Keby massi nechal sc a vyhral hamilton titul mal by ho pravom kedze mercedes zrusil prvy sc a dali tam vsc? Cakam normalnu bez utokov.
V saudskej arabii Masi povedal ze nech vrati neopravnene ziskanu poziciu, alebo situaciu posunie komisarom na presetrenie. Presetrenie nikdy neznamenalo automaticky trest. Len neznalost pravidiel u niektorych fanusikov vzbudzuje dojem, ze rozdava tresty.
Aby bolo jasno. Ano raditel pretekov moze posuvat komisarom niektore incidenty na presetrenie ak si vsimne. Rovnako ako timy mozu podavat protesty, atd atd. Modelova sitacia: timu A sa nepaci co urobila konkurencia, zavola riaditelovi a riadil povie komisarom nech sa na to pozru a rozhodnu o tom ci treba trestat alebo nie.
Komisari si tak isto bsimaju incidenty aj sami a mozu konat a trestat aj bez riaditela
Nuž, nerád s tebou nesúhlasím, ale on nikomu nič neoznamoval, on sa submisívne pýtal, či im to takto vyhovuje. To že Verstappen nemal kedy pouíciu vrátiť je jedna vec, druhá vec je že pravidlá pamätajú aj na takú situáciu (napr. poškodený jazdec ide na pitsop).
Máš nejakú selektívnu pamäť, keďže si zabudol na príkaz Mercedesu prvým dvom spomalyť a prenechať prvé miesto Maximilianovi Gotzovi.
Mssi bol presunuty nie pre titul ale pre zle rozhodovanie. Tak ci tak by zaver bol nepravom u oboch. Obom predsa vyhovel
Je fajn ze se veci zmenily, ale dusledky zustavaji mezi nami, titul ma nekdo kdo ho mit nema, ten kdo ho mel ziskat sice bude mit sanci zabojovat, ale bez jistoty napravy, osobne to Hamiltonovi preju.
Co by melo nasledovat? Velka verejna neprehlednutelna omluva FIA a Masiho smerem k Hamiltonovi.
Mier.
Je tu nova sezona, auta su krasne, tesme sa.
Zabudnite na minuly rok, kaslite na to.
Nie je dovod sa ospravedlnovat tu nejde len o jedno rozhodnutie pretoze zaver by rozhodol tak ci tak zle. Vyhovel by aj tak bud redbullu alebo dalsi spinavy titul kedze aj mercedes loboval aj pred zavodom aj pocas. Ano potrestat masiho ale vycitky nesu oba timy
Teď se ptám úplně obecně, pokud to víš - kdo vůbec zodpovídá za komisaře? Někdo přece musí posuzovat jejich způsobilost, nominovat je, ale taky je proškolovat, vydávat metodické pokyny k rozhodování, aby byla zachována co největší konzistentnost, aspoň v jiných sportech to tak bývá. Je hezké, že rozhodčí/komisaři jsou v rozhodování nezávislí, ale i tak by měl být někdo, kdo zodpovídá za celkovou úroveň rozhodování.
Tesi ma vitazstvo redbullu a zmena monopostov. Karty sa premiesali. A tesim sa na sezonu 2022. Ferrari redbull a ine timy budu bojovat. Konecne vyrovnanost. A bude to dost o jazdcoch pretoze sa ukaze ktoremu to bude sediet.
takze zaver je taky, ze Mercedes a Hamilton si vydupkali Masiho odstrel. Aspon je jasne ako zariadili technicku dominanciu a 8 konstrukterskych titulov.
Nastane reset. Veľmi sa teším. Môže sa začať nová sezóna. H vna sú vyložene na stole, už nesmrdia pod ním. Oceňujem sebareflexiu FIA lebo v prvom rade oni sú zodpovedni za to aby sa pretekalo a rozhodovalo čisto. Aby šťastny alebo smutny fanúšik nezostal ukrivdený.
To bude niekto priamo vo FIA. Na pretekoch nie je ziadna! “vyssia” instancia, ktora by mohla rozhodovat o trestoch. Riaditel nim urcite nie je. Úlohou riaditela je organizacia, to znamena ze kontroluje ci sa komisari dostavili, a nie to ako rozhodovali.
A Max a jeho fanusikovia si konecne vyplakali aj nejaky ten titul
Já si nemyslím, že Mercedes a Hamilton si něco vynutili. A právě tak ani FIA nedala za pravdu “Hamiltonovým křižákům”, že Abú Zabí bylo principiálně špatně (jak si to teď někteří vykládají - v takovém případě FIA mohla klidně nabádat Mercedes, ať podá odvolání).
Můj osobní pohled je takový, že jde o politické rozhodnutí nového šéfa FIA, který si na prvním místě buduje vlastní mocenskou pozici:
- začíná s čistým listem papíru, odstřihává se od všeho, co bylo
- vytváří tečku za Abú Zabí, s Masim by Abú Zabí vzplanulo v podobě malých požárů při každém druhém rozhodnutí ohledně Hamiltona nebo Verstappena, takto je uklizeno bezpečně do minulosti (jakkoli to Hamiltonovým fanouškům na tomto fóru nedochází)
- uklidňuje rozvášněnou veřejnost = přesměrovává její energii do budoucnosti, k začínající sezóně
- představuje se jako architekt nových pořádků a zdatný krizový manažer
- vytváří organizační strukturu, kterou může mít pod kontrolou (lidi, které dosadil on)
Chytré, byť tvrdé vůči Masimu.
Na konto “Hamilton´s crusaders” mi nedá podotknout, že FIA se teď jako nezpochybnitelné autority dovolávají ti, kteří ještě před několika dny stejně suverénně vykřikovali, že FIA jenom všechno zametá pod koberec. Konzistenci v idiocii nehledejme.
Tak vies, oznamoval/pytal, to je formulacia. Podla mna k takemu niecomu nemalo vobec dojst a vsetky taketo priestupky by nemali mat ziadnu moznost “vratit poziciu” ale maju byt okamzite posunute komisarom a trestane. Nie je ziaden cas na vyjednavanie.
nanutena personalna vymena pod politickym natlakom je daleko vacsi kaliber ako zle rozhodnutie pod tlakom. Ilustruje to celkom dobre politicke pozadie a vplyv aky Mercedes ma na celu organizaciu FIA.
Inak som to spominal, ze rozpravat o Masiho vymene neurobi Mercedesu dobru sluzbu. Nasrali si do vlastneho hniezda.
Je absolutne naivne si mysliet, ze Masi poleti a tento rok nebudu uz ziadne kontroverzie. Budu a nezmeni to jeho nastupca. Bude to len dalsie meno, na ktore budu nadavat fanuskovia tej stajne, ktora bude akurat ukratena.
Jde mi spíš o to, že nekonzistentní rozhodování komisařů bylo taky mockrát kritizováno, tak doufám, že by se to snad mohlo postupně standardními metodami zlepšit. Není možné, aby se vůbec nikomu nezodpovídali, to by byl skutečný unikát. Ale uvidíme, co všechno nám “nové koště” předvede.
už zasa fňukáš?
Zatiaľ som nepostrehol, že ktokoľvek z Mercedesu verejne žiadal Masiho hlavu…Čo som postrehol a počul, tak Masi splnil a dokonca vykonal nadprácu pri inštrukcii športového riaditeľa Red Bullu