O nás bez nás alebo diktátorské praktiky vo FIA? Nové zmeny nepotešili jazdcov ani F1 | Magazín F1 - F1online.sk

A pro Tebe, že se oháníš větou kdo ví odkud vytaženou?

Pokial viem, uradny jazyk je u nas slovencina. Co sa tyka prav ruskej mensiny na Ukr tak tie boli nadstandardne. Rusko aktivne podporovalo separatisticke tendencie v ruskych regionoch a tam niekde treba hladat priciny napatia uz davno pred 2022.
BTW ked uz sme pri madaroch tak Orban na juhu robi velmi podobnu taktiku. Na juh prudia obrovske madarske investicie - ale nie do priemyslu, ale do kultury, skolstva a politiky.
Po rozdeleni Ceskoslovenska jedine co madarom brani roztocit donbasky scenar je EU a NATO. Madari vnimaju svojich susedov ako okupantov. Slovensko je najslabsi clanok.

Ked sa data nehodia su hned random?
Je to opakovany standardny prieskum na uplne beznej vzorke, tak ako su aj volebne preferencie napriklad.

To je rovnake, akoby si ty napr. tvrdil, ze Fialu podporuje vacsina a ja na zaklade prieskumu tvrdil opak a budeme sa hadat o uplne beznej statistickej vzorke prieskumu?

Tak ani toto v praxi posledne mesiace neplati.

Ked sa o toto ale snazi SR, uz je to ine :slight_smile:

2 Likes

Jak to, že to neplatí? ČR nemá možnost obchodně si vybrat odkud bude kupovat?

Tak na SR jsou tací politici, co jezdí do Moskvy točit videa, že jsou tam lepší potraviny a lepší ceny, premér jel za Putinem, ale mír nevyjednal, tak v kontextu je to opravdu jiné

EDIT: ano, já se neoháním anketou, kde hlasovalo 1000 lidí, protože vím, že z pohledu statistiky je to malý vzorec.

takze chces tvrdit, ze slovencina je v CR uradnym jazykom?

Ma a mame ju aj my.
Otazka je, ako sa znizuje zavislost CR od ruskeho plynu, ked sa jeho nakup zvysil?

Toto uz riesis nieco uplne ine.
To, ze pre SR je najlacnejsi tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu je fakt.

OK, tym padom ale odmietas vacsinu prieskumov, vratane nalad, postojov, aj volebnych atd. a nie je moc co riesit, ked ine data nie su. Len prieskumy a volebne vysledky.

2 Likes

S tym koncom sa da suhlasit, ale teda, aby som ta pochopil, madari maju u nas nadstandardne prava a kebyze ich okreseme, tak to bude OK (tak sa stavias v pripade Ukrajiny) a nebude na to doma a aj v EU kritika?

1 Like

Ale já to psal výše. Závislost je, když máš jeden zdroj a nemůžeš si vybrat. To, že si to podniky vyberou, tak logicky nejsou závislí a můžou si volit co je pro ně výhodnější

No to neřeším něco jiné. Jestliže se vláda Slovenska otevřeně klaní k Rusku, tak ten kontext je zásadní

neodmítám, ale neberu je za skutečnost, když je tam odchylka. Třeba máš průzkum, kde má ANO 35% - to, že vyhraje volby na 99% vím i bez průzkumu, ale nemyslím si, že bude mít 35%, to ukážou až volby.

Není úředním jazykem, ale nesetkal jsem se s tím, že by se nějaký úřad proti slovensky mluveném slovu, nebo slovensky psaným textem někdo ohradil, nebo neuznal.
Myslím, že na Slovensku je to podobné. Alespoň proti češtině. Tedy kromě území pod Nitrou, kde se mluvilo pouze maďarsky.

V tom pripade nie sme zavisli ani my, nemame iba 1 zdroj.

Ostatne je viac politika, nez komentovanie konkretnej udalosti - zabezpecenie energii za naj cenu.

Kazdopadne zavislost sa neznizuje zvysovanim nakupu :slight_smile:

Ja som zvedavy, ake budu komentare, ak sa nebodaj tranzit cez Ukrajinu niekedy obnovi, co bude mozno aj ich zaujem. Ale tam este nie sme, tak asi zbytocne spekulovat…

2 Likes

To su osemetne veci nakolko neexistuje nejaky oficialny standard.
Madari dlhodobo snivaju o velkom madarsku. okolite staty to musia zobrat do uvahy ako potencialny zdroj konfliktu, alebo uz ako konflikt sam.

Paralelne si mozem zobrat napr Svajciarsko ci Belgicko. Svajciari ani Belgicania urcite necelia nejakej potencialnej horzbe zo strany Francuzska kde by niekto snival o pripojeni francuzsky hovoriacich regionov ku Francuzsku na zaklade nejakeho historickeho statusu.

Myslíš ten azerbajdžanský plyn, ktorý je zrazu po tom, čo Fico chce obísť Ukrajinu, ochotný už prepravovať aj Zelenskyj? :sweat_smile:

A ešte povie, že nechá Azerbajdžan zarobiť s radosťou. Čiže Azerbajdžan predá viac plnyu do EÚ a o to viac nakúpi od Ruska. No nie je to krásne? :joy:

Mimochodom tento Zelenského návrh je asi tak reálny ako miftyho vnímanie vojny a jej konca. Analytici sa zhodujú na tom, že nie je kapacitne možné cez Ukrajinu prepraviť toľko azerbajdžanského plynu, aby to nahradilo ten, ktorý nám Ukrajina odmietla dodávať.

1 Like

Žiadny. Nehodí sa im to do ich naratívu, nemaju protiargument, lebo je to čistý fakt, tak rýchlo vytiahne hocijakú inú tému, ktorou môže zaútočiť. :sweat_smile:

1 Like

Chapem, je to komplexna tema, ale odpovedi si sa podla mna ucelovo vyhol, lebo sa nehodi, co tiez chapem :slight_smile:

Uprimne neverim, ze ai myslis, ze SR by za takyto krok nedostala naklad a kritiku ako od nasej opozicie, tak aj EU a Madarska.
Len je blbe to uznat, lebo potom krok Ukrajiny dlho pred vojnou nevyznieva az tak OK…

2 Likes

Boli vo vojnovom stave, keď im Ukrajinci odoberali práva ako som postol vyššie?

Ono co ja najviac vycitam v takychto pripadoch a na co som chcel hlavne poukazat je prave to pokrytectvo. Panuje vseobecna zhoda v tom, ze existuju alternativy ruskeho plynu a vzhladom na to, ze sa v tomto konflikte CR vlada sama definuje ako zasadova a postojovo namierena proti Rusku, takmer dvojnasobne zvysenie “sponzoringu” Ruska je ukazkovym a zakernym vrazenim noza do chrbta Ukrajiny. To samozrejme miestnym liberalom vobec nevadi.

2 Likes

To ne, ale vláda u vás reaguje tak, jako by byl jen jeden zdroj “správný”.

když budeš mít město a tam jeden obchod, je to závislost? ano, nemáš na výběr, kam půjdeš nakupovat. Když v tom městě se postaví další 3 obchody, ale každý bude mít jiného vlastníka, ale ty se rozhodneš chodit furt do toho prvního obchodu, tak jsi závislí? ne nejsi, ty jsi si to vybral, bez ohledu kolik toho tam koupíš.

ten krok Ukrajiny je ok z několika pohledů.

@Matti

Podľa mňa sa na to pozeráš veľmi realisticky a môj pohľad na celú tému je rovnaký (až sa bojím, že som to písal ja). Zvyšovanie vojenskej podpory podľa mňa nevedie absolútne k ničomu. Máme za sebou veľmi dlhý čas na to, aby sa Ukrajinské jednotky dokázali aj pod pomocou od Európskych partnerov vycvičiť a efektívne bojovať, napriek tomu to žiadny úspech neprináša. Mala prísť ofenzíva, mali sme plačúcich wagnerovcov bez munície v Bakhmute a napriek tomu trend posledných týždnov je postupujúci Rus.

To všetko napriek tomu (ako si sám poznamenal) výsmechom a predikciám ako je to neudržatelné pre Rusov takto vydržať, ako už nemajú muníciu, ako už musia vyťahovať tanky z druhej svetovej aby mohli bojovať.

Zvýšenie celej pomoci by neviedlo k ničomu už len z dvoch, verejne dostupných informácii ktoré zdielalo niekoľko dobrovoľníkov bojujúcich za Ukrajinskú stranu. Korupcia ktorá je na UA strane je bohužiaľ tak hlboko zakorenená, že znemožnuje efektívne dodávky na UA strane. Druhá a omnoho vážnejšia je, dostupnosť “zdrojov” (čítaj ľudí) ktorých má UA k dispozicii. Určite, je z čoho “čerpať” no bohužiaľ potom je tu otázka efektu na budúcnosť UA ako takej, kedže by veľká časť svojej inteligencie/mladých proste zahučala.

Jedným dychom treba dodať, že rovnaké body platia aj pre RU (aj keď tam je potencionálne väčší pool “zdrojov” (čítaj ľudí)). Vzhľadom k tomu ale, že posledné posledné týždne/mesiace vidíme buď zakonzervovanie alebo skôr postup RU, evidentne “zvládajú tieto body lepšie” - obrazne povedané.

Preto, ako si sám povedal, je riešením (aj keď chápem, že pre veľa ľudí neprijatelným) mier ktorý by mal také záruky, že by bolo pre RU neprijateľné aby čo i len uvažovali v pokračovaní ofenzívy v budúcnosti. Navyše, tak ako si povedal, existuje perspektíva, že VP zmizne a je tam šanca na zmenu. Taktiež, (teraz si rýpnem) dlhodobo sa v médiach všeobecne spomína ako som aj spomínal vyššie, respektíve robí sranda ako RU nemá náboje atď atď. Takže aj v prípade mieru, by predsa UA (+EU) nespala na vavrínoch a dokázala by UA dostatočne vyzbrojiť a podporiť. Neviem prečo sa v prípade mieru automaticky pozerá iba na RU stranu ako na tú, ktorá by sa dokázala spamätať a nabrať silu. Navyše v spolupráci so sankciami by pre RU malo byť absolútne tažké sa spamätať.

Inak k tomu ešte jeden bod, a to je výčitka jak EU tak UA. Vojenská podpora smerovaná od EU je podľa mňa absolútne zle koncipovaná a veľa krát mi to príde tak, že UA je také smetisko Európskej a USA vojenskej techniky. Napríklad najviac známe dodávky Leopardov či F-16 sú podľa mňa absolútne zbytočná vojenská podpora vzhľadom na štýl vojny ktorý sa vedie na UA. Už od začiatku invázie je vidieť, aké straty utrpelo RU letectvo, že lietadlá sú dlhodobo používané skôr ako “katuše vo vzduchu” a tanky sú tréningové ciele pre drony (na oboch stranách).

A na koniec ešte k tým sankciám tak všeobecne. Je to taký všeobecný populizmus sa tváriť ako Európa resp. jednotlivé krajiny uvalujú sankcie na RU a následne sa exponencionálne zvyšuje predaj do krajín ako Srbsko, ktoré zarábajú aktuálne enormné peniaze na “resell” obchodoch smerom do RU. Kolega Srb spomínal, že také mnoštvo obchodu aké aktuálne prebieha a také množstvá firiem ktoré vznikli ako “prekladisko” smerom do RU v živote nevidel :slight_smile:

Riešenia sú aktuálne iba zlé a príšerné ale ja osobne verím, že v prípade mierovej dohody dokáže EU a USA (resp. NATO) zakomponovať také veci (záruky) do mierovej zmluvy, že RU bude také posraté, že nepadne ani dofajčená cigareta za hranicu. A od toho momentu by sa mala aj exponencionálne zvýšiť pomoc pre UA stranu.

2 Likes

Haha, tolko k tvojmu skvelemu argumentu.

1 Like

https://rm.coe.int/16800c5d6f

A tu zdroj pre vsetkych, ktori slepo nasleduju rusky narativ o utlacanych mensinach. Specificky davam doraz na tuto cast:

The Advisory Committee observed a variety of views among the Russian minority, ranging from full support for the Ukrainian authorities and the view that minority rights, including language rights, are sufficiently established, to the likening of the current situation related to language rights to “genocide of the Russian people”. The Advisory Committee is concerned that the natural diversity of opinions and geopolitical viewpoints existing within the Russian minority may be instrumentalised in the current climate and may give rise to additional tension, including intra-ethnic friction. Given the amplification by the media in particular of radical views among the minority, some representatives expressed serious concerns about being affiliated with these views based on their ethnic and linguistic identity. While there have been to date no reports of limitations or perceived threats to the use of Russian language in Western parts of Ukraine, the Advisory Committee considers it crucial for the authorities to ensure that the use of all minority languages continues to be actively encouraged throughout Ukraine