Red Bull na tento týždeň zvolal krízové stretnutie v Milton Keynes | Magazín F1 - F1online.sk

Kdyby neposlouchali Maxovu zpětnou vazbu, tak nemají 4 tituly.

1 Like

To je otázne to nikdy nevieš povedať

Perez ziskal za poslednych 5 VC presne 1 bod, Lawson zatial k bodom ani nepricuchol, takze ano, @tiMur ma pravdu, ze dvojica Perez - Lawson, teda RB, by bola s najvacsou pravdepodobnostou na 0 bodoch. :slight_smile:

Ak by nebolo postavene na neho, tak by bolo celkovo pomalsie a zo 4 titulov by bol 1 (2023).

4 Likes

Tohle vím naprosto jasne.

1 Like

A kto by to vlastne mal chciet,ked najdrahsia a najtazsia vec v aute je akumulator. Po 5+ rokoch je aku v dost biednom stave (priklady pozname z mobilov) a pomyslenie,ze si kupis elektroauto, v ktorom coskoro budes musiet menit aku, je na figu. Nikto hadam nie je taky uchyl.:grinning:

Ved prave. Preto hovorim, ze elektroauta nemaju v sucasnosti takmer ziaden vyznam pre bezneho cloveka.

Ale Tesla by bola pycovina aj keby to bol spalovak, kvalita spracovania na urovni Dacie.

… to jsem se dneska ale trefil :slightly_smiling_face:

image

1 Like

Ano a Lawson ziskal 0. Jak pripomina @Jos_Is_Back .

Ja nevim, ta vase obsese tim, ze kdyby auto nebylo na Maxe bylo by lepe. V roce 2021, byl Max prvni a Checo 4ty, v roce 2022 Checo 3ti, v 2023 Checo druhy. Kolik vitezstvi mel Checo do te doby a kolik jich mel v aute, postavenem jakoze na Maxe.

Jeste na pocatku roku 2024 byl Checo na druhem miste. Zaver sezony kolaps. Vymena pilota, vysledek : dva zavody plus sprint 0 bodu. Nejhorsi kvalifikant v poli.

To auto se proste nezlepsuje tak, jako se zlepsuji vozy konkurence. Auto na Maxe vyhravalo tituly a umoznovalo druhemu z pilotu dosahovat solidnich vysledku.

Nebo co mi chces rict? Ze Mercedes byl staven na Lewise a proto v letech 21 az 24 neziskali zadny titul? A co Ferrari? To je stavene na koho? Nebo Mercedes v nove ere neziskal titul proto, ze stavel auto na George? Ten si ho vetsinou pochvaloval vic nez Lewis.

Copak vam nedochazi, ze za auto jsou odpovedni konstrukteri? Tak at postavi auto na Maxe, ktere bude vyhravat. Pak se muzeme bavit o tom ze 0 bodu Lawsona je dano tim ze je auto na Maxe. Ale Max nevyhrava.

To si fakt ty a nejen ty myslite, ze Maxuv feedback je tak precizni, ze konstrukteri dokazi na zaklade toho udelat presne auto na neho? Tak to mate Maxe za jeste vetsiho machra, nez jakykoliv jeho fanousek.

Nikdo z nas nevi jak je auto konstruovano a jak vyhovuje jizdnimu stylu. V realu se napriklad ted Maxovi podle jeho slov jezdi dobre, ale nevyhrava. A mnohokrat rikal, ze auto se tezko ridilo, ale vyhral. Minuly rok si na auto dost stezoval, ale byl prvni.

Tahle hlaska je proste mimo.

Soucasne formule jsou evidentne tak citlive, ze v jeden den Lewis vyhraje o parnik a druhy den je uplne out a to je to auto nelegalni. No tak za to asi muze Lewis ne? Bylo to prece nastaveno na neho.

Uplne vidim Newey, jak stoji u rysovaciho prkna a rika si. Jasne tohle zaveseni bude vyhovovat Maxovi, tohle uchyceni taky, tahle bocnice to je presne ono, to se bude Maxovi ale krasne ridit, chudak Checo. Pana boha :man_facepalming:

3 Likes

co ja viem. Rav4 od 37k Bz4 od 39k. Iste, potrebujes parkovacie miesto so zasuvkou.
Ale
BYD nedavno s velkou slavou oznamila ze uvadza na trh Super e-Platform with Megawatt Flash Charging for Electric Vehicles. dobija 2km za sekundu. 400km za 5min. To uz je skoro rovnake ako tradicna benzinka.
Iste takato dobijacia stanica nebude hocikde, ale casom to pride.

Niektore automobilky ako Ford zaradili spiatocku ohladom EV, pretoze vidia na trhu este nejaky potencial pre spalovaky a su ohladom vyvoja brutalne pozadu, takze vlastne ani nemaju inu moznost.

Tak v Evrope bylo v lednu takovych uchylu 166 000. Neboli kazdy sesty, co si koupil auto.

Pred ctyrmi lety jsme prodali auto. Najezd 100 k. Investice do oprav cca 80k. Kupujici si neustale stezuje, ze do toho jen rve penize. Uz pry pres 100k. Nevim no. Prijde mi, ze i bezne auto po cca 100k stoji na opravach dost penez.

Ake mala Tesla skusenosti so stavbou auta predtym? Nulove. Snaha zarobit velke prachy velmi rychlo sa niekde musi prejavit. Ja som ich auto zblizka nevidel,tak neviem posudit. Cital a pocul som nich dost negativne nazory, tak nieco na to moze byt.

Ja bych asi elektroauto bral. Mne to prijde dobry. Neprijemna je na tom ta infrastruktura, ale jinak?

Elektrinu, pokud nebudeme hloupi, asi vyrobit dokazeme. Jeji cenu, pokud zase nebudeme hloupi jako dosud, jsme asi schopni jako stat regulovat.

Zatim se k rope dostaneme snadno. Ale bude to tak i za par let? Pokud ano hura, ale pro spoustu lidi porad muze byt elektro vyhodne. Aspon si to myslim. Urcite treba pro mou zenu. Nikdy nepojede dal nez 100 km.

1 Like

Jedine co je na Tesle zazitkove tak zrychleni, proto si ale auto clovek nekupuje, dobre tak pro youtubery a jejich hloupa videa s protazenymi xichty.

1 Like

Aj spalovaky maju svoju zivotnost a kazdy vyrobca ma svoje muchy. Mnohe auta vsak bezne najazdia viac ako 200 tis km a nie je potrebna ziadna generalka ci vymena motora.
Bezne opotrebovanie ostatnych dielov nie je financne narocne a je porovnatelne aj s eletromobilmy. Za to vymena kompletnej baterie je daleko najdrahsia polozka. A osobne neverim na vymenu len poskodeneho modulu za novy. Casom sa poskodzuju aj dalsie moduly a ich vymena sa neda odkladat. Druhy problem je velky rozdiel kapacit medzi povodnym modulom a vymenenym a s tym suvisiace nerovnomerne zatezenie modulov. A o nabijani ani nehovorim. Najcistejsie riesenie je vymena kompletnej baterie, ale na to uz musi byt clovek uchyl. Ako clovek, co sa “trocha” vyzna v elektrotechnike, by som si nikdy nekupil elektromobil.

Vsetko co si vymenoval su stale nevyhody pre elektro. Sice su tie nevyhody mensie ako kedysi, ale stale su - drahsie, pomale nabijanie (oproti tankovaniu). Navyse ta cena Bz4 po par rokoch bude pravdepodobne nizsia ako pri Rav4.

Tak to nie je “skoro rovnake” ani nahodou. Si zober, ze si 3-4. v rade na pumpe na stojan, kde chce kazdy natankovat na 400km a v rade na kabel, kde chce kazdy nabit na 400km (hoci aj touto rychlonabijackou).

A ked si zoberiem tradicny letny use case mnohych Slovakov a Cechov - cesta do Chorvatska, tak aj keby kazdu pumpu vymenime za tieto rychlonabijacky s rovnakym poctom stojanov, tak tam vzniknu kolony na hodiny.

Plug-in ma ovela vacsi zmysel ako ciste elektro. Aj to len ked mas dom, kde si to v noci nabijes. :slight_smile:

Trh uz viackrat ukazal ako velmi ludia “chcu” ciste elektro, kde skoncili rozne dotacie.

Aj v tomto pripade je podla mna ovela vyhodnejsi plug-in hybrid. :slight_smile:

Ked maju 2 auta, jedno na kratsie trasy a jedno vacsie na dialkovu dopravu, napr na cestu do chrovatska, tak je PHEV uplne nadbytocne.

Ja tu nejak neglorifikujem EV, ale ten rozdiel ci uz na “pumpe” alebo v dojazde sa zmensuje a bude sa zmensovat az budu EV s vacsim dojazdom a 5 MW dobijacie stanice kde 1000km dobijes za 2 minuty.
Povedz mi uprimne, mas pochybnosti, ze taketo nieco pride?

Nemam pochybnosti, ze tie technologie sa budu zlepsovat, ved to je prirodzene.

Ale tvrdim, ze v sucasnosti je elektromobil pre bezneho cloveka nezmysel. Aj pre ludi, ktori tvrdia, ze sa im to oplati, tak plug-in je vhodnejsi.

Nie je, lebo jedno auto je tym padom limitovane. PHEV ma len moznosti navyse a ciste elektro nema jedinu vyhodu oproti nemu. Je drahsie a mene prakticke. :slight_smile:

Cista elektrika ma zmysel mozno pre dodavky kurierskych spolocnosti v ramci velkych miest atd, ale zatial nie pre bezneho cloveka.

A to este nehovorim o ekologii, kde spalovak vie ist na krasnu spotrebu 5-6L/100km a vydrzi 200-300 tisic km, zatial co v elektro mozes baterku tak po znacne mensej vzdialenosti zahodit. Napriklad Skoda, dava tusim zaruku 8 rokov alebo 160k km. Ale aka bude kapacita a dojazd? A co po tych 8 rokoch? Spalovaky bezne odjazdia 15-20 rokov.

10 rocne tesly s najazdom cez 200tis mil maju bezne kapacitu okolo 80%. Studie uvadzaju, ze v US by mali vydrzat 200tis mil a zachovat si aspon 70% kapacity v europe 150tis mil.
Napr moj 10 rocny najazd je cca 100tis km. mozno 120 a viac ako 500km za den som spravil za tu dobu asi 2x aj to nie v kuse. Co myslis, za co zaplatim za 10 rokov viac za Rav4 alebo Bz4? Nabijanie na nocny prud by ma vyslo cca 4x lacnejsie ako benzin.
Jedno je ale pravda, ze 10 rocne Rav4 Hybrid bude mat asi 2x taku hodnotu ako Bz4.

dalsia vec je, ze ak na 10 rocnom EV vymenis cely battery pack - cena cca 10k. si opat na 100% kapacite a pokial kupis nieco ako bz4, alebo Lexus… Toyoty po 10 rocnom normalnom pouzivani vyzeraju fakt ako nove. Vymenis baterie + nejake drobnosti a zivotnost auta v pohode predlzis na 20 rokov. Za ten cas toho povymienas na spalovaku tiez dost a nie zrovna lacne veci.