Jako kdyby dnešní spalováky neměly řídící jednotky… A skoro bych polemizovala o tom, že výměna je složitější než výměna svíček. Ale já vím, že Tě nepřesvědčím .
Výměnu svíček pokud jsou dostupné by jsi dokázala zvládnout sama a za pár korun.
Když prdne elektronika u kyselin, tak se jedná o opravu za statisíce.
Samozřejmě všechny dnešní vozy jsou elektronikou prošpikované, ale je rozdíl, když nefungují okna, nebo odejde jeden monočlánek v kyselinách.
Záměrně píšu jeden monočlánek za pár korun, protože se musí vyměnit kvůli jednomu monočlánku celý balík baterií a když s vymění celý balík a baterie mají za sebou třeba tři roky provozu, tak by se měly vyměnit kyseliny v celé elektro soustavě. Takže suma sumárům opravy za půl mega kvůli jednomu monočlánku za tisícovku.
Ani nevím, kde dřív začít. Moje chyba, neměla jsem se do téhle debaty pouštět
- řeč byla o složitosti servisních úkonů, nikoli o nákladnosti opravy/výměny něčeho;
- k výměně svíček - kdo u novějších aut zkoušel vyměnit cokoli, ať už svíčky nebo třeba žárovky, ví o jejich přístupnosti svoje. Jo, dřív to bylo jednoduché, to jsem skutečně zvládla sama (i jiné věci, bylo to tehdy nutné);
- diskuze u spalováků by měla být o řídící jednotce motoru, problém není fungování oken.
Ale máš poslední slovo, vzdávám to…
myslim, ze po 2008 vsetky, ale aj s DPF je to stale humus. Cim starsi tym horsi. polovice dizlov dymi aj s Dpf. Hyundai / Fiat patria k najhorsim.
Na dýmy bych to nehrál. Na elektro autě není EKO lautr nic.
Bral bych to prostě jako volbu mezi A a B. A přestal bych si elektro aut hrát na ekologistu.
Obzvlášť v EU můžeme dýmit do aleluja.
U kyselin se snad každá oprava řeší výměnou celých komponentů. Tam se už toho moc neopravuje.
Vývoj kyselin je docela rychlý a mechanik, který se dříve věnoval pracovnímu procesu dnes více času stráví ve školící učebně, než v dílně. S elektronikou to je stejné. Tam už se nemění elektronky PL 500 jako v Lotosu.
Mechanik u klasiky asi opravdu stráví u výměny rozvodů více času a ještě se více ušpiní než měnič elektronických krabiček, ale náhradní díly se spíše posílají poštou z vedlejšího státu a nemusí procestovat půl planety z Číny.
Jinak máš ode mě velké plus za odvahu vstoupit do technické debaty.
Dík. Ale, mezi námi, mám vedle sebe “přítele na telefonu” .
Když dýmí, tak jsou většinou pouze špatné vstřiky, nebo elektronika spustila vypalování usazených sazí.
Když porovnám dýmící ropáky s množstvím benzínových motorů bez katalyzátorů, tak bezkatalyzátorových motorů jezdí po silnicích mnohem více. Sice u nich moc čmoudů nevidíme, ale o to jsou pro životní prostředí jedovatější.
Však to je zcela v pořádku. Já se taky musím radit s googlem jak se jmenuje Emilová manželka.
My řešíme DPF a kraviny atd.
Ale 60% světa nezná odpadkový koš, a nějaký svoz odpadů.
DPF je zcela v pořádku, ale EU řeší i olůvka pro rybáře. Nebo broky myslivců, přitom jim vůbec nevadí výroba a distribuce bomb, které zabíjí mnohem více lidí, než rakovina.
No to zase počkej, když budu ve městě dýchat svinstvo z vykuchaných filtrů, tak je mi celkem jedno kdo ve světě zná odpadkový koš. Zase si nenamlouvejme, že je tohle jedno a že se to nepodepíše na zdraví lidí co tam bydlí.
Taková auta už skoro nejsou. Spíš je otázka, že to projde technickou. resp. emisema.
Na obě věty bych odpověděla - nemám o tom iluze …
Ale máš. Ještě nedávno technický stav kontrolovali pouze policajti na silnici a dnes jezdíme na pravidelné technické. S popelnicemi na různé druhy materiálů to bylo podobné.
Na druhou stranu bývala chemie v domácnosti pouze soda, ocet a mýdlo Jelen a dnes i já chlap bych dokázal vytrávit snad i Žermanickou přehradu a to prosím nemám auto na kyseliny.
Rozdíl je v tom, že diesel kouří ve městě tobě pod nos, elektroauto z komínu elektrárny za městem.
A to je rozdíl
Další rozdíl je v tom, že moderní diesel má účinnost cca 40%, kdežto elektroauto tak 20% když má nové baterie.
22kwh zere tesla y performance pri 180 km/h… EU ty ev fakt neumi, to je tragedie.
Jenže já zachraňuje planetu a ty svůj nos.
No záchrana planety hezká ale moje rakovina plic mě zajímá trochu víc