S týmto súhlas. Možno až na tie problémy na vode, v minulosti mal Checo na vode viacero dobrých pretekov. Za superhviezdu by som ho neoznačil, ale skôr to vidím všetko v hlave.
Myslím, že Checo mohol byť dokonca aj efektívnejší, ale jednoducho túto sezónu zle zapol ten prvý gombík keď si začal nahovárať, že je v boji o titul. Na druhej strane čakať od jazdca F1, že to vzdá hneď pred štartom sezóny by bolo asi naivné.
Tak teraz ako keby sa snažil o výsledok na ktorý nemá a unikajú mu aj tie schodnejšie. Dnes napr. som presvedčený, že išiel na tú trať zajazdiť kolo “na istotu”, že jednoducho hlavne neurobiť chybu a v pohode do Q2. Nepripustil si, že možno aj postup bude problém a tak dopadol. Zase ani Fernando k tomu dnes bohužiaľ nemal ďaleko.
Trochu to pripomína Sainza na začiatku minulého roka, ktorý tiež najprv asi strašne chcel titul, ale ako sa postupne ukázalo, že je RB rýchlejší + konečne vyhral preteky, tak sa vrátil k tomu svojmu štýlu, ktorý MS nikdy nevyhrá, ale zároveň to takmer nikdy nie je pod úroveň a body nosí. Takto porazil Leclerca v 2021 na body a možno ho porazí zase. Pričom v rozhovore by každému určite tvrdil, že cieľom je titul ale ja to tomu Carlosovi neverím. Jazdí príliš na istotu a celkom dosť si vedomý svojich možností.
Vo výsledku ale ako hovoríš - nemajú Pereza kým nahradiť v zmysle, že by to extra niečo zlepšilo. Jediný upgrade by pravdepodobne z dôvodu spomínaného vyššie bol Carlos - ale tak s Maxom tam je z minulosti trochu zlej krvi, Ferrari je viac sexi značka a hlavne, pri Maxovi by nevyzeral tak dobre.
Vyzerá to tak - Alpine vlastne odkedy sa volajú Alpine, že Renault ani nemal chuť ten tím nechať pomenovaný tak ako by sa patrilo. 3ta sezóna po sebe horšia ako posledná v žlto-čierných farbách (2020). Navyše aj jazdecká dvojica trochu málo ambiciózna, uvidíme no.
Chápem, ale ako Maxa tento rok sledujem, myslím, že ani úplne vyrovnané autá by nestačili. Už je fakt krok pred ostatnými a dokonca také chyby ako dnes pri tom výjazde z boxov to potvrdzujú. Ešte chvíľa a začne sa podľa mňa nudiť, čo je trochu škoda, lebo práve takéto superhviezdy potrebujú poriadny tlak. Aj dnes - nedal extra 2. sektor a čo? No nič.
A nie je to len autom, to ľudia často podceňujú keď to ako obvykle vidia príliš mantinelisticky. Vymeniť tohto roku Maxa napr. so spomínaným Carlosom Sainzom, tak to máme bitku o titul ako remeň.
Tu zostáva len vec, na ktorú Max asi nemá úplne motiváciu, ale zase na druhú stranu vždy tam bude také to “ALE” v jeho kariére ak to neurobí - ísť do iného tímu ho vybudovať. Kandidát je podobný ako u inej legendy a dobrého kamaráta jeho otca (M. Schumacher) - Ferrari.
S Lewisom sa to až tak porovnávať nedá - v tom McLarene dosiahol menej ako sa čakalo, neodchádzal úplne že na vrchole a bolo jasné, že do Mercedesu sa natlačí kopec talentu a peňazí, potrebujú len niekoho na úrovni Alonso/Vettel aby tam jazdil.
Ale Michaelov odchod z Benettonu, kde ktovie, možno by vyhral aj v 96 či 97 ak by pokračoval je príkladom “už som tu jasne najlepší, dajte mi výzvu ktorá tomu jasne zodpovedá nech môžem napredovať”.
No ale Max asi nebude chcieť, objektívne má Ferrari menej zdravé základy ako vtedy, nevie ho ani tak finančne motivovať (v RB zarobí rovnako). Politická a finančná sila je menej dôležitá aj pre celkový úspech. A hlavne - samotné Ferrari si myslím ani neuvedomuje, že potrebuje najlepšieho jazdca na rošte. Ale naozaj jasne najlepšieho - to pri všetkej úcte Fernando ani Seb keď tam išli neboli. Ak aj boli najlepší, tak len o fúz. Max je od polovice minulého roka ako definitívne dozrel a jazdí v pohode, tak o triedu. Ako Michael naposledy niekedy v 1994-2002.