ak je toto podla vás požadovanie zmeny pravidiel na poslednú chvíľu, tak nemá ani zmysel o ničom debatovať
nebude protestovat, ale zmenit pravidla aj tyzden pred homologizaciou tak za to by zahlasovalo
a jasne, ze nebude protestovat, velmi dobre vedia, ze nemaju sancu na uspech lebo hned na to by zaprotestoval mercedes a nakoniec by sa ukazalo, ze ten ich vyklad pravidiel vskutocnosti porusuju uplne vsetky motory. takze vysledok by bol, bude ze vsetky motory su legalne ak sa prijme vyklad ktory plati odjakziva, alebo vsetky motory su nelegalne ak sa prijme ten striktny vyklad, ze to musi bez vynimky platit aj pocas prevadzky
za aku zmenu by zahlasovalo, nič také nikde Ferrari nepovedalo ani nežiada, Vasseur explicitne povedal, že jediné čo chce, je vyjasnenie, aby vedeli, či sa môžu prispôsobiť, a vyvíjať do budúcna tiež takým istým spôsobom, dokonca som ti to tu ešte aj poslal presne od slova do slova čo povedal
dokonca este aj povedal, že s tým rátali, že niečo takéto pri nových pravidlách príde, a jediné čo chcú, je vyjasnenie…ak kanáliky mercedes nemá, tak je to v poriadku, ak je to pravda, že ich má, tak to už za mna v poriadku rozhodne nie je, ale to neviem posudit, to vie posudit len FIA
co sa tyka kauzy kompresneho pomeru tak som sa uz predtym vyjadroval, že tak ako su pravidla napisane, tak mercedes by mal byt v cajku, jedine co sa mi nepacilo, bol spôsob zmeny pravidiel na jeseň, ale v tomto bude už nie je čo riešiť za mna
S komůrkou přišel asi AMuS ve článku, který napsal absolutní diletant nejspíše pro rozvíření vášní.
tak ak je komúrka nepravdivá, tak za nu sa ospravedlnujem
hej a preto hladali supervacsinu aby im to fia len vyjasnila ![]()
tam nieje co vyjasnovat, plati vyklad ktory platil desatrocia
ziadne kanaliky mercedes nema
Nenamietam co pises, z pohladu Ferrari je to pravda. Zial, neraz, aj v realnom zivote, casto platia viacere pravdy naraz a nedaju sa “uspokojit” vsetky 1 riesenim (pravidlom)…
Ta druha pravda je, ze minimalne 7-8 mesiacov chce vacsina dosiahnut zmenu, lebo stav vnimaju ako rizikovy a nebezpecny a pred 2 dnami sme to realne aj videli.
A protiargument na jednoduchu zmenu je, ze vascina timov nic nemoze, dokonca ani ked ide aj o bezpecnost “lebo Ferrari”, resp. pravo veta, ktory ma “demokraticky” iba 1 tim?
To tiez neznie zrovna “fer” ![]()
A za mna, to pravidlo je fakt odveci, aby sa startovalo len so slabym spalovakom a mat horsie starty nez nizsie se.rie. A ak to ma prinasat aj bezpecnostne riziko, som za zmenu. Tie zmeny a “zdokonalovania” pravidiel ci TD sa deju neustale a casto ublizia iba niekomu (ci viac), tam to preco pocas sezony nie je problem (a to nejde ani o bezpecnost)?
A mimo temy startov: aj u Mercedesu pri jeho kauze motora plati, ze by sa nic nemalo menit? Len ma zaujima tvoj nazor ![]()
Omlouvat by se měl AMuS, který záměrně vypustil do světa lživý článek.
kde prosim ta ferrari hladalo supervacsinu, a za druhe dobre vies, že aj keby ju hladalo (co neviem kde si na to prisiel), tak by nestačila, treba jednohlasnosť (teda tak mi to dáva zmysel, ak nie je potrebná, tak podla mna je to nastavené zle)…a odvolavanie na vyklad, ktory plati desatrocia je podľa mňa nesprávne, pretože tieto pravidla su uplne nove, iné, a boli príjmané za iným účelom, čiže by nedávalo logiku na ne len univerzálne uplatniť výklad starých, iných pravidiel… takže áno, vyjasnenie je na mieste a je úplne legitímne, že ho ferrari žiada, znovu pripomína - nie zmenu, ale vyjasnenie smerom do budúcna
Ak by Ferrari nechcelo zmenu, tak by nepresla ani zmena, ktoru si uz odsuhlasili timy, o merani za tepla, len sa caka na FIA/FOM. Bez postoja Ferrari by ziadna anti-alianca viacmenej nebola, resp. by nemala vytlak a uz by asi bolo po kauze ![]()
ja som teda nezachytil, že by presla nejaka zmena, pokial viem, tak sa zatial na merani nic nemeni
nesledujem všetko, primárne sledujem túto stránku, a občas narazím na články v angličtine, ale hodim som to aj do googlu a o žiadnej odhlasovanej zmene ani zmienka
Do pravidiel nepresla, to sa este uvidi, lebo to musi odhlasovat aj FIA a FOM.
Ale zachytil som info, ze v ramci timov presla a s tymto navrhom sa obratili na FIA. To by bez Ferrari neslo… ![]()
mas na to aj nejaky zdroj lebo to fakt neviem nikde najst, ale ja som si aj tak doteraz myslel, že je potrebná jednohlasnosť už teraz na zmenu, teda minimálne tak mi to dáva zmysel, pretože podla mna by sa nemali pravidla ako také už teraz, ked sme už v danom roku, meniť, jedine, že by s tým suhlasili vsetci
Ani ja to narychlo neviem najst z nadpisov clanku. Kedze ako pisem, k zmene nedoslo.
Ale urcite sa pisalo, ze po zmene nazoru RB, ked sa pridali k ostatnim proti Mercedesu, moze aspon teoreticky prejst zmena merania a vraj sa na tom motorari aj dohodli, ale to neboli oficialne stanoviska. Na konci dna to stale bude musiet schvalit FIA.
Cize mozno z toho nic nebude, ale podstata je, ze Ferrari je v tej aliancii co to riesia a chcu proti Mercedesu zmenit, co inak teda riesia? Len vyklad a ziadnu zmenu? Na to treba aliancie a supervacsinu? Bez ich hlasov by nemali sancu ani teoreticku. Chapes co myslim? ![]()
Ale samozrejme je to legitimne pravo Ferrari, to nie je kritika. Len sa podla mna neda tvrdit, ze netlacia (resp. netlacili) na nejaku zmenu…
Znova zopakujem - pochopil by som to, keby na to Ferrari neupozorňovalo už s predstihom a ostatné tímy ho s tým neodbili. Ale keďže sa to stalo, tak je dnešné vyplakávanie tímov neskutočne trápne a pokrytecké. Ferrari si povedalo, že OK, keď ste vy blbci, my týmto pravidlám prispôsobíme vývoj. A keď si ostatní uvedomili, že boli fakt blbci, že nielen že tento problém neodhalili, ale aj keď im ho Ferrari vyslovene predostrelo pod nos, tak to ignorovali, tak už bolo samozrejme pre Ferrari neskoro. Keď si s tým Ferrari poradilo, tak nech si s tým poradia aj ostatní, nie? Všetci vyvíjali podľa rovnakých pravidiel, niekomu sa to podarilo lepšie, inému horšie. Budúci rok prevezmú tie úspešné finty všetky tímy.
Čo sa týka motoru mercedesu, tam zastávam názor, nech sa to ujasní, pretože očividne sú pravidlá nezrozumiteľné, keď si ich rôzne tímy vysvetlili inak. Ak je v poriadku vedome a zámerne používať materiály, ktoré pri záťaži zvýšia kompresný pomer, tak nech sa to vyslovene povolí a ostatné tímy s tým môžu pracovať. Ak je ale vyslovene uvedené, že kompresný pomer nesmie byť vyšší a motor Mercedesu ten kompresný pomer vyšší má, len sa to pri testoch neodhalí, tak tak nie je žiaden problém zmeniť testy tak, aby takéto počínanie odhaliť dokázali.
Dobre, tak to pre Ferrari napriek vacsine a v zaujme bezpecnosti nemenme.
Mozno uvidime par havarii a trapnosti, par milionov skod, snad ziadne zranenia, ale postupne sa to vsetci naucia a bude to OK, ked nie je mozne to menit, lebo jeden vyrobca podla toho postavil svoje riesenie.
Analogicky, Mercedes postavil tiez motor podla pravidiel (a metody kontroly ktora sa pouziva dekady) a akakolvek snaha narychlo menit pre vyplakavanie konkurencie, by malo byt zmietnute zo stola. Ak je ten motor nelegalny, nech sa poda protest a komisari rozhodnu - kludne nech pride dsq. Tato zmena je navyse podstatne narocnejsia a netyka sa bezpecnosti a aj tak sa to riesi aj dni pred startom sezony. Starty chcela vacsina riesit pred takmer 3/4 rokom, ziadne len teraz…
Ak oboje dopadne takto, som s tym OK.
Ale rozdielny pristup, ze starty sa menit nemozu, ale motor ano, by bola cista politika a pokrytectvo ![]()
Ty si pekne mimo. Nie je to kvôli Ferrari, je to práve kvôli ostatným tímom, ktoré zmenu odmietli vtedy, keď na to Ferrari upozornilo. Tak sa Ferrari zariadilo podľa toho odmietnutia.
Ak chceš na niekoho ukazovať prstom, tak na tých, kto to odmietol vtedy, keď na to upozornilo Ferrari. Teda na tvoj milovaný McLaren a všetkých s motorom Mercedes. ![]()
Podpisujem do posledného slova. ![]()