Red Bull predstavil vývojový plán. Marko prezradil, kedy plánuje dobehnúť McLaren | Magazín F1 - F1online.sk

Celý otevřený DRS dělal rozdíl v rychlosti od 23-31 kilometrů.
Mini DRS určitě neudělá rozdíl 5-7 km/h.
O ničem jiném to není.

Když otevřu na začátku DRS zóny DRS, tak budu mít automaticky rychlost o 20km větši ?
Nebo je ten rozdíl až u top speedu?

kontinualne sa rychlost zvysuje az do momentu vypnutia DRS

1 Like

1 Like

Auto určitě skokově nezrychlí. @HellHogr tabulka určitě ukazuje dosaženou maximálku na konci rovinky.
RB měl bez pidi DRSu rychlost o kilometr větší než McL. Takže tady žádnou výhodu nevidím a s otevřeným DRS byl McL nejpomalejší.

Rozdíl bych hledal spíše v převodovce. Ani na motor bych se nedíval, když nejvíce otevřeným DRS vydělali Sauber a Renault.

A jaký teda bude rozdíl v čase, když na hlavní rovince zapnu DRS a nebo nezapnu DRS?

Časová úspora – Na hlavní rovince v Albert Parku může DRS ušetřit přibližně 0,15 až 0,3 sekundy na kolo, v závislosti na aerodynamickém nastavení vozu a větru.

Já si střelím, že takových 10 kilometrů na každých 100 metrů DRS zóny. To ale nemusí platit na jiných okruzích.

My se tady díváme na menší odpor vzduchu u křídla s mini DRS, ale já osobně vidím výhody spíše v aerodynamice při obtékaní vzduchu kolem křídel.
Třeba zaplachtovaný kamión má lepší aero když má návěs s plachtou, než s pevnou krabici. A přesně o tohle u vlásečnicových křídel jde. Vždyť místo spár mezi křídly se dá celé křídlo zmenšit a ještě by ušetřili na váze.

Myslím, že to bude hlavně o odporu. Můžeš si vzít třeba trochu větší křídlo, které využiješ v zatáčkách a při práci v pneu, a na rovinkách se ti bude chovat jako křídlo s menším zatížením.
Takže budeš excelentní v zatáčkách, a na rovinkách budeš stejný jak soupeř, kdežto on bude v zatáčkách trpět.
Nemůžeš se na to dívat, že někdo jede stejně rychle, takže tam rychlostní výhoda není.
Ale když někdo bude mít plachtu a druhej menší křídlo a pojedou stejně rychle, tak už to problém je.

4 Likes

Když půjdeme do detailů, tak se musíme nejdříve podívat jak je možné, že křídlo tak lehce mění tvar, když je karbon tak pevný materiál.
Začnu váhou. Ta je velmi důležitá, obzvláště, když je křídlo nad těžkým motorem. Asi by jsme byli hodně udivení jak je samotné křídlo lehoučké kdyby jsme ho drželi v ruce.

Elastičnost je taky hodně vítaná. Dříve se jednalo hlavně o přední křídlo, šetřit na materiálu se musí všude. Nikdo nechce tunové monstra. Při šetření materiálem k pružností dochází, tak proč této vlastností nevyužít i ve prospěch aera.

Pro mě je tenhle nový trend zajímavou inženýrskou prací a dost mě mrzí, že se po něm šlape.

Ale to pak nemůžeš kvantifikovat výhodu 0,3s na kolo

1 Like

To nebyla schopna najít ani předtím.:smiley:

1 Like

Já to kvatifikovat můžu. :stuck_out_tongue:
Když vezmeme stejné křídlo s mini drs, a bez.

1km rovinku s průměrnou 280km/h rychlostí projedu za 12.857s.
S mini DRS pojedu průměrně 282km, tak to dám za 12.766s.
A mám tam desetinu jak prd… :stuck_out_tongue:
A to jedu jen rovně. (teda, co by za to dal Sulayem)

Jinak to byly ještě staré testy. Teď záleží, co udělají nové.
Bude mít FIA koule na to někoho vyloučit?
Protože čas na úpravy moc není. :smiley:

Chceš tvrdit, že 1,5mm udělá rozdíl 2km/h? Takže DRS (85mm) udělá rozdíl přes 80km/h? :grinning:

Rychlost u aut není přímá úměrnost.
Za druhé to není 1,5mm.
A za třetí má ta klapka nějaký úhel, tak to nepočítej jak zeď… :stuck_out_tongue: :smiley:

1 Like

Pardon 2mm, a bude to 0,5mm od Číny

Ty to tak počítáš,jako zeď :grinning:

Ty to počítáš jak zeď, že to zvedáš jak oponu a převádíš mm na kilometry. :stuck_out_tongue: