Tombazis z FIA varuje pred rokom 2026: Na nové pravidlá nebudú pripravení všetci | Magazín F1 - F1online.sk

Chápem, ale znova, pre majoritu užívatelov vozidiel, je dojazd aktuálne sa vyrábajúcich elektromobilov absolútne dostačujúci aby dokázali odjazdiť na nom celý týždeň z/do práce.

Je to pre mňa rovnaký argument, ako keď starší ľudia (nemyslím to zle, ale z logických dôvodov plynie tento názor väčšinou zo staršej generácie) plačú, že tá zlatá 3310 vydržala nabitá dva týždne a dnes tie moderné telefóny treba nabiť každý deň. Mne to je v podstatne úplne ukradnuté, telefón má 8 hodín počas môjho spánku sa nabiť (prípadne cesta do/z práce). Iba sa snažím povedať, že to nie je správny argument prečo je elektromobilita “zlá” - ak sa a bavíme zo spoločenského hľadiska nie z tvojho osobného.

Nespochybňujem, ale to ide ruka v ruke s technológiou (a aj ekológiou). Lebo bežný občan kupuje vozidlo, veľa krát jazdené povedzme z flotily, a očakáva, že takéto vozidlo bude mať s minimálnou investíciou ešte zopár rokov. Kým pri spalovacom agregáte je táto pravedpodobnosť vyššia vzhľadom na to že “len” mením spotrebné veci typu oleje/náplne/filtre pri elektromobile si bezstarostné roky užije prvý majitel no druhý/tretí majitel je konfrontovaný s potencionálne veľkým finanačným nákladom v podobe rizika výmeny batérie.Takýto servis je likvidačný pre samotné vozidlo, kedže cena batérie je mnoho-krát vo výške 80-90% zostatkovej ceny vozidla.

Pri spalováku, ešte keď mi odíde turbo tak je to síce nákladná ale stále utiahnutelná položka (kým nemáš M550D čo má 4 turbá…:smiley: )

O cene “pohonných hmôt” elektrina vs nafta/benzín sa ani nebavme. To je taký mýtus. Áno v baráku so solárom alebo s nejakou nočnou tarifou je cena nižšia ale znova bežný užívatel sa veľmi približuje cene nafty/benzínu…

1 Like

Vlastní jádro nemáme, plyn taky nemáme, vodní a větrné elektrárny sice máme, ale podíl výroby elektřiny 3% je prd ve větru. Černé uhlí už taky nemáme, takže nám zůstává pouze EU tolik ceněné hnědé uhlí.

Ideální stav pro prosazování kyselin.

Súhlasím.

Ale nech je to komunikované tak, aká je realita. Nie, že pretláčam určitý druh dopravy v mene ekológie, no v skutočnosti tým podporujem lítiové bane v Afrike, ekonomiku Číny (proti ktorej sa snažím bojovať) atď.

Ak zajtra príde EU a povie, že zakazuje autá od 2040 lebo ide o neekologický druh dopravy a infraštruktúra bude iba hromadná doprava, nebudem s tým spokojný ale aspoň to bude naozaj krok ku ekologickejšej planéte a ku záchrane fĺory a fauny.

1 Like

Ajťáci jsou zvyklí, že nemusí vytáhnout nohu z baráku, tak zákaz automobilů nikomu vadit nebude. :smile:

Jak je to s ekologickou likvidací baterií v ČR.

Jízda načerno v solárním světě. Tisíce baterií nemají zaplacenou likvidaci - Seznam Zprávy

1 Like

Ja ti rozumiem, ale povodne som reagoval na toto:

A neviem, ci je tych 300km dostatocny dojazd pre majoritu uzivatelov vozidiel. Do roboty z roboty sice staci, lenze do roboty z roboty mozem ist aj MHDckou vo vacsom meste a auto si kupujem prave kvoli tomu, aby som sa mohol odviezt aj dalej a mimo mesta. :slight_smile:

Ako vravim, svoju cielovku elektroauta urcite maju, moze to byt fajn aj ako druhe auto len na take jazdenie do prace a z prace. Ja tu nikoho nepresviedcam, ze elektro je za kazdu cenu hlupost.

A to je to na co narazam - jazdene 5-rocne elektro s dojazdom 300km je podla mna blbost. Ta bateria uz je stara a o par rokov ho nieze mozes predat, ale rovno zosrotovat, lebo to nikto nekupi. :slight_smile:

Hah, zrovna BMW pripad, kde musel typek menit vsetky 4 turba, mam v mojom okoli. :joy: :joy: :joy:

Pravda. :+1:

1 Like

Ono EV je idealne prave ked mas dom pri meste a v podstate skola, robota, nakupy a vsetko estatne sa riesi autom.
Ked to niekto zabudne cez noc nabit, tak vezmes laptop odsoferujes sa na verejnu nabijacku a 30min sa nejak zabavis.

Čiže v určitom prípade dokáže presne to, čo spalovák. :slight_smile:

Len mi nejako ušlo, že v čom je tá výhoda?

ide ticho a vpredu mas frunk.

Toto je podla teba vyhoda oproti spalovakom ked jazdis v meste a pri meste 50-90km/h a pritom pocuvas radio / hudbu?

A toto je podla teba vyhoda oproti spalovakom ked jazdis v meste a pri meste do roboty alebo do obchodu?

Takze tato otazka ostava platna:

ty sa v tom nevyznas. Frunk je proste vyhoda. mozes tam nosit nabijacii kabel alebo udene klobasy a vo vnutri ani nepoznas rozdiel.

2 Likes

Niekto, kto si kúpi elektroauto, tak vozí akurát tak sójové klobásy. :sweat_smile:

Je úžasné že tu máme toľko mladých šoférov ktorí robia 300 a viac km denne.

20kwh / 100km x 0,15 € 1 kwh = 3€
Palivo
6L x 1,5€ = ?

CNG
5kg x 1,1€ = ?

Tankovanie časovo identické ako verejné dobíjanie EV auta :zap:

LPG
9L x 0,6€ = ?

Plyn v aute žiaľ nikto kto robí 300km denne neodporúča, rovnako tak naftu.

Spýtajte sa taxikárov v meste :wink:

Ešte aby som bol korektný tak verejné nabíjanie EV auta
Rýchlosť 50kwh 1kwh 0,29€ (dostupnosť potraviny Lidl, Tesco, jednota, Kaufland, obchodné centrá, úrady, parkoviská…)
Rýchlosť 150kwh 1kwh 0,39€
Rýchlosť 250kwh+ 1kwh 0,49€

Ale áno ak človek si dokáže naskrabať ledva na 15ročné auto tak nemusí vôbec riešiť elektromobilitu.

Podobne ako fotovoltaika nemá význam ani výmena kúrenia, nebodaj podlahovka, zateplenie a podobne. Všetko bolo fajn pred 30timi rokmi tak to musí byť fajn aj dnes.

1 Like

Mně připadá, že lidi obecně hodně špatně přijímají jakékoli změny, nejen představu elektroaut za 10 nebo kolik let. Přitom určitě mají svoje výhody a nevýhody, jako všechno, včetně prozatím vysoké ceny a nedokonalé infrastruktury, ale taky to (jako všechno) nebude dílo ďáblovo…

3 Likes

Prepáč ale kde sa dostaneš na cenu 0,15€ / 1kWh?

Ja len tak, že hocijaký tarif od ZSE je dvojnásobná cena…

Pri FlatSafe tj, 99€/mesiac kde mám 400kWh ušetrím ročne podľa ZSE oproti mojej spotrebe 500€ ročne. Ak idem na tarif kde platím čo prejazdím moja úspora je celý 45€. A to vidím, že rátaju s cenou nafty 1,58 čo som netankoval ani nepamätám… bežne tankujem za 1,38

Kolego, vase EV ocista je krasna. Ja sam jsem to mel a presedlal jsem zpatky. Neni potreba ostatni presvedcovat o jiny pravde a nebo jinym nazoru… Pokud to nekdo nechce, tak si to nekoupi, dokud to nedostane diktatem od EU…

Kamarad si ted koupil noveho taycana 4S turismo. Na 303kW nabijecce dal 11% za 3 minuty. Akorat je tu jedno ALE… Ta baterka se za 3 minuty ohrala o 11°C. Samozrejme teplota se zvysovala, cim dele nabijel. Jak se teplota baterky zvysovala, tak uz nemel 303kW a bohuzel ani polovinu vykonu nabijecky…

1 Like

Nepostrehol som, ze by tu niekto pisal, ze urobi 300+km denne, ale ja som pisal, ze pravidelne chodim tych 300km za rodinou (v poslednej dobe je to raz za cca 2 tyzdne) a ked mas na 5 rocnom elektroaute dojazd 300-400km (tvoj priklad), tak je to nedostatok.

Uff, toto je silna utopia. Kde nabijes 100% za par desiatok sekund? Chcel by som vidiet tu nabijacku. :thinking:

Tema bolo 5-rocne auto z druhej ruky s dojazdom 300-400km - priklad, ktory si dal ty sam. :slight_smile:

Ta fyzika je holt pořád silnější než lidská vůle.

Musíme víc věřit a i přírodní zákony to nakonec možná vzdají.

Nepovedal by som, ze ludia spatne prijimaju akekolvek zmeny.

Ako priklad by som uvideol smartfony (iPhone), smart hodinky, klimatizacia namiesto ventilatorov, a mnoho inych prikladov.

Povedal by som, ze ludia spatne prijimaju zmeny, ktore su nam tlacene nasilu zakonmi a roznym zvyhodnovanim, lebo to sa potom nebavime o volnom a ferovom trhu, a najma zmeny, o ktorych nam niekto klame a nehovori realitu. :slight_smile:

Data neklamu. Prepad predaja elektroaut, ked skoncia rozne dotacie, odchyl automobiliek od cistej elektriky, atd.

Jasne ze jo… Kazdej si na to musi prijit sam, jestli mu to stoji za desitky, stovky nebo tisice hodin prace. Jen by si na to clovek mel prijit sam a nebyt do toho nuceny umelym navysovani paliva ceny a dalsima byrokratickyma pomuckama. V US uz mesic zavadi extra zdaneni EV a hybrid aut na dalnicich. To je z duvodu, ze klesla poptavka po nafte/benzinu. :slight_smile:

2 Likes