Kauza okolo motora Mercedesu sa rozbieha, v pondelok čaká motorárov dôležité stretnutie | Magazín F1 - F1online.sk

Pardón, že vám do těch vašich konstrukčních úvah zasahuji, ale bolí mě při čtení u srdce tak intenzivně, že se to nedá vydržet a musím vám dát návod jakým směrem se ubírat ve vašich myšlenkových bouřích.

Cituji článek C5.4.3 “Žádný válec motoru nesmí mít geometrický kompresní poměr vyšší než 16,0…, postup měření bude prováděn při okolní teplotě”

Vysvětlení:

• geometrický kompresní poměr je čistě
    záležitostí výpočtu z metrických
    délkových hodno naměřených při
    konstantní dané teplotě. Nezohledňuje
    nic jako: průtok, hustotu, teplotu, rázy
    setrvačnost ani zpoždění, těsnost
    ventilů a pístních kroužků a pod.

Vzorec vám psát nebudu páč evidentně neznáte ani Archimédův zákon.

Takže závěr:

• v konstrukci existuje jen jeden pojem a
    to geometrický kompresní poměr který
    je jasně daný a nelze ho jakkoli
    zkreslovat.

Ta celá debata kterou tady vedete se točí okolo efektivního kompresního poměru který je v každou chvíli jiný, při každé teplotě, otáčkách a dokonce se mění i podle počasí…

Takže je to taková chiméra, kterou nikdy nikdo neviděl, natož aby ji dokázal chytit, nebo dokonce změřit.

A teď kuchařský kvíz na závěr:
Kdybych se hypoteticky rozhodl péct vánoční cukroví, mám použít hladkou, polohrubou, hrubou mouku, nebo bych to mohl nahradit jemnými pilinami? Hádám, že výsledek musí být stejný…

Veselé Vánoce inženýři.

3 Likes

Clovece Ty si fakt myslis ze to nejde merat za jazdy … ?

Pěkně napsáno, ale to je přeci v téhle diskuzi jasné ne? My vedeme debatu o maximálním kompresním poměru (nesmí být vyšší je ekvivalentní formulace), který je v tomto případě nejvyšší jen v jednom jediném případě a to, když postavení pístu vytváří nejmenší pracovní prostor válce ne?

Žádnou Chiméru tam nevidím, ať koukám jak koukám. Ale třeba se mýlím.

Tvůj kuchyňský kvíz je jednoduchý. Tvé vánoční cukroví musí chutnat všem alespoň za 8 bodů na desetibodové stupnici, kde 10 je nejvyšší hodnota a mouku si použij jakou chceš a klidně i piliny. :wink:

Hezké svátky Tripere.

P.S. jsem rád že stále existuješ. :grin: :wink:

2 Likes

Tak ještě naposledy upřesním.
Článek který cituji říká, že vypočtený objem válce z naměřených rozměrů za běžné teploty při spodní úvrati pístu nesmí být větší než šestnáctinásobek stejně vypočteného objemu válce při horní úvrati pístu.
Navzdory tomu co tady píšete, tak efektivní kompresní poměr je vždy nižší než geometrický, ne obráceně. Pokud tedy samozřejmě nemáš teleskopickou ojnici…

Tímto bych moji účast minimálně pro letošek ukončil, doufám že mi nepřivodíte zase srdeční arytmii až sem zase nakouknu.

Na závěr mě ještě napadá Vánoční kvíz, když jsem zmínil tu vaši neznalost Archimédova zákona:

• “Není pochyb, že kilogram olova je těžší,
    než kilogram peří…”
    Nebo?

Kdo to dokáže vysvětlit, dostane při mé příští návštěvě v roce 2026 pochvalu před nastoupenou jednotkou.

A vynechte AI, ta je na to moc hloupá.

A proč teda sám kopíruješ z AI?

2 Likes

Když na jednu nohu spadne kilo olova a na druhou kilo peří, tak se pohled na fyzikální zákony může dost výrazně odlišovat.

Já rád peču bez mouky a taky mi to chutná.

Přeji Ti hodně zraví a dobré lidi kolem sebe. Krásné vánoce. :clinking_glasses:

2 Likes

Ferdo, víš, že mouku nemusíš dávat nutně do všeho a proto není chlubení pečení bez mouky? :stuck_out_tongue:

1 Like

Když já sladké raději přenechávám odborníkům. Ještě bych ty výtvory musel po sobě jíst sám. :grin:

1 Like

to chápu, taky to radši přenechám kvalifikovaným. To já raději klepnu kapra, zpracuju ho a naložím do soli, než ho pak obalím na smažení

2 Likes

FIA a Mercedes jsou pořádně v úzkých :stuck_out_tongue_closed_eyes:

2 Likes

Protože nemá dostatečné vzdělání. chňa chňa…

1 Like

Dej ho do kefiru.

Vidíš, zase jsem vyhrál, že to Triper nevydrží, znova :smile:

2 Likes

Kapra povinně dodržujeme na Vánoce všichni, no ne? :slightly_smiling_face:

2 Likes

musis tam mat lepok inak z pilin nic neupecies.

vsak mi povedz ako by si to meral za jazdy?

To bylo jasný, však sem dolezl znova i po tom co se sám vyhodil hlasováním, že je to multinick. :laughing: Tohle byla jen otázka času…

2 Likes

Kapra pouze kupuji a pak dojídám co se nesní u vánoční večeře. Dnes je totiž jiná doba a mladí by raději jedli slepici, nebo lososa ze sádek a tak se dělá kapr hlavně kvůli mě. Kupuji si velkého přes 5 kilo a za pár dní je po něm.

1 Like

Jo, ale už naporcovanýho. :sweat_smile:

1 Like

To se nevylučuje :slightly_smiling_face: Já si ho teda zabitého zpracuji sám, a bez kapří polévky dle naší babičky by to nebylo ono :+1:

2 Likes