Verstappen sa snaží presvedčiť sám seba, aby pokračoval: Nemusíte ma ľutovať | Magazín F1 - F1online.sk

Tak ono není GT jako GT, to je potřeba si říct. Ale Dejv se potřebuje chlácholit Maxem proti amatérům

To nedokážu posoudit. Jasně, když máš na koho konkrétního koukat, tak Tě všechno vtáhne trochu víc. Jak se Strollové propadli, tak mě to nudilo víc, než kdyby jeli vepředu. Ale za mě je to slabý odvar, akce mě nevtáhnou a k tomu hrozně zdlouhavé, nemůžu si pomoct. Každému se samozřejmě líbí něco jiného. To se spíš od loňska občas kouknu na MotoGP, to mě celkem dokáže vtáhnout.

V GT a Hypercar profesionalne sutazia vacsinou ti, ktori sa z F3 ci F2 nedostali do F1, ale neznamena to, ze su to zli jazdci. Mnohi sa do F1 nedostanu, ale mozno by jazdili lepsie ako platici.
24 hodinovka na Nurburgringu je najtazsi zavod na pevnom povrchu, akeho sa dnes moze pilot zucastnit, a Verstappen sa tam stretne so silnymi supermi. Nie je to len o cistej rychlosti ale aj o veciach, na ktore ortodoxny divak F1 nie je vobec zvyknuty a len tazko ich pochopi.
Nemam vam to vsak za zle, napokon, (ne)popularita tychto zavodov je opodstatnena a ludia co teraz vykrikuju, su len frustrovani zo sucasnej F1.

3 lajkov

Tak já to nedokážu samozřejmě posoudit. Ale pokud Charles řekne, že když najde desetinu v průjezdu zatáčkou, tak ho to může ve finále stát lepší čas a zhorší se to, pak je to zvláštní. A pokud Lando říká, že nechtěl předjet Lewise, ale software rozhodnul, když i jiní piloti tvrdí, že o výkonu oni rozhodují omezeně, protože je to tak složité, že to musí dělat program, tak je to trošku jiný příběh. Pokud o předjetí rozhoduje situace, kdy a v které situaci zmáčkneš tlačítko, pak se opravdu bavíme o něčem jiném, než F1 byla.

A to že jet pomalu se vyplácí, o tom mluví docela dost pilotů. Každý má svoje. Podle mě, tento typ závodění má v referátě eFormule. Optimalizace a vlastně souboj software a pilota.

Ale jak říkáš o GT3. Já jsem jednoduchý divák. Jede se naplno, pozdě na brzdy, nějaké žďuchance, průjezd zatáčkou, kdy to držíš jen tak tak. How simple.

… ono z logiky věci, jak chápu tyto pravidla, tak sklízení energie v zatáčkách je alfa omega výsledného času, neb jsou na trati úseky (pochopitelně dlouhé rovinky), kde se ti tato nasbíraná energie s odměnou vrátí. Podle mě je to strašný průser, neb já vlastně již nevím co mám na jezdcích oceňovat. Když někdo prohraje s týmovým kolegou v Q, proč to nastalo? Jel rychle v zatáčce a sklidil méně energie? Možná, ale o tom to má být? Snažím se též přesvědčit sám sebe že tam jsou nějaké klady, jen stále nevím jaké a tato soutěž mi najednou obrovsky nedává smysl. Je to podvod závodění, tak mi to přijde, jestli je tohle ten pokrok, tak pro mě je to žel z mého pohledu co se týče vztahu k F1 likvidační. F1 se změnila jen na správu energie, od podstaty zcela jiná disciplína kde je jezdců prostě naprostá škoda.

2 lajkov

Tak abychom byli objektivní, i Alonso zvedl násobně kvalitu WEC, když tam závodil.
Ty násobky byli menší než už Maxe, ale pořád to bylo hodně znát :grin:

presne tak. Spravovat energiu, vediet pracovat s tou komplikovanou pohonnou jednotkou a efektivne s tym pracovat v subojoch na trati. Vsimas si stale to iste, teda, kto dokaze prejst zakrutou najrychlejsie bez toho aby mal zly vyjazd + aby nestratil na konci nasledujucej rovinky. Dobra praca sa neprejavi len hned za zakrutou, ale aj dalej za nou. Navyse, prejst zakrutu v 220 km/h namiesto 280 km/h je stale vyzva a dokazom, ze sa jazdi na hrane je aj fakt, ze prebrzdenia v tejto sezone nevymizli.

když je to přes software nebo co hlásí inženýr.

1 lajk

ked jazdec nevie ako s tym pracovat, inzinier ho usmerni

Aha, tak to je dobrý vědět, že žádný pilot na roštu s tím neumí pracovat.

1 lajk

ano, je to proti instinktom, ktore si budovali od mala

Takže je to na pí a ty tomu tleskáš, protože to je o ničem

1 lajk

Ale oni mají být pořád na konci nejrychlejší, tak jaképak pomalu. Prostě mají jet optimálně tak, aby to vyšlo na konci, ale to není nic nového. Vždycky se muselo taky i brzdit :smile:. Elektronika v autech taky není nic nového, ale asi je rozdíl větší, než čekali a byli zvyklí. Ale mně je jedno, jak se domluví, ať pravidla změní podle libosti. Problém je vždycky stejný, najít průsečík zájmů všech zainteresovaných skupin včetně pilotů a reálných možností. Pak už je to jednoduché :smile: .

takze suhlasis, ze jazdci to maju aj vo svojich rukach ale nevedia s tym pracovat a preto im inzinieri musia pomahat?

A Netlieskam. Viac krat som napisal, ze by bolo lepsie keby to tak nebolo. Ono ani F1 to tak nechcela. Cele to pada na slabej rekuperacii. Som zvedavy na zmeny, ktore budu teraz nasledovat a tiez do buducej sezony. Asi nebude lahke presvedcit top timy.

2 lajkov

… to říkám, dříve se snažili jet co nejrychleji vlastním umem, dnes tím že “správně obětují” zatáčky, nemám co oceňovat. Ale to je můj pohled, s tou souvislostí pochopitelně přemýšlím komu se tohle může zamlouvat, hard fanoušci to nebudou. Ale je to jak to je, když bude mnohem více “soft” fandů tak co nadělám. Problém ale i tak vidím v tom že hard fanoušci F1 podrží i v těžkých časech, soft fandové se v těžkých časech vypaří jak pára nad hrncem. Takže teď ve sluníčkových časech se to neprojeví, ale jednou krize zase přijde a tam se pochopí že si tím vykopali vlastní hrob.

Plácáš kraviny. Jet autem rychle do zatáčky není žádný um řidiče. To umí každej vocas.

Jde jen o to, jestli tě pustí technika.

Aha, tak nesouhlas, právě jízda na limitu přilnavosti a získání každé setinky v zatáčce, to je um kterého já si cením.

2 lajkov

Lol Puffe, koukám, že tvoje demagogie nabírá na pricingových obrátkách

1 lajk

no je to na softwaru a inženýrech, jezdecký prvek co není v F1 je ideální asi jako Puffův nápad, aby se všechny pravidla řídila dle potřeb Mercedesu

1 lajk

Pokud vezmu řidiče, třeba Verstappena.
Vezme si vůz RB nebo prostě top týmu, a pak půjde do vozu Cadillacu atp. Tak nikdy v životě neprojede tu zatáčku stejně rychle. Nikdy.

Rychlost v zátáčce je z 99,9% pouze brilantnost vozu.