Kdybys viděla provozní řády středoevropských okruhů . Pauza na oběd mezi 11-13h, pokud vůbec to otevřou dopoledne, někde to je od 13h, většinou dva dny v týdnu plus sobota. Zahubí to provozovatele, celé generace sportovců ale můžou tam běhat koroptve.
kludne to mohli zaviest 30 rokov dozadu. F1 by bola na tom teraz lepsie. v 2014 to uz bolo evidentne, ze tento system nefunguje. Nefunguje to uplne rovnako ako nefungovali dvaja dodavatelia pneu.
co maju vsetci s tymi v8? ked uz tak nech bojuju za navrat v12
navyse v8 atmosfera rozhodne neznamena, ze to bude lacny motor pokial nebude jeho vyvoj prudko regulovany
navyse v8 atmosfera bez elektra je rovnako tazka ako v6turbo, pricom turbomotor by islo zmensit a tym aj odlahcit lebo dnes na ten vykon co motor f1 ma by uplne stacil litrovy 4 valec, alebo aj este mensi
Tak prinajmensom je smiesne, ze zrovna Sulajem hovori o slobode hlasovania. Uz to trochu robi cloveku usklabok na tvari.
Ale hlavne, Wolff sa nedavno vyjadril, ze je to sport. Vypotil tym vacsiu hlupost ako Sulajem teraz. Je to biznis, pre skoro vsetkych, ale Wolff ma najmenej co hovorit o sporte. Ide o zarabanie penazi. A tam presne Sulajem s tymito fantasmagoriami nema sancu uspiet. Ako prezident FIA si moze vysnivat svoj model, nejaky Cosworth si ini vyrobcovia nikdy F1 neprinesu take peniaze v znacke ako Mercedes, Ferrari ci Honda.
Takze odpoved na tvoju otazku je “primarny ciel tohoto projektu je zarabat peniaze. nie priniest sport, sutaz, rovnocennost.”
teraz nemam priestor to rozvijat viac, ale myslim, ze divaci(nie fanusikovia, tam je rozdiel) zaplatia radsej za pozeranie sa na vitazenie Mercedesu ci Ferrari a za ucast Audi ako na Cosworth. Ja mam na to trosku iny pohlad, ale ja nie som mainstream konzument, terajsi mainstream ani nevie co Cosworth ci Ilmor vobec je.
Myslis, ze by F1 ako biznisu nieco prinieslo, keby tento rok vyhra titul povedzme Alpine? Ved polka konzumentov by musela hladat, co to vobec je a aj keby boli sebelepsi, maju minimalnu zakladnu fanusikov. To sa do biznis modelu F1 skratka nehodi. Ci sa mi to paci alebo nie.
Vycházím z toho, že i za provozu, který vyhoví novým požadavkům, musí autodrom vydělávat. Jinak by to asi Staněk senior nekupoval, ten problém zná každý včetně nás a on určitě není nechytrý altruista. Ale možná už má vyjednanou změnu územního plánu a postaví tam mrakodrapy, to by mě doběhl .
kazdeho kto povie, ze ano treba zobrat k staremu v8 motoru a pustit mu ho naplno aspon na pol hodinu. samozrejme, ze bez stuplov na usiach a potom sa ho to opytat znovu
A uprimne, preco nie? F2 je jedno skvele pretekanie. Co je ta “podstata” F1, ktoru obhajujes? Je podla teba vibrujuci motor Hondy “podstata” F1? Podla mna to je fraska.
myslim, ze si to zosumarizoval dobre. divaci zaplatia. Ja mylsim, ze divaci zaplatia za preteky nie za nalepky. Nikdo nefandil RB alebo McLarenu poslednych 5 rokov pretoze mali na kapote nalepku Hondy resp logo Mercedesu. Treba sa zobudit z toho znackoveho opojenia. nobody gives a fuck…
Ak je toto argument, tak by F1 mala schvalit obrateny startovy rost a skakajuce obrubniky. A rotacie jazdcov v timoch pocas sezony, ako to navrhoval Sainz.
Myslim že automobilky to zajímat nebude, když nebudou mít svůj motor.
A cilovka AM si sice nepůjde koupit type R, ale cilovka AM, kromě Monaka F1 asi nesleduje.
Ale verim tomu, ze se najde spousta lidí co na F1 kouká a misto Seatu si koupí právě Hondu. A těch bude mnohem víc, než těch co by si koupili AM. I když ted je to asi naopak.
A nemyslím si, že pneu a motor na tom budou ve výsledku obdobně.
Ale třeba máš ty a Sulayem pravdu, ale stejně bych na vás nevsadil.
P.S. jinak tě zdravím. Dlouho jsem tě tu neviděl. Škoda.
Ách bóže, ách bóže.
Jak ten čas letí, že už ani prezident FIA si nepamatuje, že Cosworth nebyl výrobcem motorů, ale pouhým úpravcem, který sebral od Fordu základ a ten svými úpravami dovedl téměř k dokonalosti.
Jenže kde dnes vzít vhodný základ, když FIA už při sepisování pravidel schválí takový paskvil jako letošní motory u kterých při prvních testech bylo i laikům jasné, že se jedná o největší zvěrstvo za celou dobu F1.
Mj. krásně ilustruje to, co mě na minulosti F1 fascinuje a na současnosti neskutečně popuzuje. Ten motor se prostě prosadil, původně byl jen pro Lotus, ale byl tak dobrý, že si ho rádi kupovali i ostatní. Nikdo za nikoho neřešil, jestli má nebo nemá na závodění peníze nebo jestli má motor nebo co, prostě voják se stará, voják má. Jinak tam nemusí být, tohle nikdy nebylo pro každého. A geniální mozky vyvíjely jako o závod.
Stačí základní rámec a oni si už poradí, hlavně pořád do něčeho nehrabat, nerovnat do řady, neřešit, aby byla větší zábava. Stejně se většinou dosáhne pravý opak.
Pointa je skôr v tom, že si niekto tú automobilku pôjde kúpiť ak vyhrá PJ/PK, nie lebo má reálne na šasi svoj motor. Proste toto je každému jedno.
Ja neobhajujem tento návrh, nie je to ideálne iba vravím, že si myslím, že to fungovať može.
Áno, ak mám Redbull a ten nesie na sebe značku Fordu, asi to spraví Fordu nejaký sales, lebo RB toho v automotive okrem aktuálnej RB17 nepredá ale ak zajtra vyhrá Alpine PJ/PK, tak ľudia budú skôr googliť čo je to vlastne ten Alpine zač a že by to chceli mať doma, nikto nebude pátrať, že maju reálne Mercedes motor a že vlastne si pôjdem kúpiť Ačko alebo čo.
Celá táto debata mi príde taká vtipná, podobne jak milujem nadávky, že dnes už niesú manuálne prevodovky, jak vlastne všade Porsche tlačí PDK alebo BMW ZFko bla bla bla. Potom sa pozrieš na sales výsledky, že 80-90% ľudí si to konfiguruje z automatom a má uprdele nejaký “pravý požitok z jazdy” a vlastne robiť ten manuál pre “pravý požitok z jazdy” je len taká chuťovka ale to z čoho automobilka žije, je masová väčšina.
Pri F1 je to rovnako. Nerdov ktorým záleží na tom, že Mercedes má motor Mercedes a Ferrari je Ferrari je zopár, málo na to aby sa točili milióny/miliardy a ten business sa posúval ďalej. Bohužiaľ, masa tvorí obrat/zisk a tam im je to jedno - tak isto ako “reálne” závodenie a množstvo iných príkladov ktoré by sme našli.
A na konci dňa, ak potečie zopár viac miliónov pre stajne, aj tie sa veľmi radi prispôsobia na “unifikovaný motor”