Pokračovanie:
Do (I.) patrí drvivá väčšina multi-šampiónov (a teda legiend), veď si to preberme
Ascari - tituly sa podarili len s Ferrari ale už bol v Maserati a Lancii keď smrť zasiahla
Fangio - vyslovená legenda, 5 titulov či Nurburgring 1957 nikto nezmaže, ale tak striedal to ako ponožky ako sa mu to hodilo
Hill - len 2 tituly, ale takisto - najprv fajn BRM, potom naj Lotus, ďalej to už bolo trápenie sa vo vlastnom
Fittipaldi - hodnotil by som máličko vyššie ako Grahama - podobný príbeh, najprv Lotus a McLaren aby boli tituly, následne by tam teoreticky bol sympatický nábeh na chodníček č. III - stále ako vicemajster z 1975 rovno do vlastného Copersucar - lenže to je zase to, tam to bola tragédia, tuším 2 pódia za 5 rokov (trochu iné ako u Brabhama)
Lauda - takisto, viacmenej cielene sa snažil vždy získať najlepšiu pozíciu, ale jeho fanúšikom dávam ten benefit of doubt pri odchode z Ferrari ako majster
Piquet - nie je myslím veľmi o čom
Prost - takisto by sa dal debatovať prestup do Ferrari v 1990, ale celkovo mi to skôr vychádza skôr na tu hru na istotu, hlavne keď to tam dlho nevydržalo
Senna - ktorého vytiahol Bretnix, je podľa mňa takisto tu, hoci viac v štýle ako Ascari, že “snaha bola” ale aj kvôli bohužiaľ smrti to vyšlo len v 1 tíme, ale očividná snaha bola už v Lotuse, ktorému tiež dával ultimáta, do Williamsu mal nakročené už od 1990 a tiež tam v 1994 prijal všetko čo mu Frank dal pod stôl a chcel len to (čo predpokladal) že bude naj auto a veľký plat. Ale podobne ako u Fangia, je to veľká legenda, všetky ostatné zásluhy sedia, len holt konkrétne výber tímov bol takmer vždy prvoplánový
Alonso - treba priznať, že z Renaultu bol mierne vyhnaný, keď ten sa ani po útoku na titul v 2005 nemal k tomu potvrdiť, že zostávajú aj po 2006. Tak Fernando radšej konal a už na sklonku 2005 kývol McLarenu, aj preto lebo vo Ferrari ho vtedy veľmi nechceli. Ale zvyšok už bol účelový.
Vettel - tiež by som ho nešetril. Síce technicky bolo v 2014 Ferrari horšie ako RB, ale ten prestup neprišiel niekde v 2012, ale potom ako to bolo v 2013 “remember these days guys” a v 2014 - tak už nevyhrávame a zrazu vo Ferrari je príležitosť napodobniť Schumiho, tak ja idem.
Hamilton - áno aj on, hoc asi jeho fanúšikovia nebudú nadšení. Nezabúdať, že v 2012 nemal zrovna šnúru 3 titulov, práveže už vládla trochu dezilúzia z rýchleho ale nespoľahlivého McLarenu a jazdecky boli Vettel s Alonsom vnímaný zvučnejšie. Aj sme to s chlapcami vtedy na F1.sk diskutovali, že keby asi mal záujem Seb, Lewisa nezoberú. Ale Michael končil, tím sa predsalen vyzeral že zbiera, chceli nejakého TOP jazdca, zobrali čo bolo. Aj Lewis vtedy vyzeral, že hlavne chce zmenu a tiež vtedy jeho manažment ho chcel napchať do svetovej značky, ďalej od striktného života McLarenu. Hocčo budú tvrdiť teraz.
Kategória II. - tu budem veľmi štedrý, aby sme tu niekoho mali - na túto kategóriu by som ideálne chcel, že v 1 tíme gro kariéry - získané tituly, následne výkonnostný pokles tímu ale jazdec tam vydrží a ideálne vyhraje s nimi opäť
Clark - asi zatiaľ najlepší príklad, naozaj verný Lotusu celý čas - je pravda, že tam bol len jeden výraznejší výkonnostný dip v 1966, ktorý začal Lotus rýchlo doháňať a už na konci 1967, začiatku 1968 bol zase naj a vtedy zasiahla smrť. Takže ktovie ako by to bolo ďalej, ale dajme ho.
Stewart - podobne, najprv nechápem prečo ho tu Bretnix nezaradil, OK v 1969 formálne Matra, ale reálne to bol Tyrrell. Skôr ten začiatok v BRM to trochu kazí + je ťažké nájsť nejaký vyslovený výkonnnostný pokles tímu, ktorý by testoval jeho vernosť, ale skončil ako šampión v Tyrrell. Tak dajme.
Hakkinen - ešte viac na silu ako Stewart, lebo skôr to bolo o završení dlhoročného snaženia v McLarene a ako sa podarilo prišiel pokles motivácie, trochu aj výkonnosti McLarenu, potom niečo čo mala byť najprv pauza a potom návrat. Ktorý nakoniec nebol, ale bola snaha vrátiť sa do Williamsu, ale dobre, privriem obe oči.
Verstappen - zatiaľ. Záleží čo urobí ďalej. Či skončí viacmenej ako šampión po žatve, potom by som ho tu nechal s odretými ušami. Alebo vydrží nejaký ďalší výkonnostný pokles RB a nebodaj zase s nimi vyhrá, potom bude zase najčistejší člen tejto kategórie. Alebo po bude po prípadnom poklese zrazu rýchlo hľadať inú adresu, čo ho samozrejme katapultuje do najnižšej úrovne.
Kategória III. - tu naozaj sú len tí, čo vyhrávali v daný moment, mali X lepších možností a išli niekam inam, reálne horšieho - ale zvládli to tam. A to sú len:
Brabham - odpustím mu, že nešiel hneď po 2 tituloch, ale bola tam ešte jedna biedna sezóna. Ale kompenzuje to, že išiel do vlastného tímu a urobil z neho víťazný. To je práve to - že čisto tie ostatné legendárne kategórie ako počty víťazstiev či jazdecká dominancia z Jacka legendu veľmi nerobia, ale práve toto jediné mu myslím dáva právo byť v debate o TOP 10 jazdcoch histórie.
Schumacher - nikdy som mu nefandil, ale toto sa nedá prejsť. Napísal to svojho času aj Peter Windsor, ktorý síce je tak trochu jeho roztlieskavačka, ale aby v anglickom médiu niekde povedal, že Michael je iná trieda ako Senna či Prost? To sme tiež veru nevideli. Jednoducho bol šampión, mohol zostať tam kde bol či ako Senna natlačiť sa do Williamsu a vyhrať ďalšie roky. Alebo ísť k Mercedesu kde by ho brali s otvorenou náručou a všetci by tipovali rýchly rozvoj tam. Ale on išiel do “not great, not terrible” Ferrari a ovládol to tam. Keďže aj iné veci pre legendu sedia, presne tento moment u mňa osobne robí z Michaela stále NAJ jazdca v histórii F1.
Samozrejme je na Maxovi ako sa rozhodne - ale napadlo mi to aj pre tie vekové paralely. Má 26 ako vtedy Michael, je dokonca už 3-násobný (snáď sa nikto neurazí, že túto sezónu už beriem za rozhodnutú). Dokonca Ferrari presne ako vtedy u Michaela bude v 2024 mať 17 rokov od posledného jazdeckého titulu!
Jasné, Max bude veľká legenda aj keď dá ešte 2 tituly s po 15x víťazstvami v RB a potom skončí. To sa nevylučuje. Ale pritom v akom postavení je dnes, a ako má rád výzvy - no byť jeho nejaký kamoš s ktorým debatuje, predostriem mu tú myšlienku.
Na záver ešte poviem, že popri jazdcoch je jeden človek v F1, pre ktorého platí rovnaká III. kategória, že “nechcem byť len v najlepšom tíme, chcem ho formovať a radšej pôjdem do horšieho a aj tak uspejem” - a to je Adrian Newey a preto je pre mňa osobne tiež absolútny TOP, hocako by stačili aj len tie jeho autá.