Trochu jsi mě zmátl. Ale jedna věc je podělit se o určité emoce prostřednictvím sociálních sítí a prožívat je s jinými. Ať už negativní nebo pozitivní. Máš pravdu v tom, že to je část reality (a zároveň problému) sociálních sítí. Nemám nic ani proti druhé věci, kterou nezmiňuješ a která bere čas mě: možnost hardcore argumentace (na určité téma). Například zda existuje nějaká cesta, jak konzistentně justifikovat Masiho počínání v Abú Zabí (dokazoval jsem, že to jde).
Tyto dvě formy komunikace fungují za předpokladu určité otevřenosti a dodržování logických mantinelů. Problém nastává tam, kde někdo tyto mantinely boří jako slon v porcelánu, kdykoli dojde na udržování tezí, které dotyčný považuje de facto za “posvátné” (smím-li se tak vyjádřit). A ano, emocionálně se s nimi ztotožňuje. Natolik, že považuje za správné a nutné ignorovat nebo překrucovat ty logické mantinely. Nebo si ani není schopen uvědomit, že to dělá.
Podle mého několik jedinců toto boření mantinelů tady provozuje. Pokud by se z toho stal standard, potom fórum jakožto fórum nemůže fungovat - stane se z toho svého druhu “kult”. Anebo bublina. Příklad toho, jak to končí, nabízí tragický osud fóra na f1sports.cz, kde nakonec odešel každý slušný uživatel a i redakce raději fórum v stávající podobě ukončila, protože to už nebylo fórum. A uživatel s nicky “Piškotek”, “Šitner” apod., přítomen i tady, byl součástí problému.
Takže pokud máme udržet fórum jako otevřenou platformu, potom musíme tyto mantinely hájit - i když máme emoce apod., samozřejmě. Pokud fanoušek pilota X začne s jiným fanouškem téhož pilota řešit, že fanoušek Z není správným fanouškem tohoto pilota, protože nesdílí dogmata a předsudky těchto dvou fanoušků, pak je to špatně. To už je to stadium “kultu” (lepší slovo mě nenapadá, i když je to jen příměr), vynucování “dogmatu” a nikoli diskuse v pravém slova smyslu.
Osobně jsem - což je mé právo - komunikaci s určitými jedinci minimalizoval, protože bez dodržování základních mantinelů to nejde a ty tady v jejich podání dostávají těžce na frak.
S @Arafinwe nesouhlasím vždy se vším a některé jeho poznámky na mou adresu nepovažuji za trefné (nemyslím si, že mě čte přesně, i když jsem samozřejmě v zajetí vlastního subjektu, který si nemusí plně uvědomit dojem, jakým působí specifickými rysy svého projevu - třeba argumentačním zanícením). Ale nejsou maligní, což je pro mě podstatné. Sveřepost, s jakou je adorace jednoho pilota spojena s důslednou averzí k jinému pilotovi, je horší. Nemluvě o verbální agresivitě, kterou jeden dotyčný projevil hned v reakci na tento příspěvek a která je mu vlastní.