Motory F1 sa budú prispôsobovať potrebám cestnej premávky, trvá FIA | Magazín F1 - F1online.sk

Asi jsem měl dát jiné téma…

Vysvětlím hned, protože dneska už nebudu mít čas.

Cílil jsem na všeobecnou představu, že k tomu, aby voda začala vařit, potřebuje zahřát.
Nemusí to tak být…
Vodu přivedeme do varu buď zvýšením teploty, nebo snížením tlaku (nebo kombinací).

• Proto také v takovém hrnci uvaříme
    maso rychleji, protože je tam vyšší tlak
    vzduchu a voda vaří při 130°C.
  • Nebo naopak horolezec si v 7.000
    metrech neuvaří rýži, protože se tam
    voda vaří při 80°C.

No, a lopatky v záběru vytvářejí oblast tak nízkého tlaku, že voda vaří i při těch cca 25°C, co je v moři…

Nuda, já vím :confused:

3 Likes

Jeho životopis jsem opravdu nečetl. Hluboce se za to omlouvám.

Ještě na svoji obhajobu musím říct, že jsem se snažil vymyslet něco tématického, co zaujme určitou aktivní část místních uživatelů, kteří tráví tolik času vařením…
Přišlo mě to pro ně zábavnější, než nějaká aerodynamika, motory a letadla jako minule… :grinning::love_you_gesture:

1 Like

otvoril si svoj prispevok takym sposobom, ze som cakal argumentacny naklad aky som hlupak, ze v com nemam pravdu a v com som nepresny a pritom si sa toho ani len nedotkol.

1 Like

Že voda v různých výškách vaří při jiných teplotách jsem věděl. Dokonce jsem věděl v nějakém pořadu o ponorkách, že voda u vrtule vaří. Možná jsem to četl v knize Hon na ponorku.
Podobné témata vítám. :+1:

1 Like

Nemívám v úmyslu nikoho ve slušné diskuzi zesměšňovat.
Za předsudky jiných opravdu nemůžu.

no lenze ev sa pretlacaju prave narativom, ze su eko a nie eko v nasom meste, ale eko pre planetu, lebo udajne neprodukuju co2 a to je dnes pre niektorych najvacsi strasiak
samozrejme, ze ani s tou neprodukciou co2 to nieje pravda, lebo ev ma vyfuk v najblizsej uholnej elektrarni :slight_smile:
navyse vyfukove plyny dnesnych(nie tych co jazdia, ale tych co sa posledne roky predavaju) spalovakov uz su minimalny problem pre kvalitu ovzdusia “v nasom meste” ovela vacsi problem su mikrocastice z brzd a gum a kym pri brzdach maju ev ciastocne vyhodu, kedze dokazu brzdit aj rekuperaciou tak pri mikrocasticiach z gum su vacsim problemom kedze tie auta su jednoducho tazsie. tu vahu bateriek proste neofajcia

2 Likes

ano mas pravdu. ja sa v tom s tebou ani s ferdom nehadam. Uz neviem kolkykrat tu hovorim, ze sucasne EV nepovazujem za ekologickejsie ako sucasne spalovaky. (Toyota to zase raz odhadla najlepsie).
Fakt je ale ten, ze dlhodoby trend je smerom k EV a vyvoj a investicie idu smerom k EV, specialne baterie.
Europske automobilky jednoducho stoja pred volbou - bud investuju do EV, alebo sa o 10 ci 20 rokov budu rozpustat. To ze existuje Stelantis - spojenie vsetkych neuspesnych - nie je nahoda. tahat paralelny vyvoj naftakov, benzinakov, hybridov a EV sa neda. Tu EU svojou Euro7 nepomohla, o tom som uz hovoril vyssie.

Tak v čom sú vlastne lepšie od spalovákov? Lebo neviem či už som vytretý ako Hogr alebo čo, ale doteraz som mal za to, že všetci tlačia EV práve kvôli ekológii a emisiám. Ale ak EV nie sú ekologickejšie, tak aký je vlastne dôvod na to, aby sme ich vymenili za spalováky, keď spalováky sú praktickejšie a lepšie a ešte dlho dlho budú? Nenapadne mi jeden parameter, v ktorom by bolo EV ako auto pre používateľa lepšie (okrem zrýchlenia, ktoré je pre bežnú dopravu nepodstatné).

Nebojy tobě to ani nikdy nedojde, prej analysta :grinning:

Bude to možná tlačené ze strategického hlediska, abychom potlačili naší závislost na ropě.
Alespoň v to tedy doufám.

Zalez naspat ocovi do vajca ak nemas nic normalne k teme.

No to očividně nemáš :slightly_smiling_face:

Ak by to tak bolo, tak si myslim, ze by to tak bolo aj komunikovane zo strany vlad a automobiliek. Lebo aktualne robia elektroautam skor antireklamu tym svojim pristupom a schovavanim za ekologiu.

@Situs tvoj odkundes sa ti vymkol spod kontroly. Uprac si ho a kopni ho do hlavy prosim ta ako to mas vo zvyku, mozno mu taky reset pomoze, lebo ked na neho vybehnem ja, tak skonci ako Karlito v decembri. :smiley:

Lidi by to nepochopili, protože netuší jaká rizika přináší závislost na ropě.

1 Like

Ja si skor myslim, ze to by ludia skor pochopili a prijali ako pseudoekologiu, ale je to samozrejme len moj nazor. :slight_smile: Zaujima ma nazor @helmutko na tie vyhody EV.

to sa pytas nespravnej osoby. Ja ti nemozem povedat preco som si kupil EV, pretoze som si ho (zatial) nekupil. Mozem ti povedat len moj odhad. Podla mna su to nizsie prevadzkove naklady, moznost vyuzit nocne tarify, je to trendy, zrychlenie a jazdne vlastnosti (sem ratam napr aj absenciu hluku), jazdia 99% po meste kratke vzdialenosti, ma to sused, konzumenti nemusia byt vzdy racionalni.

Automobilky na to vsadzaju pretoze to ludia chcu a boja sa, ze technologicky voci konkurencii zaostanu. Akonahle dojazd bezneho EV prekroci 1000km tak to budu mat spalovaky zratane.

3 Likes
  • s nizsimi prevadzkovymi nakladmi nesuhlasim, pretoze uz len kym sa ti vrati kupna cena, tak mozes pomaly menit baterku. A ked menis baterku v takej Tesle, tak je to v desattisicoch. Servis tak isto je drahsi (Tesla) ako pri beznych autach.
  • nocne tarify tak isto povazujem len za udicku pre ludi. Ano, nabijanie je zatial lacnejsie ako tankovanie (cena na 100km), ale to len do casu, kym nebude EV viac a potom to pride, ze budeme plakat za cenou nafty a benzinu.
  • lepsie zrychlenie je absolutne nepodstatne a nepotrebne a nepovazujem to za vyhodu
  • k jazdnym vlastnostiam sa vyjadrit neviem, ale tiez to bude nepodstatny benefit v ramci beznej dopravy

Absencia hluku ano, to moze byt benefit, ale nie je vyuzivany kvoli bezpecnosti chodcov. Viem si vsak predstavit, ze by EV isli bez hluku vo vseobecnosti a v obytnych stvrtiach a zonach miest by zapinali zvuk prave kvoli chodcom. A odhlucnilo by sa tak mesto od aut (hluk z dialnic v meste a pod). Stale je to vsak zanedbatelny benefit.

V tomto pripade nie je problem s dojazdom, ale financne si myslim, ze by sa mu aj tak viac oplatil spalovak, ktory bude jazdit 20 rokov (ak jazdi po meste, tak pravdepodobne nenajazdi na nom viac ako 300k km) ako baterka, ktora mu degraduje casom/pocasim a musi ju za 20 rokov parkrat vymenit bez ohladu na to, ze na aute nejazdi vela km.

Su to vsak len moje nazory, nie overeny fakty. Ak vsak niekto ma fakty a da ich sem, tak rad si ich pozriem. Myslel som, ze mas nejake fakty a vyznas sa do problematiky, ked EV obhajujes ako super vynalez, ktory treba silou mocou pretlacat medzi ludi. :slight_smile:

3 Likes

vo vsetkom s tebou suhlasim.
Ma to ale jeden hacik. Keby si takuto biznis viziu na 20 rokov prezentoval spravnej rade VW, alebo hociktorej inej automobilky, tak ta bezodkladne nechaju sbs-kou vyprevadit pred branu.

ps.
ak si si nevsimol ja EV neobhajujem, ale komentujem vyvoj a trend.

1 Like