FIA a teamy to řeší docela dost. Ale třeba se jen sešli na předvánoční kafe, jak jsi tu někde psal. 
Jaké hlouposti máš zrovna na mysli? 
Cele je to trosku zle a slabo vysvetlene, lebo dlzka ojnice nijako neovplyvnuje CR. Aspon teda staticke. Neovplyvnuje dokonca ani objem motora aj ked by sa to mohlo zdat. Dlzka ojnice vie ovplyvnit sposob, akym piest cestuje. Dlhsia znamena, ze piest zostane dlhsie hore a tym padom vie napomoct k lepsiemu vykonu (tym ale nemyslim nutne “power” ale skor “performance”). Ja tvrdim, ze musia nieco robit na “decku” alebo na hlave/jej spalovacej komore ked je rec o zmene CR.
Takže v 2019 to bolo tiež umelé obmedzovanie inžinierskeho ducha? Ak je raz kompresný pomer stanovený, tak sa ma dodržať po celú dobu a za akýchkoľvek okolností. Tým pádom je riešenie Merglu nelegálne.
Počíta s tým – h je rovnaké pre oba prípady (mení sa len h_min).
Samozrejme, že CR ovplyvňuje. Objem motora ale neovplyvňuje (ako píšeš).
Extrémny príklad – ojnicu predĺžiš tak, aby dosadala presne na hlavu. Tým pádom máš odrazu nekonečný kompresný pomer (pri rovnakom objeme motora), keďže pri kompresii valec stlačí zmes do nulového objemu.
Pokud zařízení překračuje kompresní poměr je jednoznačně nelegální a je to podvod. Problém ale je, že pokud to FIA přikreje dodatkem o konkrétním měřením stává se z toho šedá zóna a “inženýrský duch”. I v roce 2019 mohla FIA “přikrýt” řešení Ferrari tím, že by implementoval způsob měření průtoku do pravidel. A bylo by.
Žádnou logiku v tom nehledej. To je jen nekonzistence v názorech jednotlivců a jejich morální selhání na celé čáře. Prostě jsi fans Mercedesu, tak je to fičura. Ve skutečnosti je to pořád podvod. Samozřejmě pokud to tak skutečně je.
No a pokud jsi úplná trumpeta, tak by jsi vyloučil RBR ze šampionátu za to, že si inženýr po přestupu z Mercedesu nenechal provést lobotomii, aby zapomněl co se v Mercedesu naučil. 
Už si prestaň ■■■■ do huby mercedesak. Čisto mimo tieto tvoje subjektívne ■■■■■ tu posúvaš. Keby si to bral aspoň kúsok objektívne, ale ty si v svojej uzavretej bubline, že Mercedes je svätý génius medzi hlupákmi.
Ešte nech mi nejaká dobra duša povie prečo by vôbec sa mal hľadať kompromis len preto, aby mohli pretekať? Kto podvádza by mal mal aj za podvod trpieť. Áno, zákazníci za to nemôžu, ale žiaľ sú v tom s Mercedesom. To bola každého voľba, že chceli odoberať ich motory. Každý mal voľbu.
Mercedes ma na to pár dobrých mesiacov do Austrálie, tak by mali čím skôr začať s opravami motora, ak nechcú DSQ. Hľadať kompromisy je ako hľadať legalizovanie ich podvodu. Fuj!
Citovane z odpovede ci dlhsia ojnica znamena vyssi CR, podporene clankom o stavbe zavodnych motorov:
- Potential for slightly higher effective compression: because the piston lingers near TDC, peak pressure timing can shift; with identical static compression, effective dynamic compression may change, influencing knock sensitivity and possible need for timing adjustment.
Staticky nezvysis, zvysis dynamicky, lebo piest dlhsie zostane v hornej uvrati a ma viac casu stlacit vzduch. Dokonca ten dynamicky len MOZES zvysit predlzenim ojnic, nie je to iste, ze dlhsie ojnice ti ho zvysia. Plus to vyzaduje dalsie zmeny na pieste a ako je vyssie spomenute aj casovanie. To asi nespravis za jazdy na motore.
Jednej veci vsak nechapem, ako to niekto chcel alebo chce merat pri ambientnej teplote. Cim viac citam, tym viac sa mi zda, ze je to cele strasna hlupost, lebo podla vsetkeho sa pri izbovej teplote motorom neda ani pretocit
5.6.9 The connecting rod length measured between the centre of the crankshaft journal bore and
the piston pin bore must lie between 119.5mm and 120.5mm.
ano pocital som s celkovou dlzkou 12cm, ale to je dlzka medzi stredom capov, takze to bude viac ako 7cm, piestny cap ma mat sirku 18-19 klukovkovy min.42 takze ta dlzka ktora sa bude pocitat bude 9cm a aj tak to pri ocelovej zliatine je nerealne, stale by si potreboval stovky stupnov rozdiel v teplote
a co myslis pod offestom na hriadeli?
ovplyvnuje objem motora a aj kompresny pomer ak sa meni dlzka ojnice medzi testovanim za pokojovej teploty a dlzkou za prevadzkovej teploty
ale pri povolenych zliatinach to proste nevychadza to by museli byt rozdiel teplot v stovkach stupnov podla ai je predlzenie ocelovych zliatin asi 0,1mm na 100stupnov pri dlzke 9cm takze treba 450stupnovy rozdiel teplot
a aj ked sa na to posune moze podielat viac veci tak aj tak to proste nevychadza
az na to, ze ak to meraju pri pokojovej teplote a kazdy pojde samozrejme na hranu pravidiel cize minimalne 15,99:1 tak po nastartovani motora to nebude splnat absolutne nikto
rozdiel teploty ojnice medzi teplotou prostredia a teplotou aku bude mat pri chode motora okolo tych 100stupnov aj moze byt takze len klukovka kazdemu zvysi ten kompresny pomer asi na zhruba 16,4:1
to si napisal ty?
nepocita s tym
ak za pokojovej teploty bude mat ojnica dlzku X a v dolnej uvrati piestu bude ma motor objem 1600/6 tak ak sa ti predlzi vplyvom teploty ojnica o dlzku y tak zrazu pri dolnej uvrati je piest vyssie ako bol pri pokojovej teplote a tym padom je nizsia vyska valca a teda zakonite objem a to musis potom zohladnit vo vypocte a on to neurobil
tych 1600cc je zdvihovy objem, nie celkovy objem. Pri objeme motora sa vzdy uvadza zdvihovy objem.
(post deleted by author)
Ja som si to myslel tiez. Ale zdroje ktore som cital sa zhoduju na tom, ze ked vezmes motor a das dlhsie ojnice ako povodne boli, displacement ani staticky CR sa nezmenia. Preco si myslis, ze ak sa to roztiahne “za jazdy” tak tomu bude inak?