FIA hodlá oslabiť politickú silu motorárov. Na stole je návrat nezávislých pohonných jednotiek | Magazín F1 - F1online.sk

Prípravy na novú motorovú éru Formuly 1 sa začali. V éteri sa objavilo viacero nápadov, ako zvýšiť atraktivitu kráľovnej motoršportu z pohľadu fanúšikov, no aby to FIA dosiahla, nesmie sa opäť podvoliť automobilkám. Podľa prezidenta federácie Mohameda bin Sulajema by to mohol zabezpečiť nezávislý dodávateľ pohonných jednotiek.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/239054/fia-hodla-oslabit-politicku-silu-motorarov-na-stole-je-navrat-nezavislych-pohonnych-jednotiek

Copak, copak. Že by nebylo u Mercedesu vše tak křišťálově čisté?

Že by ten svatozáří ozdobený Mercedes a téměř blahořečený Toto, byl tak nějak jako ostatní?

Nebo i horší?

Samé otázky a žádné odpovědi.

Už jen čekám až George začne vyprávět, co se vlastně u Mercedesu děje.

Myslím že nejvíc naivní článek od dob, kdy se každý rok recyklovaly předpovědi o boji Alonsa o titul.

Původně jsem chtěl vypsat všechny nesmysly v článku, ale to by do konce nikdo nedočetl.

3 lajkov

Kdepak je to dobrá zpráva, ve smyslu informací. Ukazuje, že tovární team je vždy ve výhodě a že ji vždy využije, ať jiz může, nebo ne.

Takže ano , měl jsi pravdu. Osamostatnění RBRP bylo nezbytné a nutné.

Čím složitější PJ, bude, tím bezbranější zákaznické teamy budou. Do toho ADUO a je to.

ADUO poslouží Mercedesu k vývoji a změny ostatní dostanou za jak dlouho? Měsíc?

To, že řešení Sulayema je blbost, je bez debat, ale bylo by dobré si přestat něco nalhávat. Stále jsou v F1 někteří rovni, a někteří rovnější.

2 lajkov

Tak chtějí McLaren a Alpine vyrábět svoje motory, nebo odebírat nějaké neutrální? To jsem z článku nepochopila. Taky by mě zajímalo, kdo a proč bude vyvíjet ty neutrální motory, z kterých potom FIA vybere ten pro všechny stejný. Co s těmi ostatními, a hlavně s vybavením, týmy lidí atp., které se potom nevyužijí? Nebo mi něco uniklo?

Tak oprava - McLaren by vyráběl svoje, Alpine/Renault ne. Ti prostě chtějí osmiválce.

To by mě zrovna zajímalo. Mně to taky připadá jako nesmysl, ale možná z jiných důvodů.

To jo, no… Vždyť to pořád říkám, že kdo hledá spravedlnost, neměl by se k F1 ani přiblížit :smile: . Ta tam nebyla nikdy, to je cirkus peněz a vývoje, a snad to tak zůstane. Hlavně nesrovnávat do stejné linie a podobné umělé zásahy. Však ADUO bylo taky zavedené z toho důvodu, ne? Tak proč taková nespokojenost :smile: ?

1 lajk

Když to hodně zkrátím, tak nám Sulajem chtěl nenápadně říci, že nebude tolerovat žádný klientelismus ani manipulace ze strany výrobců, ale že si to všechno obstará sám a podle vlastního uvážení.

Navíc nápad, že si McLaren vyrobí vlastní motor teď, kdy je to v historii F1 nejnáročnější je extrémně směšný, když se o to za více jak 60 let ani nepokusil.

2 lajkov

Ale jsou mě tihle opálení kluci bez rodokmenu a s elitním vzděláním sympatičtí. Mají tah na branku a nepokřivenou morálku.

1 lajk

Však oni by v McLarenu vyráběli až ten budoucí jednoduchý a nechtějí do toho dávat moc peněz, je to tam jasně napsané :smile: . Já proti Sulayemovi nic moc nemám, ale možná by před zajištěním nezávislých motorů mohl cvičně zkusit zajistit profesionální personál na tratích. To mi připadá o fous jednodušší a zatím nepřekonatelný problém :smile: .

3 lajkov

Pokud motory rostou na stromech, tak to je skvělá zpráva.

Pokud se musí vyrobit v nějaké továrně, kde vývoj a výroba stojí stovky milionů dolarů, tak to je největší blbost v historii Sulayema, kterou kdy vypustil.

Před rokem neměli pár tisíc na stálé rozhodčí. Dnes jdou vyrábět motory. :grin::+1:

Chteji oboje. Ja tomu rozumim tak , ze chteji vetsi rozmanitost dodavatelu motoru. Tzn ze krom soucasnych jako Mer, Ferr atd by mohl pribyt i Mcl a k tomu FIA urceny “ nezavysli” dodavatel. Ktery by mohl dodavat tem kteri nebudou chtit ( ci moci si) koupit motor od Mer ci Ferr aspol.

Paklize zakazou moznost aby jedna OEM dodavala do vice tymu ( aby je neovlivnovala) tak by tymu bud nezbylo nez sam vyvyjet motor ci pouzivat motor od FIA dodavatele

No no no. To by tak hrálo. Profesionalita a FIA. To máte z té rovnoprávnost a hraní si na demokracii. Odborníky a ještě k tomu placený v F1. Kdo to kdy slyšel. :grin:

1 lajk

No jo, ale kdo a proč bude ten nezávislý motor vyvíjet, aby byl připravený pro ty potenciální odběratele, kteří se nedohodnou? Vždyť to musí být hrozné náklady i při sebejednodušším motoru, který je nadto nepoužitelný pro cokoli jiného. Nemluvě o tom, jak dlouho vývoj trvá. Ale možná to jenom já komplikuju….

Dobra otazka. Nevim jestli by to byl nejaky cinsky gigant v kterym ma MBS podil ci by se dohodli nejdrive na cene za dany motor a pak by vyslo dane staji ze se jim financne vyplati kupovat motor od FIA nez si ho delat sam. Verim ze to ma dobre spocitane…pro nej​:blush:

Nezavysli dodavatel je mysleno , ze nevlastni staj. Pouze dodava motory. Klidne to muze byt OEM ktera neni na startovnim rostu jako tym. Ale muze byt jako dodavatel motoru nekolika stajim. Jako je Pirreli pro pneu atd..

Nekomplikuješ. Je to největší blbost kterou kdy Sulayema vymyslel. Nemá to žádné pro.

2 lajkov

Mě taky Sulayem a jemu podobní imponuje. Ten jejich mezigenerační sociální vzestup nemá asi v historii obdoby, a oni to zvládají s obrovskou nonšalancí, pokorou a nadhledem. Potíže tradičně nastanou u následných generací :smiley:

Aha. Když je tam napsané, že by to přilákalo nezávislé výrobce motorů a motor by vybrala FIA, tak by vybírala z jednoho motoru. To potom jo. Na tohle kupuju popcorn, škoda, že to asi bude výstřel do tmy :smile: .

1 lajk

Základní kompletní dodávka pohonných jednotek stojí 15m pro oba jezdce. Je to limitované pravidly. Pak záleží, co si připlatíš za lepší servis.

Samozřejmě je daleko výhodnější si motor odebrat.

S tím, ale nikdy nic nevyhraješ.
McLaren byla anomálie.

Ve finále je nejlepší být tovární tým. Tvoříš si PU k obrazu svému, vyvíjíš si to pro sebe. Máš nejlepší informace a nejlepší přehled.