Horner by sa podľa Browna mal obávať o prácu: Nepodávajú výkony na trati ani mimo nej | Magazín F1 - F1online.sk

Jj, bohužel ses zase ozval a zase akorát zasíráš diskuzi

Je mi to jasne, ze korporat ma psychologicku vyhodu a vie ti to zneprijemnit, no na tvojej strane je zakon. Vies od nich vypacit pekne odstupne (stalo sa v byvalej firme, kde zamestnanec odchadzal spokojny s 10-tisic eurami ako odstupne - a to uz je vypoved dohodou), no ludia su neznali a nechaju so sebou zametat a dobrovolne podpisu hocijaky blud, co im niekto da na stol. Ale to uz je problem ludi. :slight_smile:

A tys mi nevěřil, že z dominantního týmu se stane pojizdnej cirkus :grinning:

Nedostanes vypoved dohodou. Dostanes vypoved pro nadbytecnost. Malokdo ti da vypoved podle tusim paragrafu 53. Ano nejake odstupne dostanes. Dva mesicni platy a tri mesice tam budes makat. Nebo ti nabidnou sest mesicu odstupne a koukej mazat hned. Hadej co vezmes.

Chod prosimta im ozrejmit ake prava ma zamestnanec a ake zamestnavatel lebo mi z toho krvacaji oci :smile: a myslim to vazne no joke

1 Like

Já si přečetl kousek, a teď krvácí oči mě, tak díky :grinning:

1 Like

Ano v tom s tebou souhlasim. Nekdy je to extrem. Ale uvedom si. Ty jsi nadprumerne inteligentni, ale to bohuzel vetsina lidi nema. A i pokud sami o sobe tu inteligenci maji.

Ty ses takovej valecnik. Je to videt i tady na foru. Vlastne se nikdy nevzdavas. Ale to jsi vyjimka. A uprime kdyby ses stretnul napriklad se mnou a ja bych zastupoval korporat, tak bych na tebe nevsadil.

Ne proto ze bych byl chytrejsi, nebo schopnejsi. Ale proto ze mam znalosti, solidni schopnosti a mel bych predevsim zdroje.

1 Like

Uprimne mi nie je lahke tomu verit (kedze dodnes nechapem to nevyvolane rypnutie do mna k Ferrari whataboutizmu nedavno), ale dufam, ze to tak je :slight_smile:

Ono to nie je take jednoduche:

Na to, aby sa zamestnanec stal skutočne nadbytočným sa vyžaduje, aby u zamestnávateľa došlo k organizačnej zmene , ktorá spočíva napr. v zmene úloh, či činnosti zamestnávateľa, zmene technického vybavenia, či inej organizačnej zmene.

Rozhodnutie o organizačnej zmene musí byť prijaté ešte pred tým, než je zamestnancovi daná výpoveď z nadbytočnosti, resp. ešte pred tým, než je vôbec výpoveď vypracovaná.

Kvoli jednemu zamestnancovi toto ziadna firma nepodstupi. Radsej mu da vyssie odstupne.

A aj pri opravnenej nadbytocnosti mas odstupne / vypovednu dobu.

A ak je to neopodstatnene, tak mozes podat zalobu. A to tiez ziaden korporat riskovat nebude a radsej pristupi na nejake vyhodne odstupne. A sme naspat pri vypovedi dohodou. :slight_smile:

Chapem kam tym mieris, korporaty casto zametaju s ludmi, no problem je, ze ludia si to nechaju.

2 Likes

Hadam od neho nechces, aby tu Honzi verejne musel napisat, ze Jos tu ma od zaciatku pravdu ako to podla prava je. Hoci Honzi ako HR senior expert je tu najpovolanejsi, ten musi poznat zakonnik prace naspamat. :smiley:

Ja viem kam tym mieris, ale to uz je vacsinou chyba samotnych ludi. Ti podpisu vypoved dohodou, hoci nemusia, lebo nevedia, ze nemusia. To je to kam narazam na Kiks a jej pripad, ze asi ju niekto zapalil a ona podpisala dohodu.

Ja pisem ako to je podla zakona / zakonnika prace. :slight_smile:

1 Like

Samozrejme ze mate pravdu. Ale jaka byla tvoje debata s Josem na tema kridel McLarenu a jaka byla debata o vine Hornera. Meli jste oba stejny nazor? A tam pak vstupuji dalsi faktory, kdy pokud je nekdo presvedcen o tom, ze jsi vinen a stoji za nim dalsich x lidi, tak dukazy nedukazy. Proste rozhodnuto.

Vzdyt to v Americe i Britanii a nejen tam jelo ve velkem. Copak se nekdo zajima o pravdu?

O vine, nebo nevine rozhoduji pouze a vyhradne pocity.

Nicmene, mate pravdu, ze pravni system je obecne nastaven tak, aby uprednostnoval reseni, ktere popisujete. To znamena presumpci neviny.

1 Like

Dobre moja posledná reakcia k tomuto. Tvrdíš, že deti si niekedy vymýšľajú, ale zároveň veríš svojmu dieťaťu, že je na krúžku všetko OK, hoci iné deti vravia niečo iné. A čo na to manželka? Aj ona má k tomu čo povedať. Ak na mňa vymyslíš nejaké obťažovanie, polícia nás vypočuje. Zozbiera dôkazy, vypočuje prípadných svedkov. Pred vypovedaním budeš poučený o krivej výpovedi a treste za takú výpoveď. A ak sa prípad dostane pred súd a ten rozhodne spravodlivo, tak potom je to jednoduché. Zase súd rozhodne o tom koľko z ušlej mzdy mi zacvakáš, prípadne aký trest dostaneš za krivé vypovedanie. A deti a mládež by mali byť viac chránené. Je to zodpovednosť každého, kto s nimi pracuje, alebo ich vychováva. Howgh!

Josi jen to shrnu. Mas absolutni pravdu, ale bohuzel nezijeme v idealnim svete.

Treba to o organizacni zmene jsem nevedel ani ja. A to mam o tehle vecech celkem anung. Takze mozna bych s tebou prohral :wink:

Ale to co popisuje @Kiks neni mimo. Bohuzel se to casto deje. Tim nerikam ze je to spravne.

No ja som mal ten nazor totozny s logikou sucasnej temy. A dokonca taky, ako si mal vtedy aj ty. Podla pravidiel a predpisov (prava) :slight_smile:
Ale uz je zbytocne to riesit, no dvojity meter to je.

Každopádně co se týče jádra debaty co jsem tu zaznamenal, tak výpověď ze strany zaměstnavatele
není nikdy dobrovolná. Pokud se bavíme o dohodě, tak sice impuls může být od zaměstnavatele, ale zaměstnanec musí souhlasit s podmínkami. Teda nejde udělat, že by zaměstnavatel ti řekl, že za týden skončíš a máš to podepsat. Můžeš souhlasit s terminem ukončení pracovního poměru, ale zaměstnavatel má povinnost ti vyplatit 2x měsíční mzdu (kvůli tomu, že normálně bys byl 2 měsíce ve výpovědní lhůtě a probíral mzdu). Takže tohle je jediná možnost s dohodou (skončit dřív, ale bude ti to proplaceno).
Co se týče výpovědi ze strany zaměstnavatele, tak to musí být zvlášť zavažné provinění ze strany zaměstnance, zaměstnavatele ruší podnik nebo se přemisťuje, potom ještě pokud je zaměstnance dlouhodobě zdravotně nezpůsobilý k práci (samozřejmě jsou výjimky jako mateřská, kdy se nemůže dát výpověď). Na základě důvodu se určuje výše odstupného.
Potom je možnost okamžitého zrušení pracovního poměru a to z obou stran - například, pokud zaměstnanec nedostane zaplacenou, nebo naopak zaměstnance zvlášť závažným způsobem poškodí zamenstavatele.
Stačí to takto?

1 Like

Moc hezky napsane a bylo by krasne kdyby to tak fungovalo.

Kolik ze stani trvalo a kolik penez to Deppa stalo nez prokazal svou nevinu? A mam dojem ze nikoliv u trestniho soudu, ale obcanskeho. Ale britske pravo je jine nez nase. A dale nemam pocit ze by ji hrozil trestni postih. Coz s ohledem na to jake skody realne napachala je alarmujici.

Mimochodem tva predstava, ze pokud te nekdo obvini a nepodari se mu to jemu, nebo statnimu zastupci prokazat, automaticky znamena ze dotycny, nebo dotycna bude trestana a ty dostanes financni kompenzaci je velmi naivni a absolutne mimo realitu.

Protoze asi to bude pro tebe prekvapeni, ale i v okamziku kdy nebudes odsouzen, plati tataz presumpce neviny i pro druhou stranu. A tentokrat bude na tobe, abys nade vsi pochybnost prokazal, ze ona vypoved byla kriva. Protoze absence dukazu automaticky neznamena ze se skutek nestal tak jak obzaloba tvrdi. :wink:

1 Like

Poviem ti príklad z našej práce presne na príklade obtažovania.

Nahlásiš cez anonymný formulár obtažovanie zamestanca. Ak sa daný zamestnanec nachádza v inej lokalite (kedže sme nadnárodná firma) zapajá sa do takéhoto obvinenia HR tvojej krajiny, HR krajiny z ktorej je obvinený, právnik z tvojej krajiny a právnik z krajiny z ktorej je zamestnanec.

Následne prebieha niekoľko mesačné šetrenie, počas ktorého nikto nie je postavený mimo prácu (tzn. ďalej pracuje, plat atď.) a v prípade ak toto šetrenie potvrdí obtažovanie, dostáva takýto zamestnanec hrubé porušenie pracovnej morálky a vyhadzov.

Naozaj nikto nepríde a nepodá ti výpoveď bez toho, aby si dostal hrubé porušenie pracovnej morálky, čo je naozaj tažké naviazať, nakoľko úrad práce na Slovensku každý takýto prípad zoberie a preveruje dôkazy k akému hrubému porušeniu pracovnej morálky prišlo (napr. si nafúkal v práci).

Dám ti ešte ďalšie dva príklady priamo z mojej práce. HR spravilo chybu a zverejnilo iba na internom portáli pozíciu, na ktorú v realite už bol vybratý iný človek. Zamestnankyna túto ponuku našla, a prejavila záujem. Nedostala sa ani k pohovoru, lebo jej bolo vysvetlené, od nadriadeného, že proste bohužiaľ.
Zamestnankyňa nás nahlásila na úrad práce, a dostali sme 5 cifernú pokutu za diskrimináciu, zamestnankyňa sa rozhodla ukončiť pracovný vzťah a ešte dostala odstupné aby “bola ticho” na verejnosti.

Ďalší príklad - v Nemecku sa ruší pozícia. Každá takáto zrušená pozícia musí prejsť cez Nemecký “work council” ktorý to musí odsúhlasiť, musí sa dohodnúť s firmou na výške odstupného a celého packagu ktorý takýto zamestnanec dostane. Následne, firma nesmie mať podobnú pozíciu vytvorenú následových niekoľko rokov. Work Council skúma taktiež dôvody prečo sa daná pozícia ruší atď atď.

Ak by sa firma s Work Councilom nedohodla, Work Council vie udeliť trest od pokuty, po zrušenie licencie (= zánik firmy).

Naozaj to nie je žiadna idealizácia. Súdy ktoré prebiehajú sú v rádoch jednotiek a to z dvoch dôvodov

1. Každá firma si dáva extrémne pozor, na každý vyhadzov tak, aby to bolo právne absolútne v poriadku a nikto to napadpnúť nemohol.
  2. Každý firma ktorá si nedala pozor, tak ju sebeslabší právnik nachytá a na 99% takýto spor prehráva a to s odškodnením.

Vravím ti to z vlastnej skúsenosti - máme niekoľko zamestnancov ktorý dlhodobo nepodávajú výkon, resp. splnia si to čo majú napísané v zmluve, bohužiaľ nevieš ich nachytať na hrubom porušení pracovnej morálky a jednoducho sa ich nevieme zbaviť.
To isté kamarátka na HR v automotive. z 600 zamestnancov majú cca 25 ktorý proste nepodávajú výkon, mali znižovať stav a veľmi sa tešili, že konečne ich budú môcť vyhodiť lebo s nimi cez desiatky rokov nevedia pohnúť a nachytať ich na nejakom hrubom porušení pracovnej morálky…

Naozaj sa tu prestanme tváriť, že napasovať hrubé porušenie pracovnej morálky bez naozaj vážnych dôkazov je nejaká sranda a ľahká vec a deje sa to “vo veľkom”.

2 Likes

Toto si treba uvedomiť presne čo píšeš.

Zlaté padáky ktoré zamestnanci radi príjmu niesú vyhadzov typu dám ti výpoveď.
My sme takéto zlaté padáky nedavno mali (aj na úrovni boardu) a pohybovali sa v miliónoch :slight_smile:

Ale kľudne sa mohli rozhodnúť ľudia ostať, a robiť “problém” a firma by jednoducho musela strpieť takéto človeka. To, že sa ľudia dohodnú je vec druhá. Právne tam ale nie je základ, a je to komplikované.

Jasné, že ma korporát moc robiť ti zle. Ale vyhadzov neni sranda…

2 Likes

To je fajn ze nechapes