Marko si uťahuje zo stratégie McLarenu a chváli Verstappenovu bezchybnú jazdu | Magazín F1 - F1online.sk

Je naozaj možné, že RB strácal na McLaren v race pace kľudne aj 0,3s na kolo. Lenže tým, že boli za Maxom zaseknutí a ten rozdiel nebol aspoň 0,8s na kolo, tak ho nevedeli predbehnúť.

V Q strácal Piastri po zlom prvom sektore nejaké 3 desatiny tuším. A za zvyšné dva sektory túto stratu skoro zmazal. Navyše v pretekoch by mali mať väčšiu výhodu ako v Q. Videli sme to v Číne aj Austrálii.

Ak by získali 1-2 v Q, tak kľudne mohli vyhrať o 10-20-30 sekúnd (ktovie o koľko).

Kvantifikáciu straty Vasseura by som nebral vážne. Výsledky hovoria o dosť veľkej strate, nie len 0,1-0,2s. Len na Maxa stratil Leclerc 16 sekúnd za 53 kôl, čo sú cca 3 desatiny na kolo.

Toto mi presne napadlo, stavit to od zaciatku na Piastriho. Za mna je to talent tohto desatrocia, ako Vestrappen toho minuleho, akurat na rozdiel od Verstappena tolko vobec nebura. Akurat v McL sa nenajde nikto, kto by mal gule na to aby s tym prisiel za Norrisom.

Ok, teď už chápu tu myšlenku. Ano to souhlasím, že tým se bude vydávat jedním směrem a oba piloti se tomu musí přizpůsobit

Zatiaľ Piastri prehráva s Norrisom, takže by bola blbosť a nefér staviť to na neho od začiatku sezóny. Aj včera prehral. Síce bol rýchlejší, ale sú to preteky, kde musíš predbiehať, nie závod o najlepší čas.

1 Like

stale robis zaver na zaklade jedneho zavodu, kde proste redbullu mohla nesadnut trat a takisto neberies do uvahy ze sa urcite odvtedy o svojom aute nieco naucili a bolo horsie vybalansovane ako je dnes alebo bolo horsie vo vztahu k manazmentu pneumatik. Redbull z pohladu cistej rychlosti v zavode nie je najrychlejsi monopost ale rozhodne je kompetitivny v maxovych rukach ktory z neho ten cas co v nom je realne dokaze dostat, narozdiel od jeho timovych partakov. Mclaren v Suzuke tiez nebol taky rychly ako zvycajne kvoli nizkym teplotam trate kde nemohli vyuzit svoju najsilnejsiu stranku a to je praca s pneu v long runoch.

1 Like

S takto napisanym viacmenej suhlasim, az na prave nedelnu chladnu Suzuku, tam Maxov RB nebol pomaly ani k McLarenu.
Tato trat RB a jemu sedela vzdy, ochladenie McLarenu uskodilo a RB pomohlo, degradacia nebol problem a McLaren tu velku rychlost ma v cistom vzduchu, ktory mal zasluzene Max (pre jeho super Q) a oni nie, to iste plati o top speed… Cize popierat rychlost RB v Suzuke sa pri vecnej debate naozaj neda.
Cim vobec netvrdim, ze RB ma raketu (tu mali najma v 23) ci naj monopost. Ale boli jasna, silna druha sila a Max v Q ako rozdielovy hrac.
Ak by tu mal 3-4. monopost, nevyhra rovnako ako predosle VC a v Cine ani podium…

2 Likes

Aj Bottas z casu na cas porazil Hamiltona. Na suzuke sa velmi tazko predbieha, na inej trati by Norrisa predbehol. Za mna ma Piastri vasci potencial, na to ako kratko jazdi v F1 podava velmi vyzrete vykony.

Neviem, ci bol RB v Suzuke 2. alebo 3. alebo 4. (medzi Ferrari a Mercedesom tazko povedat, kto bol v pretekoch rychlejsi), ale rozhodne nebol 1. McLaren bol s prehladom najrychlejsi a ako vravim, keby startovali vpredu, tak Maxovi ujdu a vyhraju kludne o 10-20 sekund aj napriek chlandejsiemu pocasiu.

Netvrdim, ze RB bol vyslovene pomaly k McLarenu v Suzuke (pomaly bol v Australii a Cine), ale bol od nich pomalsi a vsetok rozdiel spravil pilot v Q a aj v pretekoch, kde Lando isiel biedu aj oproti Oscarovi.

Kazdopadne neberiem ti tvoj nazor, kedze sa nikdy nedozvieme ako by to dopadlo keby Max startoval za Russellom a Leclercom (asi by skoncil za nimi podla mna a mohli by sme pisat, ze RB bol 4. naj). Su to vsetko len subjektivne nazory. Dakujem za tvoj pohlad. :slight_smile:

2 Likes

Za mna ma tiez vacsi potencial, ale na dokazanie toho si budeme musiet este par VC pockat. Minuly rok bol Oscar pomalsi od Landa, ked zoberieme celu sezonu. Tuto sezonu vyzera byt na tom lepsie, no prislo by mi nefer, keby ho timovou reziou dali pred Landa a nechali ich tak dokoncit. Kvalifikacia je sucast vikendu a tam bol Lando lepsi (resp. Oscar si to sam pokazil) a ked chcel Oscar skoncit pred nim, musel ho predbehnut na trati. Nepredbehol, tak je spravodlivo timovy vitaz Norris. :slight_smile:

Tak isto ako v Monaku moze byt niektory pilot rychlejsi v preteku, ale ked pokazi Q, tak skratka nepredbehne a je to len jeho vina.

Ale uz som tu vcera napisal, ze mali ich prehodit a keby Oscar nepredbehol Maxa, tak by vratil poziciu a hotovo.

3 Likes

Preco je problem priznat, ze ma Mclaren najlepsie auto ale nema ostatne veci okolo, pricom Redbull ma vsetky tie veci okolo ale momentalne nema najlepsie auto?

Fakt je taky problem pre tych co tu neustale opakuju tie iste argumenty dokola (uz v podstate od konca minulej sezony) toto priznat?

Ja priznam tiez - Ferrari je v pr.deli a nevyzera ze tuto sezonu nieco vymyslia

Mclaren urcite nieje v pr.deli ale potrebuju tiez nieco vymysliet aby im neusiel vlak menom Verstappen

Redbull MUSI nieco vymysliet, paradoxne pre to, aby im neusiel vlak menom Verstappen

5 Likes

Ja len ze, kto to tu nepriznava? :slight_smile:
Mozno nejaky miestny DC a “1%” fora?

1 Like

Já to přiznám. McLaren je nejrychlejší, ale ne o moc. Tak 0,25s.
Pak Mercedes a RedBull jsou na podobné úrovni.
A o malinko za nima, třeba o desetinku vidím Ferrari…

Ale mezi 2,3,4 jsou mini rozdíly, asi v podstatě bez rozdílu, a záleží na okruhu a okolnostech.

4 Likes

Záleží od okruhu. Jakmile přijde okruh, kde jsou středně rychle a rychle zatáčky, tak je RBR určitě před Mercedesem, ne o moc, ale je

1 Like

Velmi podobne to vidim aj ja.
A ten naskok je zavisly na okolnostiach.
Preto som skor kladol otazku, ako sa da tvarit, ze RB ma podobne ci pomalsie auto ako Visa, ci horsie. Fakticky sa neda. Rovnako ako sa neda tvrdit, ze RB ma tuto sezonu zatial lepsi monopost nez McLaren, ale to je extremne ojedinely nazor.

Jen pro upřesnění. Red Bull loni na začátku roku měl náskok 0,7s v race pace. Tohle McL nemá ani náhodou.

2 Likes

Ja viem, ten naskok sa vobec neda porovnavat.

2 Likes

U redbullu mas problem pomaly urcit jak na tom auto je v ramci teamov co sa tyka vykonnosti pretoze jedneho pilota mas co outperformuje a vsetkych dalsich doposial mas co sa s tym trapia

1 Like

To asi záleží na uhle pohľadu.

Z pohľadu nejakej komplexnosti, alebo ako to nazvať, by som naozaj povedal, že Visa má lepšie auto - ako zaznelo už vyššie.
Kým doňho neposadíš v jeden víkend Verstappena, tak zbytočne tu budeme nad tým uvažovať.

Ale paradoxne, je to presne téma kde ste sa hádali s Helmutkom o tom, jak určovať rýchlosť monopostu a do čoho som aj ja naposledy zabrdol.

Redbull je v “extrémnom” móde a jediný kto ho dokáže odjazdiť je Max. Keby v nom nesedí Max, kde by končil Redbull?
A môj odhad je, že za Visou (keby miesto Maxa sedí combo Yuki/Liam/Hadjar)
Visa je viac komplexná. Čo naviac by z nej dokázal vytažiť Max (ak niečo lebo možno je príliš univerzálna)

3 Likes

Co s tím zajede ten lepší, to je považováno za jeho potenciál, tak se také měří většina statistik v F1, prostě nejlepší zajetý čas či výsledek.

3 Likes

Fyzikalne nemozes z auta dostat viac, nez v nom je, ale ked uz si odbocil, podla teba bolo Ferrari rychlejsie v Suzuke nez RB?
Potom sa treba zacat bavit aj o chybach a babractve Charlesa a este viac Lewisa, nie len Landa a Oscara.

Ale s5 k podstate:

Odpoved som nezachytil :slight_smile:

1 Like