Zda sa mi, ze sa zase zaciname tocit v kruhu a moc ma to nebavi. Pre mna su tvoje body jednoducho nejasne. Stale pracujes len s nejakymi floskulami pod ktorymi sa da rozumiet pomaly vsetko, a ked ta vyzvem, aby si to upresnil, tak sa dockam vzdy len fraz typu “podivej se”, “nastuduj si” “si mimo.”
Este raz - pre mna je podstata F1 v sutazi konstrukterov, ktoru si ja v idealnom pripade predstavujem tak, ze rozhoduje najma dizajnerska kreativita a mudre napady. Myslim si, ze o tom F1 aj dlhe roky bola. To sa nevylucuje s tym, ze timy mozu dominovat, napriklad taky Red Bull v rokoch 2010-2013 dominoval, najma preto, lebo Newey prisiel s genialnym napadom fukaneho difuzoru. S takym niecim nemam problem.
Od roku 2014 sa to pre mna ale posunulo tym smerom, ze sa ako lakadlo pre automobilky odsuhlasili komplexne motory, ktore boli site na mieru tovarenskym timom a akekolvek zakaznicke timy boli v mimoriadnej nevyhode. A odvtedy sa to len zhorsilo, motory su nakladnejsie a komplexnejsie a plati to natolko, ze pokial niekto za sebou nema giganticku automobilku s masivnou infrastrukturou, tak nie je schopny, postavit fungujuci motor. Dnesna dominancia tym padom nie je vysledkom inzinierskej sikovnosti, ale ovela viac nakladnej a funguucej infrastrukury. Mercedes neprechytracil timy ako Red Bull alebo Mclaren, len si sikovne vylobboval zmenu pravidiel a tazi zo svojho motoroveho know-how, ktore niekto ako Mclaren nema sancu ziskat.
A sp.ickou ladovca je, ze sa v pripade motoroch nebavime len o tom, ze by niekto mal vykonnostnu vyhodu, ale najma a aj o tom, ze mensie timy maju vyslovene problem, zabezpecit zakladnu mieru kvality. Timy ako Aston, Mclaren ale aj Red Bull tie pravidla sabotovali natolko, ze bojuju o to, aby vobec dosli do ciela. A ak do toho ciela dojud, tak vacsinou za cenu toho, ze maju pocas pretekov x- mensich problemov. A do istej miery to plati aj pre automobilky samotne, lebo aj Audi s Mercedesom trapia masivne problemy so spolahlivostou. A ak sa tu kvoli lobbingu automobiliek a ich potrebe elektrifikacie vytvori sutaz, ktora je kvalitativne o nicom, na ktoru sa zle pozera a kde iste timy posobia amatersky, tak ano, podla mna to s podstatou F1 ma velmi malo.
A tvoj uzasny a specificky bod o dominancii a vyrovnanosti na mojom pohlade nemeni absolutne nic.