Národní Historie

Měli jsme se bránit útoku nacistického Německa?

Válka Československa s Polskem o Těšínsko

1 Like

Ten kluk který mluví o Těšínsku je hodně šikovný. Můj otec pocházel právě z Orlové a z jeho vyprávění vím, že musel chodit do polské školy, než je vypudili Němci.
Mimochodem mezi Poláky a ČR stále probíhají nějaké třenice o vypořádání hranic. Zejména na Třinecku a Jablůnkovsku. Ale nejedná se pouze o hranice na Těšínsku, ale existují i nějaké spory z Jesenícké oblasti. Někde je tam cesta, prochází na krátkém území Polskem. Myslím, že je ten úsek snad 100 metrů dlouhý. Jednou jsem tím místem projížděl, ale je to už zhruba 40 roků zpátky, tak si přesnou délku moc nepamatuji.
Pokud vím, tak padl nějaký návrh, že by se mělo jednat o nějakou výměnu části Jeseníků za Těšínsko.

Polaci Cesku dlouhodobe okopavaji kotniky prave na Tesinsku, neni to tak davno co s polskou mensinou v CR Kocab resil problem o nazev reky Olse, Polaci nepochopitelne vymahali nazev Olza, pritom tady ani nejsou doma, jsou drzi jak op-ice historicky celou dobu, nakopat je do prdele.

To ze jim tam nasi lidi z pohranici jezdi nakupovat a utracet penize, to jim nevadi a hranice s Polskem mame teda hodne dlouhe, skoro 800km, to neni jen Tesinsko, Slezsko.

Já bych do Poláků až tak nebušil.
Ono se ta vzájemná hospodářská pomoc mezi Čechy a Poláky udržuje od nepaměti.
Nejdříve se tam pašovaly koně, pak traktory. Mezitím se pašoval alkohol, cigarety, boty, (jedny takové na vysokém podpatku jaké nosili Kissáci jsem měl i já) hadry, zápalky na který se měnily nahaté holky a dnes především jídlo.

Mimochodem Češi a Slováci jsou u Poláků nejoblíbenější sousedi. Nedivme se, když na jedné straně mají Rusy a na druhé Němce.

Nejak je neresim, ale nevidim je jako nejake chudaky a obeti WW2 jak ze sebe radi delaji, za hodne veci si muzou sami prave diky sve vysrane nature.

To jací jsou je z velké částí důsledkem Hitlerovy vyhlazovací války ve které přišli o většinu vzdělaných lidí.

Mozna, to byl ale osud i nemecke elity, ta prisla na radu jako prvni, prvni vyhlazovaci lagry totiz provozoval Hitler doma v Nemecku.

Ten svou elitu potřeboval. I židy nechával na pokoji, když z nich měl užitek.

Tak to nemas pravdu, Hitler nemeckou elitu vyhladil, Nemecko bylo jeho prvni koristi.

V bojích ano.

image

Ne v bojich, nemeckou elitu pozaviral do lagru, tim se dostal v Nemecku k moci.

Jenže tam se to dalo počítat na kusy. V Polsku se jednalo o většinu vzdělaného národa.

Na kusy urcite ne kdyz v Nemecku pretavil demokracii v diktaturu, do lagru sel opravdu kazdy kdo mu stal v ceste.

Tady si asi nerozumíme. Já nemám na mysli politické odpůrce, ale vzdělané lidi jako učitele, lékaře, inženýry.

I kdyz si byl inzenyr, lekar, ucitel ale nebyl si ochotny podvolit se ideologii tak si sel do lagru. Hitler potreboval vojaky, ovladnout masu lidi a to se mu povedlo.

Ty nejvetsi hnusy tam nedelali bezni lekari, ale zvrhli jedinci ktere si Hitler dosadil.

Hitler potřeboval pracující otroky, né potencionální rebely.

Ano, ale prirozene ze vetsina elitnich Nemcu nechtela vyvrazdit polovinu planety a druhou polovinu si zotrocit, takze sli do lagru, to je jasny. Nemci nejsou ani nikdy nebyli kreteni, k tomu lidi neprekecas na meetingu :slight_smile: proste Hitler fyzicky ovladl Nemecko tim ze odstavil vladnouci elitu a nasadil sve lidi, o tom neni treba mluvit, tak to proste bylo.