Horner by sa podľa Browna mal obávať o prácu: Nepodávajú výkony na trati ani mimo nej | Magazín F1 - F1online.sk

Vsetky problemy s jazdcami v RBR pramenia z auta. Keby auto nebolo tak specificke, tak nikto nema najmensiu pochybnost o personalnej politike RBR. Minuly rok tam prebiehal boj o moc (ten presahoval RBR a islo o boj v materskej spolocnosti), ale ten uz je zda sa ustaleny.

Keby v McLarene pri Norrisovi vyhorel Piastri podobne ako Ricciardo, tak su v takej istej situacii ako RBR.

Problem nie je personalna politika, ale auto. Druhym problemom su vyjadrenia Helmuta, ale tie nemaju vplyv na nic, iba na zle PR.

RBR nema koho uz podpisat, nikto “zvonku” nema zmysel. A keby pred sezonou posadili do A timu Tsunodu, tak teraz su v rovnakej situacii, akurat by o par VC neskor menili Tsunodu za Lawsona opacnym smerom. :slight_smile:

tak brown prisiel do timu s velkymi problemami, takze je normalne, ze mu daju cas na to aby ukazal co v nom je ked si ho uz vybrali

lenze horner rozlozil majstrovsky tim svojimi osobnymi problemami
ak sa mclaren dostane do pozicie kde bol doteraz rb a potom spravi v time take dusno ako horner tak tiez moze cakat, ze mu niekto odkaze to co on hornerovi :slight_smile:

Vidim to stejne. A to jsi zminil pekne toho Riciho v McLarenu.

To pekne koresponduje s tim co probiha na linii Max vs ostatni. Pricemz Max nikdy nedostal kolegu ktery by mel renome Daniela. Kdyz shorel Rici u McLarenu, tak s nejak nevybavuji, ze by se psalo, ze auto je delane na Landa. Ale treba mi to uniklo.

On jeden zajimavej point k tomu mel Kral. Ten sveho casu rikal, ze neschopnost Checa zajet slusnej vysledek, pripadne dojet, je obrovskej hendikep RBR, protoze nemaji relevantni data na porovnani a to se musi projevit v case.

A v tehle souvislosti je zajimave, ze dokud tam byl Rici a jezdil mizerne tak McLaren bylo mizerne auto. Pul roku po prichodu Oscara, ktery se hned od zacatku prezentoval konkurenceschopnymi casi k Landovi, jejich vyvoj leti kvalitativne nahoru.

Mercedes v nove ere nema Bottese a Hamilton byl v te dobe znam svou neochotou podilet se na vyvoji a zbyva novacek v teamu.

Ferrari? No tam ta moje teorie moc nesedi, ale nevim jestli Ferrari je normalni staj, viz. minuly vikend.

Kazdopadne ono zamereni auta na Maxe ( i kdyz si myslim ze neni tak extremni, jak mnozi nazancuji), nemusi byt az tak preferenci Maxovych potreb, jako spis dusledkem toho, ze jina relevantni data proste nemaji.

2 Likes

Tak hlavne Horner ten tim vybudoval, vyhral s nim 4 tituly, potom ich potopili slabe motory Renault, Horner prijal velku vyzvu ist do toho s Hondou, s ktorou McLaren zlyhal a vyhral dalsie 4 tituly.

Horner ziadne osobne problemy nemal, len niekto zvnutra timu na neho ucelovo vyrobil kauzu, v snahe dostat ho von z timu. Pisal si s tou zamestnankynou? Asi ano. Obtazoval ju? Podla uniknutych sprav urcite nie. Je to vec, ktora by sa mala riesit verejne? Nie. Malo by sa to riesit interne a vobec sa to netyka F1.

Jeho chybou je, ze sa do toho vobec nechal namocit, ale s jeho pracou to nema nic spolocne, takze na vyhadzov nebol ziadny dovod.

1 Like

Ano ano, uplne jsi me prohledl. Kdepak ja a vecna diskuze. Pff. Co tak taky ja vim o F1, ze jo?

Hezky den a uzij si vikendovy zavod. Domnivam se, ze McLaren vsem ukaze zada. A pokud ne Lando, tak Oscar zazari. :wink:

1 Like

ano vybudoval s velkym prispenim neweyho, ktory vybudoval technicke oddelenie
ale to je uplne jedno, nieje to jeho tim, on je tam len zamestnanec

a tu aferu s podriadenou mal co potom viedlo ktej dusnej atmosfere v time a problem nebola ta afera ako to ako nedokazal prijat, ze ta zenska uz v afere nechce pokracovat
on dodnes nikto nespochybnil, ze ta uniknuta komunikacia by nebola pravdiva, ona pravdiva bola a z nej celkom jasne vyplyvalo, ze predtym nieco spolu mali a ona to ukoncila s cim sa horner nechcel zmierit

horner tu aferu priznal tym ako teatralne sa potom po padocku prechadzal so svojou zenou. to bolo tak jednoznacne, ze o co mu islo, ze viac nebolo treba k tomu hovorit :slight_smile:

Pozri si tvoju reakciu na mna a tu aroganciu hned od uvodu a styl… To ma daleko od prejavenej snahy vecne diskutovat.
Nikde nepisem, ze o F1 nic nevies, naco dalsie zvelicovanie.
Ak nepisem pravdu, lepsie oponovat citaciami.
Napr. kde som ja ten co niekoho (RB/Max) urazlivo a nepravdivo hejtuje, alebo glorifikuje McLaren, ako ty robievas s Maxom napr.

VC si urcite uzijem, bezohladu na to, kto vyhra.
Ale az dalsi vikend :slight_smile:

1 Like

To je pravda, vždy je to práca viacerých kľúčových ľudí, ale je to práve Horner, ktorý Neweyho viackrát presvedčil, aby zostal. Jeho najväčšie manažérske majstrovstvo bolo, keď Newey už bol zabalený smer Ferrari, ktoré mu ponúklo všetko čo chcel, no Newey ho na poslednú chvíľu presvedčil, aby ostal. A vďaka tomu majú ďalšie 4 tituly.

Súhlasím, ale kto by bol na jeho pozícii lepší? V súčasnosti v padoku nie je schopnejší šéf tímu. Wolff je tiež top, ale prišiel na hotové, ten sa musí teraz ukázať, že znova vráti Mercedes na vrchol.

Takže ako by si RBR polepšil vyhodením Hornera? Nijako. Keby minulý rok odišiel, tak by sa im to rozsypalo kompletne ešte počas sezóny, taký boj o pozície by sa tam strhol. Už by tam možno nebol ani Verstappen a Lawson s Tsunodom by teraz boli v PK za jedno s Alpinom.

Veď to som sám napísal, že podľa mňa to bolo reálne, ale videl si tam nejaké obťažovanie? Ja nie. A ak tam nebolo sexuálne obťažovanie, tak žiadna kauza nie je a je to len zákerný podraz zvnútra tímu prostredníctvom vymyslenej kauzy. Jediný kto môže Hornerovi niečo vyčítať je jeho žena.

Bud sa nevyjadrujem jasne, alebo sa ma snazis zamotat. Este raz. Brown kritizuje ich vykony na trati. Pytam sa ake vykony kritizuje, ked Verstappen minuly rok bral titul a teraz je hned za Norrisom? Kde je v tomto dovod obavat sa v pripade Hornera o sedacku? Ze nebrali WCC? Ze aktualne nemaju auto na vitazenie? Potom sa pytam, ako to, ze taky Wolff ci Vasseur este vo svojich kreslach sedia? Aj Brown, minuly rok mali brat aj WDC. Ved RBR je stale na poprednych prieckach, tak ake vykony na trati chybaju? Iste, kazdy chce byt prvy, ale prvy moze byt len jeden.

Druhu sedacku som sam kritizoval, ze RBR sa sustredil, aby sa komfortne v aute citil Verstappen, druhy pilot si sam nejako musi poradit, Marko sam povedal, ze primarne im ide o WDC. Dobry pristup? Za mna nie a dobieha ich to, ale to ze ich McLaren s autom predbehol je normalna vec. Ved dominovali a nastavili latku pre vsetkych.

To je tazko, ked vytahujes veci o ktorych vobec nie je rec

6 Likes

Je fakt zvlastna situacia, ze ti mam ja dokazovat nieco, co ty sam pomenuvas, ze kolosalne pokaslali?
Co teda pokaslali a Brown o tom nemoze hovorit?

Toto je realne vyjadrenie, nie nadpis.
Co je na nom nepravdive?
Kde rozobera vysledky?
A tie nesli od 23, bez zmeny pravidiel dole?
Ak by v 23 niekto povedal, ze RB v 24 neziska PK a Max pol sezony nevyhra, neveril by som a podla mna toto vtedy nikto necakal. A v 25 to pokracuje, Liam vykopnuty po 2 VC, to je zase dianie mimo trate. To tiez nie je na kritiku?

Mne vytykate, ze som citlivy na kritiku McLarenu, ale idete ci ides popierat uvedene vyssie?
Navyse opakujem, ze mne nevadila kritika, ale vulgarny sposob. Ty si to nepisal, uznavam a mrzi ma ak to vnimas, ze ti to pripisujem.
Odsudit som ta to vsak tiez nevidel…

Ja tu utoky na Browna (aj Stellu ci Landa) evidujem nonstop, nie len teraz, tak prepac ak sa niekedy ozvem, ze je to aj neadekvatne, robievas to tak aj ty k RB a ja ti nepisem nic osobne o demaskovani a podobne…

1 Like

No nie sú. McLaren nemá problém siahnuť po pilotoch mimo svoju akadémiu, McLaren nemá problém rozlúčiť sa s pilotom, s ktorým sa im nedarí (Ricciardo) a podpísať iného, s ktorým ale výsledky majú (Piastri) – tiež dosť podstatný rozdiel proti Red Bullu.

To, že pilotom sa darí všade inde len nie v Red Bulle (a to tým ístým pilotom - Gasly, Albon!), tak ukazuje, že problém nie je v RB21. Tie problémy má Red Bull už roky (!) a to aj pred zmenou pravidiel. Súčasné auto je maximálne symptóm (maximálne, pretože neverím, že na rošte nie je pilot, ktorý by s ním nedokázal byť do pár desatín za Verstappenom).

Je len a len na Red Bulle ako to vyriešiť a áno, riešenie ten problém má. Že to nedokázali vyriešiť za niekoľko rokov je ich problém. Ale OK – majú 4 jazdecké a 2 konštruktérske tituly, takže z globálneho pohľadu je to v pohode.

2 Likes

Záleží z akého uhla sa na to pozeráš. Ak sedíš na ružovom obláčiku, tak áno. Oni ale hlavne neobhájili konštruktérov a to mali na začiatku sezóny suverénne najrchlejšie auto (rok predtým úplne bez konkurencie a pravidlá sa nemenili)). Plus to, že po prvej pollke sezóny vôbec dopustili nejaké úvahy o tom, že Norris môže získať titul a tá strata výkonnosti sa preniesla aj do tejto sezóny.

Odchody kľúčových ľudí idú tiež za Hornerom, Pérezova náhrada, …

Je toho dosť, čo sa dá kritizovať.

Takže áno, Max získal WDC, ale bolo to minulý rok vďaka Hornerovi, alebo napriek nemu? :thinking:

2 Likes

Rozhodne nie. Každý spraví chybu (Brown priznal, že mal do zmluvy dať výkonnostnú klauzulu, hoci vtedy to bolo brané ako zbytočnosť). Podstatné je, sa z nej poučiť a spraviť aj bolestivé rozhodnutia. A prepustenie a vyplatenie Ricciarda sa McLarenu niekoľkonásobne (!) vrátilo.

Chyba bola naopak držanie Péreza, ktorého ešte nezmyselne Horner podpísal na ďalšie 2 roky (druhá chyba), navyše zopakoval Brownovu chybu a musel po pár mesiacoch platiť Pérezovi ťažké odstupné (tretia, asi najväčšia chyba). Na rozdiel od Ricciardovej náhrady v McLarene sa ale Pérezova náhrada v Red Bulle vôbec nejaví, že by priniesla hodnotu.

Takže v tomto jednoznačne zlyhal Horner (a v obsadzovaní druhej sedačky zlyháva už roky – od odchodu Ricciarda z RBR).

Navyše ak Brown chyboval, že podpísal Ricciarda, tak čo povedať o Hornerovi, ktorý ho aj v tomto skopíroval – Ricciarda podpísal a opäť nezmyselne dlho držal v Alpha Tauri / RB, čo má byť tím na hľadanie mladých talentov pre A-čko.

2 Likes

Asi sa zhodneme na tom, ze ten problem je v aute a nie v pilotoch. Vsetky tie auta navrhoval Newey. Vsetky su specificke, no zvlada ich len Max. Bolo to chybou robit taketo auta? Ja myslim, ze nie, ze 4 tituly su toho dobrym dokazom.

Otazka potom je, ze ci moze byt Max rad za Neweyho alebo skor Newey za Maxa?

Riesenim je vydrzat do 2026, ine riesenie nevidim. Ciastocnym riesenim by bolo spomalit auto, cim by sice pomohli dvojke, ale Max by uplne vypadol z boja o podia. Takze len vydrzat. Rovnako ako Ferrari muselo pretrpiet 2020.

Newey robil aj autá, v ktorých za Williams, McLaren, či Red Bull dokázali víťaziť obaja piloti. Takže o Neweym to tiež nebude. Resp. maximálne len z časti.

Možno. Ale opakujem – Red Bull už zažil niekoľko zmien pravidiel a dvojka pri Maxovi furt nestíha v rámci nejakej rozumnej tolerancie. Podľa mňa je chybou tímu, že dvojke nedokážu pomôcť, resp. nájsť nejakú, ktorej by pomôcť dokázali.

3 Likes

Toto bola chyba? Ved teraz mu tu polka vycita, ze Pereza vyplatil a vyhodil, ze to nemalo ziaden vyznam a iba prisli o mexicke prachy.

Ty zas pises, ze ho nemli ani predlzit. Po vojne je kazdy general, ale vyhodil by si ho po 2022, ked ziskali WDC aj WCC a Perez skoncil na P3? Alebo nebodaj po 2023, ked totalne zdemolovali F1 a prvykrat v historii ziskali sezonne 1-2 ? Povedz kedy bolo podla teba spravne vyhodit Pereza a koho by si dal ako nahradu?

Tam skor zlyhava koncept auta, ktory nedokaze nikto okrem Maxa zvladnut. Ale ked mas 4 tituly v rade, tak asi to az take zlyhanie nie je.

Zbežne som to tu prebehol. “Chlapi, vám fakt Yebe” ako povedal klasik. Vrcholom je, že tiMur vyčíta Mattimu niečo čo už raz pred ním urobil on sám… pre neinformovaných, myslím tým odchod z fóra.

1 Like

To boli ale uplne ine auta, ina aerodynamika, ine motory, iny svet. Od 2019 jediny kto tie auta zvladol, bol Verstappen.

Bud je chyba v aute alebo v tych styroch pilotoch, co v nom pohoreli. Vyber si, tam ina moznost nie je.

Ako? Albon s Perezom dostali vsetku podporu sveta. Co mal tim pre nich spravit viac? Lebo taketo prazdne slova vie davat kazdy.

Dam priklad - Nepamatam sa, ze by niekto niekedy kritizoval Ferrari za to, ze pri Alonsovi drzalo Massu. Pritom to bola velmi podobna situacia, akurat ze rozdieli v poli boli ovela vacsie, a tak Massa nekoncil mimo bodov.

Horner má veľké šťastie že šéfuje RB

Ak by to bol iný tím tak už pri podozrení aké na jeho adresu bolo, by tam vzhľadom na potrebu chrániť značku nebol

Brown dost ostře rejpá do RB a někteří se diví, že to vytváří protitlak?
Dokážete si představit, kdyby to bylo obráceně a Marko takhle rejpal do McLarenu? To by byl křik :grin:

8 Likes