Kyselinový svět elektromobilů

Mimochodem Cina ukazala novou petiletku. Ted se uvidi, jak moc Cinsky EV jsou dobry a jaka bude jejich realna cena bez pomoci zeme.

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/china-excludes-evs-latest-five-year-plan-industry-grapples-with-oversupply-2025-10-28

Třeba Mercedes G ujede na jednu nádrž po dálnici přes 1 000 km.

Nádrž má na 100 litrů.

ktore auto ti za 40k ponuka vyhrievany volant, vyhrievane sedadla vpredu aj vzadu, ventilovane sedadla vpredu, nezavisle kurenie/klimu, trojite tesnenie na dverach, dvojite skla a panoramaticku strechu?

Myslel som najma vyhodu z hladiska jazdy (dojazd, rychlost tankovania) a financii (obstaravacia a zostatkova cena), ale ked sa pytas na vybavu, tak tipujem, ze taka Octavia za 40k ti toto ponukne (neviem, myslim si) alebo nejaki azijski konkurenti v podobnej cenovej hladine.

A ake je to elektroauto za 40k v tejto vybave?

PS: Ja nie som striktne proti elektroautam. Su pouzivatelia, ktorym zmysel mozu davat, ale je ich velmi malo. Elektro sa ti financne oplati jedine ked ho chces na vela rokov, mas rodinny dom kde si ho nabijas v noci a jazdis 99% kratke trasy po meste. :slight_smile:

Súhlas.​

Jedine co je na EV drahsie v porovnani so spalovakom su baterie. BTW recyklovane su o tretinu lacnejsie a maju lepsie parametre ako nove. Aby ma tu niekto nenapadol - ta recyklacia sa porovnava s celkovymi nakladmi na tazbu a vyrobu novych. Dava to zmysel ked si clovek uvedomi, ze tie materialy sa ziskavaju jednoduchsie, rychlejsie a lacnejsie z pouzititych battery packov ako z povrchovej bane v Kongu.

Dalsia vec su slubovane solid state. Toyota to kazdy rok posuva, ale snad sa uz coskoro dockame. Dojazd by mal byt cez 1000km, hmotnost o 20-30% nizsia, nabijanie v minutach a zivotnost cca 40 rokov na 90% kapacity. Otazka je cena, ale aj ta casom pojde dole.

Ked tu tak porovnavam zostatkovu cenu. Vela velmi starych EV nie je, ale ked porovnavam tak 5 rocne auta tak tu kde zijem je to na urovni aut od BMW/Mercedes (treba porovnavat ekvivalentne znacky, nie BYD EV vs emkove BMW a pod). Ked niekomu ide o zostatkovu hodnotu nech si kupi hybrid od Toyoty alebo Ferrari.

1 Like

Můžu se zeptat jak si takový proces recyklace baterií představuješ?
To jako někdo zmáčkne tlačítko reset a baterie bude rázem lepší než ta stará?

Vzdyt jsem ti psal, ze SVR na plnou ujede 700+ km. :smiley: A to pisu z osobni zkusenosti. Coz je jeden z duvodu, proc jsem se ptal tebe, jaky to mas suv, ze nezvladnes na nadrz ujet 500 km… Jelikoz SVR je 5.0 v8 kompresor, tak si myslim, ze kazdej mensi spalovak at benzin nebo nafta, tak tech 500 zvladne uplne hrave.

Samozrejme zalezi na noze a nalade ridice. :))

1 Like

Tesla. Dojazd podla mna nie je problem, kedze 30min prestavka na dlhej ceste padne vhod. Najvacsia vyhoda je samotny elektricky pohon, pokial sa ti to paci, a ver mi, ze ludia v meste ocenia ked nemusia pocuvat ten rachot a dychat skodlive latky. Je to take neintruizivne a elegantne.

ja si ho nepredstavujem. predstavuju si to uplne ine hlavy ako ta moja. Baterie sa zomelu a pomocou hydrometallurgie sa z nich dostavaju potrebne kovy. Konkretne Jaguar / Landrover na tom spolupracuje v UK a niektore auta jazdia s takymito bateriami a urcite to nie je jedina automobilka.

Takže v podstatě se jedná o podobný proces jaký provádí Toyota.
Nejdříve se baterie pomelou, pak se spálí všechny hořlavé sloučeniny s plastem a zbytek se hodí do kyselinové lázně, nebo louhu, aby se odseparoval zbytek kovů, který po hoření zůstal.
Prostě dokonalý kyselinový svět od A do Z.
Asi bych měl ještě připomenout, že v každém elektro autě je přes půl tuny jedovatého svinstva.

4 Likes

Propagace kyselin vychází pořádně draho. :grin:

1 Like

Tak to se povedlo :male_detective:

1 Like
  1. Nemusíš náhodou v Tesle platiť nejaký mesačný poplatok za to, aby si mal komplet všetky tieto funkcionality prístupné? (neviem, pýtam sa, lebo kedysi som zachytil niečo o tom, že výbavu si tam musíš kupovať mesačným poplatkom)

2. Áno, prestávka každé 2-4 hodiny jazdy je fajn, ale je to obmedzujúce. Za prvé nie každému treba 30 minút prestávky, niekomu stačí 5-10 minút.
    Za druhé, ak by mala väčšina elektromobily a každý by nabíjal 15-30 minút, tak by sa na nabíjačky čakalo hodiny.
    A za tretie, nechcem byť nútený stáť každé 3 hodiny, niekedy zvládnem v pohode aj 4 hodiny bez prestávky a zbytočne by mi to predĺžilo čas cesty. Prestávka má byť mojou voľbou, že si chcem oddýchnuť a natiahnuť sa, nie aby ma nútil krátky dojazd zastavovať.

3. Áno, ľudia v meste ocenia, že jazda je tichšia a bez výfukov, ale je to pokrytecké a krátkozraké pozerať sa len na ľudí v meste a argumentovať aké je to ekologické. Treba sa pozrieť na celý životný cyklus auta, od ťažby surovín, výrobu, používanie až po likvidáciu. To, že sa neťaží a nelikviduje v meste, kde býva najviac ľudí, neznamená, že to nie je problém.
    Navyše keď bežné spalováky môžu ľudia využívať 15-20-25 rokov, zatiaľ čo elektromobil keď mu klesne dojazd radšej zahodíš a kúpiš nový, lebo výmena batérie je nákladná.

4. Stále je tu ekonomická nevýhoda. Kúpna cena vyššia, zostatková nižšia ako pri spalováku.

1. nie, neviem o tom
  2. cim viac nabijaciek tym lepsie
  3. ja netvrdim, ze je to ekologickejsie; recyklacia baterii je vec
  4. helmutko uz pisal, ze ta depreciation je podobna ako u niektorych nemeckych vyrobcov, zalezi na modely a vyrobcovi

To je síce pravda, ale aby elektromobily mohli plnohodnotne nahradiť komfort spalovákov pri nabíjaní, tak nabíjačiek by muselo byť toľkonásobne viac, koľkonásobne viac trvá nabíjanie oproti tankovaniu.

Na dojazd cca 900km si natankujem za nejakú minútku a môže ísť tankovať ďalší.

Na dojazd ledva 500km nabíjam koľko, 30 minút? A aj to sa bavíme o rýchlonabíjačke, ktorá stojí hádam aj viac ako benzín/nafta.

Stále neviem nájsť jeden väčší benefit pre bežného používateľa, ktorý by ma presvedčil si to kúpiť ako primárne auto (nahradiť spaľovák).

PS: Nie som nejaký odporca elektroáut, svoje využitie určite majú a keby mám rodinný dom a v noci si ho nabíjam za pár korún, tak ako druhé auto pre manželku do mesta to môže byť fajn. Ale pre bežného priemerného vodiča, je to zatiaľ používateľský aj ekonomický nezmysel.

1 Like

a keby sa to nabijalo rovnako rychlo ako natankujes spalovak tak by si ten benefit uz videl? ak ano, tak tie benefity vidis uz teraz len ti ich zastiera ta nevyhoda dojazdu/nabijanie. Bezny clovek vsak nejazdi 500km denne a ano, hlavne je mat dom.

Já jsem se jako fakt pobavil. :smiley:

1 Like

Jo ja taky, originalni pristup k veci :rofl: umim si predstavit dalsi…