Stella s FIA prebral vyvesenie žltej vlajky: Takáto situácia nemala nastať | Magazín F1 - F1online.sk

Akoze nevies? Od coho je boxovy murik a xy ludi v zakulisi strategickeho oddelenia, co sleduje asi kazde auto?

To je presne ten rozdiel medzi RB a McLarenom. RB vie, ktore auta ma sledovat a kedy vyjst na trat, aby minimalizovali riziko. McLaren je uplne strateny a ked sa stane takato chyba, tak jedine na co sa zmozu, su vyhovorky na smolu alebo dokonca chybne vyvesenu vlajku ako sme sa dozvedeli od Stellu. :sweat_smile:

A hlavne ak mas najrychlejsie auto (alebo jedno z dvoch) a ty vypadnes v Q1. Tam neexistuje, ze by to nebola chyba timu.

Zase si vymyslas, hlavne poslednou castou vety. Ale postupne. Maxa z top15 zosunul Bearman, ktory isiel rovno pred nim a zaroven za nim isli Stroll a Gasly, ktory ho este mohli vyradit z top15. Aka je sanca, ze zlta vlajka postihne len Maxa a nikoho pred nim alebo za nim? A keby sa to stalo, tak pisem, ze je to chyba RB, lebo neexistuje, ze s autom, ktore patri bez problemov do Q3, nepostupis ani z Q1 kvoli nejakej nahodnej vlajke.

Ak sa z toho McLaren pouci, tak nabuduce pri podobnej situacii, posle pilotov na trat ovela skor. Potom budes pisat, ze tak sa kvalifikacia nejazdi a ze preco nejdu na konci?

Ked sa taketo pripady v minulosti stavali Ferrari, tak sa z nich kazdy smial. Teraz kazdy McLaren obhajuje a hovori o nahode. Tomuto nerozumiem. :sweat_smile:

3 Likes

Amen! :slight_smile:

Ale veď klídek. Body sa dávajú zajtra. Dvaja piloti dostanú penalizáciu a Norris je už na štarte 15. Potom ako tu ktosi písal Hamilton sa chystá zostreliť Verstappena, čo sa mu aj podarí, však Hamilton nemusí uhýbať, lebo o titul nebojuje a Norris po jednom - dvoch SC je hneď za Piastrim, ten mu prepustí podľa pokynu tímu pozíciu a je to. Ani zajtra nemusíte pozerať. :grin:

Stale chvalis RB ako minimalizuju riziko atd.
Kolko krat tuto sezonu nepostupil z Q1 McLaren a kolko RB? Daj skore, ked uz riesime klaunov…
Tak fantasticky manazuju vypustanie Pereza, ze prekonava(l) negativne rekordy.

1 Like

Ano minimalizuju. Kolkokrat vypadol ich hlavny jazdec co ide na titul v Q1?

Kolkokrat Pereza vyradila v Q1 takato vlajka? Odjazdit to za neho nemozu, ked na to v niektorych Q nema. To uz sa chytas kazdej slamky ako topiaci, ale si uplne mimo v tomto pripade.

Navyse McLaren mal dnes v ohrozeni po prvych pokusoch oboch pilotov, keby ta zlta vlajka trafila aj Piastriho, tak koncia obaja v Q1. To vazne toto obhajujes ako smolu a nie chybu timu?

Perez sa par krat stazoval na vypustenie do premavky, tolko k tomu nacasovaniu a minimalizovaniu rizika.

Ale viem, ze RB znamena len Max a Perez akoby ani nebol a preto to bol zly priklad.

1 Like

A tu zase na striedačku, musím uznať bod Josovi :slight_smile:

Reči o vlajkách toto, hento tamto sú výhovorky. Áno, team može mať plán a všetko, a vlajky možu prísť hocikedy ale riskovať to do poslednej chvíle a hlavne v Q1 je proste chyba. Stať sa može, ale McLaren naozaj nemusí podať aktuálne excelentný výkon na to, aby sa dokázal prebojovať do Q3.

A na druhú stranu, musia mať flexibilitu a agilitu v tom, ako sa chovajú, a predpokladať, že na takejto trati sa stať može.

Peréz veľa krát posral quali sám, aj bez nejakého pričinenia RB (ale určite máš pravdu, že ho RB niekedy poslal na <>, lebo sa proste ide na Maxa).

Nemyslím si, že zlé Perézové quali idú 100% na vrub RB. A ak aj áno, a RB poslal či Maxa alebo Peréza do trafficu alebo neskoro tak to ide na vrub RB (napr. kiks RB s Maxom v Singapúre minulý či predminulý rok).

2 Likes

Kolkokrat ho vyradila z Q1 vlajka? A kolkokrat mal RB v ohrozeni na konci Q1 oboch pilotov?

Tu si za to McLaren moze uplne sam.

1. Je nemyslitelne, aby obaja piloti v aute, ktore ma potencial na pole position, boli v ohrozeni po prvych pokusoch Q1, pricom ziadny z nich neurobil vyraznu chybu.
  2. Ak uz sa to aj stane (McLaren ich tusim poslal na velmi starych pneu na prve pokusy), tak druhe pokusy musia ist na istotu. To auto je o vyse sekundu rychlejsie ako auta, ktore koncia v Q1, tam neexistuje cakat na idealne podmienky na konci Q1. Tie podmienky sa nezmenia az tak, ze sa zrychli o sekundu.
  3. A najvacsi gol je to, ze namiesto toho, aby za to prijali zodpovednost, tak v mediach idu vsetkych presviedcat, ze ta vlajka nebola fer a v sulade s pravidlami. :clown_face:
3 Likes

Ja vlastne suhlasim.
Ale nazvat nieco zbytocne riziko a uznat ze mali smolu a rovno to nazvat klauni, babraci atd. a RB take nerobi a vzdy idu na istotu je ciernobiele vykreslovanie mimo reality…

To som samozrejme ani nikde nenapisal.

Ale je to presne ako si napisal okolo toho:

Na to som narazal na margo tej istoty a skveleho bezchybneho nacasovania…

Ake mimo reality?

1. Kedy mal RB naposledy v ohrozeni oboch pilotov pred koncom Q1 v aute, ktore ma potencial na PP?
  2. Kedy im vypadol Max v Q1 kvoli vlajke? Ani na Perezove vypadnutie kvoli vlajke si nepamatam, vacsinou si to poserie sam, ked skonci v Q1. Ano, obcas ho poslu do premavky, ale stale by to v tom aute mal zvladnut do Q2. Nic by som nepovedal keby Landa dnes vyradil nejaky motak vo vyjazdovom kole, ktory by mu zavadzal, za to by jeho tim nemohol.

Ale prosim ta kedy kedy, uz si urcujes ze musi ist o vlajky, s oboma pilotmi atd.
Si pisal ze RB chodi na istotu a chyby nerobia, ale robia, lebo manazovanie nie je len o vlajkach, ale aj o premavke atd. A tam aj sam fanusik RB @rHapo uznal, ale ty nie, vzdy je McLaren babraci a RB super…

Kedy nazves RB klaunov, ze s takym autom maju jazdca co tolko krat vypadol v Q1. Ci tim je len o 1 jazdcovi? A ze ho toleruju.

Mimochodom, som si spomenul na dalsiu hysteriu ktora sa tu spustila na McLaren po Montreale, ze ako to McLaren nezvladol a vidite RB ano.
Pritom to bolo vyslovene o stasti.
Max bol tusim cca 10s za Landom a mali cas reagovat na SC/zlte ale Lando bol v tej chvili doslova v poslednej sikane, co je uplne ina situacia a vyslovene o stasti/nestasti, ale co tam po tom, bolo treba kopat do McLarenu aki su babraci…

1 Like

Ano, v situacii, do ktorej sa dostava sam Perez. Ale dnes sa do tej situacie nedostal sam Norris.

Nie vzdy, ale dnes urcite a v Monze tiez urcite. Pisu to viaceri, nielen ja. :slight_smile:
Poslednu dobu kazdy vikend nieco na co sa vyhovaraju.

To ide ale na vrub Pereza, ze s tym autom velakrat nepostupil do Q3. Tak ako ide dnes na vrub Maxa, ze skoncil za Perezom. A ano, je to chyba RB, ak ich Perez bude stat pohar konstrukterov. Este nieco?

Btw McLaren by som nenazyval klaunami keby nekazili vikend co vikend a keby sa furt nevyhovarali na nieco alebo neriesili furt co RB, ale prijali trochu zodpovednosti za svoje vysledky.

Tu opat nemozem suhlasit. Ano, mali scasti smolu, ale zaroven to mohli zvladnut lepsie a pitnut Norrisa vtedy, ked prezuvali aj ostatni. Mali mu povedat, nech pod zltymi vlajkami spomali, lebo bola velka sanca na SC. Nakoniec to priznal aj sam Norris, ze to ako tim pokazili a mali vyhrat:

“We should have won the race today and we didn’t, so frustrating,” said Norris. “We had the pace. Probably not in the dry at the end. It turned out it didn’t really matter too much. But yeah, we should have won today. Simple as that. We didn’t do a good job, I think, a good enough job as a team to box when we should have done and not get stuck behind the Safety Car. So I don’t think it was a luck or unlucky kind of thing.”

Tak o akom kopani do McLarenu hovoris, ked aj sam Lando to potom priznal?

Ale rozhodne to nebola taka chyba, aby boli kvoli tomu za klaunov. :slight_smile:

Ked budu vikend co vikend opakovat hlupe chyby, tak ako to kedysi robilo Ferrari alebo ako to v sucasnoti robi McLaren. :slight_smile:

Ano, chyba sa obcas moze stat, ale nie kazdy vikend nieco.

ale verstapen nebol vsetkymi styrmi za ciarou…

No ale to ani Norris.

Prave preto, ze Perez je v RB dolezity ako 5te kolo u vozu, mu popri jeho “talente” jeho tim par krat tak “pomohol” nacasovanim, ze vypadol v Q1 ci Q2 s top autom, ale uznavam, ze sustredit sa na 1 auto je lahsie nez na 2.

Montreal som spomenul len ako nazorny priklad, ako sa veci daju prehanat. Staci si pozriet kde bol realne Lando v case vyvesenia zltych a kde ostatni a zohladnit to, kto ako rychlo (ne)mohol/mal reagovat a hlavne na tu zaplavu komentarov o babractve a strat. zlyhani.
To myslim vseobecne, nie len na teba.
Tak podobne (neznamena rovnako) to vnimam aj teraz.
Z viacmenej beznej veci, sa z dovodu smoly, stali velke nasledky. Opakujem, podobne sa moze stat aj inym a skor ci neskor sa aj stane. Neviem ci sa nieco podobne McLarenu stalo v Q tuto sezonu. Nikto to nechvali a netlieska, ale oznacovat ich preto opakovane dokola za klaunov so saso-smajlikmi, navyse ako fanusik timu co v sezone zacina dominantne a nasledne zaziva nezvykly prepad a drzi si jazdca ako Perez, mi pride nemiestne a prehnane (to plati aj na to ze kazdu VC nieco do.ebu atd.)

Ved si uzivaj ako to pomohlo Maxovi bez zhadzovania konkurencie a kedze v RB ide vsetko ako ma a nie su babraci ako ine timy, Max urcite svoj kontrakt do 28 s nimi dodrzi…

Mimochodom, ukazkove babractvo v manazovani jazdcov prave tu v Baku som videl v 2018, ale RB som za klaunov nikdy neoznacil, lebo “shit happens” a aj tim/jazdec s majstrovskym potencialom potrebuje cas…

Dalej by som sa k tejto teme uz len opakoval a na to uz nemam tolko casu :slight_smile:

1 Like

Ak je jeden pilot po prvom pokusu suverenne v top3 a druhy mimo top15, tak to nemozes hadzat na tim, aj ked ho nestastne posle do premavky. A aj v premavke musi zajazdit s top autom kolo, ktore ho dostane do Q2. Z tohto nemozes vynit tim. Ak by ho vyradila takato zlta vlajka, tak ano, vtedy mozme vinit RB.

Tu ide o to, ze v pripade McLarenu je to vikend co vikend v poslednej dobe. Dnes Lando out v Q1, v Monze Lando sa necha predbehnut a potom aj kvoli timu im ujde vitazstvo, v Holandsku Lando start tragedia, Belgicko Lando az za Maxom, Madarsko bolo ok z hladiska timu, ale z hladiska Landa mizerny start, Silverstone opat utopili Piastriho strategiou a Lando sam seba (spolu s timom) volbou pneu. Toto nie je smola. Preto uz sa z kazdej chyby robia z nich klauni, lebo uz je toho moc. :slight_smile:

Ano, RB pokazil auto, ale co sa tyka pretekov, tak az na par pokazenych pitstopov (napadaju mi dva pri Maxovi), maju realizaciu pretekov dlhodobo najlepsiu v F1.

Nezhadzujem, kritizujem a nie som jediny. To, ci je alebo nie je niekto babrak, nie je o aute. A Max pojde tam, kde mu ponuknu najlepsie auto (alebo bude v nom vidiet najlepsi potencial).

No vidis, ze si nasiel aj v RB pripad babractva, mozes byt rad, tolko ti to trvalo, az si musel ist do roku 2018. Ale tam to ide skor na Maxove tricko ako na timove. :smiley:

Pereza uz nejdem komentovat.
Za to, v akom je stave moze aj RB, ako pomaha ci nepomaha aj jemu…

Prepac, toto je vyslovene smiesne. Uvadzas priklady babractva timu (a aj tych je na 16VC par) aki su klauni a pritom jasna vacsina su chyby jazdcov :smiley: Aplikuj rovnaku metodu na RB a na oboch jazdcov a diskusia skoncila…

Neviem preco mi to “tolko trvalo” kedze som tomu venoval doslova par sekund, nakolko som isiel “az” na tu istu VC ktoru mame teraz, Baku…
Myslim, ze je lahsie (nie lahke) manazovat nezrazenie sa svojich jazdcov, co je najvacsi mozny fail, ako predikovat a pokryvat vsetky moznosti zltych vlajok ci podobne…

Uz ma ta tema fakt nebavi, lebo od zaciatku pisem, ze ide o pripad robit z komara somara a prehananie a argumenty sa len opakuju.

Tak na zaver mam uz len jednu otazku/prosbu.
Kde sa pls na zaver Q1 vo vztahu k Landovi na trati nachadzali napriklad taky Hamilton a Sainz a ako v Q1 skoncili? Uved prosim aj kde sa pozicne nachadzali pred poslednym pokusom a po nom. A su klauni aj v Mercedese a Ferrari?

1 Like

Baku - chyba timu v Q
Monza - chyba timu v neaplikovani timovej rezie a chyba timu v strategii (mali ich rozdelit), a preto im usiel Leclerc a vyhral
Silverstone - totalna klauniada v podani timu pri strategii Piastriho, chyba pri volbe pneu pri Norrisovi

A to je len posledne obdobie. Keby toto robilo Ferrari, tak sa z nich smeje cely svet. :slight_smile:

Zopakujem sa - ked mas auto s potencialom na PP a tebe po prvych pokusoch v Q1 spadnu postupne obaja piloti do zony vypadnutia a nasledne ti jeden vypadne, pricom ten, ktory ide na titul, tak toto nie je robenie z komara somara, ale tragedia v podani timu.

Hamilton a Sainz boli maximalne v pohode. Pozri sa na obrazok vyssie. :slight_smile:

4 Likes

Sainz az v takej pohode nebol :smiley:

2 Likes

Tady mas jasme pravdu. Vubec nechapu proc to @Matti obhajuje.

V cem uplne nemas pravdu je bezchybnost, nebo spicovosr RBR. Letos spickove vykony nepredvadi. Rakousko, Spa a i jinak jsou jejich strategie vetsinou konzervativne impotentni.

Ale porad jsou druzi nejlepsi. Po Mercedesu. Ten predvadi vinikajici vykon. Jeho jezdci ne.

Co se tyce McLarenu, je to jasne chyba teamu. Neco tu svadet na FIA, kde vyvesi vlajku na skoro zastavujiciho Ocona, nelze. To je na uvazeni FIA a to se nam nemusi libit, ale je to jejich ukol a kompetence.

Argument @Matti je sice platnej, ale v pripade kdy by Landovi zruinovalo kolo neco podobneho minutu, nebo dve pred koncem, muzeme se bavit o smule, ale tohle byl hazard a to je hloupost. Oni ho poslali v naprosto sibenicnim case, jakoby slo o Q3. Chyba.

Lando je zlatej, ze se drzi. Me by z nich drblo. Takhle si nechalo Ferrari zkolabovat Charlese. A ten se z toho vyhrabaval skoro celej minulej rok.

At je to jak chce v tomhle je RBR a Mercedes uplne jinde.

4 Likes