LIVE: Veľká cena Holandska 2024 | Magazín F1 - F1online.sk

To bolo ale jednoznacne sposobene horsim a nevyrovnanym autom McLarenu, s ktorym bolo ovela narocnejsie vozit konzistentne top 5 vysledky, kym tuto sezonu je uz piate miesto v podstate slaby vykon.

1 Like

Neviem, ale tu vznikol taky fenomen vytvorit si slamenneho panaka a potom ho mlatit palicou a tesit sa, ze ma niekto pravdu.

Pritom slamenny panak neexistuje. Kto tu tvrdi, ze Oscar je lepsi nez Lando?
Dokonca kto tvrdi, ze dnes Oscar podal dobry vykon na chvalu?
Doslova 0.

Ale naopak, riesi sa tu deadline pre jazdca vo svojej druhej sezone, ktory je stvrty v sampionate a ma 80% bodov skuseneho kolegu? To vazne? A ked sa spytam preco by mal byt McLaren nespokojny s jeho vykonmi, aby riesil nejake deadliny, tak je ticho…
A to su pritom legitimne otazky vychadzajuce z pritomnosti a faktov a nie slamenny panaci a hadanie buducnosti…

4 Likes

Já osobně neřeším, jak má McLaren hodnotit Piastriho výkony. To je věc McLarenu. Ale v zásadě se bavíme o tom, jakou známku dnes dát Oscarovi, aby byla objektivní, a jak tento výkon zapadá do jeho výkonnosti jako takové. Což je v pořádku, to jsou legitimní otázky. A tyto otázky (ani přísnější odpovědi) nedělají z Oscara slaměného panáka, kterého chce každý “bít”. Nikdo tu přece nepíše, že je to pilot, který nemá v F1 co dělat, případně se pohybuje na výkonnostním dnu. Ale klademe si otázku, kam Oscara posadit ve vztahu k současné výkonnostní šp-i-čce. “Paradoxně” hodnocení “na své poměry dnes podal Oscar slušný výkon” může být ve svém jádru tvrdší než formálně kritičtější hodnocení “dnes za svým the best dost zaostal”.

Myslím, že se zbytečně zasazuješ za piloty McLarenu v tom, že odmítáš jejich kritičtější hodnocení, jako kdyby na ně byla jakýmsi útokem. @Unleash_the_lion je navíc obecně přísný examinátor, ale je v tom konzistentní, není to tak, že by si ad hoc vybral jednoho pilota a postavil ho na pranýř.

1 Like

Ještě pokud jde o termín “deadline”, který použil @Arafinwe: připusťme tedy, že Oscar Piastri si zaslouží na školské stupnici za dnešní jízdu známku “2” (Lando má “1”), protože je to stále ještě nováček.

Pokud VC Holandska - hypoteticky - skončí identickými výsledky všech pilotů za podobných podmínek a průběhu včetně rozložení sil v příštím a přespříštím roce, případně v roce 2030, jakou známku by měl dostat Oscar Piastri?

Je to samozřejmě jen myšlenkové cvičení, ale osvětluje podstatu posunu daného termínem “deadline”, kterým se samozřejmě nemyslí přesné datum.

Děkuji. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ako ja viem co myslis, ale je to hadanie, ktore mi pride dost zbytocne, ked tu mame aj zaujimavu pritomnost, ktorej sa da dost konkretne chytit.

A ja sa len pytam, preco by mal byt McLaren nespokojny s Piastrim, ktory je len vo svojej druhej sezone, nosi 80% bodov nepisanej skusenej jednotky a nerobi skody ani problemy.
Naozaj je toto problem? Ale vazne sa pytam :slight_smile:
A ty to pomaly nastavujes, akoby si vedel co kazdu dalsiu sezonu bude, ze su tu nejake vyhovorky a dokedy budu pokracovat? Akoby uz 5 sezon zaostaval a vyhovaral sa niekto, pritom to tak nie je. V prvej ziadne velke ocakavania neboli, stal sa novacikom roka a hanbu nerobil a v druhej sezone ziskal svoje prve vitazstvo a sam priznal aj dnes, ze Lando podal super vykon, no celkovo sa zlepsuje, par VC bol minimalne na Landovej urovni, manazment pneu sa zlepsuje a namiesto ak nie pochvaly, tak aspon neutralneho hodnotenia su tu kopance a deadliny? To vazne?

Ja by som doplnil, ze vzhladom na skvelu vykonnost, ktoru auto McLarenu dnes malo, sa stavaju absolutne relevantnymi kandidatmi na zisk oboch titulov a stiahnutie Verstappenovho naskoku vobec nie je nerealne, ak dokazu precizne vyuzivat svoje sance. Medzi precizne vyuzivanie sanci patri aj to, ze cez vikend, kde maju doslova dominantny naskok, ako v kvalifikacii, tak aj v pretekoch, dokazu obaja jazdci skoncit pred Verstappenom a zobrat mu body.

Cize ked sa v situaci, kde sa Norris pokusa o stiahnutie 50 bodoveho naskoku Verstappena, Piastri s jasne najrychlejsim autom potaca za Russellom a Leclercom, je to jednoznacne dovod na nespokojnost s jeho aktualnym vykonom, bez ohladu na to, ci v nom McLaren vidi majstra sveta, alebo nie.

2 Likes

Pretoze nedokaze dostatocne konzistentne vyuzivat plny potencial skveleho auta.

1 Like

A Norris snad ano? Tady fakt mají fans paměť jen současného závodu? Minulý závod vypadal jak? Přesně opačně, Norris tragicky po startu propadl se a nebyl schopný nikoho předjet, Piastri na bedně a bojoval o win.

1 Like

To ale trochu vykopávaš otvorené dvere, moje prvé dva príspevky vo vlákne boli rýdzo k dnešným pretekom a trochu som oponoval @Unleash_the_lion , že Oscara príkro zotrel. Ale zase vecne, aby som tu oponentúru o niečo oprel, podobne ako sumarizuje @Bretnix som musel ten Oscarov výkon stiahnuť na nejaký jeho štandard. A ten je zatiaľ za Landom - práveže ako neustále spomínaš tých 80% bodov, tak to len potvrdzuje voči Q ktoré spomínam ja (a tie statočne ignoruješ) - že ako stabilizoval výkonnosť, tým ako keby stabilnejšie je za Landom.

Až následne mi napadlo, že keďže sa tu Oscar kvôli sympatiám teší vcelku podpore, že dobre - ale akosi ja to stále chápem tak a konieckoncov ste tu napr.s pani Evou potvrdzovali, že sa s ním stále počíta ako s budúcim (potenciálnym) majstrom sveta - že teda kedy to začne predvádzať. Lebo ak chce niekto povedať, že UŽ, tak tam jednoducho príkro nesúhlasím. A že ak je ešte čas, tak kedy lebo akosi “vývojová krivka” iných šampiónov už bola lepšia. Na čo si protiargumentoval ale veľmi si ma priznám sa nepresvedčil. Ale o tom otázka nebola, otázka bola teda, že KEDY si Vy myslíte (a Ty si sa na to chytil), že to bude.

Na toto som ti už odpovedal v rozdvojke A-B podľa toho či McLaren v ňom vidí, alebo ešte vidí, budúceho majstra sveta. Rozumie sa pilot s tým potenciálom. Pričom paradoxne McLaren do minulej sezóny si myslím, že by skôr potreboval práve pilota, ktorý ten potenciál tak úplne nemá. Lebo fakt netuším či aj oni čakali, že budú bojovať o tituly a potom mať takého jazdca môže byť skôr na oštaru, lebo 1-2 sezóny skvelo zajazdí ale potom chce pochopiteľne do lepšieho. Teraz je skôr opačná dilema.

Už by som sa veľmi opakoval. :slight_smile:

Samozrejme ze nie plnohodnotne, ostatne jeho dve vitazstva od Miami nie su uplne skvela vysluzka vzhladom na to, ze v podstate odvtedy ma McLaren najrychlejsie auto a v troch klucovych pretekoch (Barcelona, Imola a Kanada) sa o rozdiel postarat nedokazal.

Napriek tomu dokaze potencial auta premienat ovela konzistentnejsie nez Piastri.

Tak vyčítáš Piastrimu, že není konzistentní, ale u Landa píšeš, že je víc konzistentní, jen ty vysledky ne vždycky doveze, to mi dost nevychází.
Klidně se vraťme k GB, kde Piastri musel zůstat se suchýma pneu na mokru, ztratil 20s, v závodě nakonec dojel za Landem o necelých 5s, tým se ptal obou na pneu, Lando šel pro softy, Piastri pro medium, to jenom pro pořádek. Maďarsko a to divadlo kolem, Piastri získal pozici a celý závod měl naskok min 3s, tým ho podeskl Landem a pak se všichni divili, že proč by měl Lando dávat pozici, když regulerně byl za Piastrim celou dobu a tým jim nezakázal bojovat do posledního stintu

3 Likes

Komedia :smiley::smiley::smiley:

Isto, keď to postavíš takto, tak určite áno.

Popravde ale ja by som bol opatrnejší - po Belgicku tu bol článok, ktorý zase pre zmenu výrazne pražil Landa. A tam som sa vyjadril, že v tomto by som sa byť ním alebo McLarenom brzdil, aj keď ono sa to veľmi ľahko povie.

Prakticky by IMHO mali cieliť na PK, ten je blízko a je realistický. Dnes to vyzeralo parádne, ale už o týždeň v Monze to môže byť iné a nie všade musia byť tak dominantní. Takže cieliť na titul pre Landa mi príde…ako nie je to výlučené, ale Max má veľký náskok, aj dnes minimalizoval straty a môže z nich taká snaha priveľa vyždímať. Áno šanca nejaká je, ale evidentne nie sú ready - imho ani McLaren ani Lando úplne a keď sa na to priveľmi upnú, ľahko to môžu prepáliť. Emocionálne sklamanie, kopenie chýb, obetovanie rokov 2025 či 2026.

Ale samozrejme nikto nevie či to nebude dlhodobo najlepšia šanca.
TOTO je trochu veštenie z gule, ale ja by som to skôr tlmil a tak trochu viac sa sústredil na jednotlivé preteky (ktorých stále vyhral v tejto sezóne Mercedes rovnako a to tiež o niečom svedčí) ako na big picture. To je môj názor.

Presne tak.
Celkovo sa tu miesa viac tem.
Hodnotenie Oscara tento zavod. Co riesi napr. @Bretnix
Hodnotenie za celu sezonu, najma oproti Landovi.
A jeho sance bojovat o titul do buducna…

To su odlisne temy a ja nestiham reagovat na vsetky, ked to nema hlavu a patu, pritom to co ich spaja je hejt Piastriho. Lebo Perez nie je oproti Maxovi problem, Lebo jazdci Ferrari nerobia chyby a su titul material… Lebo Hamilton, ako 7x MS dostava casto, miestami aj velky naklad od Russella v Q a nebudem preto tvrdit ze na to nema :smiley: A to vsetko velmi skuseni piloti… Ale problem je Piastri, lebo je “az” vo svojej druhej sezone :smiley: a nie je treti v sampionate ale stvrty o par bodov…

1 Like

Celkově ten hejt na Piastriho dneska je mimo, ok závod z jeho strany nebyl povedeny, přesto bere 4 místo. Kde byl takovej hejt na Landa za SPA? Tam ho ještě všichni placali po ramenou, jak je to ok :grinning:

1 Like

Nikdo nehejtuje Piastriho. (kromě mě)

Nebyl schopný předjet, jak Russella, tak Leclerca. A svedlo se to na špatnou strategii McL.

1 Like

Iste, cim dlhsie to dokazu udrzat v rovine, ze jazdecky titul je vlastne mimo dosah a cely tlak budu drzat na Verstappenovi, tym lepsie pre nich. No podla mojho nazoru nie je ani 50 bodovy naskok vobec taky velky, ked Red Bull nema mat rychlost na to, bojovat z McLarenom. No spravne pises, ze na inych tratiach to moze vyzerat inak, Zandvoort mal McLarenu predsa len mimoriadne vyhovovat a na rychlejsich okruhoch to moze byt ine a Red Bull tiez este moze priniest relevantne vylepsenia.

Ale ani Verstappenovi sa nemusi vzdy darit minimalizovat bodove straty, staci jeden vypadok a McLaren je zrazu absolutne v hre.

V kazdom pripade sa McLaren zastrajal, ze ma oproti Red Bullu klucovu vyhodu v tom, ze ma narozdiel od neho dvoch jazdcov, s ktorymi vie bojovat o najvyssie priecky. Hoci je Piastri nepochybne lepsi nez Perez, tak si myslim, ze jeho rychlostna strata je predsalen privelka, aby dokazal Verstappenovi relevantnym sposobom brat body, aby na to McLaren nakoniec nedoplatil.

1 Like

Aky hejt mas konkretne namysli?

1 Like

Hamilton nepředjel Gaslyho a svádíš to na jeho špatnou kvalifikaci