Tipy na tripy a dovolené

Je to spíše pro děti. Trochu zajímavější sjezdovka je asi o deset kilásků dále. Vaňkův kopec.

1 Like

Fotky krásné jsou, jen ta příroda mohla přidat trochu vlastní zmrzlé vláhy. :snowflake: :snowman_with_snow:

2 Likes

Tady je docela podrobný článek co dnes vyšel o Blue hole…

3 Likes

Už máte nějaký termín?

Nemáme, já se jen přidám ke klukům z OK divers, co to plánují, ale někdy na podzim.

Budeš se muset nějak speciálně připravovat?

Ne, jenom si dáme den předem asi dva ponory do 40m.

Je tam takový tunel kolem 70 m, který se proplouvá, na dno cca 120 m nepůjdem.

Jenom pro zajímavost, pro pobyt 10 min v 70m trvají dekompresní přestávky cca 78min.

21 m – 2 min
18 m – 4 min
15 m – 6 min
12 m – 8 min
9 m – 11 min
6 m – 17 min
3 m – 30 min

S Trimixem je to trochu kratší.

Takže ten výstup je neskutečná nuda a hodně o hlavě.

2 Likes

Zajímavě se to čte, dík. Tohle je pro mě naprosto neprobádaná oblast, i když nepochybuju, že pod vodou musí být krásně.

2 Likes

Je zajímavé jak každý máme jiné představy o stupňování osobních požitků.
Moře mám hodně rád, ale do takového dobrodružství bych se nikdy nepustil. Na takovou výzvu jsem prostě srab.
Kdyby tam byl aspoň nějaký život se spoustou korálů, ryb a jiných mořských potvor, tak bych se nejspíše nebránil, ale už jen představa toho dlouhého návratu na hladinu by mě unudila.

Naštěstí jsme každý člověk jiná a proto nikdo nejsme ochuzení o výzvy, které za nás udělají jiní odvážlivci.

2 Likes

Nie som odborník na túto problematiku, ale nemáš tie hodnoty náhodou zoradené opačne?
Veď predsa čím väčšia hĺbka, tým by mala byť dlhšia dekompresná prestávka, či?

Asi jsem to špatně vysvětlil, dekompresní přestávky se dělají proto, aby se při vynořování a tím snižování tlaku vody, stačil vydýchat dusik, který se nahromadí v krvi při velkém tlaku v hloubce a nižším tlakem se uvolňuje.

Je tam natažené lano, za které se chytneš, vyrovnáš si tlak v jacketu aby jsi nestoupal, a čekáš předepsanou dobu.

Tj. v 21 metrech čekáš 2 minuty, a tak dále a nakonec 3 m pod hladinou čekáš 30 minut.
Pak můžeš do lodě.

3 Likes

Aha, ok. Dík za vysvetlenie. :+1:

1 Like

Dnes v Českém ráji v okolí Valečova - Příhrazské skály, Valečovské skalní světničky. Nádherný den!

4 Likes

Nádherné snímky. Muselo tam být hodně krásně. Závidím. :sparkling_heart:

No tak ráj, že jo :smile: . Nevím jak kde, ale u nás (v Praze i v “ráji”) bylo dneska super, jak jsme rozlepili oči, tak jsme brali za kliku - co doma!

1 Like

U nás bylo taky fajn, ale měl jsem nějaké práce doma, tak žádné radovánky.
Český Ráj mám trochu prošlapaný kolem Slavonic. Třeba muzeum samorostů bylo zajímavé, ale kromě přírodních krás se mi hodně líbilo muzeum amerických automobilů v Nové Bystřici. Mají to tam mnohem lépe udělané, než má samotná Škodovka. Tam jsem se unudil.

image

1 Like

To jsi ale jinde, my jsme byli nahoře u Mnichova Hradiště. Dole u Slavonic jde o tzv. Českou Kanadu, jestli si rozumíme:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_Kanada
Tam to ovšem taky stojí za viděni :slight_smile: .

1 Like

Vlastně máš pravdu. Těžce se stydím. V Českém ráji jsem navštívil Pracháče a okolí, ale viděl jsem je celé při vyhlídkovém letu právě z Mladé Boleslavi. Z muzea jsem byl tak zklamán, že jsem si vymyslel náhradní radovánky.

1 Like

Víš, že sem vůbec nepatříš?
Zdá se, že žiješ reálný život :flushed:.
:+1::grinning:

Já nepatřím nikam, ale nenechám se zahnat :smile: . A teď už se mě tady vůbec nezbavíte a budu tady strašit napořád…

4 Likes