Markovič a Fred
Aj ked vyhral Ver tak v ziadnom pripade nuda
“Kaun-jü Čou” ježišenko, skoro mi oči vypadli
Niekto má problém
Ach chlapci, @spineIesssheep @Situs , vidím, že Vám to skrátka nedá. Ospravedlňujem sa zvyšku fóra, osobné šťuchance by som ani neriešil. Ale vidím, že Vy zrejme jednoducho NECHÁPETE, tak obetujem zo 10 minút a skúsim Vám to vysvetliť. Či pochopíte nie som si istý, ale skúsim to napísať tak, aby ste sa sem vedeli vrátiť kedykoľvek a možno v raz.
Niekto by možno povrchne skonštatoval, že Vám chýba trochu empatie, ale ako človek pracujúci s psychológmi a riešiaci s nimi ich výskum viem, že to chýba v zásade skoro každému. Málokto sa reálne vie vžiť do niečoho čo nezažil a nie je mu podobné.
1. Na tomto fóre riešim hlavne témy, nie pocity
Jednoduché. Keď sa Fernandovi podaria preteky, tak sa poteším a som rád, že som to mohol vidieť. A keď nie, tak si poviem sakra. Ako pre každého fanúšika, je to úplne automatické - cítim to aj keby som nechcel.
Nevidím ale nijakú potrebu to dávať najavo tu. Kedysi to bolo trochu iné, aj keď nie prehnané.
Zdieľal som to hlavne s tými, s ktorými som naživo, či sledujem alebo povedzme rodina na mne videla, že mám trochu lepšiu náladu lebo Fernando vyhral.
Ale načo by som tu mal písať napr. po Kanade
“VAMOS! VAMOS! Ten prebiehací manéver na Lewisa, lahôdka. Max sa musí mať napozore. Už len upgrady a ide sa na titul!
”
niečo podobné, alebo čo by ste si vlastne predstavovali?
2. Snažím sa fandiť zdravo
Tu sa evidentne rozchádzame, súdiac už len podľa počtu príspevkov.
Zdravo pre mňa znamená, že fandiť niekomu je príjemné spestrenie sledovania môjho obľúbeného športu. Prichádza to prirodzene.
Ale v jadre je to “fandím danému človeku aby ON uspel” a ja z toho mám realisticky 15 minút, možno max pol dňa mierne zlepšenej nálady ale to je všetko. A to by sa asi aj očakávalo, hlavne s rastúcim vekom.
Rovnakým spôsobom ako keď sa dozviem, že nejaký môj známy má syna či dostal výsnívanú prácu. Poteší v nejakom všeobjímajúcom zmysle, že “svet ide správnym smerom”, ale tak nejedná sa o mňa ani o mne blízku osobu. Má to svoje, primerane okrajové miesto.
Samozrejme, že existuje kopec fanúšikov, ktorí športom žijú - investujú do toho kvantum času a peňazí a po prehrách plačú a po víťazstvách sú nadšení.
Ale tu je asi jadro pudla nie - keď v Tvojom živote dokáže takúto mieru nadšenia (u niektorých porovnateľné snáď len s najväčšími osobnými životnými udalosťami) vytvoriť len pasívne zdieľané súperenie milionárov kde de facto O NIČ nejde - tak to asi o Tvojom živote niečo svedčí.
A verte, že ako človek so vzdelaním z ekonómie a politiky, vlastniaci a riadici biznis a celkovo sa o to zaujímajúci chápem prečo to tak je a prečo to ľudia v živote potrebujú. Ale tváriť sa, že je to vlastne super, tak sorry, to nie.
3. Chcem aby moji favoriti vyhrali “on merit” - zaslúžene
Teoreticky by nemalo súvisieť s bodom 2., ale často súvisí.
Toto pre Vás bude asi najkontroverznejšie - viď. Bahrajn. Keď už fandím napr. Fernadovi - nechcem aby vyhral za každú cenu. Chcem aby vyhral čo najviac objektívne.
Zoberte si @Unleash_the_lion ktorého si veľmi cením ako v Abu Dhabi 2021 mohol byť nadšený nad skvelým premierovým titulom Maxa a aj tak priznal, že ho ten koniec mierne zaskočil.
Medzi nami je asi rozdiel, že keby napr. dostane Felipe v BRA 2007 v záverečných kolách defekt a vypadne a Fernando ten šampionát vyhrá 111:110 (voči Lewisovi a Kimimu), tak Vy by ste asi vybuchli radosťou a hovorili čosi o zaslúženom titule. A ja by som mal pocit, že to skôr bol šťastný titul (to čo jeho neprajníci tvrdili o predch. 2, ktoré boli ale realisticky zaslúžené) a neskákal meter dvadsať.
A keď sa prehrá, tak áno hľadám chybu najprv vo favoritovi. Môžeme tu riešiť Abu Dhabi 2010 koľko chceme, ale ja skôr vidím úplne zbytočnú búračku v 3. tréningu v Monaku, ktorá zazdila šancu na lepší výsledok. Bez nej mohol Alonso s prstom v nose krúžiť za Petrovom.
Samozrejme, že objektivita je trochu abstraktný konštrukt, ale stále sa s tým dá s trochou vole pracovať.
Preto pre mňa zostáva jeden z TOP Fernandových výkonov BRA 2008, kde doteraz nechápem kde tú rýchlosť vytiahol. Hoc samozrejme to zostalo v tieni boja o titul.
A preto pre mňa Bahrajn 2023 nikdy nebude zážitok z iného sveta, lebo skončiť hlavne vďaka poslednému stintu 15s pred Strollom s rozdrvenými rukami je myslím ďaleko od Nandovho maxima.
4. Podstatná je budúcnosť a na minulosť sa radšej dívať bez emócií
Ďalšia vec, kde sa nezhodneme. Ako by povedali aj samotní jazdci, padne vlajka a už myslím na ďalšie preteky.
Preto toľko rieším hlavne chyby - lebo ich vyvarovanie sa je relevantné pre ďalšie výsledky. Čo bolo, bolo. Na minulosť tu máme výsledkové listiny a ich interpretácia je validná takmer vylúčne len pre otázku budúcnosti.
Vy ale tu často robíte to, čo svojho času kimkáči a dosť mi to vadilo. Miesto pocitu, tak Fernando 2010 a 2012 projel, hocako 2012 bol naozaj dobrý výkon, ide sa ďalej, sa neustále snažíte re-interpretovať, že on vlastne vyhral.
NA ČO je toto dobré? Tak ako som svojho času povedal Bretnixovi s opačnými tendenciami. Príde Sulajem a na základe argumentov v diskusii dodatočne dá Fernandovi 1-2 tituly?
Fernando vtedy prehral. Kredit, že možno bol aj tak lepší jazdec na žiadny dobrý prestup nevyužil, tak čo viac? Vlajka spadla, kariéra je takmer uzavretá.
Keď už raz môj favorit skončil, alebo takmer skončil, nevidím dôvod interpretovať jeho kairéru inak ako objektívne, atrament zaschol. A vo Fernandovom prípade to bude napr. na 99% znamenať, že Vettel bol lepší. Mohol ho zdolať? Mohol, ale nezdolal. A to ver, že v danom čase by som sa fakt potešil, keby áno. Ale nie, tak nemá cenu tváriť sa, že áno. A že to nebolo zaslúžené.
Tak jsi měl pravdu a dočkal ses.
Posílám “like”, i když jsou - ne vždy - věci, v kterých se neshodneme (v některých naopak ano).
Ale obdivuji tvůj klid a vůli zůstat nad věcí.
Proto můj “like”.
To zaslouží potlesk
Nikdy jsem nenapsal že Alonso 2012 vyhrál, jen že to pro mě byl nej výkon který jsem od jezdce v sezoně viděl, nevidím na tom vůbec nic špatného. Píšeš že kdyby Masa 2007 nedojel tak my by jsme skákali do stropu že má Alonso titul a ty by jsi to označil jen za šťastný titul - no, emoce by jsme projevili více než ty, to víme, protože my zmiňujeme hlavně ty dobré chvilky a máme z toho větší radost i to spolu sdílíme, prostě fandíme jinak. Ty tu nejsi kvůli emocím, my ano. Pro mě je nepochopitelné fandit Alonsovi a nezmínit tu dobré pocity jak se zpočátku dařilo. Sorry ale ty jsi byl zcela imunní, a teď píšeš že je to o ničem ale když ho to baví? Jsi fanda na baterky podle mě. Nás mrzí že jsi fanda co sem chodí psát jen tyhle věci, žádná radost od tebe. Ok, zkus nám to alespoň nekazit že jsi fanda který není rád že Alonso ještě jezdí a že ztrácí čas. Já myslím že ho spíše teda ztrácíš ty, on se tak rozhodl a my se taky tak rozhodli že mu stále fandíme a ty pódia mě teda hodně těší.
Prepáč, ale aby som ho od Teba mohol aj prijať, musel by som vidieť viac tých 35 rokov fandenia, čo si spomínal a nejakých zaujímavých príspevkov.
Zatiaľ som zaznamenal len hádanie sa s “el trio” a pre zmenu najhoršiu možnú interpretáciu o Fernandovej kariére.
Čiže to na čom sa s nimi nezhodnem, len z opačného konca.
Ale tak dúfam, že si od Teba prečítam aj niečo zaujímavé a podnentné - pokojne môže byť aj kritika na Alonsa, len nech je zaujímavá a nie prvoplánová. Tak snáď v budúcnosti.
To, že jsem zaujatý vůči nim má základ v jejich útocích na mě a obviňování z vice účtů tady.
Což mě ale samozřejmě nedává právo se jim snažit vyrovnat v hlouposti, to uznávám.
Ved preto som napisal ten prispevok, aby si mal lepsiu sancu to pochopit. Zdoraznujem pochopit, suhlasit nemusis vobec. Mozno pochopis o mesiac, o rok, uvidíme.
Este k tomu zdielaniu a kazeniu. Pochybujem, ze vacsina fora a ja uz urcite nie Vam chce nejako vstupovat do debaty. Pokone si zdielajte. Ak Ti vadi co pisem - jednoduche, necitaj. Ja som osobne vcelku spokojny, ked tu raz za cas napisem - je s kym a o com. Ak ale reagujes na to co pisem, podobne Tvoj ‘kolega’ , tak holt suhlas negarantujem. Budete sa musiet s tym naucit zit. Zase nejaky fanusik na baterky Vam snad pisanim si svojho nemoze zobrat tie nadsene emocie.
Rozumiem, tak dobre, dakujem este dodatocne za kompliment. A kedze ovela viac citam ako pisem, budem sa tesit ze si od Teba nieco zaujimave precitam.
Nikdy jsme nepsali nic o tom, aby dali Alonsovi tituly za 2010 a 2012 - to jsou pro nás ročníky (především 2012), kterými si nás Alonso naprosto podmanil svým vykonem na trati (tebe asi ne, u tebe je to zavod z 2008), protože se pral s RB, za kterým Ferrari v té eře jen tak povlávalo. Titul by byla jen třešínka na dortu a opravdu ho po nikom dodatečně nechci - tak nevím co to kecáš.
Dál nechápu proč vytahuješ Abu 2021 - srovnáváš to s chtěním objektivní výhry a dáš za to příklad, že kdyby Massovi prdla pneumatika, jak by jsme tu skákali do stropu. Jestli ti to přijde adekvátní přirovnání, tak ok, ale mě vůbec ne. Velmi trapné a naprosto mimo.
Píšeš tu jak je to u Astonu s Alonsem stejné jako už 10 let, když ti odepíšu, že z 8 zavodu měl 6 podii, tak reakce žádná - vadí ti, že bys musel napsat, že to stejné rozhodně není? Nechceš rozebrat ani na moment ty dobré chvilky? Však ok - pro mě fanoušek Alonsa nejsi (notabene, když píšeš že Alonso skončil, teda skoro skončil. WTF? ) a já možná nejsem pro tebe fanoušek Alonsa.
Myslím tedy, že je to především o absolutní názorové neshodě, neporozumění a vnímání věcí. Tím bych to ukončil.
Nepochopí, nikdy nepochopí, nemůžou
Uplně přesně opačně, a pravda, fandění i v dobrých chvílích nám nesebereš Prostě s tebou se budeme střetávat když se nedaří, pochopil jsem.
S airobotem si bude notovat, to je dobře, taky příkladný fanoušek
I takoví fanoušci jsou.
Chodil jsem hodně na hokej a na hokejové fórum.
Bylo pár jedinců, kteří po výhře nepřišli, ale když se prohrálo, tak to byly eseje, kde všude se stala chyba a kdo všechno hrál špatně.
I přesto bych řekl, že týmu fandili…
To je určitě nějaká psychická diagnóza. @airobot má to nějaký název?
Kvuli takovým je potřeba aby to Aston zase zvrátil na správnou stranu.