Toto je recept na katastrofu. O štartoch sa určite budeme baviť, ubezpečil Piastri | Magazín F1 - F1online.sk

Ach, prosím ťa, neodvolávaj sa na bezpečnosť jazdcov. Do tretice zopakujem, Ferrari na to poukazovalo už vopred a pre nikoho z ostatných to problém nebol! Vtedy im na bezpečnosti jazdcov nezáležalo? Teraz sa všetci tvária, ako keby o tom nevedeli, lenže oni o tom veľmi dobre vedeli a rozhodli sa neriešiť to. Oni sú tomu na vine! Takže dodatočne žiadna zmena pravidiel.

U motoru taktiež zastávam názor, aby nebola žiadna zmena pravidiel. Ale tie pravidlá je treba vysvetliť, aby všetci vedeli, či je legálne mať vyšší kompresný pomer po zahriatí motora alebo nie. Ak áno, tak sa tomu ostatní výrobcovia prispôsobia a začnú to tiež vyvíjať, Mercedes bude mať náskok (presne ako pri probléme vyššie). Ak to ale legálne nie je a kompresný pomer nemôže byť vyšší, tak sa musí kontrolou zabezpečiť dodržiavanie tých pravidiel. Zmena testovania kompresného pomeru nie je zmenou pravidiel, naopak, je zabezpečením dodržiavania pravidiel.

Potom tvoj postoj uplne berem.
Ja som ale ani raz nerozporoval, ze k Ferrari by to nebolo fer. Ale takych “nefer” zmien uz bolo strasne vela (niekedy aj viac x za sezonu), to chces popriet? :slight_smile:
A ku kazdej zmene riesit kto kedy co v minulosti chcel, neskor nechcel, alebo naopak, to su na konci dna nepodstatne talafatky a uplne nekonflitne myslene, moze byt odpoved: “no a co ze Ferrari…”, ak sa potvrdi, ze bez ich veta by zmena presla a chce ju vacsina. Chapes aj ty moj pohlad? Lebo tak to funguje a tie timy, aj ja, riziko v teme bezpecnosti vidia.
Ak ty nie, opat respektujem, ale viem ze v dnesnej dobe je s tymto problem, uznat aj druhy a tiez legitimny pohlad…
Absolutne moj pohlad nesuvisi s tym ci nieco hovori Ferrari, McLaren, Mercedes ci ini, tak to mozu vykreslovat fanatici, ktori tak sami vidia svet a svoje spravanie projektuju na druhych.

Naposledy aj z mojej strany: nie len McLaren nie len mercedesaci to chceli zmenit a Ferrari to zablokovalo. To nie je nazor. Ci je spravne aby sa postupovalo tak, ci inak, su uz nazory a je smutne vidiet, kvoli nim hadky, nebodaj urazky, to je primitivizmus a nie vecna a slusna diskusia - som vsak rad, ze s tebou taka bola :slight_smile:

To, kto čo chcel v minulosti, nie sú žiadne nepodstatné taľafatky, pretože práve v tomto prípade je to dosť podstatné. Ty poukazuješ na to, že tímy niečo navrhujú a Ferrari to zablokovalo, lenže úplne rovnaký návrh najprv zablokovali práve tie tímy, keď to navrhovalo Ferrari! Všetci o tom vedeli, všetkých o tom Ferrari varovalo, ale zamietli to. Vtedy im na bezpečnosti jazdcov nezáležalo? Ak by sa teraz na ten problém prišlo, tak nepoviem ani slovo, ale o tom probléme sa vedelo a tí, ktorí teraz vyplakávajú, sa rozhodli zamietnuť navrhované riešenie. Tak čo teraz riešia, keď táto situácia je presne podľa ich pôvodného priania? Ten, komu na bezpečnosti jazdcov skutočne záležalo - Ferrari - sa tomuto ich rozhodnutiu prispôsobil a auto tomu podriadil.

1 lajk

Bezpečnosťou sa oháňa vždy ten, čo má málo výkonu alebo bude nejako z tej zmeny benefitovať (Mercedes 2022, Mercedes opäť).

Práveže súvisí, lebo by z toho benefitoval tvoj milovaný McLaren a tí, koho označuješ fanatikmi, boli za zmenu merania kompresného pomeru aj vtedy, keď boli informácie, že by z toho mal benefitovať ich obľúbený tím.

Toto je základný problém diskusie s Mattim. Všetci sú fanatici, len on je tu objektívny, morálny a nezaujatý. A potom totálne pretočí realitu, že Ferrari niečo zablokovalo a blokuje už x mesiacov, pričom práve Ferrari to chcelo zmeniť v záujme bezpečnosti a zablokovali to ostatní, a tak sa Ferrari zariadilo podľa toho a spravili riešenie, ktoré mohli spraviť aj ostatní. Ale nespravili, tak nech teraz na štarte trpia.

Nebezpečné je aj keď pilotovi dojde energia na rovinke a nikto sa neoháňa bezpečnosťou.

Neviem, akoby si moje postrehy (tiez vychadzajjce z reality) odignoroval, resp. vsetko znegoval nazorom ze bezpecnost sa nezhorsi a na vsetko je protiargument lebo Ferrari predtym. Pritom ja opakovane pisem, ze postoj Ferrari chapem a pre nich to nie je fer. To ze take situacie uz nastali, to si tiez odfiltroval. Kopa timom sa zakazali dovtedy legalne riesenia, resp. utrpeli zmenou pravidiel ci TD aj pocas sezony.

A asi ja vidim rozdiel aj v tom, ked nieco neprejde pretoze to tak vidi vacsina (ktora sa moze aj mylit, preco by po par mesiacoch nemohli uznat chybu a zmenit nazor?) a ked nieco neprejde pre veto, ktore ma iba jeden tim. To je fer?

Ale uz sa opakujeme, ja som viacere veci uznal co pises, ty nemusis respektovat moj pohlad ktory tiez vychadza zo znamych faktov. Ja nevidim nic fer na tom aby iba niekto mal pravo veta a vacsina nic nezmoze. Bud vsetci, alebo nikto. Ale vpoho, uz asi nemam bez opakovania, viac co dosat :slight_smile:

Lebo ja poukazujem na pokrytectvo ostatných tímov. Áno, pravidlá sa upravovali, keď sa na niečo prišlo a objavil sa problém. Ale o tomto probléme sa vedelo vopred a tie tímy, ktoré teraz vyplakávajú, vtedy riešenie zamietli. Tak čo teraz riešia, keď táto situácia nastala práve preto, že sa akceptovalo ich rozhodnutie? Sami si túto situáciu odhlasovali, mali sa tomu prispôsobiť. Názor zmeniť kľudne môžu, ale mali by každopádne prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutie. Bolo dosť času meniť pravidlá počas vývoja. V inom prípade potom nemá absolútne žiaden význam stavať auto podľa pravidiel, len nájsť dostatočné množstvo tímov, ktoré si odhlasujú zmenu pravidiel týždeň pred štartom a tímy, ktoré vyvíjali podľa pravidiel, majú smolu, lebo svoje auto už nestihnú upraviť.

1 lajk

Suhlasim. Zhodou okolnosti sa presne taka vacsina teraz hladala (a vdaka zmene postoja RB mozno nasla) pri kauze Mercedes. A tam to nie je urcite o bezpecnosti a je to neporovnatelne vacsia (narocnejsia) zmena.

Na tie zmeny v danej sezone (cize na poslednu chvilu) je vlastne poistka ta supervacsina a suhlasit musi aj FIA/FOM.
Vynimka je tema bezpecnosti.

Tema startov sa ale neriesi len na poslednu chvilu. Spravne pises, ze ako prve to riesilo Ferrari (tusim som cital ze pred rokom), zial neuspelo. Keby bolo viac hlasov, uspeje.
Mesiace na to, ked ostatni pochopili, ze je to problem (mozno ich presiel optimizmus, ze to vsetci vyriesia a bude to OK), sa to snazili timy od leta minuleho roku zmenit a nie ja, ale insideri tvrdia, ze to zablokovalo Ferrari.
No a zvysok uz sme, kde sme boli a opakovanie… :slight_smile:

Števo Eisele stručne k bezpečnosti štartov.

5 lajky

nikomu to neskapalo ale turovali to tam pol minuty :smiley: :smiley:

Keď ten problém Ferrari vyriešilo podľa platných pravidiel, tak to očividne nie je neriešiteľný problém. Je to len o tom, že ostatné tímy odviedli zlú prácu pri jeho riešení. Tak majú čo doháňať, no, to sa stáva.
A nech sa mi fakt nikto nesnaží nakecať, že 22 najlepších jazdcov sveta nedokáže vyštartovať bez dodatočnej pomoci. Tak čo tam potom robia? Je to ich práca, živia sa tým, tak sa môžu naučiť štartovať.
Všetky ostatné keci okolo sú len politikárčením s cieľom získať výhodu, nič viac.

1 lajk

OK, chapem ta, uz sa tocime dokola.
Otocme trochu list: si za to, aby aj ostatne timy mali pravo veta, pripadne aby ho nemal nikto? :slight_smile:

Keď to Ferrari vetovalo 7-8 mesiacov dozadu ako píše Matti, tak mali tímy 7-8 mesiacov na to, aby to vyriešili.

Zjavne sa na to vykašľali a dúfali, že si to teraz na poslednú chvíľu vyplačú s výhovorkou na bezpečnosť.

Dúfam, že Vasseur si bude stáť za svojím a nepovolí zmenu.

A zaujímavé je, že zatiaľ čítame tento plač len od tímov s Mercedes motorom.

2 lajkov

akože za mňa kludne zrušme právo veta, ale ked už chceme byť spravodlivi, tak sa musime pozrieť aj na iné veci, napríklad ako je možné, že Red Bull môže mať 2 tímy, to nie je tiež výhoda pri hlasovaní? v žiadnej top športovej sutazi na svete toto nie je pripustne, môžu manipulovať vysledky, a zaroven maju silnejsi hlas… a taktiež potom ale aj prekopať hlasovací systém, pretože napr pri motorových otázkach, ak hlasujú tímy, tak mercedes má 4 hlasy, zatial čo honda audi a rbpt ako 3 výrobcovia dokopy maju tiež 4 hlasy… to tiež nie je podla mna fer, vlastne bez ferrari henti 3 dokopy nemajú absolutne žiadnu silu, napriek tomu, že su to 3 z 5 vyrobcov motorov, čiže tych veci, ktore stoja za diskusiu tam je za mna viac

3 lajkov

Nie je, lebo napríklad Mercedes má 4 tímy. Pri kľúčovom hlasovaní sa vždy podržia.

A nebyť toho, že RB má dva tímy, tak ten druhý tím by v F1 už roky nebol a jazdilo by len 9 (od tejto sezóny 10) tímov.

Čo sa týka práva veta, tak súhlasím, že je to nefér.

Je až skandální, že v době rozpočtových stropů má tým 2 týmy, a jako třešnička na dortu je to, že se část přestěhovala pod jednu střechu.

1 lajk

V tomto s tebou uplne suhlasim.
Mozno len, ze ta hlavna vyhoda RB je podla mna skor vo vyvoji a strategii, nez v hlasovani, ale to je detail, s podstatou suhlasim :slight_smile:

no ved toto je to, že teraz uz zaujem o f1 je, ale boli časy, kedy bolo problem dat dokopy grid, a vtedy boli RB vsetci vdacni, že dali dokopy 2 timy, ale to plati aj o Ferrari, je to jediny tim, ktory je v F1 od začiatku až doteraz, boli tam aj v časoch, ked F1 nebola na tom najlepšie, a keby v urcitych obdobiach odisli, tak je mozne, ze F1 by ani už nebola… takze preto maju urcite privilegium… zaroven to historicky aj znaci to, ze sa len tak nezdekuju preč…mnohi ini vyrobcovia to už v minulosti urobili, a vratili sa az vtedy, ked sa to zase oplatilo, čiže sa to berie tak, že su aj spolahlivi a s F1 to myslia dlhodobo, nie len ked je to “in”…ale v zasade ho pouzivalo za mna vzdy dost rozumne, Ferrari ho použilo predtym v poslednych rokoch ak si dobre pamatam len ked F1 chcela nezmyselne stropovať ceny motorov, pričom vyrobcovia už mali zainvestovane do vyvoja, a este si pamatam, že zablokovali tu uplnu sialenost, kedy mal Toto Wolff dostat poziciu CEO F1 :smiley: ako tretinovy vlastnik timu F1 a jeho sef :smiley: a este vlastne tusim zablokovali V4 motory, myslim si, že za to sa na nich tiez fanusikovia hnevat nemozu

1 lajk

Je to tak. Od 2014 měly být V4, ale to se v roce 2011 Ferrari s Renaultem nelíbilo, tak si prosadili změnu na V6. Bylo to od nich dobré rozhodnutí.

1 lajk

s tym wolffom akoze chapem argument, že aj domenicali napr. je byvaly sef ferrari, cize by wolff odstupil z funkcie v mercu, ale proste ten tretinovy majetkovy podiel v mercedese, no nemyslim si, že by sa ho len tak vzdal, predaj by bol zdlhavejsi proces, najst niekoho kto to odkupi by nebolo take jednoduche tak rychlo si myslim, a navyse podla mna by tam mala byt urcita pauza, ze domenicalli dobrych 5-6 rokov bol mimo sportu, cize to nebolo tak, že z ferrari prec a hop rovno riadit F1 :smiley:

Kľudne nech sa zruší právo veta, alebo nejak obmedzí a rozdelí rovnomerne. Toto predsa nie je o Ferrari ale o princípe. V rôznych iných prípadoch som sa zastával McLarenu, RedBullu aj Mercedesu. Závisí od konkrétnych faktov.
Ale ako poukázal forzaferrari1, iné tímy (iní výrobcovia) majú zase iné výhody. Ferrari sa môže právo veta zrušiť, ale ako zabezpečiť, aby napríklad všetci s motormi Mercedes nehlasovali rovnako? To nie je možné. Mercedes má najväčšie slovo a ovláda takmer polovicu hlasov. To je fér?