Tombazis z FIA varuje pred rokom 2026: Na nové pravidlá nebudú pripravení všetci | Magazín F1 - F1online.sk

Tak jasně, pohodlí člověk přijímá rád, to souvisí s lidskou povahou. Takové změny také uspějí na férovém trhu, to je jasné :slight_smile: . Problém je, že občas je nutné chtít po lidech i změny, které na první pohled nejsou pohodlné, ale mají význam z dlouhodobějšího hlediska, a to je taky úkol státu. Tam volný trh nemá šanci, proto musí přijít nařízení viz výše. A protože jsou lidi čím dál tím nárokovější a pohodlnější, slyší to čím dál tím víc neradi, a pak radši věří tomu, že jakékoliv omezení není nutné. Je to zbytečné, šlo by to jinak, proč zrovna teď, proč zrovna my, proč zrovna tohle… To není jen o elektromobilitě, ale prakticky o jakékoli změně, která s sebou nese omezení nebo nepohodlí.

2 Likes

Teď mě napadla zajímavá úvaha…

Já jsem si před pár lety udělal nad garáží 90m2 zelené střechy, je to pěkné, baví mě to.
Kdybych si místo toho tam dal elektrovoltaiku a úložiště a pořídil EV, jezdil bych skoro zadarmo.

Otázka je, která z těch dvou možností by byla skutečně ekologičtější.

4 Likes

Jelikoz hadam, ze je to tvuj pozemek, tak takovy kund@rny nemusis resit. Udelej si tam, co je tobe po chuti. :smiley: Samozrejme v mezi “zakona” mrk mrk, znas to…

Pokud jde o me, tak ja bych si nechal zelenou strechu.

2 Likes

A si si ista, ze elektromobilita je tato nutna zmena? :slight_smile:

Lebo z eko hladiska to zatial velky vyznam nedava, ked sa pozrieme na cely zivotny cyklus elektromobilu od tazby nerastnych surovin az po jeho likvidaciu.

A to sa este nebavime o tom, ze zatial co spalovak ludia bezne pouzivaju 20 a viac rokov, tak elektromobil moze ist po 10tich do srotu, lebo vymena baterie sa financne neoplati.

Za takuto zmenu ako popisujes ty (vyznamna z dlhodobeho hladiska), by som povazoval napriklad obmedzenie lietania, ale to je na ukor pohodlia, a preto sa nikomu do toho nechce.

Kdyby na elektroauta nebyly různé dotace a zvýhodněný proud, tak by se o kyseliny nikdo nezajímal.
A ta doba, kdy se dotace na kyseliny rozplynou přijde a nemusí to trvat moc dlouho. Stačí aby se na nabíječky začaly stát fronty a bude po ptákách.

Jistá? Těžko říct, máloco je při dlouhodobém plánování úplně jisté.
Ze strategického hlediska mi to připadá správné, když nic jiného, tak je to rozložení rizik. To většinou něco stojí, ale měla by to být samozřejmá věc.
Z hlediska ekologie nedokážu posoudit celý cyklus, ale partikulárně třeba při provozu ve městech je to přínos zcela určitě. Ideální není nic.
Už jenom tahle dvě hlediska z mého pohledu stojí za podporu.
Výdrž baterie, resp. její cena se pravděpodobně bude prodlužovat/snižovat, podobně jako třeba u mobilů, jenom ve velkém. Myslím, že už se tak i děje, stejně, jako se postupně prodlužuje dojezd.
Že podpora jednou skončí, o tom si nedělám iluze. Skončí, jakmile nebude potřeba, a naopak “dojení” uživatelů začne v momentě, kdy jich bude dost na to, aby se to vyplatilo. Běžné, nic, co by stálo za velké divení :woman_shrugging:.

2 Likes

Doma nemáš zásuvku?

Mrkni si ako sa tankuje CNG, aby si nabudúce vedel čo sa ti páči

Aká pravda? Kde som napísal nezmysel?

Prikazujem niečo?

Jediné čo vysvetľujem že prevádzkové náklady na EV auto sú mizivé voči akejkoľvek alternatíve.

Ak niekto v živote nejazdil na EV vozidle tak načo sa k elektromobilite vyjadruje?

Keď niečo jazdí za 3€ na 100 namiesto 10€ tak je to zadarmo. Mne EV činí úsporu na jednom vozidle od 5-8tisic € ročne(120-190tisic kC)

Když Ti po osmi létech kleknou baterky, tak budeš mít provozní i servisní náklady rázem vyšší než si účtuje Rols Royce.

Keď narazíš loďou na ľadovec tak sa potopíš.

Áno menili sa niektorým časti batérie, takmer vždy na začiatku v záruke a zadarmo, ináč to nie je vôbec tak strašná položka ako si môžeš myslieť. (Aj preto EV autá nové boli drahé, lebo prípadne zárucné opravy, teraz keď vedia robiť spoľahlivejšie autá tak ceny nových klesajú)

Žijú aj 10+ ročné batérie ktoré dostávajú záhul na rýchlo nabíjačkách :eyes:

1 Like

CNG pro mě velký problém při tankování není, mám vypozorováno, že než já natankuju a zaplatím na automatu na stojanu, tak “běžný člověk” :smile: natankuje a dojde do obchodu zaplatit. Jasně, pokud by se muselo taky platit normálně u kasy, tak mi to trvá déle, ale žádná tragédie. Při větších nádržích to samozřejmě bude větší zdržení. Nicméně, pokud by dobíjení elektromobilu na těch cca 80 % trvalo stejnou dobu, tak beru všema deseti a vůbec o tom není třeba mluvit :slight_smile: .

1 Like

Myslel som, ze ta veta s tankovanim sa tyka spalovakov, preto ma to zarazilo. :slight_smile:

Zohladni tam aj zostatkovu cenu auta (predpokladam, ze po par rokoch chces novsie auto a to starsie predat) a uz to taka parada pre to elektro nie je. :slight_smile:

Pretoze je mu nasilu tlacena. Keby nikto nikomu nic netlaci a nehovori sa o roznych zakazoch spalovakov, tak je vacsine ukradnute, ze niekto jazdi na elektro, ked chce.

Ako si dospel k tomuto vypoctu uspory? :sweat_smile:

Prevadzkove naklady bezneho spalovaku dokopy nie su ani 5 tisic eur rocne (ratam tam phm aj servis), tak ako mozes mat 5-8 tisic eur mat rozdiel oproti elektro?

Navyse (ako pisem vyssie) zostatkova cena elektra klesa o dost rychlejsie, tak zahrn aj to do tej svojej “uspory”. Pripadne daj konkretny priklad ake mas elektroauto za aku nakupnu cenu a kolko rocne najazdis, nech sa vieme bavit konkretne a nie len v teoretickej rovine. :slight_smile:

PS: Nehovorim, ze neusetris nejake eura. Mozno ano, ale urcite 5-8 tisic je nezmysel.

Kolik máme průměr stáří vozového parku v ČR?
15 roků?
Opravdu to zní honosně, že baterie nového vozu vydrží i 10 roků.

Osobně věřím, že dokážou fungovat i déle, ale jak víme, tak baterie časem začnou ztrácet kapacitu a nabíjení bude trvat déle a ještě rychleji začnou ztrácet kapacitu, což se samozřejmě citelně prodraží.
O dopadu na ekologii takových baterek je zbytečné se bavit.

ale toto není něco s čím by se dalo chlubit, spíš naopak.

A proto musíme propagovat kyseliny, které vydrží o třetinu méně?

Ti ty kyseliny ublížily nebo co furt je tak hejtuješ?

2 Likes

Pouze používám zdravý selský rozum. To neznáš?

ten tvůj rozum není moc rozumný, ale tak už jsme si zvykli :smiley:

1 Like

Není nic horšího než “zdravý selský rozum”. Ale to je jenom takový povzdech…

3 Likes