Nooo…rozhodne pestrá diskusia.
Podobne ako cca 2 roky dozadu keď bolo jasné, že Mickove angažmán nateraz končí, asi by som vyzýval k umiernenosti.
Ako to u Micka býva, je jej menej ako viac, ale je to podľa mňa aj preto, že Mick je ukáz zaujímavý skôr symbolicky než športovo.
Športovo áno, nie je čo riešiť, za mňa by som to zhrnul asi nasledovne:
- Mick nie je talent na majstra sveta (ale to nie je ani Sainz či Gasly), hlavne nie je tak (poprávom) vnímaný, takže sa o neho tímy nebijú. Ten zvyšok je potom viac o šťastí a zladení záujmov.
- myslím, že Mick má naozaj nie úplne vhodný prístup do horších tímov a patrí k tým jazdcom, ktorí by najlepšie svoj potenciál odkryli v lepšom aute (napr. dilema Fisichella vs Massa, prvý vyzeral v horších autách výborne, dokonca druhého v 2004 v rovnakom aute porazil, napriek tomu keď prišiel do Renaultu, Alonsa len tieňoval, kým Felipe voči Kimimu pôsobil oveľa schopnejšie a dokázal zaútočiť na titul) - v každom prípade to maximum aj tak nie je dosť vysoko, aby to niekto skúšal - takže darmo je to 4-5/10 a po 3 rokoch vo Ferrari by to bolo možno 7/10. Šéfovia chcú minimálne 8/10 a hneď, s výnimkou Tota, ktorý teraz dokazuje, že mu pre pokoj mysle nič menej ako 10/10 z nestačí.
- súhlasím s @helmutko že možno Amerika a budovanie kariéry inde by bolo oveľa rozumnejšie, tipujem, že jedna zo zábran prečo zatiaľ tak neuvažuje je rodina
- na rozdiel od @Unleash_the_lion by som si rád pozrel čo s ním 2 roky v prostredí Mercedesu urobili, ale to nie je žiadna povinnosť, že nám F1 dĺži to vidieť, ak vhodná príležitosť nie je, tak jednoducho nie je
No ale teraz k tomu čo je v jadre “výbušnosti” témy Mick a niektorých možno až príkrych hodnotení.
Mick je dobré zosobnenie širšej symbolickej dilemy “privilégium” vs “príbehy”
Ohľadom “privilégia”. Tí čo ho nemajú radi väčšinou spomínajú ako by sa nikdy do F1 nepozrel, ak by sa nevolal Schumacher.
OK, ale to viac znie ako nárek na nejaké neliečené traumy keď sa niekto presadil “po známosti”. Dobre, to sa dá chápať. Ale v kontexte F1, čo vlastne chceme povedať?
F1 nie je futbal, že milióny chlapcov dakde čutajú do lopty a dá sa ľahko prelievať. kto je aký vrodený talent aj dokáže vydržať a zlepšovať sa. F1 je oproti tomu okrajový klub, kde sa presadí možno 1% možných talentov kvôli XYZ okolnostiam.
Zaujímavé je to hlavne ak to vztiahneme voči jeho rovnesníkovi a synovi kamaráta jeho otca Maxovi. Max má našliapnuté byť legenda športu. A absolútne nikto by nepovedal, že inak by v tej F1 nebol keby sa nevolal Verstappen. Pričom na 99% je to tak. Isto, niečo je ten základný talent, ale tam si asi neuvedomujeme o akej variabilite hovoríme a či sa to vôbec dá brať ako berná minca. Máte potomkov ktorí boli podobne talentovaní (Hill, Villeneuve, Rosberg), potom takých čo menej a takých čo viac. Otázka či je tam nejaký naozaj hrubý rozdiel v talente alebo skôr v okolnostiach.
Ergo - Mick vyrastal ako Michaelov syn, syn najlepšieho jazdca F1. Ten asi sotva mal tendenciu si na ňom riešiť mindráky toho čo sám nedosiahol. To sa evidentne prejavuje pozitívne v kvalite života, športovo možno negatívne. Zatiaľ čo Jos a Max je iná story. Bol by Max vôbec v F1 a tak dobrý, keby na neho Jos tak od začiatku netlačil? Odpoveď je zaujímavá, hoc samozrejme nie je šanca ju zistiť. Ale aj všetko ostatné, vôbec koncept jazdenia na motokárach v rokoch, kedy dieťa nemá široký prehľad a môže skúšať len čo je po ruke. Bambilión kontaktov, know-how ako sa vôbec do motorizmu dostať. Vôbec sa nedá čudovať, že aj teraz je v juniorských sériách kopec známych mien, F1ka je doslova šport privilégia a potom to vyzerá, že v takej F3 sa zíde monacko-lausannská škôlka po 15 rokoch.
Takže hádzať tento granát špecificky v F1 je teda poriadne diskriminačné - je veľmi otvorená debata či Mick je aspoň v TOP5 najvypuklejších prípadov dedičov/platičov a tých čo sa správne narodili vedľa. (Kde by bol Leclerc, keby Jules nebol v 2007 odporučený mladému Todtovi pod manažment? Who knows)
Nehovoriac o takom konštrukte, že keby Schumacherovci (starí rodičia) si povedali, že je to jednoducho priveľa a Michael radšej vyštuduj po cca 10 rokoch na motokárach, tak by možno podobný drive zostal v Michaelovi a dať sa nejakým zázrakom dokopy s Corinnou (lebo inak asi nie je Mick), tak možno Michael by bol ten otec tlačiaci Micka dopredu (genetika by logicky stále bola rovnaká) a zrazu by sme mali možno tu Micka ako drsniaka cieľavedomo idúceho za cieľom, lebo od malička celá rodina makala aby teda bol majster sveta on, lebo sa to otcovi nepodarilo.
“Ale to nemôžeš vedieť…” Nie nemôžem, ale nie je na tom nič prehnane nepravdepodobné.
Ohľadom “príbehu” - to je zase opačne. Všetci máme radi príbehy a tým skôr kvôli tomu čo sa stalo Michaelovi a v akom je stave sa to jednoducho ponúka. Jeho syn, svedok tej nehody, napriek všetkému pokračujúci a nedajbože keby sa stal majster sveta…
Osobne si myslím, že chtiac nechtiac je otrokom tohto príbehu aj Mick. To vie max rodinný terapeut ak nejakého majú, ale ťažko nevnímať ten tieň všetkého toho.
V každom prípade ten príbeh netreba znásilňovať, Mick už aj tak nedosiahol práve málo a už vôbec by myslím neakceptoval míňanie 10tok miliónov z rodinného rozpočtu len na udržanie zdania aktuálnosti jeho kariéry. Hlavne ak sa dosť rozprávalo, že starostlivosť o Michaela ukrojila nepodstatný kus.
Áno, Ralf by mohol vrátiť požičané keď mu výrazne Michael zlepšil kariéru vykúpením od Jordanu, ale tak zase to je Ralf. Bude radšej kecať.
Ale aj tak by som to nehrotil.
Mick je, aspoň z toho čo som videl, slušný zodpovedný chlapec. Má to svoje výhody aj nevýhody, rozhodne sa na životné okolnosti nemôže sťažovať aj keď bremená a viaceré veľmi ťažké skúšky mu nikto neberie.
Keď už je tam kde je, najlepšie asi naozaj urobí ak sa v prvom rade sám bude dívať na svoju kariéru ako keby jeho otec neexistoval. Ako keby bol prvý Schumacher v motoršporte a F1.
Čo ešte môžem dosiahnuť a čo je pre mňa najlepšie?
Áno, pomohlo by ak by aj k ruke mal nejakého manažéra, ktorý ho bude vnímať presne takto.
Mick má 25, už tak pôsobil zrovnane, ale teraz má aj skúsenosti aj plne vyvinutý neokortex. Je jednoducho po všetkých stránkach dospelý.
Nech sa rozhoduje za seba. Michael bol dosť vnímavý, navzdory všetkým iným stránkam svojej povahy, že by bol na neho aj tak hrdý.