Rally Dakar 2025

Správné rozhodnutí. :+1:

Teď to dávali i na Nova Action - fakt se tam toho moc nedalo dělat. Smůla, no.

1 Like

Sentinel začal pískat kousek před horizontem a než se člověk rozhlédne odkud hrozí nebezpečí, tak se Macík přenesl přes vlnu a bylo vymalováno.

Mě úplně překvapilo, jak to Lopraisovo auto nebylo vidět. Opravdu snad nejhorší místo, kde mohli zůstat, ale taky si to tak nevybrali… Ale co, to je život!

1 Like

Duna sice nebyla vysoká, ale dolík šel pod celkem velkým úhlem dolů. Kdyby se jednalo o dlouhé muldy, tak Loprého Macík objede pohodlně. Bohužel tyhle krátké muldy, duny, nebo i vlny jsou vždy nepříjemné a jak jsme viděli z videa, tak hlavně nebezpečné.

Nakonec tenhle šťouchanec dopadl hodně dobře. Stačí si vzpomenout na havárku Van de Rijta s dvoumotorovým DAFem a každý musí uznat, že ťukec Macíka s Loprém je pouhá malichernost.

Kdo neví, tak tenhle DAF měl dva motory. Jeden klasicky pod kabinou a druhý nad zadní nápravou. Hýbal se rychlostí přes 200 Km/h a měl 1 200 koní.
image

Však tenhle DAF v podstatě ukončil Lopraisovu éru, proti nim neměl nikdo s “normálním” kamionem šanci. Způsob ukončení účasti jim samozřejmě nikdo přát nemůže.

1 Like

Je to tak. Teprve po téhle havárii se FIA rozhodla omezit maximálky u všech kategorií. Kdyby nepřišlo tohle omezení, tak by dnes na Dakaru možná už létaly místo aut drony.

Vývoj nezastavíš, ale musíš najít hranici, kdy musí dojít k omezení, aby jsme zůstali v nějaké realitě. V F1 je stejná situace a musíme různé omezení akceptovat i když se nám často nelíbí.

1 Like

Teď jsem si ale našla že kecám, bylo to naopak - Loprais odstoupením celého DAFu po té nehodě naopak svoje první vítězství získal, další následovala v dalších letech. Nakonec proti DAFu měly problémy i auta, natožpak klasické kamióny.

1 Like

Promiň, teď jsem se zasekl na masakru motorek. Nedokážu pochopit jak kluci dokážou zvládnout odjet celý Dakar.

Když pominu Liazy, tak Lopré sTatrou patřil k průkopníkům české stopy na Dakaru.
Něco z domácího archívu.

2 Likes

A máš od Neweyho Jak postavit monopost?

Bohužel. Oči mi už nedovolí přečíst víc než jednu stránku, tak mi zůstaly všechny knihy pouze na okrasu a další už nekupuji. :slightly_frowning_face:

V tom prípade by pre Teba boli asi ideálne audioknihy a len by si počúval. :slightly_smiling_face:

když nemůžu usnut, tak si pustím na YT nějaké povídání a spím jak dudek.
Navíc si nemyslím, že u technického žánru, kde se musí člověk nad něčím zamyslet by bylo nepřetržité povídání to pravé ořechové.
To si dnes můžou dovolit pouze žáci ve škole. :grin:

Já mám dvě. :sob:

2 Likes

Já ji mám v češtině. :stuck_out_tongue:

1 Like

Vyměním jí s tebou :smiley:

Hezké a upřímně závidím.
Klávesnice sice hezky svítí, ale já už dám raději přednost zoom písmenům. :smiley:

1 Like

A jaktože nemůžeš přečíst víc než jednu stránku😱? Tady snad na forum čteš.

Musím stále hýbat očima. Jednou na monitor, klávesnici a pak třeba na telku. Jedná se o nějaké poškození zraku po narkóze.

1 Like

1 Like