Nový dôkaz? FIA tvrdí, že vie o vysielačke medzi Wheatleym a Masim | Magazín F1 - F1online.sk

TEraz ste tu doplietli 2 na 3. Pravidla su nejake pravo pripadne pravny stav? Dodrziavanie a nedodrziavanie pravidiel a vo vasom podani (pravneho stavu) nejakej asociacie sa neriesia v organe (rozhodcovia) ustanovenom tou istou asiciaciou. Prave preto tu mame pravne institucie ako arbitrazny sud/civilny sud. Pokial viem ten sud nebol lebo by bol Mercedes vyluceny z kazdej sutaze. Takze ci to bolo podla prava sa nakoniec nerozhodovalo. Nesplietajte.

Si sa teraz zobudil ?
Kde pouzivam vulgarne slova na niekoho ? Helmutko tu pise doslova nadavky, tak mi tu netaraj o bane. Lebo keby to admini riesili mal by uz davno ban a ti co maju rasisticke reci tak isto.
Skor sa mi vidi, ze aj moderatori su antiham, ked toleruju taketo chovanie.

Nedostal som ziadny unban. Toto je moj ucet bez banu.
Asi to nechapes dostatocne. :man_facepalming:

Kde píšem o unbane ? :thinking: :man_facepalming: :man_facepalming: :man_shrugging: :man_shrugging:
:arrow_down: :arrow_down: :arrow_down: Pozorne čítaj bratu :thinking: :thinking: :arrow_lower_left: :arrow_lower_left: :arrow_lower_left:

No hej blbeček ja som ten čo nevie pochopiť jednoduchú vetu :point_down: :point_down: :point_up_2: :point_up_2: ááách joj :frowning_face: :frowning_face: :frowning_face:

2 Likes

Vtip je v tom, ze ak by bola pozicia Mercedesu a Redbullu na trati vymenena, tak raditel by urobil rovnaku somarinu a premiesal by poradim. A to je dost smutne. Aj vo futbale je najlepsi rozhodca ten, ktoreho nie je na zapase vidno.

Problem F1 je v tom, ze vacsina veci sa posudzuje individualne. Komisari su casto viac spominani v mediach ako jazdci. A este k tomu hluposti typu ved to moze lebo neziskal vyhodu a ked vrati poziciu tak nic… Pravidla treba zmenit tak, aby komisari nemuseli nic riesit, ale aby bolo kazdemu hned jasne na com je, co je vytlacanie, co je limit trate, aky trest za to dostane, resp co ma spravit aby trest nedostal…

1 Like

Potom je oprávnená otázka, či je to naozaj človek na správnom mieste.

No o tom by sa dalo diskutovat ci boli take dobre ako Maxove. Max za celu sezonu spravil jednu chybu a to v Jeddah v 3 kvalifikacii. Lewis spravil chybu v Imole a dost velku kde ho zachranilo štastie, Baku zas jeho vlastna chyba ze buchol do nejakeho tlacitka co mu pozmenilo nastavenie brzd. Navyse Max ani raz neposlal lewisa do barier ( ano raz kvoli nemu nedokoncil ale max tiez nie) v madarsku zostrelil bottas oba red bully takze cisto o vykonoch si to mas zasluzil viac kedze len v tychto dvoch pretekoch stratil velke mnozstvo bodov. Uz len keby v tom silverstone dosiel druhy a hamilton prvy. tak by mal o 18 bodov viac a posledne 2 preteky by v klude dokruzil druhy. Zial hamilton sa postaral o to ze silverstone nedokoncil takze sezona vyzerala ako vyzerala

Bavime sa o tom, kto mal vacsie stastie. Preto to teraz neotacaj na to, ze sa Ham na nieco spoliehal.
Ide tu cisto o zavody a body. A tam mal Max pravidelne stastie a vela bodov ziskal zadarmo.
Nedivim sa, ze by to zopakoval. Lebo Ham sa v takom suboji uhol a Max siel do kolizie s umyslom, ako je to jemu blizke. A trest za taliansko ziadny.

ano zobudil som sa prave teraz,ja som napisal “druhy ludia co tu urazaju inych alebo aj pretekarov ti nevadia? precitaj si po sebe vsetky svoje prispevky a ci si aj ty sam niekoho neurazil” a nasledne som doplnil “myslim ze ban by si dostal tiez tak sa nim moc neohanaj” nikde som nepisal ze mas dostat ban, samozrejme su tu jedinci ktori by mali mat davno ban a s tym s tebou uplne suhlasim

Veru tak. mali by sa tu dat zriadit ucty na zaklade obcianskeho. potom by to bolo kludnejsie a menej vulgarne. par jedincom by ale tie bany naozaj prospeli.

1 Like

Ja by som tam rád videl niekoho, ako Collinu ale to by bola asi utópia :smiley: .

No, a to mal práve Hamilton, bez toho a vychytralosti (prefíkanosti) Mercu, by bolo o titule rozhodnuté skôr. :slight_smile:

Pokiaľ viem, tak ho uznali vinným z danej kolízie, čiže trest dostal. To, že mu to “neublížilo” je zhoda okolností súvisiacich s tým, čo vyvolal sám Hamilton ešte v Silverstone - keď to beriem podľa časovej osi (alebo aj fatalisticky).

Odporúčam znova pozrieť predošlé sezóny, najmä aj tie, kedy nemal Hamilton luxus, akým oplýval v Mercu - tam bolo vidno, ako sa jazdí, keď to musíš hnať na hranu - a to podľa mňa robil Max celú sezónu a do istej miery celé roky doposiaľ, pretože vstúpil do éry vládnutia hegemóna menom Mercedes - kedy je veľmi ťažké dostať sa k víťazstvu. (podobne o tom myslím raz písal aj Bretnix) I keď, áno, miestami to bolo neuvážené ale to patrí k tomu, že Max bol v podstate Senna a Hamilton - ten chladný vypočítavý Prost (čo je paradox, pretože Ham je práve veľkým fandom Sennu a sám sa v ňom rád vidí). :slight_smile:

2 Likes

Collina má pověst sekerníka, ale prý měl mimo hřiště velký smysl pro humor :-). Mně připadá, jako by Masi (snad kvůli tomu, jak musel rychle a nenadále nastoupit) nastolil příliš vstřícnou atmosféru, jako by byl na dětském táboře. Hodně lidí říká, jak je hodný, ale to v takové funkci rychle vede k tomu, že si z něj nikdo nic nedělá. Jinak by si na něj šéfové takhle nevyskakovali, určitě není jeho povinnost se s nimi vybavovat kdykoli se jim to hodí.

1 Like

Ako som napísal, pri Masim to beriem, ako hod kockou. Nebolo to až také, ako sa to všetci pokúšajú vyobraziť - práve naopak, v podstate to odhalilo možnú ďalšiu dierku v pravidlách, ktoré sa môžu po tejto “kontroverzii” zase doladiť. Ani Rím nebol postavený za deň, na lietadlách sa tiež rôzne vady odhalia až potom, keď jedno z nich padne. Preto to beriem, ako určitý neopísateľný zjav, ktorý súvisí viac so šťastím, pretože pri masiho rozhodnutí existovalo viac eventualít (scenárov), kedy sa to mohlo odohrať inak a on si “namiešal” práve tento.

Či išiel do horšieho tímu, to je dosť otázne, pretože samotný McLaren tých časov bol na klesajúcej krivke, ako bolo vidno už v 2012, kedy sa im síce samotný monopost vydaril ale bolo jasne vidno, kam sa to uberá. (možné dôsledky “spy-gatu”) Hamilton chcel opustiť už potápajúcu sa loď.
To, že sa mu podarilo dostať do tímu, ktorý si doslova podmanil celú F1ku v nasledujúcej ére - je do istej značnej miery šťastie, pretože síce bol Mercedes pomaly na vzostupe (a 2013 to dokázal, žeby kľudne bojovali o popredné priečky, aj ak by neprišla hybridná éra) ale nik nečakal, ako dobre sú pripravení, a ako to ostatné tímy v podstate “pokašlú”.
To, že sa ocitol v takom tíme, ktorý si jazdil svoju ligu tri roky po sebe, je podľa mňa šťastie. Okrem toho nebol ich prvou voľbou, bol buď druhou alebo možno aj treťou - dovtedy bol síce považovaný za dobrého jazdca ale nemal taký čistý štít, že ho chceli zobrať ihneď, ako sa uvoľnilo miesto po Schumim, to všetko zmenil až Lauda.

Zase s tým MP4-24 :smiley: to je s prepáčením báchorka, ktorú radi používajú Ham-fanboys. (tým ťa neoznačujem za jedného z nich) Pozri si znova danú sezónu spolu s informáciami, ako sa postupne dané tímy adaptovali na dvojitý difúzor a ako postupne pridávali updaty. Vtedy je vidno jednu zvláštnu vec a to, že práve po VC Británie sa začalo obom jazdcom McLarenu viac dariť a daný monopost bol výkonnostne na konci sezóny opakom toho, akým bol na začiatku.

Nikde som nespájal prefíkanosť Mercedesu so šťastím, prečítaj si to znova. :slight_smile:

A práve o to ide - jeho šťastné momenty sú v neuveriteľnom nepomere s tým, akú smolu zažil počas celej kariéry. 2007? však vtedy mal to šťastie, čo sa stalo na prestupovom trhu s jazdcami, a on nasadol do auta, ktoré bolo takpovediac rovno súce vyhrávať. Ak ide o to vybehnutie do štrku, tak ak si dobre pamätám - to bola jeho chyba, že chcel ostať na daných pneu aj keď ho volali prezuť. 2016 by som fakt považoval za smolný moment, to áno, ale v pomere k jeho celkovému šťastiu je to s prepáčením - “len prd vo vetre”.

2 Likes

Ja nepisem o predoslych sezonach, ale tejto a v nej Max jazdil za hranou a komisari mu to tolerovali z toho isteho dovodu, preco mu aj na konci darovali titul.
Max rozhodne nebol Senna, to si urcite za tu jazdu nezasluzil.

Je dokazane ze chyby roby viac ten co ma slabsie auto.A LH mal slabsie auto celu polku sezony . Proste zaciatok sezony ovplivnilo nariadenie ktore postihlo auta z mensim sklonom podvozku / mercedes , AM / . Akonahle sa Mercedes vyrovnal RB uz chyby LH nerobil a isiel bezchybne. To sa ale neda povedat o Maxovi ktory pouzival neprimerane obranne manevre pred LH daleko za ciaru limitov trate kde vytlacal LH a nebit nejakej ochrannej ruky zo strany tratovych komisarov tak by mal jeden trest za druhym. Ohladom Silverstonu tam to nebol vinny len LH ale svoj podiel na kolizii mal aj Max a bolo to vyhlasene ako RI a LH dostal trest len kvoli tomu ze Max nedokoncil. Ze stratil Max viac bodov po koliziach ? nedostal zadarmo body v SPA ked neodjazdil ani jedno pretekove kolo? Abu Dhabi bol jasny priklad toho ako sa jazdi bez agresivneho branenia. S.Perez ukazal maxovi ze branit sa da aj bez vytlacania s trate a zo starymi ojazdenymi pneumatikami. To neni ako Max vytlacal LH z trate pri kazdom predbiehacom manevry

Budem to tu opakovat stale? Silverstone bol racing incident to nespustil LH . Akurat ze LH tam dostal trest lebo Max nedokoncil pretek. Ale samotny komisari povedali ze to nebola len chyba LH ale svoj podiel na kolizii mal aj MV. A nebol to jediny agresivny manever zo strany MV v minulej sezone a to podotykam ze Max mal minimalne prvu polku sezony lepsie auto ako LH. Takze mal pouzivat ten luxus v podobe lepsieho auta a nehnat vsetko na maximalne riziko.

To nebolo stastie ale jeho talent a rychlost , kedze on bol jazdec akademie Mcleren -Mercedes. Poznali ho a pracovali s nim tak aby mohol s nimi bojovat o titul. Tak isto ako aj Max Verstapen bol clenom juniorki RB. To neni o stasti ale o talente a dobrej praci celeho timu v ktorom posobil. O spetnej vezbe od jazdca aby vedel presne povedat co potrebuje zlepsit aby mohol vyuzit cely potencial auta. Preco RB nevie sa tolke roky dotiahnut na Mercedes? Ved tam maju take kapacity ako Adrian Nuewy a dalsi ludia . Vsetko je len o dobrej praci vsetkych clenov timu a maximalizacii vykonnosti

Motorove pravidla a technicku dominanciu Mercedesu, financne problemy Renaultu ci politicke problemy Ferrari. Na toto Hamilton nemal absolutne ziaden vplyv a prave toto malo ovela zasadnejsi vplyv na jeho uspech ako jeho jazdecka sikovnost. BTW on sam sa hrabal prave do Redbullu, co je vcelku logicke kedze to bol vtedy najlepsi tim. Mohol v tom aute skoncit Alonso ci Vettel a historia by bola uplne ina. To je to stastie o ktorom sa hovori.

Ake politicke problemy Ferrari ? Ferrari nemoze mat politicke problemy ved su najstarsi tim v historii F1. Ze nespravili dobre auto je len o manazmente celeho timu a ich zamestnancov, Penazi davaju do f1 najviac zo vsetkych timov a aj najviac dostavaju z FOM. Ak by mali Mercedes horsieho jazdca tk by boli tiez tam kde su teraz? Urcite nie , lahsie sa stavia auto na jazdca ktrory vie co chce a poskytne timu spetnu vezbu ohladom problemov z ovladanim a celkovo jazdnymi vlastnostami. Spominas Alonza , ano je to dobry pilot ale je o nom vseobecne zname ze on sa na vyvoji auta nikdy moc nepodielal. On neostaval dlho po pretekoch alebo po treningoch este s timom v garazach ako to robil napr. Vettel , Schumacher a LH. A kde si na to prisiel ze LH sa hrabal do RB? Alonzo? ten celu karieru len behal z jedneho timu do druheho len kde mu dali dobre auto. On ziskal titul s Renaultom a hned ako sa zdalo ze nebudu na tom dobre tak chcel poza bucky zdrhnut do Mclerenu akurat ho Renault vratil spatki lebo mal s nimi este zmluvu.