Piastri v závere symbolicky pomohol Norrisovi. Výsledok ho neprekvapil | Magazín F1 - F1online.sk

Oscar Piastri zažil v Austine nevýrazný víkend. V pretekoch bol prakticky neviditeľný a cieľ napokon preťal na piatom mieste, z ktorého rozhodne nemohol jasať. Podľa vlastných slov však podobný priebeh očakával.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/175633/piastri-v-zavere-symbolicky-pomohol-norrisovi-vysledok-ho-neprekvapil

Lando tento rok neziska titul z 3 dôvodov :

  1. Mnozstvo jeho chyb hlavne slabe starty + teamovych chyb
  2. Otvárač dverí - Baku Piastrimu a USA Maxovi
  3. Nadrziavanie FIA smerom na Red Bull

Tuším som z rovnakého tábora ako ty(fanúšik Ferrari), takže včerajší pretek sa mi veľmi páčil. Ale tie konšpiračné reči ako FIA niekomu nadržiava nechápem. Za včerajšok… prvú zákrutu nemá zmysel riešiť. To by musela polovica štartového poľa dostávať rok čo rok tresty v Austine. Tam ako píšeš, Landova chyba(po niekoľkýkrát)… Súboj s Maxom zo záveru je viac než kontroverzný, s tým súhlasím. Ale na druhej strane je pravda, že takto by sa nemalo dovoliť predbiehať ako to urobil Lando. Ak si pozrieš onboard Landa, tak apex netrafil(Max ho nevytlačil). Jednoducho brzdil príliš neskoro a do zákruty by sa nevošiel, či by tam Max bol alebo nie. Otázne, či mal dostať trest keďže Max takisto neubrzdil. Každopádne opäť Lando to mohol urobiť lepšie, pretože ak by dobrzdil, tak by bol a) vytlačený Maxom a pozíciu by si predpokladám mohol ponechať alebo b) podsekol by Maxa v apexe a jasne by ho predbehol. Sorry, ale Lando nie je zrelý takýmito výkonmi na titul. Jediný, kto by mohol Maxa ohroziť svojimi schopnosťami je Charles, bohužiaľ škoda 2.tretiny sezóny…

11 Likes

Prej konspirace, no koukám, že ty řešíš Puffa a ne samotnou F1🙂

S prvými dvomi bodmi súhlasím

1 Like

Kľudne sa možeš ujať ty úlohy vysvetlenia, aký benefit by kto mal z nadržiavania Redbullu a akým zázračným spôsobom by to niekomu roky vo FIA prechádzalo.

Zatiaľ tu tento názor nagrcalo tak +10 ľudí celkovo ale nikto nevysvetlil aké dôvody k tomu FIA má.

Logicky, mysli na to, že v jednej sezóne ževraj FIA nadržiava Ferrari aj Redbullu zároveň takže to nie je preferencia jedného teamu. Tak by ma (nás) len zaujímalo ako to balansujú (a prečo + benefity)

2 Likes

Nesúhlasím s penalizáciu pre Norrisa lebo keby nešiel mimo trat zrazili by sa a nakoniec bol mimo trat aj Verstappen.

Súhlasím ale že Norris nie je zrelý na titul. Šanca bojovať o titul ho podľa mna prekvapila a možno o nej na začiatku sezóny ani nesníval a bohuzial nema atribúty na to ho získať.

2 Likes

Lando nezíská titul proto, že proti extra silnému a s bojem o titul zkušenému soupeři by musel smazat v průběhu sezóny asi 60 bodů (nevím, jestli to v první třetině nebylo dokonce víc, počítat se mi to nechce :slight_smile: ), což je neskutečný ranec. Aby se mu to povedlo, tak by:

  • on i tým museli fungovat bez chyb
  • Max by musel opravdu odpadnout, což se s výjimkou pár závodů nestalo
  • McLaren by si musel udržet výkonnostní převahu z druhé třetiny sezóny na všechny ostatní týmy, a ta je podle všeho pryč.
    To je potřeba připomínat, v první třetině sezóny se očekávala úplně stejná nuda s jednoznačnou převahou Maxe jako vloni, takže ten boj, pokud se vůbec do něj Lando reálně dostal, nezačínal ani zdaleka s čistým stolem.
3 Likes

Klud ja som myslel konkretne nadrziavanie FIA vcera vecer.
Maxo to poslal na konci na hulvata, vedel ze sa neudrzi v zakrute, vysiel zamerne mimo trat a FIA netrestala.
Lando bol donuteny ist mimo trat, nemal na vyber a jeho FIA potrestala.

3 Likes

Tak jasne, ako fanuskovi ferrari za vcerajsok paráda !!!
Konecne po dlhych rokoch ferrari zvlada sezonny vyvoj a drzi auto na spici aj na jesen.
Bohuzial na tituly opat nesiahne a preto sa tesim len na polovicu - ale je to bomba.

Norrisova na to nema hlavu a mclaren na to nema zkusenosti. (:

A včera večer to robili prečo.

Helmut im posielal chlebíčky alebo Horner čakal s taškou 10-euroviek potom pre komisárov?

To, že stewardi niesú konzistnetný je fakt. Netrestali sa aj iné prehrešky z iných teamov. Potom ale nie je reč o nadržiavaní Redbullu ale o nekonzistencii naprieč spektrom. To je dosť rozdiel.

3 Likes

Se vsim souhlas, vyjma posledniho. Na vykonech Landa nic nemistrovskeho neni. Presne vyuziva sve nejsilnejsi stranky a pracuje na tech slabych.

Jeste cca pred pul rokem by podle me Lando Maxe vubec nepredjel. Ted ho predjel a dostal pentli.

Po precteni Ako FIA vysvetlila Norrisov trest a prečo zabúda na jednu dôležitú vec? | Magazín F1 - F1online.sk

Se asi vetsina shodne ze pravidlo je minimalne dost sporne.

Ja osobne nechapu, proc se pouze jeden z ucastniku souboje nuti jet v bilych carach a ten druhy ne.

Takze vubec nevim, co spatne Lando udelal. Ze prohral prvni zatacku? V Austinu? Kdy ho Max vytlacit a nebyt to prvni kolo, tak ma sto procentni pentli?

Landova zavahani a slabe stranky jsou videt. Ale co Maxovi? Treba mohl mit Max lepsi tempo.

Podle me oba udelali vsechno jak meli.

Max manazoval tempo tak, aby se dostal do souboje se solidnima gumama a veril, ze Landa ubrani, protoze tam je silnejsi. A tak obetoval tempo, aby maximalizoval sve silne stranky.

Lando natahl stint a akceptoval ztratu, protoze veril svemu tempu, ktere ma asi nejsilnejsi na rostu a vsadil na prevahu v gumach, ktere meli eliminovat jeho ztratu na Maxe v souboji jeden na jednoho…

Fakticky se da rict, ze to oboum vyslo. Lando se dostal pred Maxe za cenu penalizace a Maxovi se podarilo se udrzet v dosahu, diky manazmentu gum. Pravidla byla tentokrat na strane Maxe. Priste to muze byt obracene, nebo si Lando vyjede vetsi naskok a bude za hrdinu.

Chudak kluk. Predjede Maxe a jeste to schyta. A tech souboju co vydrzel. A porad busil. A dostane to sezrat, protoze pravidla nahrali Maxovi a ne jemu.

Edit. Landovi jsem nikdy nefandil. Fajn kluk, super sympos, ale ja nejsem fanda jeho jizdy. Nicmene po tomhle roce se mi jevi naprosto neskutecnej. S nim se musi pocitat. A to preferuji jine jizdni typy.

2 Likes

Red Bullu a Maxovi se nadržuje dlouhodobě, ty si fakt myslíš, že od Masiho to byl zkrat? Jsi hrozně naivní :slightly_smiling_face:

1 Like

Toto sú typické reči jednoduchších ľudí keď niekto pravidelne vyhráva. Ak vyhrávalo Ferrari, tak FIA nadržiavala Ferrari, keď vyhrával Mercedes, tak FIA riadila dominanciu Mercedesu. Teraz FIA riadi dominanciu Redbullu. Pýtam sa ťa… čo by z toho FIA mala? Veď sledovanosť pri dominancii nejakého tímu vždy upadá. Sorry, ale nie je to náhodou tým, že máme po krk dominancie nejakého tímu, tak si začneme vymýšľať konšpirácie a znevažovať úspech víťazov? Ja sa touto cestou nedám… a to som fanúšikom Ferrari. Tiež by som sa mohol hádať, prečo McLarenu nevzali body za Baku a Monzu, kde mali nelegálne zadné krídlo, prečo RB nevzali body sa poslednú kauzu… a Ferrari by razom bolo v boji o titul… táto frustrácia nikomu nepomáha. Treba fandiť a nie sa stávať antifanúšikmi nejakého tímu… ja som si včerajšok užil… Ferrari vyhralo… a Max s Landom sa postarali o pekné súboje… čo viac si priať :slight_smile:

9 Likes

X

Jj, nastavil jsi to perfektně. Shodit hned na začátku, aby si dělal, že ty jsi ten nad věcí. Chceš tu článek od Bernieho, jak FIA pomáhala Ferrari znovu, nebo ho taky ozančíš za jednoduššího?

1 Like

Ja sa s tebou neidem hádať. Len sa na to snažím pozerať objektívne. Ja som uznal že trest pre Landa je kontroverzný… ale nehľadám v tom hneď konpširácie(bez dôkazov). Iba som slušne napísal, že sú 2 možnosti. Môžete pozerať F1 ako fanúšikovia a užívať si závody alebo stále hľadať konšpirácie, nadávať a hromžiť. Pozri sa na fórum na tie príspevky. Videl si mňa niekedy nadávať na nejakého pretekára, tím alebo obviňovať ho z niečoho? Ak napíšem kritiku, tak sa snažím vecne… Pozri tvoje príspevky. Stále len sťažnosti… až sa čudujem, že vás F1 baví, keď sa tak rozčuľujete… Možno keby si fandil Ferrari ako ja a čakal nekonečne dlho na titul, tak by si si začal viac užívať F1 ako takú :smiley: pretože by si nemal očakávania :smiley:

9 Likes

Ty se nejdeš hádat, ale máš potřebu útočit, tak nevím co pak čekáš za reakce?
Já jsem ti dal odkaz na článek ohledně Bernieho, a jak FIA pomáhala Ferrari, najednou je v tomhle ohledu ticho po pěšině.
To je fakt, na jezdce se snažíš být relativně slušný, ale na uživatele moc ne, když se ti nelíbí jejich názory. Zkus třeba zahodit tu neustálou snahu shazovat

1 Like

Je zbytočné niečo vysvetľovať alebo nedajbože sa ospravedlňovať za koment na adresu frustrovaného konšpirátora.

8 Likes