Malo sa to sprisnit najneskor od zaciatku 21, kedze zjavne sa zamerne pravidla obchadzali sezonu predtym (samozrejme aj kopa prikladov davnejsie, ale nechcem z toho gulas). Ze zasiahli az 21 (ked to prehanali viaceri vratane RB este viac) uprostred je chyba. Teraz by si to ty chcel na McLaren hned po 2VC, ktory tiez splnil testy…
V tom prípade by som nemal nič proti.
Vôbec nejde o McLaren. Ja by som teraz chcel, aby platil rovnaký meter, a teda keď to bolo možné zakázať v 2021, tak by to malo byť zakázané aj teraz počas sezóny - hovorím o prednom krídle.
Zadné by malo byť zakázané automaticky, keďže to je v rozpore s pravidlami.
Ide tu o McLaren.
Celu sezonu sa do nich navazas, o Brownovi ani nehovorim.
Tak teraz vsade dokola pises o nelegalnom kridle, hoci odborne clanky a FIA tvrdi nieco ine a vypisujes o McFIA atd. ako maly a flexi historiu RB viacmenej ignorujes a FIA ide proti nim, pritom ta ista FIA sposobila AD21 a dovolila naj dominanciu a nudu 23. To dava zmysel…
A preto McLaren dostal suverenne najvyssiu pokutu v historii, v case ich “dominancie” im zakazali berylium odkedy (problemy s motorom) sa Ferrari definitivne dotiahlo a zacalo vladnut atd.
Proste prikladov za a proti kazdemu timu je vela a robis z toho extremnu vec, pritom tato flexibilita je nic oproti 20-21 a trva neuveritelne 2 VC
Nema zmysel to dalej rozvijat, je jasne ze sa budeme tocit dokola.
Tak aj ja mam zaverecnu otazku. Flexi kridla RB 2020 az 21 sa “zakazala” testami uprostred 21.
Ak sa testy a merania upravia od 25, kto take kridla pouzival dlhsie?
V podstate je to basnicka otazka, poctat vieme obaja.
Tebe vadi uprava testov po sezone uprostred sezony, ale nevadilo by ti teraz zasiahnut po mesiaci…
Ani krídla sa hýbať “nemôžu” (opäť si prečítaj ten citát z pravdiel, článok 3.2.2). Takže je to to isté.
Všetko sa dá nejak zmerať – FIA na to ale musí zaviesť metodiku, na čo má právo. Doteraz tak ale nespravila, takže zatiaľ je to OK. Nikdy sa ešte nestalo, že by z technických dôvodov diskalifikovali legálne auto na základe záberov z kamery.
Lenže to je len časť pravdy. Flexibilutu určujú testy FIA, ale tá má zároveň právo zaviesť dodatočné testy a toto je tiež (!) v pravidlách – takže s tým každý musí počítať.
No tak ak ti tak prekážalo zavádzanie dodatočných testov v roku 2021, tak prečo ich chceš teraz? Ty nechceš rovnaký meter (pretože v roku 2020 sa proti Red Bullu tiež nič nezaviedlo), ty chceš spomaliť konkurenciu svojho obľúbeného tímu.
Vôbec nejde o McLaren. Kým nemali toto nelegálne zadné krídlo. A ohľadom flexi predných krídel sa nenavážam do McLarenu, ale do FIA. To je rozdiel. McLaren len kritizujem za ich množstvo chýb pri realizácii pretekov.
Ktoré odborné články hovoria niečo iné? Veď tu bol článok s pravidlami, ktorý jasne hovoril o medzere 10-15mm a o tom, že klapka nemôže meniť uhol ku krídlu.
A k tej flexibilite - sám si napísal, že v 2021 to bola chyba FIA. Takže sa to dá považovať za poškodenie RB od FIA v 2021 alebo naopak teraz protekciu McLarenu od FIA, jedno z toho.
Toto už je iná spleť nezmyslov. Píšeš totálne hlúposti. AD21 má čo s FIA prosím ťa? To bolo celé len o jednom človeku, tak aká FIA?
A ako FIA spôsobila nudu 23? Tú spôsobila šikovnosť RB a naopak “nešikovnosť” zvyšných tímov.
Ja píšem o tom, čo sa deje teraz a posledné roky. Nie o tom, čo bolo 20 rokov dozadu. To je úplne iná diskusia a tam sa možno v niektorých veciach aj zhodneme.
Aký má zmysel tá otázka? Flexi krídla má každý, niekto viac, niekto menej. Nemám nič proti ním ani proti tým tímom. Som však proti nekonzistentnosti rozhodnutí FIA, ktorá v oboch prípadoch išla proti RB, resp. na ruku ich súperovi.
Protestoval niekto vôbec v 2020 proti tým krídlam?
Znovu sa opakujem, že mi vadí nekonzistentnost rozhodnutí. Dva totožné prípady, dve opačne rozhodnutia v priebehu niečo vyše 3 rokov.
To je ale prakticky nereálne. Hýbu sa každému. A pravidlá neurčujú ako veľmi sa môžu a nemôžu.
FIA sa však úplne odmietla na to vôbec pozrieť, čo sa týka tej klapky.
Áno. V 2021 ich zaviedli a v 2024 ich zaviesť odmietli. Nevidíš v tom dvojaký meter?
Veď a není presne rovnaký meter, že to čo spravili v 2021, tak to isté spravia teraz?
Ak by to nespravili v 2021, tak to nevyžadujem ani teraz. To je celé. To je rovnaký meter na všetkých. A nech by vyhrával aj Haas, bolo by mi to jedno.
Tak uz nebudem pisat totalne hluposti, ty tomu rozumies jediny zjavne a 2VC je viac nez pol sezony plus predchadzajuce…
Brutalny ohyb celeho kridla ti nevadi a nechal by si ho aj cele sezony, ale miniDRS na 2VC treba zakazat hned, fakt rovnaky meter
Myslim ze @major to krasne vsetko vysvetlil, ale ja som spravne predpokladal, ze to nebude mat zmysel a bude to dokola, cize koncim s nezmyslami, pekny den.
Spravili to isté, čo Red Bullu v roku 2020 – nič. Môžeš byť zatiaľ spokojný, neviem čo ťa hnevá. Ak by mal byť rovnaký meter, mali by to McLarenu zakázať až v priebehu roku 2025 (ako už písal Matti).
Jos_Versrtappen – to je nespravodlivosť, čo? Ako si FIA na ten McLaren zasadla. Ani mu nenechala rok, alebo rok a pol ako svojmu obľúbenému Red Bullu. BullFIA!!!
Brutalny ohyb celeho kridla sa kontroluje statickymi testami a pravidla nepredpisuju ziadny exaktny parameter (okrem tych statickych testov), ktory by z flexi kridla robil nelegalny komponent.
Mini-DRS vsak ide proti exaktnym pravidlam.
Prosim? Takze miniDRS je to iste co flexi kridla? Teraz bud mudry. Preco ho zrazu zakazali? A nemuseli ani ziadne nove testy vymyslat. Nie nahodou preto, ze jasne porusuje exaktne napisane pravidlo, ze klapka sa nemoze hybat voci kridlu?
To nevymyslis, taka nakonzistentnost a cakat az 2VC
Koniec rozpravkam o protezovani
Protestoval niekto proti RB kridlam v 2020? Ak ano, tak je spravne, ze nic nespravili. Mali to zmenit po sezone. No ja som zachytil az protesty Wolffa pocas 2021 a radovo v par tyzdnoch boli pravidla upravene.
Prepáč Matti, ale na tom videu je tak 80% toho pohybu (možno aj viac) High Rake monopost viac ako nejaká flexibilita…
Will not be allowed.
Je dost mozne ze daco upravia.
Fakt je, ze zakrocili expresne rychlo narozdiel od preukazatelne megaflexikridiel minulosti ktore ti nevadili…
Rozpravka o zvyhodnovani skoncila, RB dosiahol svoje, tes sa…
Hah, trapas. Ste pekne v koncoch, len aby ste nemuseli priznat, ze ohladom miniDRS som mal od zaciatku pravdu.
Ten bude az potom, co sa pozru aj na predne kridla a budu konzistentny.
Co tak chlapci ale mat trosku sebareflexie a priznat, ze som mal pravdu, ze miniDRS je jasne proti pravidlam? Nie je to len o RB, stazovalo sa na to aj Ferrari a aj piloti.
Je tu jeden podstatny rozdiel. Flexi kridla RB neporusovali pravidla, miniDRS McLarenu pravidla jasne porusovalo. Este stale ti ego a nedostatok sebareflexie brani toto normalne napisat a priznat?
Dristal si tu o nekonani a McFIA a bolo to 2VC, to je fakt nech tu budes vypisovat cokolvek.
Ako to, že s nelegálnymi krídlami mohli odjazdiť minimálne 2 preteky?
Však je to ako cez kopírák s rokom 2021. Teraz musí upraviť krídla McLaren, predtým Red Bull. Akurát pre teba bol vtedy monopost “legálny” a bola to strašná nespravodlivosť a teraz (pretože formulka má inú farbu…), tak monopost od začiatku “legálny” nie je a mali ho dokonca diskvalifikovať možno najlepšie z celej sezóny.