Opravené smernice mohli začať platiť hneď. Podľa Russella to blokuje jeden pilot | Magazín F1 - F1online.sk

Kontroverze se najdou všude a jsou tak trochu důležitým kořením, ale čeho je moc, toho je příliš.
Dnes se základy pravidel v podstatě téměř vůbec nemění, ale každý kdo příjde, tak si je vysvětluje-spíše prosazuje jinak.
Otázkou je zda jsou současní komisaři tak hloupí, nebo vyjscaní a pravidla převrací za vlastním účelem.
Obávám se, že v tomto případě se o hlouposti nejedná.

1 Like

Suhlasim, pisal som nieco podobne vyssie.

Problem je, ze tu zial nejde o zdravy sedliacky rozum, ale doslova o pravnicinu, ze ty musis vyslovene nieco preukazat v ramci tych pravidiel, nie v ramci toho co vacsina zjavne vidi a chape…
A preto su pravidla tak rozsiahle a komplexne, az ide miestami podstata sportu bokom a riesia sa technikalie…

1 Like

Ale to je právě problém. Jsou prohřešky, které se změřit nedají, třeba nesportovní chování. Tam prostě musejí komisaři být schopní případné rozhodnutí zdůvodnit. Nebezpečná jízda a vytlačování z dráhy by mělo být to samé, prostě rozhodnutí komisařů, které případně zdůvodní svojí nadřízené instituci a týmy je musejí respektovat. Myslím, že je to běžné i v jiných sportech. V tomhle souhlasím, že měnit výsledky by se neměly, měli by být případně postihováni nesprávně rozhodující komisaři. Jak už někdo psal, když rozhodčí ovlivní výsledek fotbalového utkání, taky má nespravedlivě poražený tým smůlu, ale rozhodčí si nějakou dobu nezapíská.

Tie pravidla ohladom subojov v zakrutach by bolo dobre zahodit a napisat nanovo. Ked sa prida len dalsia podmienka, tak potom opat raz najde niekto nejaku sedu zonu a budeme pridavat dalsiu podmienku na dalsi pripad. Najlepsie riesenie je napiast ich od nuly, jasne a jednoducho. Tiez je mozne, ze v buducnosti sa to bude musiet upravit, ale aspon to bude jednoduchsie a zrozumitelnejsie pre vsetkych.

Nejaky zahranicny expert uviedol, ze pravidla by mali byt napisane tak, ako keby ziadne vybehove zony neexistovali a vsade je namiesto asfaltu trava/strk a ziadne vyuzitie vybehovej zony by nemalo byt vyhodne (zaroven treba urcit kto a kedy ma pravo na to, aby mu druhy jazdec nechal miesto na sirku monopostu).

Tym, ze je vela vybehovych asfaltovych zon, tak si piloti zvykli, ze mozu utocit zvonku a potom to hrat na to, ze boli vytlaceni. Skusme sa teraz odosobnit od toho, ze tam bol Verstappen a Norris (za sucasnej situacie bol trest opravneny). Kedysi by to pri takom suboji ako bol T4 pilot na vonkajsku automaticky stiahol bez ohladu na to, ci mal nos o par cm vpredu alebo vzadu, lebo na vonkajsku je vzdy vacsie riziko. A je jedno, ci ide o utok alebo obranu.

Napriklad Ricciardove povestne dive bombs, za ktore ho vsetci oslavovali. Velakrat to mohol super podrzat na vonkajsku, a potom kricat, ze bol vytlaceny, ale vzdy to radsej stiahol a snazil sa o prekrizenie, hoci nie vzdy mal Ricciardo na apexe nos vpredu.

Stale nerozumiem tomu, preco sa Lando nikdy nepokusi Maxovi dostat na vnutrajsok. Ano, jeho obrana vnutornej stopy je brilantna, ale pri takej rychlostnej prevahe by to dokazat mal. V Austine ked bol pred nim celym autom (ako niektori tvrdia), tak sa mal automaticky zacat tlacit na stred a zatvarat mu vnutornu stopu a bolo by vybavene. Jedine, ze by pred nim o cele auto nebol, ale to uz by nepasovalo do narativu, ze Lando sa vlastne na vonkajsku len branil. :wink:

PS: T8 neriesim, tam to bolo cez ciaru a neexistuje priestor na diskusiu. :slight_smile:

Pekne si to napisala, opat suhlas, len ako to v realite docielit…
Vzdy bude niekto pindat ze to nesportove nebolo, lebo pravidlo toto a toto.

1 Like

ani za neho to nebolo jasne a kludne dokazal v jednej odpovedi obhajit 2 uplne protichodne rozhodnutia rovnakej situacie, lebo on sa vzdy odvolaval na minulost, ze ved aj vtedy a vtedy rozhodli takto, ale uz nedodal, ze inokedy zas rozhodli opacne, ale ked bolo treba tak vytiahol ten opacny priklad :slight_smile:

a tiez povazoval rozhodnutia komisarov za bezchybne a za kazde jedno z nich sa postavil. proste uplne rovnaka situacia ako dnes

ja nie a podla mna to nebolo tiez uplne s kostolnym poriadkom a casto bol uz za hranou, ale proste komisari mu to zo zacali tolerovat a tak to vyuzival aj ked inym to uz nie vzdy tak tolerovali. proste povestne nekonzistentne rozhodovanie

lebo na vonkajsku to ci sa zrazia alebo nie ma v rukach norris tym, ze uhne a necha sa vytlacit mimo trate. ked bude utocit z vnutra tak je odkazany na milost a nemilost maxa a kazdy vieme ako to skonci
myslis si, ze ak by utocil norris z vnutornej strany tak maxo sa necha vytlacit co i len vonkajsimi kolesami mimo trat? nie, necha sposobit koliziu a bude sa obranovat, ze on uz nemal kde, lebo predsa jazdit sa ma vramci bielych ciar a dejure bude mat pravdu lebo ak sa dostane co i len kuskom kolesa za bielu ciaru a pride ku kolizii tak je na vine ten utociaci jazdec na vnutornej strane. teda z logiky veci by to tak malo byt, ved stale omielaju, ze trat je ohranicene bielymi ciarami a ma sa jazdit na trati nie mimo.
takze asi pretoto sa to radsej pokusa z vonkajsej strany ako z vnutornej, lebo vtedy ma nad tym vacsiu kontrolu

Samozřejmě by jsme našli kvanta záměrně ohnutých rozhodnutí, ale ty nebyly na běžícím páse jako dnes. Dokonce nějaký čas byla zakázaná i týmová režie.
Ale hlavně se nevýmyšlely nesmysly jako traťové limity na A1 Ringu, kde jich prošetřovali snad 1 200 dlouho po závodě.

Je to presne naopak. :slight_smile:

Ten kto je na vnutrajsku rozhoduje o vytlaceni a ten kto je na vonkajsku je v ovela vacsom ohrozeni. Ak si na vonkajsku, tak sa mozes dostat do hodin, utrpiet dieru do bocnice, poskodenie podlahy alebo dostat defekt, Ak si na vnutrajsku, tak maximalne si polames predne kridlo (cim zaroven druhemu dost pravdepodobne sposobis horsie poskodenie).

Este k tomu, ked ten na vnutrajsku ma nos vpredu, tak si neviem predstavit ako ho ten na vonkajsku moze vytlacit. :thinking:

Preco inak by kazdy prioritne branil vnutornu stopu? Asi preto, ze je vyhodnejsia a bezpecnejsia. :slight_smile:

No za mňa asi takto, hoc by si to zaslúžilo aj podrobnejšiu analýzu:

V prvom rade by som debate a snahe vytvoriť pravidlá v tejto oblasti vyčítal, že je málo “anglo-americko právna”, tj. je tam neustála snaha to vopchať do akýchsi jednoznačných všeobecných pravidiel. Osobne by som to pokojne riešil okruh od okruhu. Nemáme ich zase až toľko a 95% predbehnutí je na očakávaných miestach, zvyšok sa už potom môže pokojne riadiť všeobecnými.

Už len tá fascinácia apexom - to veľmi záleží od konkrétneho typu zákruty, akou rýchlosťou do nej idú a čo má nesledovať.
Zoberme si ten Austin, ak by sa ako @Jos_Verstappen spomína pracovalo s ideou “ako keby žiadne výbehové zóny neboli” čo je v podstate správna konštrukcia, tak by nutnosť nechať priestor na vonkajšku takmer určite znamenala prehru pozície aj pri náskoku na apexe - lebo nasleduje relatívne pomalá pre zmenu pravotočivá zákruta, tj. kto je na vonkajšku a udrží sa, tak je zrazu pre zmenu na vnútrajšku. Zároveň je ale tá zákruta svojou povahou a rýchlosťou nie veľmi vhodná na vytvorenie si prekríženia pri príliš agresívnej obrane na vnútri. A aj keď sa podarí, zase ste pre rýchlo nasledujúcu zákrutu na vonkajšku a asi veľa nezískate. Porovnajte s tým ako je stavaná napr. predposledná zákruta v Číne - tam v dôsledku charakteru zákruty a prudkého brzdenia do nej je viac variácií - môžete sa vopchať do vnútra, ale ak Vám to jazdec pred Vami tvrdohlavo blokuje, môžete ho nechať sa v tom vykúpať a nájsť si širším oblúkom priestor pre prekríženie. Keďže je to ešte z pomalšej rýchlosti, tak je to aj na výjazde viac traction race ako pozičná záležitosť.

Ďalšou vecou je, do akej miery charakter zakrúty dovoľuje kontrolu - jednoducho keď k tým súbojom dochádza môže byť grip na tom všeljako, je to vypäté, prebrzdenia, ľahké šmyky. Tj. tlačiť jazdcov pri obrane alebo útoku do stôp, ktoré nemusia komfortne zvládnuť môže byť dvojsečné - tak sa snažím nechať priestor až mi to ustrelí a sme obaja v štrku. Uznávam ale, že je to dobrý protiklad voši dive-bomb a iným praktikám, kde je to naopak “buď ma pustíš alebo končíme obaja”.

Iná vec je atraktivita súbojov a možnosť sa reálne brániť aj s pomalším monopostom, čo asi chceme. Potom ale zase musí byť “okolie” brané na zreteľ, lebo asi dáva zmysel brániť sa na vnútornej stope a zvoliť prejazd či už z rozhodnutia alebo len zo snahy o max. rýchlosť. Tak, že ten na vonkajšku sa už do trate veľmi nevojde. Ale opäť - trochu iné je to, keď sa to urobí napr. v tom Austine a trochu iné je to robiť v Monze v Neviestka Grande, kde to už dávno zakázali. Jednoducho je niečo iné počítať s takou obranou keď viem, že kolega si maximálne tak zahopsá na obrubníkoch a iná vec keď hrozí, že zlomí väz. Neboli to konieckoncov Maxovci, ktorí Hamiltonovi vyčítali ako nechal nos a trafil Maxa v Silverstone, ale zase na základe všeobecných pravidiel, keby to urobil čo ja viem v Singapure, tak ho možno vyradí ale do žiadnej nemocnice sa nejde. A možno v Bahrajne sa Max len otočí a pokračuje. A podľa pravidiel tá istá situácia ale holt v Copse to dopadlo ako to dopadlo.

A opäť čosi iné je rovnanie sa ešte len pri nájazde do zákruty, kde to tiež občas vie byť destruction derby (Lewisove dostaveníčka s Massom v 2011 boli hlavne o tomto).

Jednoducho podľa mňa je debata kde sa ako predbieha, aké stopy sa dajú voliť a aké stratégie dávajú zmysel komplexná záležitosť a preto dáva zmysel to riešiť per situáciu - nehovoriac už o celých predbiehacích sekvenciách ako naopak úvodný slimák v Číne a následne predbiehanie až do 6ky zákruty. Alebo Hungaroring je podobný prípad. Dodnes si pamätám ako tam v 2006om predbehol Button Schumachera tak, že išiel dosť netradične hlboko do vnútra pri nájazde (boli medzi nimi snáď aj 2-3 šírky monopostu) a nebol to teoreticky optimálny prejazd, ale zabránil tým práveže Schumacherovi ho prestrihnúť a mal som pocit, že musel ešte aj dobrzdiť. Pravdepodobne ak by sa pri nájazde do zákruty vedľa neho, tak to Michaelovi prejazd až tak nenaruší a teoreticky by s tým niečo vedel v ďalších zákrutách ešte urobiť aj keď pri vtedajšom výkone Bridgestone skôr ťažko. V každom prípade sa ale zmestil do rozsahu trate. Tu si to môžete pozrieť, čas 6:05:

Alebo len praktická otázka - ak pôjdu dvaja vedľa seba do Eau Rouge, kto má ustúpiť a kto bude vinný ak sa zrazia?

Pointa je, že všetky tieto veci aj pretekári inštiktívne cítia - ale nie je to úplne ľahko popísať pravidlami. A je pravda, že Max je v tomto asi najlepší a preto vie byť takto…no radšej bez označenia. :slight_smile: U mňa stále vedie jeho “prenechávanie” pozície v Saudskej Arábii v 2021 Hamiltonovi - vtedy sme to tu aj riešili. To bolo čosi tak prešpekulované a podľa mňa aj dosť nebepečné, že za toto by som ho zrušil zfleku ako komisár. Pre pripomenutie:

2 Likes

Predsa ten, ktory ma mensie cojones. :egg: :egg:

1 Like

A keď predsalen ani ten s menšími neústupi tak ich následne komisári vyzlečú, pomerajú a ten s menšími dostane trest? :grin: No až bude klesať sledovanosť DtS tak nie zlý podnet na zatraktívnenie deja. :smirk:

nieje to naopak, je to tak ako som napisal
na vonkajsku mas moznost to proste vypustit von v ktoromkolevek momente, na vnutrajsku uz ale nie vzdy mozes uhnut do vnutra ked ides na hranici gripu
ak pojde z vnutra a maxo sa ho rozhodne zavriet tak uz casto nema sancu sa tomu vyhnut. co akoze spravi ak ho natlaci na obrubnik? ano moze cez preletiet lenze prejad po vnutornom obrubniku casto auto rozhodi cize je tam velke riziko, ze z toho bude kolizia
jednoducho na vonkajsku mas ovela vacsiu kontrolu nad autom ked ta zacne super vytlacat, staci trochu otocit volantom a uz si od neho prec, lebo zauraduje fyzika
ked ta ale zacne zatvar na vnutornej strane no to vacsinou skonci koliziou

zavretie zakruty nic? dost casty dovod kolizii, ci?

bezpecnejsia pokial nejazdi proti maxovi ktory navyse ma tu vyhodu, ze on si dovolit vypadnut moze a ty nie :slight_smile:

1 Like

Na EisKingu říkají že ten blokující jezdec odmítajíc změnit směrnici je Max Verstappen :eyes: :smile:

1 Like

tak to musi byt nepriestrelny fakt

To nemusejí ani říkat, to je snad všem jasné ne?

1 Like

Neee, neblbni, to ta tvoje informace je neprůstřelná :wink:

2 Likes

ja som si s tym Alonsom robil srandu :smiley:

predchadzajuce udalosti a celkova atmosfera moze dat badat, ze ide o Verstappena, ja si pockam na to kym to niekto etablovany zverejny, ak vobec

Ty bys taky čekal na ukončení hladomoru ve světě

1 Like

Ano, nabízí se Verstappen, a ano, nevím odkud oni tu informaci maj, ale tvrděj to.

1 Like