Na Slovensku sme na tom veľmi dobre, pretože sa veľa vyrába jadrom. 
To len vymleté extrémistické zelené hlavy v niektorých západných krajinách si vypli jadro a dostali sa tým do problémov. 
Na Slovensku sme na tom veľmi dobre, pretože sa veľa vyrába jadrom. 
To len vymleté extrémistické zelené hlavy v niektorých západných krajinách si vypli jadro a dostali sa tým do problémov. 
@Jos_Is_Back
Kluci hodně by mi pomohlo, kdyby jste někde vyhrabali účinnost Vaších elektráren.
V 2022 byl průměr účinnosti celosvětově 33% a v ČR 31%.
Tím že na Slovensku máte hodně vody a jádra na tom s účinnosti budete mnohem lépe.
Ne né. To je pouze účinnost filtrů.
Mám na mysli účinnost výkonu. Třeba dnešní diesely mají účinnost ± 40%, což je asi o 10% lepší, než celosvětová účinnost elektráren.
To nie je o 500km. To je o tom, že aj keď ideš len 300km vkuse na diaľnici (to už dá väčšina pri diaľkových trasách), tak musíš riešiť to, aby si mal auto, ktoré má dojazd cca 400km, pred jazdou nabité aspoň na 80%.
Pritom keď máš spaľovák, tak ti stačí tretina-polovica nádrže a aj keby si náhodou potreboval tankovať, tak to vybavíš do 5 minút celé zdržanie a nemusíš pol hodinu niekde trčať.
za tabulku podakujes, ale zvasty si po sebe neopravis.
Dnešné diesle aj benzíny už sú tak “čisté”, že ti žiadnu plynovú masku netreba a keď ti vadí smrad, tak sa odsťahuj na dedinu, pretože ďaleko väčší smrad je z rôznych fabrík, kontajnerov, skládok a priemyselných zón, ktoré sú súčasťou každého mesta.
Btw aké máš auto, keď tak kritizuješ spaľováky?
to je moja skusenost. mozno u vas Bratislave sa vozite vsetci na novych autach, ale vsetky fiat, opel, hyundai kia ford pachnu, specialne za studena. Nemci a francuzi diesle zvladli lepsie. BMW klobuk dolu, smradia iba 10-20 rocne, aj to len tie o ktore sa majitel zle stara. V meste kde zije milion+ obyvatelov je ten smrad miestami neunosny. napr taky school dropoff. To si radsaj ani necitaj aky to je karcinogenny smrad.
Presne viem o com hovoris, ten kysly vzduch, ktory sa drzi na ulici. Staci, ze prejde jeden 20 rocny diesel a smrad vacsi ako keby presla stara embecka.
takze nie je treba, alebo mi to nema vadit? IMO dizle skor patria na tu dedinu. Do traktora. Vyuziju to aj dedincania, co nakupili dizle aby usetrili 5 euro a potom s tym srmradia po mestach v zapche.
dokonca aj sam Ferdinand Porsche vyrabal na zaciatku kariery elektricke auta. V roku 1901 prisiel s prvym benzinovoelektrickym hybridom, ktory fungoval podobne ako Audi na Dakare. Je to vsetko len otazka baterii, inak by bezny ludia jazdili na elektro uz od pociatku motorizmu.
a zapisal sa aj do dejin motorsportu
The vehicles achieved speeds of up to 56 kilometres per hour (35 mph), broke several Austrian speed records, and also won the Exelberg Rally in 1901, with Porsche himself driving a front-wheel drive hybrid.
Tak ono to dava zmysel. elektromotor je jednoduchsi ako spalovaci. Problemom boli baterie. Baterie su stale najvacsia vyzva, ale uz je to manazovatelne. SS bateries raz pridu, povedzme, ze okolo 2030 sa to dostane do masovej produkcie a to uz bude v mnohych smeroch lepsia alternativa ako ICE.
Elektro pohon je tady od zacatku a vsude kolem nas, proste se v osobnich autech neprosadil a neni to jen bateriemi, coz je to jedine co maji nasilni propagatori neuspesneho produktu v rukou, jakoze jen cekame az nas napadne reseni a dokonce jsme si dali termin do kdy nas to napadne. Je to tema pro lidi co se na svete nudi.
a co je este problem elektroaut okrem baterii?
Ze se neresi hlavni veci jako jsou lode a letadla, pac kdyz uz znecisteni tak to hledat tam, vyrobci aut jsou jen zdanlive snadna korist, hlavne je to tema k nekonecnym debatam bez konce, to je to co na tom hlavne lidi bavi.
myslel som, ze sa bavime o autach…
V oblasti znecistovani jsou k debate letadla, lode a zayebane reky, more odpadem.
A kde bývaš, kde máš túto skúsenosť?
Lebo ja nejaký smrad z výfukov necítim pokiaľ nie som priamo pri nejakom starom aute napríklad na parkovisku, ale pokiaľ som aspoň niekde na chodníku, tak to neregistrujem, že by to nejako smrdelo.
Oveľa väčší smrad ako z áut je z rôznych fabrík. V Bratislave napríklad Slovnaft alebo Figaro. A to isté v každom väčšom meste.
A neprezradil si mi na akom aute jazdíš ty, keď spaľovák je pre teba najväčšia pohroma ľudstva? 
Je to Tvá volba, že ses rozhodl žít na smetišti. Kdo chce čistý vzduch, tak se musí přestěhovat na vesnici, nebo začít jezdit hromadnou veřejnou dopravou.
Však se neboj, asi to nebude trvat moc dlouho a každá rodina získá jedno parkovací místo a všechny další auta budou muset parkovat mimo smetiště na nějakém odstavném parkovišti.
Až takové zákony příjdou, tak uvidíš, že i na smetišti bude čistý vzduch a švitořit vrabci jako v dobách, než se zavedl bezolovnatý benzín.
Čo je ekologickejšie - jeden diesel, ktorý najazdí kľudne aj 400-500k kilometrov ak je o neho dobre postarané alebo dve elektroautá?
Pekne úbohý názor a urážka dedinčanov. Vzorový PSkár, moralista a pokrytec. Požadovať slušnosť na prvom mieste, žiadne predsudky a stereotypy, ale len u druhých.
Diesel je aktuálne lacnejší cca o 5 centov na liter (od beznínu). Navyše na 100km má diesel tak o 2 litre menšiu spotrebu. Ak zoberiem na 100km spotrebu nafty 6L a cenu benzínu 8L, tak na 100km je diesel lacnejší o cca 3.2 eura. Pri ročnom nájazde 15000km je tá úspora na úrovni 400-500 eur. Takže neušetríš len 5 eur. Ušetríš o dosť viac a navyše životnosť auta je podstatne dlhšia. 
A keď tebe vadia “dedinčania” čo ti smradia v tvojom meste (na ktoré majú rovnaké právo ako ty), tak nám prezraď na čom smradíš ty. Tesla alebo MHD? Alebo si dokonalý pokrytec a sám maš spaľovák, lebo elektro je drahšie a nevýhodné?