FIA hodlá oslabiť politickú silu motorárov. Na stole je návrat nezávislých pohonných jednotiek | Magazín F1 - F1online.sk

Je to všude stejný. Příroda, lidi a bezpečnost mají absolutní přednost před zábavou.

Dříve nikdo decibely neměřil, heliporty nebyly a když někomu vadil hluk, tak se odstěhoval. Trénovat se dalo kdykoliv, nic tam neběhalo a když to nestihla sanitka tak občas někdo umřel.

Dneska se jezdí jen někdy, pořád tam kličkují zajíci a heliport zabírá polovinu zázemí. Když prorazíš nádrž tak ti nechají zaplatit bagr a odvoz kontaminované půdy. Vrtulník létá i pro zlomeniny.

1 lajk

No jo, no… Občas mám pocit, že 90 % lidí je nervově chorých, jak pořád “potřebují klid!”. Lidi se naštěstí úplně svázat nedají, věřím tomu. Jasně, ve všem se musí hledat nějaký trochu rozumný balanc, ale když se lidi nebudou spontánně bavit, přijdou o jeden z největších darů, které vůbec máme. Ach jo, to jsem se zase moc zamyslela, radši toho nechám :smile: .

2 lajkov

Ale o tom to přece je, nakonec si každý racionálně poradí podle svého. Současné prostředí F1 už je i takhle extrémně svázané, tak proč uměle přidávat ještě nezávislý motor nebo co. Ať si každý tým poradí tak, jak je pro něj nejvhodnější. F1 zažívá zlaté časy, pořád je nebývalý zájem jak diváků tak o účast, závodů je jak nikdy, tak co pořád kdo řeší. Až bude zájem opadat, stejně to těžko vyřeší další regule.

Jo a ráda Tě vidím :slightly_smiling_face: .

2 lajkov

Jasně, že návrh fungovat může. Otázka je, jestli bude úspěšný. A podle mě ne.

Tak na to bych si nevsadil. To se asi neshodneme. Vždycky máš nějakou reklamní kampaň, něco na čem stavíš. Klidně ti dám za pravdu s Alpine a Hondou, ale u Ferrari? To ne. Na F1 mají postavenou image. A Mercedes? Že by měl tenhle gigant pod kapotou cizí motor? To asi ne. :grinning_face:

I když bych jim to přál. :joy:

Ano to je asi většinově pravda, ale některý to nebude vyhovovat, tomu věřím. :wink:

1 lajk

Absolutní souhlas Evap, těch 90% je tady proto, aby dělali věci, co nás dělat nebaví…

Snad je to na závěr dneška dostatečně sebestředné :smiley:. Bye

1 lajk

Nevyrovnaná sútaž nikoho nezaujíma. Dominancia je nudná.

Páči sa tu na fóre aktuálna situácia na rošte kvoli rozloženiu pomeru motor vs baterka? Nie.

Páči sa to “bežnej” populácii? Áno, tá to miluje.

Tej je ukradnuté, že to je umelé. Vidia “predbiehacie” manévre, sú z toho nadšený. Áno, aj tá umelosť má hranicu, ale ešte sme od nej ďaleko.

Je to rovnaký princíp ako predĺženie v NHL. Hrávalo sa 5v5 ale bola to nuda, taktické, premyslené, nič sa nedialo. Zmenilo sa to na 3v3 lebo je to viacej “akčné”.

Ja absolútne chápem čo s Timurom namietate a nevravím, že nemáte pravdu. Iba vravím, že nejaká “konštruktérska sútaž” a čo ja viem čo je absolútne ukradnutá všetkým ne-nerdom. Pointa je spraviť to napínavé, viac akčné, aby to prinieslo viacej €€€. Dnes je proste tých premenných príliš vela :slight_smile:

4 lajkov

A nestačí už náhodou ty nástroje, které na to zatraktivnění máme? Zákaz testování, rozpočtové stropy, těžko se dá i v konstrukci vymyslet něco, co není zakázané, a stejně nám zase hrozí dominance jednoho týmu. Tak začneme hledat další umělý prvek, který nasadíme, tentokrát FIA sama zařídí univerzální motor. Takže při troše štěstí vyžene motoráře a dopadne to jako každý prvek centrálního plánování. Není důvod si myslet, že tentokrát by to dopadlo jinak.

ale ked sa na to realne pozries, pomaly to do takychto srandiciek smeruje. Akurat to doteraz islo relativne pozvolna. Najskor DRS, fajn, umela pomoc k predbiehaniu ale vsak vlastne umenie je dostat sa do tej sekundy nie? Teraz obchadzanie s manazmentom bateriek v ramci kola, vela akcie - podme sa tesit z toho, ze si pocas troch kol dvaja piloti vymenia 7x pozicie, sak na obrazovke to vyzera dobre, nie? Zachvilu prestane byt aj to zabavne, tak konzumentom musime dat nieco este lepsie… Lebo divakovi treba naservirovat akciu a ta ista ho bude zachvilu nudit. Ja som skor zvedavy, kam to az dospeje a co su schopni vymysliet.

Ako pisem, ja nie som cielovy objekt. Ja som vedel tu hodinu a pol obsediet aj pri nejakom zavode v 2000-2010 kde sa absolutne nic nedialo, sledoval som strategie a cakal ci sa nieco nestane a vo vacsine sa nestalo vobec nic a nevadilo mi to. Aj tak som to pozeral. Dnes je minimalne prvych par kol nabitych akciou, ktora je falosna ale cielova skupina sa pri tom ide urobit. A tam sa zacne pocitat…

1 lajk

Ano tohle podepíšu. Je to tak. Když to bude bavit, což baví, to rozhodne.

A sice dominance Mercedesu může nudit, ale pokud je Ferko, nebo RBR třikrát předjede, ale nakonec je Mercedes uštve, bude to podle mě stačit a bude se to líbit.

Tak třeba máš pravdu i v tom ostatním.

1 lajk

Nestačia lebo treba zvyšovať zisk :stuck_out_tongue:

Ja do tej potencionálnej kalkulácie nevidím ale úprimne, nie je to dnes tak trochu exkluzívny klub ?

Ja absolútne chápem prečo okrem automobiliek dnes nikto nechce do F1. Lebo okrem toho že potrebujem celé Aero oddelenie, tak ešte musím buď platiť obrovské peniaze s bohvie akými podmienkami aby mi niekto dal motor (= potencionálne musíš spievať jeho pesníčku pred FIA) alebo zainvestovať obrovské peniaze do motorárne s veľmi špecifickým účelom - vývoj motora F1

Možno by odišli automobilky ale prišli by tradičné, motoršportové teamy ako Andretti, Penske, Manthey. Ja naozaj neviem ale dnes takýto team nepríde určite. Naopak do 24h príde, lebo “kúpi” hotový LMP1 monopost (napríklad ako ARC na SVK) a vedia bojovať o potencionálne pódia aj s takými teamami ako sú továrenské LMP teamy.

1 lajk

Možná úplně nerozumím, jestli F1 není exkluzívní klub? To nejspíš je. Do určité míry byla vždycky a zbytek dokonalo zabetonování startovního pole. A jsme tam, kde jsme byli. Dřív se jezdily předkvalifikace o postup do hlavního závodu, takže ti nejslabší se tam nedostali, ale mohli to zkusit. Teď máme prostě 11 týmů (i to bylo těžké prosadit) a nikdo další se tam nedostane. To je hlavní problém, zájem by byl. Takhle tam máme týmy dlouhodobě vepředu a dlouhodobě vzadu. Na ty už není zezadu žádný tlak, takže si tam můžou klidně vegetit a ještě se hledají způsoby, jak je postrčit dopředu. Ale asi bych se už jenom opakovala. Dík za diskuzi a zastav se častěji :smile: .

2 lajkov

Tak soutěž kdo vyrobí nejlepší motor rozhodně sportem nazvat jde a je to realita , kterou se snažíš marně popřít.

Naopak, ja v tom mam celkom jasno. Prave preto ma prekvapuje, ked pises o tom, ze sucasne motorove pravidla (a vlastne to plati od roku 2014) su v sulade s podstatou F1.

Podívej se na historii F1 a řekni mi, jestli je víc případů dominance nebo vyrovnanosti. Protože naříkat něco ohledně 2014 do teď je solidně mimo v kontextu historie F1.

A co je teda podle tebe podstata F1?

Když jsem se zeptal naší milované AI, tak mi to napsalo toto.

Zda sa mi, ze sa zase zaciname tocit v kruhu a moc ma to nebavi. Pre mna su tvoje body jednoducho nejasne. Stale pracujes len s nejakymi floskulami pod ktorymi sa da rozumiet pomaly vsetko, a ked ta vyzvem, aby si to upresnil, tak sa dockam vzdy len fraz typu “podivej se”, “nastuduj si” “si mimo.”

Este raz - pre mna je podstata F1 v sutazi konstrukterov, ktoru si ja v idealnom pripade predstavujem tak, ze rozhoduje najma dizajnerska kreativita a mudre napady. Myslim si, ze o tom F1 aj dlhe roky bola. To sa nevylucuje s tym, ze timy mozu dominovat, napriklad taky Red Bull v rokoch 2010-2013 dominoval, najma preto, lebo Newey prisiel s genialnym napadom fukaneho difuzoru. S takym niecim nemam problem.

Od roku 2014 sa to pre mna ale posunulo tym smerom, ze sa ako lakadlo pre automobilky odsuhlasili komplexne motory, ktore boli site na mieru tovarenskym timom a akekolvek zakaznicke timy boli v mimoriadnej nevyhode. A odvtedy sa to len zhorsilo, motory su nakladnejsie a komplexnejsie a plati to natolko, ze pokial niekto za sebou nema giganticku automobilku s masivnou infrastrukturou, tak nie je schopny, postavit fungujuci motor. Dnesna dominancia tym padom nie je vysledkom inzinierskej sikovnosti, ale ovela viac nakladnej a funguucej infrastrukury. Mercedes neprechytracil timy ako Red Bull alebo Mclaren, len si sikovne vylobboval zmenu pravidiel a tazi zo svojho motoroveho know-how, ktore niekto ako Mclaren nema sancu ziskat.

A sp.ickou ladovca je, ze sa v pripade motoroch nebavime len o tom, ze by niekto mal vykonnostnu vyhodu, ale najma a aj o tom, ze mensie timy maju vyslovene problem, zabezpecit zakladnu mieru kvality. Timy ako Aston, Mclaren ale aj Red Bull tie pravidla sabotovali natolko, ze bojuju o to, aby vobec dosli do ciela. A ak do toho ciela dojud, tak vacsinou za cenu toho, ze maju pocas pretekov x- mensich problemov. A do istej miery to plati aj pre automobilky samotne, lebo aj Audi s Mercedesom trapia masivne problemy so spolahlivostou. A ak sa tu kvoli lobbingu automobiliek a ich potrebe elektrifikacie vytvori sutaz, ktora je kvalitativne o nicom, na ktoru sa zle pozera a kde iste timy posobia amatersky, tak ano, podla mna to s podstatou F1 ma velmi malo.

A tvoj uzasny a specificky bod o dominancii a vyrovnanosti na mojom pohlade nemeni absolutne nic.

2 lajkov

Myslim si, ze to celkom sedi s tym, co som odpisal Hogrovi. A dobre to podciarkuje, preco si myslim, ze sucasne pravidla maju s podstatou F1 dost malo.

F1 je sutaz konstrukterov a pilotov. Nie je to sutaz vyrobcov paliva, pneumatik ani motorov. Resp by nemala byt. Za vsetkymi tromi sa schovava absolutne kolosalne draha infrastruktura, ktoru ma k dispozicii menej menej firiem ako je stajni na roste.
@Max_is_faster_than_you to popisal vyborne.
Ak niekto chce realnu sutaz konstrukterov mal by orodovat za standardne motory, paliva, pneumatiky…
Len vtedy budu mat “garazisti” ako Wiliams, Haas, Alpine, Ferrari realnu sancu.
Dlhe roky len sledujem ako sa plytva inzinierskym a jazdeckym talentom len preto, ze nie kazda stajna moze mat za sebou tazku vahu, ktora je v F1 30 rokov a ma investovane miliardy do inrastruktury.
Cim su motory komplikovanejie, tym je tento problem vypuklejsi. 2014 to trvalo 5 rokov, 2026 su motory o nieco jednoduchsie, bude to trvat 3 roky.
Zetony v 2014 a ADUO teraz je dokazom, ze FIA tento problem vnima, ale riesenie nema.

2 lajkov

No tak řekni rovnou, že tě sere ten stav, protože Red Bull nejezdí o vítězstív a myslíš si, že kdyby byly jednoduché motory, kde be se nesoupeřilo, tak by RBR byl na tom dobře. Protože ničím jiným se ani neoháníš.

Problém je, jak jsou napsané motorové pravidla, které se xkrát už upravila letos a budou se upravovat na další rok. To je ten kámen úrazu, ne to, že každý dodavatel motoru vyvijí co je podle něj nejlepší (což je konstrukterská soutěž). Ono konstrukterská soutěž nemá být jen o tom, kdo má nejlepší šasi a aero, ale celkový balík. I to, jak si týmy nastavují předovové stupně před sezonou hraje velký vliv, taky bys chtěl, aby všichni měli stejně nastaveno?

Já fakt nechápu tenhle nářek o tom, že se každý tým a dodavatel vydají nějakou cestou. Však kolikrát si viděl závody F2, že tak toužíš potom aby bylo vše pro všechny stejné. Problém není v tom, kdo jak co vyvijí, ale v tom, jak jsou napsané a nastavené pravidla, to je jediný co vede k součansému stavu.

Mimochodem s @helmutko tu furt zmiňujete rok 2014 a roky potom, ale to, že V8 i V10 byly ve znamení toho, že tam byl výkonnostní rozdíl i rozdíl ve spotřebe paliva, tak nějak nezmiňujete a to se dlouho vědělo, že u V8 měl Renault nejlepší spotřebu, no výkonnostně lehce zaostával za Mercedesem či Ferrari.

Unifikovat motory, šasi, aero není cestou pro F1, cestou pro F1 je mít napsané pravidla, které jsou funkční. A to, že FIA dovoluje politické tlaky jsou chybou FIA, ne soutěže F1. Mimochodem prezident FIA přijde s tímhle, když tehda Hornerovi jako šéfovi RBR řekl, že je jeho jedinej firend v paddocku, tak jako kde to jsme?

2 lajkov

Nereagujes na to co som napisal. Samozrejme, ze ma rozhodovat celkovy balik. Ani nikde nepisem, ze vsetko musi byt rovnake. Kritizoval som to, ze rozdiely nerobi konstrukterska sikovnost, ale masivna a draha infrastruktura, ktora je potrebna v dosledku komplexnych technologii, ktore si cez lobbing presadili automobilky. To bol moj point, ktory si nepochopil.

Pravidla mozes napisat vseliako, ak je zakladnou podmienkou pre konkurencieschopny motor stabilna infrastruktura za miliardy a specifike know-how, ktore maju len automobilky, tak budu timy ako Red Bull, Mclaren, Alpine a podobne vzdy bez sance.

A toto je samozrejme najvacsi gol. Ak to pises ako fanusik Alonsa, ktory v Mclaren Honde a aj teraz v Astone bez najmensich pochyb patri k najvacsim obetiam systemu, o ktorom pisem, tak sa na tom mozem len bavit. S Maxa skutocne frustrovany nie som, vdaka fungujucemu partnerstvu s Hondou este vzdy vytazil od roku 2014 styri tituly.

1 lajk