To je smůly. Bohužel to odnesli naši. V ozvěnách bylo dost videí jak Lopré kolem dun někoho nahání a teď se stal zajícem on. Hlavně, že jsou všichni zdraví. Doufám.
Sorry ale mne vadí ako je Loparis strašne kyslý na Macíka. Ten v tom videu ho mal chuť asi zabiť. Vždy keď sa niečo stane Loparisovi, tak je kyslý na všetkých a neprizná chybu. Macík to berie športovo a aj iné xhyby priznáva. Ale tu sa naháňali a keď zastavíš za dunou ani ten safety maják ti nepomôže. A ešte v tesnom závese
Co bys čekal? Že vytáhne šáňo a vychlazené skleničky?
Taky mi to připadalo, i když asi se to dá pochopit. Přece jenom, Macík už má dvě vítězství, Loprais pořád čeká, měl i velkou smůlu v r. 2023, roky přibývají… Jasně, tohle byla smůla a je to taky součást závodů, i předtím měl už ztrátu, no ale asi to snáší hůř.
Shlédnul jsem videa a rozsudek je jasný.
Co neubrzdíš, to neobkecáš! Obzvláště když měl Lopré zapnutá varování. Nevím jak na Dakaru, ale v F1 by Macík dostal pentli až by se mu kvalitní gumy změnili v Pirellky.
Mimochodem radostné chování Macíka, že odstranil svého největšího domácího soka mi jako sportovní moc nepřipadá.
Mimochodem jsou kluci v těžkém terénu už osmý den a mají za sebou tolik dřiny a nepohodlí, že někteří zdejší ze sebe tolik nevydají za celý rok, tak se nediv, že Lopré vůbec nebyl nadšený.
Macík to nikde neoslavoval. Loparis zjavne nemá na dakar psychiku. Neustále robí nejaké chyby a vždy jr na vine druhý a nie on. Za 2023 nemôže, ale inak neustále robí chyby. Loparis v tom vyjadrení xx krát spomenul macík, on povedal že zapína maják a 2 sekundy na to sa zrazili. Nemal šancu reagovať macík, keď išli tesne v závese. Macík je elita dakaru momentálne s Vanom.
A Loparis urobil presne fatálnu chybu. Nesmieš zastaviť za dunou. To isté ako zabil toho človeka. Ten človek urobil fatálnu chybu, že stál pod dunou.
Jdu se podívat na Novu na zpravodajství, tam mají vždycky pravdu
.
Loprais je Motorista, ten druhej to do nej napral.
Myslíš, že tam Lopré zastavil schválně?
A toho člověka ani nevzpomínej. Ten tam neměl vůbec co dělat. A sentinel taky zapnutý neměl.
Kluci se snažili podle dostupných informací tuhle blamáž rozsoudit velice profesionálně. Tedy kromě toho plešatého, ten se snažil Macíka bránit.
Tak uvidíme, co na to ještě FIA. Ale je možné, že Macík měl větší vinu, proč ne. V každém případě je v takové situaci riziko kolize velké, zvlášť s kamionem - viděli jsme u van den Brinka otce
. Ono je to nakonec jedno, prostě k takovým situacím dochází a jakékoli posouzení už nikomu nepomůže. Holt máme pro letošek už asi po ptákách…
Podle toho co bylo vidět byla prodleva mezi mezi zapnutím sentinelu a nárazem docela krátká doba. Jenže video bylo sestříhané a proto se přesný čas nedá určit. I tak se zdá, že Macík dal přednost risku že mu to vyjde před zahrabáním. To se ale velice těžko odhaduje, protože každý hřeben duny je jiný a je velice těžké odhadnout takovou rychlost, aby se vůz přes dunu pomalu a bezpečně převalil a nezůstal viset na břichu. Neumím určit jestli sentinel nepískal natolik včas, aby mohl Macík zareagovat ještě před dunou.
FIA bude mít i Macíkové záznamy, ale ty můžou sloužit pouze k penalizací Macíka a o tu taky nikdo z našinců nestojí.
Racing incident.
Jasně, ještě není konec, ale i tak myslím, že hlavní škoda už byla napáchána - vítězství je daleko a pro oba jiné umístění po sportovní stránce asi nemá velkou cenu. Jakákoli penalizace už na věci nic nezmění. Finanční stránka věci bude při dojezdu na pódiu nebo mimo asi trochu jiná, ale s tím se týmy budou muset vyrovnat. Ale možná bych ještě neměla házet flintu do obilí
.
Penalizace nechceme v žádné podobě. Ta nikomu z fanoušků nepomůže. Leda by někdo chtěl, aby Macík dostal velkou časovou pentli. Jenže takoví fanoušci se pak můžou divit kdyby třeba Lopré vypadl a Macík by přišel o bedny jen kvůli pentli.
Já nechci žádné pentle, ale odměnu v dobré výsledky kluků až do konce Dakaru.
Mimochodem to co musí zvládnout závodníci v tak těžkém terénu, tak mě unavuje i v běžném provozu. A to jsem nepsal o motorkářích. Ti jsou opravdovými rytíři v těžké zbroji.
Zdá se, že Macík někde zabukoval.

Macíka už předjel Valtr, který má ztrátu 16 minut.
Jj, tohle nebude jeho Dakar. Ale uvidíme, v čem je problém.