To je ten úhel pohledu. Kdyby stejným způsobem úřadoval jinde, tak by se dnes k němu možná klaněli jako k úžasnému dobyvateli, ale běda, šáhl na svůj lid a to neměl dělat.
Haas sa tomu nevyhne, pretoze ako pises z ukoncenia zmluv vyplyvaju aj urcite “povinnosti” alebo penale. Ak sa tomu Haas bude chciet vyhnut tak sa bavime o nezakonnom obohateni sa, kradezi, sprenevere atd… ale ak sa tie veci daju doporiadku tak sa urcite nejedna o nic nezakonne, ale o korektne ukoncenie zmluvy. Haas urcite nie je hlupy a aj z tohto clanku vyplyva ze si je plne vedomi toho ze cast penazi bude musiet vratit… 20% chodu je sice dost, ale nemyslim ze to je nieco likvidacne.
Som rad, ze to spominas. Vies, najvacsia vyhoda slobodnej zapadnej demokracie je v tom, ze sme sa boli schopny ako spolocnost posunut. Ano, v minulosti sa diali udalosti, ktore spominas, ale sme schopni to kriticky reflektovat a zapracovat do naseho systemu tak, aby nas to posunulo vpred. V zapadnych skolach sa o tom uci a robi sa vsetko preto, aby sme uz takymto sposobom ako spolocnost nezlyhali. To je podstatny rozdiel, napriklad od takeho Ruska, kde ziadna podobna sebareflexia nebola. Rusky rezim sa hrdo hlasi k zlocinom Sovietskeho zvazu a aj preto je rovnakou zaostalou dierou, akou bolo pred 50 rokmi.
Naopak na zapade mame kopu kritikov (a som velmi rad, ze ich mame) a je tu pripravenost, s tou kritikou pracovat. Samozrejme, este aj dnes je kopa veci, ktore sa daju Zapadu vycitat, ale vytvorili sme priestor, kde je potencial tieto chyby do buducna eliminovat. To je velmi podstatne.
Ekonomiku Haasu řešit nemíním, stejně do ni nevidím a vlastně se k přesouvání daní z Ameriky do Evropy a zpátky a případně ještě něco utopit v Rusku nevyznám vůbec.
Mi jde hlavně o tu lidskou stránku. Dítě se na něco celý život těší a má své sny, ale pak příjde politika a celý svět se najednou zhroutí.
Dakujem za zaujimavy exkurz. Ak to mam preniest na zapadne hodnoty, tak si myslim, ze sa to da celkom pekne spojit. Prave to sa mi tu paci, ze tu sa tie hodnoty aktivne vytvaraju ludmi a nie je to len nieco, co umelo vyuziva nejaky autokrat na upevnenie svojej moci. V zapadnej civilizacii ma jednotlivec zdaleka najlepsie moznosti, aktivne ovplyvnovat verejne dianie. Nikto tu nema absolutnu moc, kazdy politik sa zodpoveda ludu a mame vypracovane kontrolne mechanizmy. Preto nase hodnoty nevnimam ako vysledok nejakeho vymyvania mozgov, ktore sluzi k tomu, vytvorit nerozmyslajuce stado. Naopak, myslim si, ze zapadne hodnoty su vysledkom kritickej reflexie spolocnosti, navyse, a to je podstatne, sa vyvijaju. Kazdy sa moze podielat na diskusii (a mnohi to aj robia) a preto nesuhlasim s postojom, ze sa jedna iba o nejake fraze bez vztahu k jednotlivcovi, ci spolocnosti. Naopak, prave my ako spolocnost do velkej miery tie hodnoty a ich smerovanie formujeme.
Píšeš to hezky, ale myslíš že se na to dívali stejným způsobem politici západu když Ukrajině mazali med kolem huby a natlačili ji do války?
Teď tam padají domy, továrny, umírají lidé. Vlastně vymírají celé rodiny a západ jim pošle nějakou humanitární pomoc aby přežili. Přitom si ten západ mne ruce, že už mají splněno když všechno může hodit na Putina.
Už né na Rusko, protože svět Ruské zdroje potřebuje, ale pouze na Putina a pár kusů politiků.
Hnus.
Já si právě myslím, že jako společnost vůči vlastním elitám a jejich hodnotové manipulaci selháváme - a osobně mi přijde, že jsme v křeči, protože rozpory mezi deklaracemi a realitou jsou prostě drastické. My fakticky nepřemýšlíme, jen recyklujeme. Celý náš hodnotový systém pochází z osvícenství (lidská práva, dělba moci, racio) = dnes už zoufale nestačí, kromě jiného proto, že osvícenství bylo kromě jiného založeno na určitém postoji k přírodě, který dnes ukazuje své tragické meze. Dalo by se o tom hodně přednášet, ale nebudu to dělat.
Takže my fakticky žijeme v zdegenerovaném (post)osvícenství a fakticky se nika m neposunujeme. Jen se zacyklujeme v tom osvícenském kultu racionality (odtud schopnost rozsáhlých debat o čemkoli), ale ten je neproduktivní, jakmile dojde na spravedlivou a funkční společnost (která zoufale chybí i nám a která čerpá část svého bohatství právě z bohapustého parazitismu - přenesení výroby do třetího světa, fakticky otrocká pracovní síla, která šije v Bangladéši naše hadry, těží nikl a kobalt do našich baterií, skládá naše mobily a sama krutě živoří). (Nebo ropa, důvod invaze do Iráku - přikrytý právě rétorikou demokracie, o kterou vůbec nešlo.) A tento parazitismus nejsme schopni odvrhnout, nedokážeme proměnit sami sebe. Protože hodnoty jen papouškujeme jako alibi, ale netvoříme jako étos.
Obávám se, že se neshodneme, mně z toho vychází něco úplně jiného než tobě.
teraz hovoris o tych detoch co im rusi zbombardovali skolu, domy a vyhnali ich za hranice, alebo o synovi zlodeja?
Ano i o těch. Všichni máme své touhy a sny. A nikdo z normálních lidí si válku nepřeje. Dokonce mi-jim vadí a stydím se, že i politici mého státu mají podíl na vzniku války v Ukrajině.
tarat o tom, ze kde co mohol inak urobit sa da do nekonecna. V konecnom dosledku je to fasista z kremla, kto vydal prikaz na toto sialenstvo. Na tom pracoval poslednych 20 rokov bez ohladu co politici v tvojej krajine riesili ci neriesili.
Fašismus má mnoho podob. Řadí se do téhle skupiny i takové praktiky jako nucené nošení roušek a zákaz cestování nimo město či okresu.
Zbystři v jakém světě žiješ.
chcel by som vidiet teba v situacii ked si zodpovedny za vedenie krajiny. mas nemocnice na 110% kapacity nedozierne preplnene nezodpovednymi kovidakmi… .ale epidemiolog Ferda vie iste najlepsie…
Já takovou moc nemám, tak neumím správně odpovědět.
Možná bych si taky chtěl nahrabat do vlastní kapsy prodejem roušek, očkováním nebo prodejem desinfekčních prostředků.
ale pindat na opatrenia umis…
Tobude tí, že se necítím být ovci, ale myslícím člověkem.
Uprimne a v dobrom dufam, ze si sa tymto postojom riadil cely svoj zivot a nie len ked islo o to, mudrovat na internete.
Lebo vela ludi z mojho okolia podobne hrdo vyhlasuje ako nie su ovce. No a cely zivot skutek utek, nic neurobili pre osobny rozvoj a hla, hrdinovia su iba na facebooku…
No, možno myslíš, ale stále howno vieš. Typický antivaxer, ktorý nadobudne presvedčenie ako sa na očkovaní zahoja farmaceutické firmy…mám na dielni kolegu, ktorý zastával rovnaký postoj, lenže mal smolu. Namiesto 2 dávok vakcíny v hodnote 20 € si vybral neskorší pobyt na JISke kde s radosťou lapal po dychu a liekoch v hodnote o dva rády drahšie. A nosenie rúšky, teda medicínske riešenie medicínskeho problému môže považovať za fašizmus ozaj len kkt.
ked pride otazka, ze co by si urobil ty keby si mal zodpovednost, tak pride vyhybava odpoved.
Njn, tak sa zhodneme, ze sa nezhodneme, aj to je nejaky zaver, ci?
A asi by sme sa mali zhodnut, ze najlepsie vieme diskutovat o F1, myslim, ze mne osobne to ide aj lepsie, nez politizovanie:) Ale cas od casu nezaskodi ani mala debata o takychto veciach, ocenujem, ze tu na fore su aj ludia z mne “opacneho” nazoroveho tabora, s ktorymi napriek tomu viem normalne a slusne diskutovat. Myslim, ze to vo vseobecnosti v dnesnej polarizovanej spolocnosti velmi chyba.