Myslím si, že to bylo tím, že byli opravdu, ale opravdu nízko… a nějak to trefili.
Jeli hodně dobře…
Spíš nechápu, že si ani jedno auto nevybrala FIA ke kontrole planku.
Přitom to bylo celý víkend do očí bijící.
jj, minulu sezonu nemal Oscar ani 50% bodov Landa, teraz ma 80%, ale vzdaluju sa od seba, nepriblizuju…
Na zvysok a fakty vyssie si radsej ani nereagoval, lebo hlavne plati, kto chce psa bit, palicu si najde.
Do oči bijící je propad RBR a tvrdit, že je to uprgadem u McL
Ale to mal skoro aj Bottas v roku 2019 v porovnani s Hamilton. Samozrejme tam zohralo ulohu aj to, ze Hamilton vdaka pocetnym vitazstvam a sedembodovemu rozdielu medzi 1. a 2. miestom dokazal bodovy naskok este nafuknut. Keby vtedy Mercedes tak nedominoval a castejsie koncieval od 2. miesta horsie (ako teraz McLaren), tak sa Bottas dostane pohodlne na 85% Hamiltonovych bodov.
Preto sa mi to nezda ako uplne reprezentativna statistika.
A to sa ani vobec nebavime o tom, ze samotny Lando zdaleka nie je stopercentny, v podstate od Miami ma McLaren najrychlejsie auto a zatial vytazil “len” dve vitazstva, cize priestor pre Oscara zajazdit lepsie tam urcite je.
Fraška a omyl si v tomto prípade ty nikto sa ta nič nepytal
Tak prepáč a odpoviem Ti. Všetko závisí, či predpokladá, že má byť z Oscara budúci majster sveta.
A. Ak to McLaren predpokladá a kladie do neho tie nádeje, tak majú dôvod byť pomaly nespokojní. Aj keby hneď verili v božkosť Landa, žiaden majster sveta v takej fáze kariéry toľko rýchlostne nestrácal. Aspoň do konca sezóny by bol veľmi potrebný nárast výkonnosti.
B. Ak to McLaren nepredpokladá, tak OK, v takom prípade môžu počkať a uvidieť. Maďarsko ale naznačuje čosi iné.
Samozrejme, že budúcnosť nikto nevidí dopodrobna. Ale historicky asi tušíme akí jazdci sa stávajú majstrami sveta a kedy. Má zmysel sa oprieť o zažitú skúsenosť.
No takto by teoreticky mohli byť majstrami aj Sainz či Ocon, akurát opäť historická skúsenosť - do takých áut ako RB 2023 si napotvoru sadnú k niekomu ako Perez len najväčšie legendy tohto športu. Takže to by akosi riešilo problém samo o sebe, ale zatiaľ neverím, že si Oscar do takého auta v takej spoločnosti sadne.
No vidíš, nakoniec si svoj názor aj povedal. Snaha o tú tému je preto, že ako sa bude korigovať názor keď to ani o tú sezónu-dve nebude? Napr. či sa bude Oscarovi na fóre s pochopením tolerovať neochota robiť dvojku. Alebo sa tu bude neustále vypisovať ako “berie miesto niekomu lepšiemu”.
Doteraz takmer nikdy sa u majstra sveta nestalo, že by “zmena pravidiel nesadla štýlu a bol nahratý”, ak už aj tak nebol na sklonku kariéry. Ale pre chalanov medzi 20 až 30 je to takmer irelevantné. To je na 99% coping, ktorí medzi sebou vedú. Konkrétne auto môže byť trochu ťažší oriešok, ale väčšinou je to len hľadanie sa. Aj v 2022 sme dostali nové pravidlá a pomenilo to nejako TOP jazdcov? Podľa mňa vôbec. To isté v 2017, 2009/2010 a dalo by sa ísť ďalej.
To bolo ale jednoznacne sposobene horsim a nevyrovnanym autom McLarenu, s ktorym bolo ovela narocnejsie vozit konzistentne top 5 vysledky, kym tuto sezonu je uz piate miesto v podstate slaby vykon.
Simply lovely! 1515
Neviem, ale tu vznikol taky fenomen vytvorit si slamenneho panaka a potom ho mlatit palicou a tesit sa, ze ma niekto pravdu.
Pritom slamenny panak neexistuje. Kto tu tvrdi, ze Oscar je lepsi nez Lando?
Dokonca kto tvrdi, ze dnes Oscar podal dobry vykon na chvalu?
Doslova 0.
Ale naopak, riesi sa tu deadline pre jazdca vo svojej druhej sezone, ktory je stvrty v sampionate a ma 80% bodov skuseneho kolegu? To vazne? A ked sa spytam preco by mal byt McLaren nespokojny s jeho vykonmi, aby riesil nejake deadliny, tak je ticho…
A to su pritom legitimne otazky vychadzajuce z pritomnosti a faktov a nie slamenny panaci a hadanie buducnosti…
Já osobně neřeším, jak má McLaren hodnotit Piastriho výkony. To je věc McLarenu. Ale v zásadě se bavíme o tom, jakou známku dnes dát Oscarovi, aby byla objektivní, a jak tento výkon zapadá do jeho výkonnosti jako takové. Což je v pořádku, to jsou legitimní otázky. A tyto otázky (ani přísnější odpovědi) nedělají z Oscara slaměného panáka, kterého chce každý “bít”. Nikdo tu přece nepíše, že je to pilot, který nemá v F1 co dělat, případně se pohybuje na výkonnostním dnu. Ale klademe si otázku, kam Oscara posadit ve vztahu k současné výkonnostní šp-i-čce. “Paradoxně” hodnocení “na své poměry dnes podal Oscar slušný výkon” může být ve svém jádru tvrdší než formálně kritičtější hodnocení “dnes za svým the best dost zaostal”.
Myslím, že se zbytečně zasazuješ za piloty McLarenu v tom, že odmítáš jejich kritičtější hodnocení, jako kdyby na ně byla jakýmsi útokem. @Unleash_the_lion je navíc obecně přísný examinátor, ale je v tom konzistentní, není to tak, že by si ad hoc vybral jednoho pilota a postavil ho na pranýř.
Ještě pokud jde o termín “deadline”, který použil @Arafinwe: připusťme tedy, že Oscar Piastri si zaslouží na školské stupnici za dnešní jízdu známku “2” (Lando má “1”), protože je to stále ještě nováček.
Pokud VC Holandska - hypoteticky - skončí identickými výsledky všech pilotů za podobných podmínek a průběhu včetně rozložení sil v příštím a přespříštím roce, případně v roce 2030, jakou známku by měl dostat Oscar Piastri?
Je to samozřejmě jen myšlenkové cvičení, ale osvětluje podstatu posunu daného termínem “deadline”, kterým se samozřejmě nemyslí přesné datum.
Děkuji.
Ako ja viem co myslis, ale je to hadanie, ktore mi pride dost zbytocne, ked tu mame aj zaujimavu pritomnost, ktorej sa da dost konkretne chytit.
A ja sa len pytam, preco by mal byt McLaren nespokojny s Piastrim, ktory je len vo svojej druhej sezone, nosi 80% bodov nepisanej skusenej jednotky a nerobi skody ani problemy.
Naozaj je toto problem? Ale vazne sa pytam
A ty to pomaly nastavujes, akoby si vedel co kazdu dalsiu sezonu bude, ze su tu nejake vyhovorky a dokedy budu pokracovat? Akoby uz 5 sezon zaostaval a vyhovaral sa niekto, pritom to tak nie je. V prvej ziadne velke ocakavania neboli, stal sa novacikom roka a hanbu nerobil a v druhej sezone ziskal svoje prve vitazstvo a sam priznal aj dnes, ze Lando podal super vykon, no celkovo sa zlepsuje, par VC bol minimalne na Landovej urovni, manazment pneu sa zlepsuje a namiesto ak nie pochvaly, tak aspon neutralneho hodnotenia su tu kopance a deadliny? To vazne?
Ja by som doplnil, ze vzhladom na skvelu vykonnost, ktoru auto McLarenu dnes malo, sa stavaju absolutne relevantnymi kandidatmi na zisk oboch titulov a stiahnutie Verstappenovho naskoku vobec nie je nerealne, ak dokazu precizne vyuzivat svoje sance. Medzi precizne vyuzivanie sanci patri aj to, ze cez vikend, kde maju doslova dominantny naskok, ako v kvalifikacii, tak aj v pretekoch, dokazu obaja jazdci skoncit pred Verstappenom a zobrat mu body.
Cize ked sa v situaci, kde sa Norris pokusa o stiahnutie 50 bodoveho naskoku Verstappena, Piastri s jasne najrychlejsim autom potaca za Russellom a Leclercom, je to jednoznacne dovod na nespokojnost s jeho aktualnym vykonom, bez ohladu na to, ci v nom McLaren vidi majstra sveta, alebo nie.
Pretoze nedokaze dostatocne konzistentne vyuzivat plny potencial skveleho auta.
A Norris snad ano? Tady fakt mají fans paměť jen současného závodu? Minulý závod vypadal jak? Přesně opačně, Norris tragicky po startu propadl se a nebyl schopný nikoho předjet, Piastri na bedně a bojoval o win.
To ale trochu vykopávaš otvorené dvere, moje prvé dva príspevky vo vlákne boli rýdzo k dnešným pretekom a trochu som oponoval @Unleash_the_lion , že Oscara príkro zotrel. Ale zase vecne, aby som tu oponentúru o niečo oprel, podobne ako sumarizuje @Bretnix som musel ten Oscarov výkon stiahnuť na nejaký jeho štandard. A ten je zatiaľ za Landom - práveže ako neustále spomínaš tých 80% bodov, tak to len potvrdzuje voči Q ktoré spomínam ja (a tie statočne ignoruješ) - že ako stabilizoval výkonnosť, tým ako keby stabilnejšie je za Landom.
Až následne mi napadlo, že keďže sa tu Oscar kvôli sympatiám teší vcelku podpore, že dobre - ale akosi ja to stále chápem tak a konieckoncov ste tu napr.s pani Evou potvrdzovali, že sa s ním stále počíta ako s budúcim (potenciálnym) majstrom sveta - že teda kedy to začne predvádzať. Lebo ak chce niekto povedať, že UŽ, tak tam jednoducho príkro nesúhlasím. A že ak je ešte čas, tak kedy lebo akosi “vývojová krivka” iných šampiónov už bola lepšia. Na čo si protiargumentoval ale veľmi si ma priznám sa nepresvedčil. Ale o tom otázka nebola, otázka bola teda, že KEDY si Vy myslíte (a Ty si sa na to chytil), že to bude.
Na toto som ti už odpovedal v rozdvojke A-B podľa toho či McLaren v ňom vidí, alebo ešte vidí, budúceho majstra sveta. Rozumie sa pilot s tým potenciálom. Pričom paradoxne McLaren do minulej sezóny si myslím, že by skôr potreboval práve pilota, ktorý ten potenciál tak úplne nemá. Lebo fakt netuším či aj oni čakali, že budú bojovať o tituly a potom mať takého jazdca môže byť skôr na oštaru, lebo 1-2 sezóny skvelo zajazdí ale potom chce pochopiteľne do lepšieho. Teraz je skôr opačná dilema.
Už by som sa veľmi opakoval.
Samozrejme ze nie plnohodnotne, ostatne jeho dve vitazstva od Miami nie su uplne skvela vysluzka vzhladom na to, ze v podstate odvtedy ma McLaren najrychlejsie auto a v troch klucovych pretekoch (Barcelona, Imola a Kanada) sa o rozdiel postarat nedokazal.
Napriek tomu dokaze potencial auta premienat ovela konzistentnejsie nez Piastri.
Tak vyčítáš Piastrimu, že není konzistentní, ale u Landa píšeš, že je víc konzistentní, jen ty vysledky ne vždycky doveze, to mi dost nevychází.
Klidně se vraťme k GB, kde Piastri musel zůstat se suchýma pneu na mokru, ztratil 20s, v závodě nakonec dojel za Landem o necelých 5s, tým se ptal obou na pneu, Lando šel pro softy, Piastri pro medium, to jenom pro pořádek. Maďarsko a to divadlo kolem, Piastri získal pozici a celý závod měl naskok min 3s, tým ho podeskl Landem a pak se všichni divili, že proč by měl Lando dávat pozici, když regulerně byl za Piastrim celou dobu a tým jim nezakázal bojovat do posledního stintu