Videli ste tréning štartu? Stella volá po zmene pravidiel, Ferrari na to môže doplatiť | Magazín F1 - F1online.sk

Nie, tu sa na bezpecnost len vyhovaraju. Inak by to riesili vtedy ked to riesilo Ferrari. Zasa si len nespravili domace ulohy, to je vsetko. Ten nacvik startu bol naozaj impozantny. Nenapadlo ta, ze to mohli aj prifejkovat, aby to dostalo nadych nebezpecnej situacie?

Ked to Ferrari vyriesilo, maju si to vyriesit aj ostatni. Ich problem, ze sa na to vykaslali. Turbine podla vsetkeho nemozes externe pomoct sa roztocit, takze si myslim, ze problem nebude hardveroveho charakteru. Ide len o napamovanie a programovanie. Sranda, ze zostali stat tri zo styroch aut s motorom Mercedes a zasa sa narieka.

Nechapem, preco by sa mali menit pravidla z dovodu bezpecnosti. Team je povinny pripravit do pretekov bezpecne auto. Ak nevedia postavit auto, co je schopne bezpecneho startu, tak jednoducho nenastupia a hotovo. Riesenie na to ocividne existuje, tak tu nebudeme lenivost/neschopnost/ignoranciu skryvat za bezpecnost. Ci doteraz ked niekto zbabral start a zostal stat na mieste dostal za to nejaky trest za ohrozovanie bezpecnosti? Spackany start je bezna sucast motorsportu, chces im nejako zakazat kazit starty? :smiley:

3 lajkov

Ako krásne si sa odkopal, ty moralistický chudák. :joy:

Ferrari by malo využiť svoje právo veta a zablokovať to.

Keď to oni navrhovali, tak všetci ich vyfakovali a Ferrari sa podľa toho zariadilo. Tak nech sa teraz zariadia ostatní.

A že bezpečnosť? Berú ťažké prachy, tak nech nesťažujú alebo môžu odísť. Povedal to sám Stellov pilot.

Treba pilotom dopredu povedať, nech sú extra opatrní na štarte, hneď zmenia stopu mimo štartové miesta a hotovo. Kto sa vybúra, ten sa vybúra, je to predsa F1 a určité riziko tam bude vždy.

A kto nevie odštartovať, tak nech to trénuje a nech jeho tím pracuje na odstránení toho problému.

McLaren je väčšina? Zaujímavé počty. :thinking:

Toto je, kde sa nezhodneme.
Opakovane sa v oblasti bezpecnosti menili pravidla, dokonca aj bez toho aby boli viditelne pripady “velkeho rizika”.

To, ze toto je len fejkovanie, je podlozene nicim okrem nazoru a cista konspiracia.

Co uz konspiracia nie je, ani nazor, ale fakt, ze timy to chceli a chcu zmenit a jedine co tomu brani je veto Ferrari. Ak je manipulacia pravidiel to, ze si ho odhlasuju skoro vsetci a mozne kolizie na starte nie su bezpecnostne riziko, tak mame proste na tuto vec iny nazor :slight_smile:

A to spajanie s Landom k tejto teme je tak absurdne, ze k tomu sa uz ani nebudem vyjadrovat. Staci ze dalsi (nie ty) fanaticky Max fanusik (taki najviac nalepkuju a bez dokazov a faktov urazaju) sa zase raz prejavil a na moj slusny a uplne legitimny nazor, opat raz utoci ako totalny primitiv, potvrdzujuc svoju ubohost, pretoze fakty a argumenty nema, len svoje presvedcenie, nenavist a vecne urazky, utoky a konflikty bezohladu na to, ci tu “zelena trojica” je, alebo nie je, zazili to uz mnohi… :slight_smile:

1 lajk

A este som zabudol to mozno najdolezitejsie:

O tomto probléme sa však vedelo už dávnejšie. Podľa portálu The Race tímy predložili návrh na predĺženie štartovej procedúry minulý rok v júli, no neprešiel, pretože s takouto zmenou pravidiel nesúhlasil Frédéric Vasseur ako zástupca Ferrari.

Cize nie len, ze sa to neriesi az teraz, ale je uplne zjavne ze sa to viac nez pol roka ukazuje ako realny problem, ale bola tu snaha timov to kolektivne a vcas zmenit (cize nie len McLaren) a zjavne to zablokovalo Ferrari a riesi sa to zase a kto nevidi problem s takymi startami ako vcera, tak v poriadku. Ak je pravo veta viac, nez vacsina, nez bezpecnost, tazko uz viac k tomu povedat :slight_smile:

1 lajk

Vždy sa dá dohodnúť na zmene, keď sa chce. Či už na zmene štartovacej procedúry, zmene merania kompresného pomeru, alebo iných vychytávok šedej zóny, ktoré skôr, či neskôr budú na pretrase.

nech im daju nejaky vytstrazny system. Ak aspon jedno aut zostane na starte stat, vsetci mozu dostat upozornenie, alebo automaticky zlte vlajky, alebo take nieco. Najjednoduchsie je povolit pouzivat kers, ale to asi blokuje Ferrari.

Inak v tomto zmysle co pises, je to tiez zaujimava tema.
Je trochu zvlastne, ze vacsina vraj nema pravo zmenit pravidlo, lebo Ferrari to chcelo prve a vtedy oni nechceli a to pritom ide o za A, uplne jednoduchu zmenu pravidiel, za B, bez nakladov a za C, ide o bezpecnost (ak teda nebudeme konspirovat ze je to cele velke dohodnute divadlo), ale v pripade motoru Mercedes nie je problem menit pravidla na zaklade vacsiny pre najdrahsiu a najzlozitejsiu cast auta, tykajucu sa 4 timov, tyzdne pred zaciatkom sezony :slight_smile:

Ved prave, Mercedesu to vyslo s lankami a ukazal, ze ked chces zmenit pravidla treba najst odovodnenie s bezpecnostou.

Samozrejme to, ze to prikraslili je len moj nazor, ak si to pochopil tak, ze to tvrdim s istotou, to nebol zamer.

Ze to chceli zmenit je pekne, mali to zmenit vtedy ked to chcelo Ferrari. Oni vynalozili prostriedky na to, aby to vyriesili a zmena pravidiel ich znevyhodni, lebo tym padom by to robit nemuseli.

Norrisove slova som dal do suvislosti len preto, lebo Norrisove slova boli absurdne v prvom rade. Ze sa niekomu nieco nepaci neznamena, ze ma odist.

Pozri sa, ak na to existuje riesenie, nie je dovod menit pravidla. Nepoznam hlboku podstatu problemu, lebo roztocit si turbo popredu je otazka bud map alebo cviku. Ked mam turbo a viem, ze ma lag, tak stlacim plyn o nejaky cas skor ako chcem ist realne predbiehat, aby som ho roztocil a pri predbiehani uz ho mal naspoolovane, inak sa auto rozgulava pomalsie a predbiehaci manever trva dlhsie a je nebezpecnejsi. Cize bud to osetria softverom, alebo si myslim, ze neni problem na dalsich testoch vyhradit viac casu na treningove starty, aby to dostali do ruky vsetci.

Urcite nie je mojim cielom a tuzbou vidiet, ako auto na druhom mieste na starte zostane stat a moze sa len modlit, aby ho niekto z tych dvadsiatich dalsich nezramoval. Ale vsetci sa naucili bezchybne starty a teraz ked to nejde tak lahko, panika. Ked vsak sem tam niekto odstartuje mizerne, tiez to prinesie okorenenie zavodu, ked sa prepadne dozadu a musi sa skriabat naspat hore. Je nuda ked vsetci vystartuju tak ako sa kvalifikovali. Takze ked teraz vsetci vedia, ze start sa nemusi podarit, maju byt opatrnejsi a nespoliehat sa na to, ze vpredu nikto nestoji

2 lajkov

Lanka byla od samého začátku. Akorát musela být schovaná pod bočnicemi.
Jelikož Mercedes neměl bočnice, tak se dodatečně povolilo, že mohou být i mimo bočnice.

To je vše borci. To je vše.

Kto sa bojí, môže štartovať z boxov, alebo štartovat nemusí, je to jednoduché

Teraz co pises, je viacero veci, co vidime podobne, k technickej stranke sa nebudem vyjadrovat, neviem ako to funguje.

Rozdielny pohlad mame akoby v 2 rovinach:

1, ta bezpecnost - mne to pride dost nebezpecne (hoci nejaku vacsiu nepredvidatelnost by som tiez uvital, ale nie az hroziaci “extrem” a na jednej strane riesit kopu extra bezp. prvkov a potom ich nechat kolidovat po starte…), tebe asi nie, resp. si ochotny vidiet aj vyssie riziko… :slight_smile:

2, politicka - uz som x pisal ze Ferrari “nezavidim”, ale argument ze oni boli prvy atd. a preto sa vsetci teraz mozu pototo u mna neobstoji, ak sa potvrdi ze ide aj o bezpecnost a nazor na jednoduchu zmenu je vacsinovy. Rozne vyhody uz stratilo vela timov…
A nazory a postoje sa menia neustale. RB do Barcelony nebol proti Mercedesu, po sa uz pridal k nespokojnym. A tam uz nikoho netrapi, ze Mercedes roky staval svoj motor na zaklade pravidla, ktore chcu teraz vacsinovo zmenit uplne tesne pred sezonou…

K Landovi: Neschvalujem jeho vyrok (ani viacere inych jazdcov niekedy, aj Maxove), ale je usmevne, ze v minulosti sa vycitali PR kecy ci neuprimnost jazdcov a ze chyba rivalita atd., vyzdvihovala priamociarost Maxa a ked Lando dostane otazku k Maxovi po tom, co vyjadril nespokojnost a desatinovu zabavu z jazdy, tak je “skandal” ked Lando uprimne, hoci kontroverzne povie, ze Max, co odchod neraz sam spominal (dokonca presne v suvislosti so zabavou), moze odist ak…
A to ze to niektorym “nesadlo” sa prejavuje prave tym, ze zrazu sa to spaja aj s temou nebezpecnych startov a potrebou mu to “vratit” :slight_smile:

Ja napríklad s Landom suhlasim, pravidla bolo vsetkym zname, a komu sa nepaci, nemusi jazdit…ale aplikuje sa to nielen vtedy, keď to vyhovuje PU mercedes

Ale aka bezpecnost, to ze niekto zanedbal urcitu vec, ziskal tym konkurencnu vyhodu, a teraz chce menit pravidla, tak aby sa oblast, ktoru zanedbal v prospech konkurencnej vyhody, vyrovnala, nesmie byť odmenené, ono sa to dá aj otočiť, ferrari jediné postavilp bezpečný motor, ostatní postavili nebezpecny, a maju byt odmeneni? Nech startuju z boxov, ich problem

1 lajk

Uprimne, v tej dobe som sa tejto kauze az tak nevenoval, hoci o nej samozrejme viem, len si nedovolim vynasat uplne jasne “rozsudky”, ked si nepamatam detaily, ale to je preto, lebo mi ta kauza prisla velmi nafuknuta, az zbytocna :slight_smile:

Problém lanka Mercedesu byl v tom, že v okamžiku, kdy FIA povolila dodatečné lanko, již Mercedes měl přípravu a řešení, kam ho umístí.

O bočnice, nebočnice vůbec nešlo. Jen to ukazovalo na to, že má Toto prsty leckde. Což se moc nehodí některým fans v narativu o čisto čistém Mercedesu. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Což mě jako zastánci názoru že v F1 se na Mirky Dušíny nehraje, přijde úsměvné.

2 lajkov

Jj, ja si pamatam, ze (to ze vedeli ako ho pouzit je za mna este ok) tu info dostali narozdiel od konkurencie o daco skor a preto, tusim v Kanade to uz nasadili a ostatni nestihli? Mozno je to v tom clanku…
Kazdopadne sa tvrdilo, ze to bolo preto, lebo tam vo FIA pracoval byvaly zamestnanec Mercedesu (zena?). Ak je to pravda, to uz urcite v poriadku nie je :slight_smile:

U mna nejake vyroky o vzdy cistom Mercedes time urcite nenajdes.
Ale ked napr. niekto extremne prezival dsq pre hmotnost napr. a to bol “dokaz” aki su to strasni podvodnici, na tom som sa dost zabavil :slight_smile:

S druhým lankem se nikdy neodjel jediný závod.

Nic se neprokázalo, kauza vyšuměla, lanko jak přišlo, tak odešlo. Nebylo potřeba. Zůstal jen tento článek.

1 lajk