
Nakonec bude Renault ještě za hrdiny, že se raději vzdal výrobu motorů.

1 Like

Z inzinierskeho hladiska to asi budu zaujimave kusy, Aky to bude mat akusticky prejav na trati si netrufam predpovedat. Mozno to bude podobne ako fukane difuzery. Nemyslim si, ze akusticky bude v TV nejaka dramaticka zmena, Na okruhu asi ano.

1 Like

A ty sleduješ F1 jen pro zvuk monopostů jo?

Ještě stále dokážeme se zavřenými očima určit kde jezdec přidává plyn a podle zvuku motorů určit jestli jezdec má v kalhotech, nebo tlačí co to dá. S novými motory příjde už pouze nějaký bezejmenný hluk, který se smíchá s hučením konkurenčních aut a splyne s davem. Už nebude žádné teď je Honda a hned za ní se tlačí třeba Ferrari. Pak už se bude pouze oznamovat, že podle hučení už asi něco pojede.

Problém bude, že tak jako vy dva s Ferdou většina lidí neuvažuje.
I tady na fóru vládne bulvár a plytké jednoduše stravitelné informace, ke kterým nejsou třeba žádné znalosti.
A jet na okruh nikoho ani nenapadne i kdyby to byla jen jedna zastávka autobusem.
Budoucnost F1 bude sterilní a syntetická jako většina jejích fanoušků.

2 Likes

Musíš založiť vlastné diskusné fórum, kde by si povolil prihlásiť sa len ľuďom s vysokoškolským titulom a bolo by plné strojárov, elektrotechnikov, mechatronikov a matfyzákov s vysokým IQ. To by Ti do istej miery mohlo dodať pocit spokojnosti. :slightly_smiling_face:
Riešila by sa tam technika do úplných detailov, pri tenise by sa riešili predovšetkým výplety rakiet a materiál podrážok topánok, pri šprinte v atletike by sa rozoberal najmä povrch dráhy, konštrukcia štartovacích blokov a prístroj na meranie času, pri lyžovaní by sa maníci zamerali na prípravu vosku, uchytenie jednotlivých bránok v snehu a pod.
Samotní športovci a ich herné a jazdné štýly a výkony by išli bokom, venovala by sa im len minimálna, respektíve zanedbateľná pozornosť, aby to nenarúšalo spoločné sústredenie sa na techniku, ktorá je v živote najpodstatnejšia. :upside_down_face:

3 Likes