LIVE: Kvalifikácia na VC Belgicka | Magazín F1 - F1online.sk

Na toto neexistuje jendoduchá odpoveď a každý názor je validný pri súčasnom stave.

Niekto môže presne ísť tak ako Ty - Lewis je už starý, nejde sa o titul, na Georgea bol veľký hype = sklamanie.
A možno všetky tie premenné sedia a máš pravdu. Ale možno tiež nie, to je naozaj teraz podľa mňa až nezistiteľné, ukáže až čas.

Prechádzal som si minule debaty čo sme na túto tému mali pár rokov dozadu. Zatiaľ to vždy skôr bolo na štýl “Russell sa kritizuje a pochybuje sa o ňom” (netvrdím, že úplne neoprávnene) a potom to realita skôr zrovná.

“mal už vo Williamse mať bod” - nakoniec ich dal celkom OK aj pódium
“v Sakhire 2020 bude úspech okolo 5. miesta, predsalen naskakuje rovno” - preteky nakoniec dopadli ako dopadli, ale tempo na víťazstvo aj presadenie sa voči Bottasovi bolo slušné
“prvá sezóna voči Lewisovi ak bude pripomínať Felipeho 2006 bude OK” - nakoniec skôr pripomínala tú Leclercovu a Lewisa bodovo zdolal, rýchlostne to bolo dosť vyrovnané, slight edge Lewis

áno, táto sezóna začala fajn a teraz je dosť veľký slump - uvidíme či sa z toho George dostane. Či tam ešte je talent naviac a psychické sily alebo nie. Preto ho konieckoncov aj sledujem, zaujíma ma to, aj by som mu prial keby áno. Ak nie, tak skrátka nie.

Ale tiež je to o tom čo sa očakáva? Majstrovský talent takmer určite je, to sme minule riešili s @Unleash_the_lion - môže pokojne získať titul.

Ty pod tým ale zrejme budeš myslieť čosi výraznejšie - ale tu holt smola. Práve tvoj favorit vládne najviac od čias Michaela Schumachera.
To isté myslím vlastne rovnako platí aj pre Charlesa a Landa. Každý jeden titul voči Maxovi bude zrejme veľký úspech.

Takže ak od Georgea niekto čakal 3-5 titulov a niečo na štýl Lewisa, to sú podľa mňa prehnané očakávania.

Ale opäť - tu momentálne skoro neexistujú žiadne fakty na ktorých by sa to dalo dnes rozlúsknuť. Napriek dnešnej nakladačke je stále George Lewisovi bližšie než napr. Rosberg alebo Button (majstri sveta)
A nakoľko sa to dá porovnať, to je už len vecou odhadu ako si to dal na úvod.

Nič to ale nemení na tom, že samozrejme ak to bude takto pokračovať ďalej, tak fakty prevážia a debata bude bezpredmetná.

3 Likes

Uplny suhlas, presne tak isto ho vnimam aj ja. Rovnako suhlasim aj s tym, co pred casom pisal helmutko. Russell pokojne moze ziskat titul, ked sa stretnu tie spravne okolnosti. Ked ho mohol ziskat taky Rosberg, tak ho moze ziskat aj Russell. Ale ak pojde o to, presadit sa medzi sucasnou spickou po tvrdom boji a vlastnymi schopnostami, na to podla mna Russell nema a nikdy mat ani nebude. Ale samozrejme je to len moj osobny nazor a v zasade sa tieto veci odhaduju velmi tazko.

3 Likes

A kto je pre teba sucasna spicka?

No, vlastne len Verstappen :grinning:

Veď to máš doslova v tej odpovedi. Keď ho to baví, tak mu predsa nikto nemôže na to nič povedať. Bude tam dokedy ho budú chcieť.

Ale z môjho pohľadu tam nie je nad čím fanúšikovsky jásať, je to čosi ako Marvel produkcia v posledných rokoch. Produkčne veľmi vysoká kvalita, tu aj tam niečo zaujme. Ale človek to už viackrát videl a je ťažké pre to nájsť prehnané nadšenie.
Miesto v TOP tíme ale nie je, takže asi nič lepšie nezostane.

1 Like

No dobre, ale kto ma v sucasnosti na to, sa po tvrdom boji a vlastnymi schopnostami bez vyraznej technickej prevahy presadit nad Verstappenom?

Hamilton, Leclerc a Alonso. Ti podla mna maju potencial na to, byt Verstappenovi blizko. I ked u Hamiltona s Alonsom to uz asi nebude mat tak dlhe trvanie.

Boze, citat vase somariny je na pobavenie, Russell porazil Hamiltona v prvej sezone ako novacik a teraz sa mu nedari a uz su tu vase litanie a expertne nazory. Hamiltona porazil aj cajovy Rosberg, dokonca aj cajovy Button a to na body v Mclarene. Keby nebolo auta, nema tituly a este ho skoro porazil aj Massa, co je tragedia sama o sebe.

Zacnite sa venovat fyzike alebo niecomu, cim prospejete svetu a bude raj na Zemi. Takych expertov ako vy nikde nie je.

No a sme doma. :slight_smile: Ale ako inde píšem, v zásade súhlasím.

Ale to je to, že Maxa podľa mňa 1:1 za rovnakých podmienok asi nedá nik, minimálne v RB.

1 Like

No nesouhlasím, po 8 zavodech 6 podií? Tohle přece posledních 10 let nebylo ani vzdáleně… Já z toho že v F1 stále je, jásám…

1 Like

V com podla mna Russell smolu ma, je jeho postavenie v time. Mozno je to iba moj dojem, ale Mercedes na mna posobi ako tim od Hamiltona (co je vzhladom na spolocne uspechy pochopitelne). Podla mna by Wolff a ostatni boli najradsej, keby Hamilton vyhraval a Russell sa poslusne vozil niekde za nim. Ked sa dari Hamiltonovi, tak je v time dobra nalada, akonahle to u Hamiltona nejde, tak je tragedia. Russella tam ako lidra a jazdca, okolo ktoreho by sa mal stavat tim, nikto nechce. V tomto si myslim boli Verstappen s Leclercom ale aj taky Norris v uplne inej pozicii. Tam bolo velmi skoro jasne, ze v nich Red Bull respektive Ferrari a Mclaren vidia svoju buducnost a podla toho k nim aj pristupovali. A samozrejme, ked ide zrovna o take veci, ako je ten “zabijacky” instinkt vitaza, tak to Russellovmu sebavedomiu asi moc nepomaha.

Tu uz si ale trochu protirecis. Na jednej strane pises, ze Hamilton uz pre Russella nie je dostatocna latka, lebo je pristary, no potom do neho vlozis doveru, ze by ako jeden z mala zdolal Verstappena.

Leclerc mal svoju sancu minuly rok, minimalne v prvej polovici, a hoci ukazal niekolko velmi silnych pretekov, na body v konecnom dosledku nemal sancu, aj pre niekolko velmi vyraznych chyb. A tiez netreba zabudat na to, ze tuto sezonu je bodovo az za Sainzom, ktoreho tu pravidelne oznacujes za dvojku. Cize si nie som celkom isty, ci by som ho hodnotil ovela vyssie ako Russella.

A Alonso naposledy bojoval o titul este v roku 2012, cize pred jedenastimi rokmi. Kvalitu jeho vykonov tento rok nepopieram, ale velmi pochybujem, ze by sa v tesnom suboji Verstappenovi vyrovnal. A uvadzat jeho meno je zbytocne uz vzhladom na fakt, ze tam je prakticky vylucene, ze dostane do ruk potrebnu techniku.

Ja si nemyslim, ze Hamiltonov problem je jeho vek, ale jeho motivacia. Jazdec jeho formatu a z jeho uspechmi podla mna nepredvadza uplne maximum, ked nebojuje o titul. Ak by Mercedes o rok prisiel s dobrym autom, tak sa podla mna na ten najvyssi level bez problemov moze dostat.

Není třeba se rozčilovat. Je v tom “subjective feeling”, to ano. Ale Rosberg nebyl “čajový”, té tvrdosti měl v sobě dost, jen mu fanoušci Michaela Schumachera začali vyrábět image nemastného neslaného pilota, když už nevěděli, kudy kam. Dále nikdo netvrdí, že Russell nemá předpoklady stát se mistrem světa, jen je to typově jiný pilot a určitý prvek, alespoň nakolik lze dosud soudit, mu ve výbavě chybí. Označil jsem ho termínem “zabijácká dravost”. Z mého příspěvu také jasně plyne, že jsem připraven své hodnocení změnit, “jen” k tomu budu potřebovat několik suverénních výkonů (nemusí nutně skončit výhrou).

@Unleash_the_lion Vím, že to není úplně exaktní, ale Leclerc, když má techniku, umí vyhrát závod suverénním způsobem. Když měl na kopačkách první výhru (Bahrajn 2019), nezaváhal, zradila ho technika. Monzu vyhrál nazdory drtivému tlaku, který na něj Hamilton v lepším autě vyvíjel. Sainz vyjel mimo trať, jakmile se za ním na Silverstone ocitl Verstappen, a to ještě Verstappen neměl kdy zkusit byť jen náznak útoku. Jen Verstapenův následný problém mu umožnil vyhrát.

Russell je v tomto - můj feeling - lepší než Sainz, rozhodně, ale ne než Hamilton, tady není ani na stejné úrovni. Hamiltonův problém - podle mě nikoli věk, ale nekonzistentnost (dominance Mercedesu to zakrývala) + mentalita primadony.

1 Like

Zase s tým zabíjackým inštinktom by som to tiež nepreháňal - keď ho mal prejaviť napr. v Sakhire 2020 alebo celkom slušný príklad je šprint v BRA 2022 voči Maxovi, tak to tam bolo.
TO len na margo, že skôr si myslím, že inštinkt tam je, skôr si myslím, že vadí prešpekulovanie v iných veciach (príprava na preteky, hlúpe vysielačky a podobne).

To čo si napísal môže byť argument, ale ako niekto kto v zásade Georgeovi praje si ho neprípušťam. Jednoducho aj keby - má to vedieť prekonať. Isto, Lewisa asi neroznesie, ale má byť dosť dobrý aby jazdil vždy na maxime a vtedy ho aj tak mierne dá.

Na druhej strane, ak by Ferrari ponúklo výmenu s Leclercom alebo povedzme Aston s Fernandom, tak byť Georgeom, len sa po mne zapráši. Mercedes mu nedal vôbec málo, ale tiež si nemyslím, že je to úplne vhodný tím pre neho.

Ešte asi využijem túto príležitosť a vysvetlím prečo vlastne ja na Georgeove šance ešte nemám vyhranený názor.
Nie je to totiž prvýkrát čo si toto prežívam s pilotom

Prvý ktorému som fandil bol D. Hill - vtedy ešte internet poriadne neexistoval, ale čo sa dalo prejsť vôbec len medzi kamošmi alebo inde, tak to je s Georgeom ešte selánka. Keď to aj vplyvom psychického tlaku v 1995 kazil doradu, tak ho zatracovali komplet všetci.
Dal sa ale dokopy, a v 1996 príležitosť po odchode Michaela využil. Je síce pravda, že to mohol celé uzavrieť aj skôr, ale nakoniec z toho bol vcelku jednoznačný titul a viaceré š■■■■■■■ výkony. Samozrejme, že na Michaela nemal, ale to nikto.

A ešte výraznejšie to bolo s Fernandom. To už si spomínam, že to čo sa hovorilo o Fernandovi v 2004 - keď ho podobne ako teraz Georgea Lewis zdolával Trulli, ach. Nebavíme sa o 7-násobnom ale o Trullim, ktorý síce mal povesť veľmi rýchleho pilota, ale mám niečo dodávať?
Samozrejme, že vtedy bol jasný kandidát na Schumacherovu korunu Kimi - o tom sa snáď ani nediskutovalo. Pamätám si, že vtedy len nadhodiť, že by Fernando vedel s Michaelom a Kimim o titul bojovať bolo až smiešne. Skôr by vtedy niekto tipol JPM alebo vtedy vzkrieseného Buttona.
Dosť sa uvažovalo, či ho neprekoná na 2005 príduvší Fisichella.
Boli tie debaty vtedy relevantné? No, nemôžem povedať že úplne nie - argumentov bolo.
Ale zvyšok je história a všetci vieme aká.

A s Georgeom teda uvidíme, keď dvaja (traja) robia to isté, ešte to nie je to isté.

2 Likes

Tak to potom samozrejme chapem. Samozrejme, ze vsetko co tu piseme su aj tak len spekulacie. Vela je podla mna napriklad aj mentalna zalezitost. Zoberme si napriklad Leclerca. Co sa tyka cisteho talentu, tak je podla mna jeden z najlepsich, ale tlak, ktory je vo Ferrari mu podla mna nedovoluje naplnit cely svoj potencial (minimalne zatial). Taky Button podla mna az tak talentovany nebol, ale v Mclarene nasiel pre neho velmi dobre prostredie a vdaka tomu dokazal podavat vyborne vykony. Aj toto urcite pri kvalitach a vykonoch jazdca hra rolu.
A apropos Trulli, to bol pre zmenu roky moj oblubenec, takze ma tvoja poznamka velmi zabolela :smiling_face_with_tear:

image
:heart_on_fire: LESTAPPEN

image

Tak je od něj hezký že vylezl a rozepisuje se k Alonsovi až teď, když už teď nemaj na bedny. Asi ho to přilákalo :man_shrugging: Je fakt že ne každýho zajímá jako fandu když se daří, ale když se nedaří, to dá rozum :smiley:

1 Like