Red Bull na tento týždeň zvolal krízové stretnutie v Milton Keynes | Magazín F1 - F1online.sk

najvacsia deviza EV je podla mna business opportunity. Dnes moze zalozit automobilku v podstate kazdy.

tie podstatne komponenty sa daju kupit. je to jednoducho iny biznis model.

1 Like

I pro @Jos_Is_Back

Nemam zadne zkusenosti, takze nemuzu dostatecne oponovat. Kazdopadne dik za nazory.

Posledni k tomu z me strany. Zrusil bych dotace na elektroauta a nechal to na trhu. Je to spotrebni vec a dotaci netreba. Zasah regulacnich organu je zbytecny. Toto se vyresi snadno.

U aut totiz nelze moc racionality najit. Lide velmi casto, dokonce bych rekl vetsinove, voli v pripade auta emocne a nikoliv pragmaticky.

At tak nebo tak, F1 elektrickou nechci.

Keby to tak nebolo tak, ziadna automobilka nepreda “sportove” auta a Ferrari by skrachovalo.

2 Likes

Mel jsem ve svym okoli pomerne dost majitelu tesel… Nikdo z nich by to bez dotaci nekoupil. Tech 200k vem cert… Musis byt vydelavajici podnikatel. A nebo to tak bylo minuly rok alespon. Ale ta druha cast dotace je 1% urok. :slight_smile: Pokud slozis na auto akontacku 20% a zbytek profinancujes 1%, tak jsi naprosto vysmatej.

Kazdopadne 90% lidi, co to kolem me melo, tak to prodalo. Zazitek super, technologie super, ale vic jak polovina z nich sla do porsche a nebo vzali jiny spalovak.

1 Like

Je to tak. A uprime je to dukaz, ze svet je jeste v poradku. Az nebudou emoce v automobilismu, jsme jako lidstvo v perdeli.

1 Like

Tiez dakujem za diskusiu.:+1:
Suhlasim, ze dotacia na elektromobily je chyba a deformuje to trh.
No a samozrejme ako fanusik F1,ktory s nou prezil viac ako 5 dekad, som jednoznacne za jej hlucnu a vybusnu formu.:sunglasses:

3 Likes

Studie su jedna vec, prax niekedy druha. Pozrel som v rychlosti bazarove Tesly s najadzom 200k+ km (cca 124k mil) maju bud menenu baterku alebo predajcovia uvadzaju dojazd cca 350km (ti uprimnejsi napisu ze na dialnici). Dakujem pekne. Ani fakt, ze terajsie Tesly maju ten pociatocny dojazd o nieco vyssi ako starsie na mojom nazore nic nezmeni. :smiley:

A k tvojmu pripadu. Stale si myslim, ze by ti bol idealny plugin hybrid. Podla toho, co pises, tak bud nejzadis denne, ale len vikendovo stredne trasy alebo denne kratke trasy po meste (ked das zaokruhlene cca 1000km/mesiac, tak to je cca 30km/den). Uplny ideal na plugin, ak ho mas kde nabijat.

Pri priemernej spotrebe dajme tomu 7L/100km za 10 rokov spalis 7000L paliva. Dajme tomu za poslednych 10 rokov pri vyvoji cien paliva len tak z brucha to mohlo vyjst 10.000 eur na benzine. Ak nocny prud ta vyjde 4x lacnejsie (idealny pripad, ktory je takmer nerealny ze stale nabijat v noci), tak usetris 7.500 eur za 10 rokov. Uz len prvotna investicia do Bz4 je tak o 3-5 tisic vyssia (zalezi od vybavy) a potom je tu bud toto

alebo toto

Ano, aj na spalovaku mas nejaky servis, ale nech pocitam ako pocitam, tak v nejakom idealnom pripade, ktory asi ani nie je realny, by si sa blizil k tomu, ze prerobis na elektroaute minimum. Stale je tu ale ten komfort. Radsej raz za 3 minuty natakovat na 700-800km ako 2x niekde nabijat pol hodinu alebo x krat do tyzdna sa natahovat s kablom a zapajat auto doma.

Aby bolo jasne, ja elektro uplne neodsudzujem, svoje vyuzitie si urcite skor ci neskor najde (napriklad spominane kurierske dodavky), ale v sucasnosti pre bezneho cloveka je to nezmysel ako po ekonomickej stranke, tak po stranke komfortu. Jediny zmysel mala Tesla 10 rokov dozadu na flex. No potom ludia zistili, ze je to kvalitny odpad s poruchovostou a kvalitativnym spracovanim na urovni Dacie.

PS: Odpust ak som sa niekde v cislach sekol. :smiley:

Myslim, ze to sa stalo v Nemecku a predaj elektroaut tam rapidne dropol a automobilky dosnivali svoj “zeleny” sen. :slight_smile:

I porsche vystrcilo hlavu z prdele a pomalu se uzdravuje.

Presne toto som videl dnes. :smiley:

To nemyslis vazne? Ta hodnota je laboratorna. V reale mas teploty od -10 do + 50 na slnku. Aj vlhkost vzduchu je v sirokom rozsahu. A to som nespomenul tvoje tolko ospevovane rychlonabijanie, kde pri masivnom prehrievani baterii dochadza k raoidnemu znizovaniu zivotnosti. Dalsi problem je s poctom nabijacich cyklov a tiez s nabijanim na 100 alebo 80%. Aby sa dodrzala predpokladana zivotnost 8 rokov, tak by to malo byt len na 80%. Tym ale zvysujes pocet nabijacich cyklov. Skutocne realna zivotnost baterii aut, s ktorymi chces najazdit 150 tis. km moze byt 6-7 rokov, aj to nie u vsetkych vyrobcov a modelov.
A este som nespomenul samovybijanie, ked niekto nepouziva auto pol roka. Je to nevyhodne aj pre takych,ktori vela nenajazdia, pritom cena auta je vysoka. No a ti, co byvaju v cinziakoch, tak si na noc z bytu pustia dole predlzovacku, ci ako maju vyriesit nabijanie?
Kto chce,nech si to kupi, ale ja nenaletim na reklamne triky vyrobcov.

ono to je tak, ze phev rav4 je tusim este o 10k drahsia a ta bateria bude po 10 rokoch na vymenu tiez. sice je 3x mensia, cize 2x lacnejsie to bude vymenit, ale aj tak. Ono mne je to v podstate jedno, auto je spotrebny tovar.

no neviem. s EV nemam ziadne osobne skusenosti. vyrobcovia davaju obvykle zaruku 100k mil a 8 rokov, na niektore modely tesla davala zaruku 160k (mil) a to bolo 80% kapacity. To neviem ci to nejak masovo vymienaju v ramci zaruky. Tie data BTW nie su laboratorne, ale realne nakolko ich tesla uz 10 rokov zbiera live.

Je to možné. :slight_smile:

Aj tak sa nič nevyrovná starej Fabke 1.2htp alebo nesmrteľnému Passatu 1.9tdi. :joy:

Dik za diskusiu. :slight_smile:

Chapem, ani ja nemam skusenosti s elektromobilmi. Za to mam nejake s roznymi akumulatormi a tam je to dost rozdielne podla typov, vyrobcov a sposobu ich pouzivania. Vyvoj ide dopredu a iste sa budu baterie vylepsovat. Samozrejme ich aj ochladzuju, takze aj zivotnost sa bude casom zvysovat. Ja by som ale elektromobil nekupil.
Moc na statistiky a udaje Tesly neverim, skor na merania a hodnotenia nezavislych spolocnosti.

"Red Bull je zo štartu do novej sezóny sklamaný. Max Verstappen síce robí, čo je v jeho silách, ale pri dnešnej nabitej konkurencii na čele poľa už skrátka nezvládne niesť celý tím na svojom chrbte. Vedenie je preto pripravené konať a na tento týždeň zvolalo dôležité stretnutie v továrni.

Za nami sú dve veľké ceny a McLaren má už teraz pred Red Bullom náskok takmer jedného čistého double. Vedenie napriek tomu môže byť spokojné;"

Tak su sklamani alebo su spokojni? Ci len krmite diskusiu?

Náhodou, ja by som prijal taký Taycan pred domom.

Jediné čo ma odrádza je jeho nepredajnosť ktorá bude následovať :smiley: . Keby to tak nie je, už tam dnes stojí

Poviem to tak, ze za tie prachy si viem predstavit vela inych aut, ktore by som mal radsej. :slight_smile:

3 Likes

3 Likes