Motory F1 sa budú prispôsobovať potrebám cestnej premávky, trvá FIA | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 musí zostať atraktívna pre výrobcov automobilov. V 21. storočí mala najvyššia motoristická trieda presne tento problém. V hybridnej ére tu niektoré automobilky nadobudli také dominantné postavenie, že zmeny v oblasti pohonných jednotiek sa pretláčali len ťažko. V roku 2026 by sa to malo konečne zmeniť. Aj keď nové motory narážajú na neustálu kritiku, FIA trvá na tom, že práve dianie na automobilovom trhu bude určovať podobu ďalších generácií pohonných jednotiek.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/139394/motory-f1-sa-budu-prisposobovat-potrebam-cestnej-premavky-trva-fia

Takže 1,9tdi.

Konečně se dočkáš nafťáka. :stuck_out_tongue: @HellHogr

2 Likes

Spíš bych čekal 1,5tsi :stuck_out_tongue:

a od roku 2035 cista elektrika :slight_smile:

Hlavne,ze piloti sa presuvaju po svete na preteky sukromnymi tryskacmi,tak isto rozne celebrity a bohati ludia!FIA trapia uplne,ale uplne zanedbatelne emisie priamo monopostov F1!Toto je cesta pre F1 do pekla.Ludia nebudu zvedavi na elektricke vysavace…

To chcem vidiet ako bude F1 v 2030 uhlikovo neutralna.
Tieto klaunske vyjadrenia su totalne na smiech, ako toto môze vypustit von …

1 Like

To skôr trojvalec 0,9 ecoboost.

1 Like

v eu ma byt od roku 2035 vsetko nove na baterky, cize tych cca 10 rokov vo vyvoji vramci f1 pre automobilky posobiacie v eu nijako nepomoze, pretoze s prichodom euro 7 sa veci prakticky zakonzervuju.

naopak pre automobilky posobiace aj mimo eu to bude mat prinos, nakolko znalosti z vyvoja v f1 budu moct premietnut do spalovakov, ktore aj po 2035 budu moct mimo eu predavat.

uplny fail pre eu. sampionat, ktory tu ma korene poskytne know how pre auta, ktore sa predaju a zrejme aj vyrobia mimo eu.

ano cista elektrina to bude ci sa to paci alebo nie. V 2035 prejde EV na jedno nabitie niekolko tisic km. Mozno to dojde az tam, ze bude nabijanie sucastou servisu kazdych 15-30k. Gro vyvoja v automobilovom priemysle je uz teraz ohladom baterii. Spalovaky uz nemaju kam posunut a specialne tam uz nie je ziaden apetit ked musia paralelne vyvijat EV.

2 Likes

Tak s tím si dovolím nesouhlasit, myslím že spalováky budou pořád, možná jen ve sportovních vozech ale budou a v F1 určitě. Jestli se to ovšem bude jmenovat Formule 1. Já doufám že ne…

cisto elektricku seriu pod znackou FIA ma do 2035 Adad ci ako sa vola ten sef Formule E. Takze dovtedy s velkou pravdepodobnostou budu v F1 spalovaky. Ak EU nezvolni, tak po 2035 si uz nove osobne auto na fosilne palivo uz nekupis. Automobilky musia rozhodnutia ohladom 2035 robit ovela skor. Vyvoj spalovakov je prakticky mrtvy.

Takže formule budou mít Stop Start systém? :grin:

Já ale nemyslím spalováky na fosilní paliva.
Mimochodem na to abych s sebou vozil v autě elektřinu na 15.000 km, by musela být ve formě uranové kuličky a malého reaktoru…

co ja viem co bude o 30 rokov pre dnesnom vyvoji… S cim pride AGI? Mozno sa budeme mat ako prasata v zite, alebo to bude totalny clusterfuck.

Fyzika je jenom jedna, takže zázraky nečekám.

to mi pripomenulo vyrok, ze nic co je tazdie ako vzduch nemoze lietat…

1 Like

Jsi holt vizionář a já jenom usmrkanec :slightly_smiling_face:

z f1 ide uplne minimum naspat do cestnych aut.

Osobne si myslim, ze OPEC buduce parlamenty EU podplati a spalovaky sa budu moct po 2035 predavat.
EU akoze nahodi nejaku eko daň ale pôjde to dalej.
Nie je mozne napr.v takej Petrzalke umiestnit napr. 50 000 nabijacich stanic, akoze kde ?
A tak to ma cela EU.
A kto potiahne nabijanie aut v Nemecku ?
Ich vypnute jadrove elektrarne ?

1 Like

clanok je o tom, ze by malo ist viac a na to som reagoval