V kvalifikácii bol opäť na čele Verstappen, hviezdil však senzačný McLaren | Magazín F1 - F1online.sk

Budem si to musieť spätne pozrieť lebo som quali nevidel. Tešme sa, radujme sa :+1::+1::+1:. McL double by som zajtra bral.

1 Like

Ja som tiež pozrel zo záznamu.To double asi ešte nebude aj keď by to bolo božské. Ale dúfam že sa to blíži😀
Ale nejaké pekné body snáď budú.

S týmto súhlas. Možno až na tie problémy na vode, v minulosti mal Checo na vode viacero dobrých pretekov. Za superhviezdu by som ho neoznačil, ale skôr to vidím všetko v hlave.

Myslím, že Checo mohol byť dokonca aj efektívnejší, ale jednoducho túto sezónu zle zapol ten prvý gombík keď si začal nahovárať, že je v boji o titul. Na druhej strane čakať od jazdca F1, že to vzdá hneď pred štartom sezóny by bolo asi naivné.
Tak teraz ako keby sa snažil o výsledok na ktorý nemá a unikajú mu aj tie schodnejšie. Dnes napr. som presvedčený, že išiel na tú trať zajazdiť kolo “na istotu”, že jednoducho hlavne neurobiť chybu a v pohode do Q2. Nepripustil si, že možno aj postup bude problém a tak dopadol. Zase ani Fernando k tomu dnes bohužiaľ nemal ďaleko. :face_with_raised_eyebrow:

Trochu to pripomína Sainza na začiatku minulého roka, ktorý tiež najprv asi strašne chcel titul, ale ako sa postupne ukázalo, že je RB rýchlejší + konečne vyhral preteky, tak sa vrátil k tomu svojmu štýlu, ktorý MS nikdy nevyhrá, ale zároveň to takmer nikdy nie je pod úroveň a body nosí. Takto porazil Leclerca v 2021 na body a možno ho porazí zase. Pričom v rozhovore by každému určite tvrdil, že cieľom je titul ale ja to tomu Carlosovi neverím. Jazdí príliš na istotu a celkom dosť si vedomý svojich možností.

Vo výsledku ale ako hovoríš - nemajú Pereza kým nahradiť v zmysle, že by to extra niečo zlepšilo. Jediný upgrade by pravdepodobne z dôvodu spomínaného vyššie bol Carlos - ale tak s Maxom tam je z minulosti trochu zlej krvi, Ferrari je viac sexi značka a hlavne, pri Maxovi by nevyzeral tak dobre.

Vyzerá to tak - Alpine vlastne odkedy sa volajú Alpine, že Renault ani nemal chuť ten tím nechať pomenovaný tak ako by sa patrilo. 3ta sezóna po sebe horšia ako posledná v žlto-čierných farbách (2020). Navyše aj jazdecká dvojica trochu málo ambiciózna, uvidíme no.

Chápem, ale ako Maxa tento rok sledujem, myslím, že ani úplne vyrovnané autá by nestačili. Už je fakt krok pred ostatnými a dokonca také chyby ako dnes pri tom výjazde z boxov to potvrdzujú. Ešte chvíľa a začne sa podľa mňa nudiť, čo je trochu škoda, lebo práve takéto superhviezdy potrebujú poriadny tlak. Aj dnes - nedal extra 2. sektor a čo? No nič. :grin:
A nie je to len autom, to ľudia často podceňujú keď to ako obvykle vidia príliš mantinelisticky. Vymeniť tohto roku Maxa napr. so spomínaným Carlosom Sainzom, tak to máme bitku o titul ako remeň.

Tu zostáva len vec, na ktorú Max asi nemá úplne motiváciu, ale zase na druhú stranu vždy tam bude také to “ALE” v jeho kariére ak to neurobí - ísť do iného tímu ho vybudovať. Kandidát je podobný ako u inej legendy a dobrého kamaráta jeho otca (M. Schumacher) - Ferrari.
S Lewisom sa to až tak porovnávať nedá - v tom McLarene dosiahol menej ako sa čakalo, neodchádzal úplne že na vrchole a bolo jasné, že do Mercedesu sa natlačí kopec talentu a peňazí, potrebujú len niekoho na úrovni Alonso/Vettel aby tam jazdil.
Ale Michaelov odchod z Benettonu, kde ktovie, možno by vyhral aj v 96 či 97 ak by pokračoval je príkladom “už som tu jasne najlepší, dajte mi výzvu ktorá tomu jasne zodpovedá nech môžem napredovať”.

No ale Max asi nebude chcieť, objektívne má Ferrari menej zdravé základy ako vtedy, nevie ho ani tak finančne motivovať (v RB zarobí rovnako). Politická a finančná sila je menej dôležitá aj pre celkový úspech. A hlavne - samotné Ferrari si myslím ani neuvedomuje, že potrebuje najlepšieho jazdca na rošte. Ale naozaj jasne najlepšieho - to pri všetkej úcte Fernando ani Seb keď tam išli neboli. Ak aj boli najlepší, tak len o fúz. Max je od polovice minulého roka ako definitívne dozrel a jazdí v pohode, tak o triedu. Ako Michael naposledy niekedy v 1994-2002.

4 Likes

Suhlas. :+1:

Tu uplne nesuhlasim. Verstappen bol za celu karieru sice len v jednom time, ale myslim si, ze by mu mal patrit kredit za to, ze si to v tom Red Bulle naozaj dlhe roky odsedel a vybudoval. Ked s nimi podpisal dlhorocnu zmluvu, vrhali sa do neisteho a riskantneho projektu z Hondou, mali za sebou niekolko zlych sezon, najma 2017 bola vskutku mizerna, potom nasledovalo niekolko sezon, kde boli voci Mercedesom bez naroku a Verstappen musel sa obmedzit na maximalizovanie vysledku, ktory spocival v zisku tretieho miesta. Zlepsenia prichadzali postupne a hoci Verstappen niekedy posobi ako horuca hlava, bol v tomto smere mimoriadne trpezlivy. Odchadzat do ineho timu tiez treba s nejakou perspektivou, nema to zmysel, ak to ma spocivat v zachranovani Ferrari z krizy. Tuto perspektivu, ktoru Ferrari Schumacherovi ponuklo, Verstappenovi momentalne neponuka nikto. Ale ako pisem, za mna ma Verstappen kredit za to, ako sa postupne vypracoval s Red Bullom. V tomto smere to je trochu ine ako Hamilton, ktory prisiel v roku 2013 viac do ,hotoveho" a uspechy prisli velmi rychlo.

6 Likes

Ja som mal pocit, ze v do Madarska sa Heikki celkom dobre drzal, za Hamiltonom podla ocakavani zaostaval, ale jazdil solidne. Mal trochu smoly- SC v Australii, penalizacia v Malajzii, kolizia na starte v Turecku, zostal stat na starte v Monaku, vybuchnuta pneumatika v Barcelone.

V druhej polovici sezony sa uplne rozsypal, az na Monzu sa ani raz nepostavil na podiu a motal sa v strede pola.

Na úvod len stručne k tomu Heikkimu - presne tak, s kvalifikáciou bol najmenší problém, aj to priemerné umiestnenie, aj strata na Lewisa, to bolo vcelku v norme. Všetko ostatné bol problém a postupne väčší a väčší.

Uff, preto s Tebou rád diskutujem, lebo normálne som dostal chrobáka do hlavy. :sweat_smile: :+1:

Že vlastne s tým ako to píšeš aj so všetkým súhlasím, ale napriek tomu vidím prečo myslím “išiel dobrovoľne do horšieho a aj tam uspel” dodáva legende ešte väčší cveng.

A nemusíme spomínať len Schumachera, Rossi v MotoGP keď išiel do Yamahy hoc bol suverénny v Honde (ale tam sa to preklopilo rýchlo + pokus tuším s Ducati neskôr v kariére už tak nevyšiel, ale to som už veľmi nesledoval).
Ďalší príklad by bol Tom Brady teraz ako na sklonku kariéry vyhral ďalší Super Bowl v Tampe. Messimu napr. kariéru špatí asi len to že “nebola to ani 100% Barcelona” a ani “ale uspel poriadne aj inde”.
V hokeji je viac takých príkladov. Gretzky tiež dodal rozmer svojej kariére keď išiel do LA, hoc dosiahol len finále SC. Messier napr. navzdory horším štatistikám veľmi rozšíril svoj odkaz keď doviedol NY Rangers ku SC, to isté Roy v Colorade. Súčasná generácia je pravda rada ak to dá aspoň 2-3x “doma”.
Samozrejme spomenúť LeBrona ktorý najprv odišiel z domova aby najprv nejaké tituly mal, potom sa vrátil aby vyhral aj doma a nakoniec dal aj s Lakers.

Vieš dívam sa na to aj tak, že na jednej strane súhlas - Max pre návrať RB urobil veľmi veľa a súčasnú spanilú jazdu si zaslúži.
Na druhej strane je to aj o reálnych možnostiach. RB si ho vybral, dal mu šancu, on sa odvďačil. Keby aj nechcel byť trpezlivý, prvú reálnu šancu na odchod by mal možno na rok 2018, realisticky skôr 2019.
Lebo reálne, kam by išiel? Mercedes mal voľnú sedačku na 2017, sotva by hneď vtedy tam dali Maxa, neuvažovali veľmi ani o Fernandovi kvôli pokoji doma. Nakoniec z hľadiska celého tímu zvolili optimálne Bottasa. Vo Ferrari bolo plno, Seb mal plnú dôveru tímu až do konca 2018.

Možno by ho v 2017 zobral McLaren s Hondou, teda takmer určite ale tam by sotva Max chcel ísť.
V tých rokoch by s prižmúrením oka bol ako tako alternatívou Renault - že vtedy ešte bolo na stole, že niekam smerujú, aspoň to deklarujú. Veď tam aj išiel Daniel a vieme ako to dopadlo.
Skrátka Max ešte v tých rokoch nemal “kam”, už bolo jasné že je veľký talent a tie tímy ho sledovali, ale ako náhradu stabilizovanej jedničky by ho vzali len ak by sa s ňou niečo náhle stalo a k nej sotva.
Takú 10% šancu by som videl, že ak by prejavil záujem, tak by ho na 2019 uprednostnili pred Charlesom vo Ferrari ale aj to ťažko povedať.

Takže tak do 2020 bol Max to naj pre RB, ale aj RB to naj pre Maxa.
Na 2021 by paradoxne už boli širšie možnosti - Seb skončil vo Ferrari a tam by možnosť už bola. Teda schopný šéf tímu by nezávahal ak by mohol mať dvojicu Charles - Max.
A podobne už sa myslím začínali teoreticky otvárať okienka v Mercedese, hoci Toto by asi do takého rizika nešiel. Ale Hamilton v 36 rokoch, titulov už dosť. Ale asi vtedy dúfali, že tú sezonu ešte dajú.

Zároveň je to ale bezpredmetné, lebo práve od 2021 začal Max víťaziť, takže kamkoľvek by aj teoreticky prestúpil, prestúpil by zle.

Teraz je ale v inej pozícii, má už tituly, pozíciu naj jazdca, už by sa skôr robilo miesto pre neho.

Poviem to takto - ako sa naťahujú rokovania s Lewisom, ak by sa teraz Max ozval Totovi, že chcem od 2024 jazdiť za Mercedes, bol by hlúpy ak by ho nepodpísal. A myslím, že by nad tým minimálne vážne uvažoval! Vieme, že taký Ron Dennis by asi neváhal.

To isté ak by teraz Max zavolal do Ferrari, že pokojne aj vedľa Charlesa.

Je to skrátka iné, hocako keď je ten jazdec aj teoreticky najlepší, ak tie tituly ešte nemá a inde by kvôli nemu miesto jednotky asi neuvoľnili.
Ďalšia fáza je keď tie tituly má, ale ten domovský tím sa vníma ako symbióza.
To je presne ako bol Michael v Benettone, Fernando v Renaulte či Seb v RB. Vtedy tam je to, že “ktovie či sa Ti nezdá tráva inde zelenšia a či to bude inde tiež také ružové” - minimálne Fernando so Sebom už tie úspechy inde nezopakovali.

Ale ak inde už prídeš ako spasiteľ, ale naozaj to aj “dáš”, tak to je maximum. Je tam už iná dynamika keď sa Ti prispôsobujú, aj sú väčšie očakávania.

Paradoxne to čo hovoríš ja som vždy trochu ľutoval, že neskúsil Seb - čisto len v RB, taká Jordan-esque kariéra.
Max asi naozaj možno bude ten prípad. Ale už len kvôli jeho súčasnej dominantnej pozícii, aj povahe - aj preto aby sme sa sakra nenudili - by som bol 100% za, nech ide skúšať aj inde. “Doma” v RB už dokázal všetko.

3 Likes

Také si myslím, že Schumacherův přestup do Ferrari tady nemůže hrát roli precedentu. Důvody, proč tomu tak není, jasně ukázala Vettelova situace. Schumacher přišel do Ferrari v rámci širší personální obměny týmu, která především přestavěla systém práce celého týmu. Toto v případě SV už nebylo zcela naplněno a v případě MV by to nebylo naplněno už vůbec. U SV stačilo, že místo di Montezemola přišel arogantní nacionalista jménem Marchionne a už v roce 2016 se to začalo rozkládat (Marchionneho řeči v médiích, že pokud Vettel nepřestane transcendovat roli pouhého pilota a bude mít potřebu mluvit do směřování týmu, půjde - Vettel na pranýři za to, že dělal to, co dělal MSch, který rozhodně překračoval pozici “pouhého” pilota). Z týmu následně vypadl James Allison a Arrivabene tým udržoval spíše diktátorským způsobem, který na jedné straně zajišťoval disciplínu, na druhé vytvářel napětí a nespokojenost, čehož využil Binotto, člověk, který neuměl vést tým právě po personální stránce, jako důvěryhodná autorita. Nakonec to vyvrcholilo faktickým zhroucením týmové struktury po Marchionneho smrti, čímž začíná období personálních problémů v týmu a ty nejsou vyřešeny dodnes. Aby pro MV měla taková výzva smysl, musel by mít - podobně jako MSch - možnost podílet se na změně samotné provozní kultury týmu: musely by s ním přijít nové osobnosti na kličových postech a v čele managementu by musel být někdo jako di Montezemollo, který by nechal tyto lidi pracovat (což Marchionne neuměl a Benedetto Vigna zjevně taky ne).

Protože Ferrari ještě neprošlo takovým otřesem, aby bylo ochotno proměnit se od základů, nemá smysl, aby si tam někdo další šel vylámat zuby. Nezvládl to ani extrémně motivovaný, metodický a pracovitý Vettel, jehož příchod přitom byl znát. Charles Leclerc je odsouzený jen sekundovat, protože dokonce ani nezná know-how, s kterým přišli do F Schumi a SV, a Max, to by skončilo sérií konfliktů, protože Max je Max a z předmětu povinná hrdost na Ferrari by propadl v prvním okamžiku, kdy by mu tým zničil závod. Nemluvě o tom, že Max podle mě neumí politikařit a hrát zákulisní hry, což není problém v soudržném a stabilním Red Bullu, ale ve Ferrari je to prakticky nutná podmínka přežití.

Příklady, které uvádí @Arafinwe, dávají jen částečný smysl, protože právě u Ferrari se za úspěch počítá jen ten titul, nikoli “finále SC”. Přeneseně lze tvrdit, že v letech 2017 a 18 se Ferrari dostalo jako první tým v éře hybridních motorů do pozice relevantního soka Mercedesu (čili do onoho “finále”), a přesto to Vettelovi takřka nikdo nepočítá k dobru, protože ambice na titul nakonec skončily prohrou. A odskákal to právě Vettel, ačkoli základní příčina tkvěla v roce 2017 v technických kolapsech po Singapuru a fatální situaci po startu v Singapuru a v roce 2018 okolo Monzy tým přestal fakticky fungovat, každý řešil svou budoucnost a ne otázku titulu. Sebastian pak počínaje Monzou v této atmosféře ztratil část sebedůvěry a přenesl si do další sezóny pocit neúspěchu, který spolu s nic moc autem 2019 vedl k jeho krizi, z které se dostal až v Singapuru.

2 Likes

Leclerc nebol márny

Myslim si, ze tu treba vnimat aj skutocnost, ze Verstappen sa Red Bullu zazmluvnil na dlhe roky dopredu- tusim to bola patrocna zmluva.

Ano, v konecnom dosledku nemal tolko prilezitosti prestupit. Ja si myslim, ze dobre sance mohol mat prave vo Ferrari v roku 2019. Tam uz sa crtalo, ze s Vettelom to nikam nepovedie a Leclerc bol sice talentovany, ale mal za sebou jednu sezonu v Sauberi. Vo Ferrari by podla mna museli byt velmi naivny, aby uprednostnili Leclerca pred Verstappenom, ktory bol v tom case a podla mna aj dodnes je o triedu lepsi. A z Verstappenovej perspektivy by to tiez davalo zmysel, V roku 2018 bolo Ferrari ovela silnejsie nez Red Bull. Mozno Verstappen veril projektu s Hondou, no tu treba povedat, ze minimalne na mna to v tom case posobilo skor ako nudzove riesenie zo strany Red Bullu, pretoze s Renaultom to bolo uz velmi zle a aj vzajomne vztahy boli vazne narusene. V kontexte toho, ake fiasko Hoinda absolvovala s McLarenom, pre mna bolo velkym prekvapenim, ze Verstappen uz v prvej sezone s Hondou zdolal oboch jazdcov Ferrari (hoci podla mojho nazoru najma vdaka silnym a vyrovnanym jazdeckym vykonom, pretoze auto Red bullu mi aj v tom roku prislo vyrazne horsie). Mercedes bol vyluceny, tam mali Hamiltona a vsetko ostatne by uz bolo horsie nez Red Bull.

No nepozeral by som sa len na to, ake sance Verstappen na konci dna mal, pretoze vzhladom na povahu jeho zmluvy (dlhodoba) sa pri jej podpise vzdal velmi vela potencialnych sanci. Nechybalo vela, a naskytli by sa mu ine lukrativne miesta- jeden prehraty boj o titul zo strany Hamiltona a na stole mohla byt ponuka od Mercedesu, Ferrari tak ci tak. A vsetkych tychto potencialnych prilezitosti sa Verstappen vzdal. Aj ked v zmluve asi mal nejaku vystupnu klauzulu, tym, ako sa zaviazal, urcite znizil svoju atraktivitu na jazdeckom trhu.

Po roku 2020 uz nebolo samozrejme o com, tam po fiasku Ferrari uz pre Verstappena nebolo lepsie miesto nez Red Bull.

Suhlasim. A tiez si myslim, ze by to Verstappenovmu kreditu pridalo, keby dokazal vyhrat aj v inom time nez Red Bull. Ale na druhej strane by bolo pochabe vzdat sa miesta v tak rychlom aute a skoro istych titulov. Ak by mal Verstappen chut vybudovat takymto sposobom svoj status legendy, mal by si prestup nacasovat do zmeny pravidiel, idealne v roku 2026, kde nie je istota, ze Red Bull zostane urcujuca sila. To by zaroven mohlo byt velmi elegantne riesenie v tomto smere, s trochou stastia by Verstappen zakotvil v time, ktory by zmena pravidiel vyplula na cele a on by si pohodlne dokracal po titul v dvoch timoch. Ale to by zase nebolo tak efektne, ako keby v tom druhom time ten titul prisiel po par rokoch budovanie, ze. :wink:

Tu by som bol trochu opatrny. Jazdci maju pri podpise novych zmluv vela zakulisnych informacii. K Schumacherovi sa vyjadrit neviem, to som F1 este nesledoval, ale Alonso aj Vettel to so svojimi prestupmi v rokoch 2007 a 2015 vyhrali. Hoci nezopakovali svoje uspechy, timy, ktore opustili, sa po ich odchode vyrazne prepadli (najma Renault v roku 2007). Z toho hladiska by som ich prestupy ani nevnimal ako opustenie skvelo zabehnuteho majstrovskeho timu, skor sa s vedomim toho, ze dalsiu sezonu nastane vykonnostny prepad (Vettel ho uz zazil v roku 2014), chopili lepsich prilezitosti. A dobre urobili, Alonso mal obrovsku smolu na generacny talent Hamiltona, inak by s McLarenom urcite pridal aspon jeden, teoreticky aj styri tituly. A Vettel doplatil na bezprecedentnu dominanciu Mercedesu, no aj tak si myslim, ze vo Ferrari sa mu darilo ovela lepsie, nez keby v tom case sedel v Red Bulle.

Z fanusikovskeho hladiska by to bolo samozrejme skvostne. Keby Verstappen zavital do McLarenu a ziskal s nimi titul :ok_hand: :ok_hand: :ok_hand: I ked tam by som to prial skor Norrisovi, ten im tam tiez vlozil velku doveru a velmi trpezlivo absolvuje celu tu mizeriu tento rok a vlastne aj minuly.

2 Likes

Leclerc i Sainz podali pěkný výkon. Zítra věřím Ferrari víc než McLarenu, i když doufám, že Lando pódium dá.

Lenže vo Ferrari začína vojna a Sainz sa sám podkopáva ako Pérez v RB. Zbytočne premotivovaný a myslí si, že je lepší ako tím. Fred musí zakročiť

Co bola podla mna strasna skoda, pretoze Allison patri k najlepsim inzinierom a jeho odchod Ferrari dodnes nestravilo. Jeho uspechy v Mercedese hovoria za vsetko.

Co sa tyka Verstappenovho prestupu do Ferrari, ako uz pise @Arafinwe , aby to vobec prichadzalo do uvahy, tak si Ferrari musi uvedomit, ze tam takeho jazdca vobec potrebuje. To by potom obnasalo aj ochotu integrovat ho do struktury timu a dat mu nejaky vplyv ktory ide za hranice krutenia volantom. Myslim si, ze tieto moznosti Alonso s Vettelom nedostali resp. nedostali dostatocne, co malo svoje dosledky (slabe auta v pripade Alonsa, u Vettela ani netreba komentovat, tam sa pocas roku 2018 cely tim rozpadol).

Ale podobne ako v pripade Alpinu mam medzicasom uz aj u Ferrari pochybnosti, ci vobec maju dostatocnu volu ziskat titul. Urcite tam maju dost ludi, ktori na tom velmi tvrdo pracuju, ale v konecnom dosledku ich podla mna velmi brzdi neochota obetovat internu politiku v prospech boja o titul.

To je podla mna smutne, pretoze Vettel by si za tie roky uznanie zasluzil. Keby sa Ferrari po roku 2018 nesustredilo na zlyhania (=titul sa nestal) a bolo si viac vedome obrovskeho progresu, ktory sa dosiahol medzi rokmi 2014-2015 a potom 2016-2017, mozno mohli na tych dvoch porazkach vytvorit zaklady pre zisk titulu v nasledujucich rokoch.

2 Likes

Ja si myslí, že teraz začína to obdobie normalizácie vo Ferrari prišiel Fred. Freda podporuje Elkann a už aj Vigna. Oni zase podporujú Charlesa. Ten ich zlato. A je to vidieť aj na výkone tímu. Takýto fungujúci vývoj som vo Ferrari nezažil dlho.

1 Like

Ja nemam prilis pocit, ze Ferrari ma v plane nechat tam Vasseura prilis dlho, skor sa jedna o prechodne riesenie urobene z nudze a predpokladam, ze ho po sezone nahradia nejakym Talianom. Bol by som milo prekvapeny, ak by sa tak nestalo.

Co ja viem. Minuly rok v tomto case bolo Ferrari na urovni Red Bullu, odvtedy sa prepadli tam, kde su dnes. Start do sezony bol celkom slaby. V Rakusku to bolo ok, ale to je velmi specificka trat. Za mna ziadny zazrak. Od zaciatku roka 2022 co sa tyka vyvoja snad najhorsi tim.

2 Likes

Já bych tady dodal: kolik pilotů vlastně získalo titul s více než jedním týmem? Tak málo, že to ani nemůže být podmínka “legendarizace”, nesplňuje ji totiž ani Senna (všechny tituly s McLarenem). Fakticky za posledních cca 40 let jde pouze o tato jména:

Niki Lauda
Nelson Piquet
Alain Prost
Michael Schumacher
Lewis Hamilton.

Předtím Jackie Stewart…

1 Like

To su ale velmi zvucne mena🙂

1 Like

Ano, jsou. Ale nejsou jediná. :slightly_smiling_face:

1 Like

Po tejto sezóne ho nahradia? A kým tam nie je nikto.

Na rok by skoro nestálo za to ho tam dávat a těžko říct, jestli by to on sám vzal. Ale kolik času dostane je ve hvězdách. Pokud jde o Sainze, zdá se, že Vasseur upřednostňuje Leclerca, ovšem nemusí to být jednoduché. Sainz nejezdí špatně a má myslím docela silné politické zázemí. Tahle dvojice mi svým způsobem připomíná památnou dvojku Villeneuve-Pironi, ryzí talent x také velmi dobrý a hodně ctižádostivý pilot.

Sainz nemá backing hláv Ferrari. Leclerc aj Elkannov obľúbenec