Kyselinový svět elektromobilů

Keby sa to nabíjalo rovnako rýchlo a malo to rovnaký dojazd a bolo to ekonomicky rovnako výhodné, tak s tým nemám problém. Lenže netrvá to rovnako rýchlo, ale oveľa pomalšie.

Keď idem na lyžovačku, za rodinou, na výlet alebo na dovolenku, tak nechcem každé dve hodiny stáť niekde na pumpe 30-60 minút, keď celá jazda trvá 3-6 hodín. A už vôbec nie v zime.

Bežný človek, ktorý má auto, chodí raz za čas (najmä z väčších miest, raz za 2-4 týždne) dlhšiu trasu za rodinou alebo na výlet a aj keby to bolo len 300km a dojazd auta je 400-500km, tak ho musíš mať takmer naplno nabité pred jazdou, lebo klíma / kúrenie, hudba, 3-4 osoby v aute a ten dojazd je razom menší.

Auto mám na to, aby bolo všestranné, spoľahlivé a slúžilo mne, nie ja jemu.

A bežný človek, najmä z tých spomínaných miest, nemá dom. :slight_smile:

Takže sa opäť dostávame k mojej podstate - elektroauto je ako primárne auto pre bežného priemerného vodiča nezmysel a má len nebýhody oproti spaľováku.

tak fajn, howgh

Proste ja ty prodluzovacky z oken viset nevidim takze revoluce se nekona, cela vec s nepovedenym elektro produktem casem sama zapadne. Vlastne se s odstupem ani neda rict ze to byl dobrej pokus jak vsem najednou neco porucit.

SS baterie skor ci neskor pridu. Ked budu v masovej produkcii auta s dojazdom 1500+ km a nabijanim 10min, to mi uz asi aj vodicak vezmu, ale verim tomu, ze raz sa to stane. To by som v takom pripade nabijal auto raz za mesiac a pol co by mi celkom vyhovovalo.

1 Like

Ja to vidim tak, velke zavedene znacky se toho budou chtit pri prvni prilezitosti zbavit, mozna zustanou mali specializovani vyrobci s uzkou klientelou s domkem ktera se bude chtit citit nadrazene, zadnej velkej byznys. I ta Tesla vznikla a skonci jen jako burzovni instrument. Vlastne ja elektro auta neradim do motorismu, i kdyz to motor ma, pouze okarosovana VZV.

Umim si predstavit elektro auta znacky Still, divim se ze je jeste nemaji v nabidce kdyz technologii pouzivaji desitky let a elektro auta na verejnych komunikacich nebyla nikdy zakazana. Nebo naopak, nedivim se ze nemaji auta v nabidce, protoze vyrabet elektro auta jako masovy produkt je vekem overeny blud, jinak by uz jich tady byly davno v provozu miliony a miliony a miliony.

to je blbost. velke zavedene znacky to budu chciet (budu musiet) mat podchytene. Zatial vobec nevyzera, ze by sa toho isli zbavit.

najradsej som tomu, ze diezle z osobakov postupne miznu. ked uz za nic tak za toto to stoji.pre osobne dizlove auto v meste by som vyrubil extra dan. povedzme takych 2000 eur rocne.

1 Like

Přitom právě diesel je z trojky kyselina, benzín, diesel to nejekologičtější palivo s nejlepší účinnosti.

Nech ho byt, ma svuj nerealny svet.

Současná politická situace mu ale nahrává.
Nechci zabřednout do politiky, tak tohle téma beru jako ukončené.

Nekdo rikal diesel?

1 Like

To je tajné testování syntetického paliva pro F1. :crazy_face:

Ano, samozrejme! Ten kour je jenom z agregatu, ktery nabiji baterie, ktere pohani toho turka. Takze to je defakto EV, jako mela audi na dakaru. :smiley: :clown_face:

Tyhle elektrocentrály jsou skutečně ekologické. :+1:

No ale politici svet neridi, bohati si svet spalovaku vzit nedaji, bez obav.

ohladom CO2, nic ine. smradu je z toho viac ako v Saigone. Taka ranna zapcha a vsetky tie uzimene chrochtaky, clovek aby nosil so sebou plynovu masku.

2 Likes

Robím veľa diaľničných preletov ale 500km nedávam a aj keby dám, tak posádka si žiada rozhodne pauzu, takže je irelevantné že nejaké elektro auto dá alebo nedá 500km na diaľnici :upside_down_face:

Btw 500+km dojazd na diaľnici potrebuje 1% populácie? Či nejaké promile ? Smiešne reči.

Elektronické autá nie sú pre všetkých, rovnako tak nie sú ani dízlové alebo benzínové. Každý si môže vybrať.

Leapmotor ponúka SUV elektrické s normálnym dojazdom za cenu 27-35tisíc €, od 650tis kČ
Uvidíme čo prinesie budúcnosť ale ceny idú správnym smerom.

Ale téma by mala byť o elektrických autách, nie o TDIčkových mokrých snoch.

1 Like

Ted tomu nerozumim… O 500 kilometrech jsi psal prvni, ze to tvoje benzinove SUV neujede. Ja i @Jos_Is_Back jsme se jen zeptali, co to mas za suv. Ja ti to rozporovat nebudu. Je to tvoje osobni zkusenost a zajimalo me, jaky SUV je na tom takhle bidne, ze neujede ani 500 kilaku na plnou nadrz. Pro me osobne je cas na dalnici ten nejvic ztracenej cas. Takze pokud jedu sam, tak si vyssi stovky klidne ujedu. Ale zase tady je to na kazdym cloveku zvlast. Sto lidi = sto chuti.

Prvne jsi psal o tesle za 40k. Ta cena 40k je, pokud to das cash na drevo a mas nejvetsi socku tj. bila barva, zakladni kola a o interieru se nema cenu bavit. A jestli nekdo polozi 40k €/1mio jen tak na drevo, tak to nema v hlave v poradku…
A zase tady plati pravidlo o lidech. Nekomu se to libi a je to pro nej svatej gral. Ok, je to kazdyho vec a neni jediny duvod, proc mu to rozporovat a nebo mu nadavat.
Leapmotor je stejna bida. Z venku je to grc, ktery si hraje na cayenne a uvnitr no… Kazdej ma jinej vkus.

Co uz me trosku bavilo a bylo docela fajn, tak je porsche taycan 4 cross turismo, ktery ma 800V architekturu a dokaze nabijet az 320kW za nejvic idealnich podminek.

Za me osobne je tohle vsechno teprve v zarodku. Pro nas jako koncaky je jenom dobre, ze je tu konkurence a znacky musi vyvijet a predhanet se.
Ja bych do toho svoje penize nedal. Nakup EV mel v CR nejvetsi vyhodu minuly rok, kdy osvc a pravnicky osoby meli 0% urok na uver. A v pripade kdy meli ziskovy rok, tak dostali ke vsemu 200k slevu. :smiley:

1 Like

S ohledem na CO2 se kyselina k dieselu vyrovná až po ujetí 200 000km. Takovou dálku většinou ani žádná kyselina neujede. Přitom by se kyselina musela nabíjet pouze z ekologických zdrojů. Voda, vítr, nebo sluníčko.
Jakmile napíchneš kyselinu do zásuvky v ČR, tak můžeš na nějakou ekologii zapomenout úplně. Na Slovensku jste na tom mnohem lépe, protože vám hodně energie vyrábí voda, ale i tak by jste s kyselinou museli najet nejméně 300 000 km, aby jste mohli začít být EKO.

2020

2024

1 Like

Díky za tabulku.